Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Árammérő méréshatárának növelése
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Atesz 25 hozzászólása Márc 16, 2012 /
 
Sziasztok.
volna nekem 2 db a képen látható műszerem.Hogyan lehetne őket rávenni hogy 0-30 V és 0-10 A-ig mérjenek?Vagy érdemes-e vele foglalkozni?ezeket a digitális műszereket nem igazán értem hogyan lehetne buherálni.
(#) abcdabcd válasza Atesz 25 hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Buherálni ugyanúgy lehetne szerintem, mint egy analógot, csak itt nem tudsz hozzá új skálát rajzolni, így hiába csinálnád meg, hogy egy ellenállásosztóval 0-10V helyett, 0-30V-ig mérjen, az attól még mindig 0-10V-ig jelezne ki, ha ez nem zavaró, akkor végülis megcsinálhatod...
Az áram az már bajosabb mert itt 4-20mA-ig mér...
Amúgy ezek a tartományok, ha jól tudom szabványos szenzor-távadó kimeneti szintek... pl egy távoli hőszenzorhoz tartozó panel ad ki vagy ilyen áram vagy ilyen feszültségszintet a mért mennyiség függvényében változtatva az értéket a tartományon belül...
(#) SKY hozzászólása Okt 4, 2014 /
 
Sziasztok! Egy váltóáramú táblaműszer 5A-es méréshatárát hogyan lehetne kiterjeszteni 10 vagy 15A-ra sönt alkalmazásával?
(#) ferci válasza SKY hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Szia!
1., Átskálázod a műszert.
2., Fogsz egy méteres 0.8-1 mm-es tömör rézhuzalt és a két végét lerögzíted a szorítócsavarok alá, aztán sorbakötsz vele egy másik hiteles ampermérőt. Beállítasz pl. 8 ampert, aztán a kívánt méréshatárnak megfelelően addig rövidíted "áthúzással" a rézhuzalt, ameddig meg nem kapod a kívánt kitérést. Amikor eléred a 10 ( vagy 15 ) ampert a hitelesítőn, újra finomítasz a kitérésen.
Ha megvan a kívánt méret, csinálj kis tekercset a képen látható módon, hogy könnyebben elférjen és rögzítsd újra, figyelve arra, hogy a kilógó végek megmaradjanak ugyanolyan hosszban.
Csak azokhoz csatlakozz, ne a kapcsok alá, mert egy kh ( lazulás ) átvághat..

sönt.JPG
    
(#) SKY válasza ferci hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Szia! Köszönöm az ötletet. Először áramváltót terveztem, de így egyszerűbbnek tűnik megoldani. Egy kérdés viszont maradt, hogy vajon visz észrevehető hibát a mérésbe, ha jóval nagyobb arányú az induktív vagy kapacitív összetevő alkalmanként?
(#) ferci válasza SKY hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
A sönt miatt biztosan nem... az már az alapműszer " linearitásától" függ..
(#) gernerakos hozzászólása Márc 23, 2015 /
 
Üdv!
Van egy 100 mA méréshatárú műszerem, sönttel. Szeretném 5A-ig kibővíteni a méréshatárát. Hogy kell kiszámolnom, hogy milyen értékű legyen a sönt, hogy 5A-ig mérjen? Mit kell megmérnem?
A válszokat előre is köszönöm.
(#) ferci válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Hali!
Lehetne számolni, de az úgyse lesz pontos.. én fogok 1-2 méter rézhuzalt, ami kb. elég az 5 ampernek ( nem ám A/mm2-et nézek..), átvezetek rajta 5 ampert, ami tuti és úgy tologatom rajta az alapműszer kivezetést, hogy az is annyit mutasson.
A lényeg az, hogy az árambevezetéseken belül legyen a csatlakozás, ne "közös" forrasztás.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Talán így:
Bővebben: Link
(#) gernerakos hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
Üdv!
Van egy 1mA alapérzékenységű műszerem, amelynek belső ellenállása 0,035Ohm, szeretném a méréshatárát 3A-re kiterjeszteni. A kalkulátor szerint ehhez 12uOhm-os söntre lenne szükségem, de ezt hogyan tudnám előállítani? Venni gondolom nem lehet ilyen kicsi ellenállást.
Van valakinek ötlete, hogy hogyan tudok egy 12uOhm-os ellenállást készíteni?
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Idézet:
„Van egy 1mA alapérzékenységű műszerem, amelynek belső ellenállása 0,035Ohm”
Ez szinte biztosan tévedés. Kérünk új adatokat
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Amikor 1mA folyt át a műszeren, végkitérésben volt, ekkor 35mV-t mértem a műszer kapcsain. Mit rontottam el?
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Az osztást, mert akkor az 35 Ohm
És ez esetben 0.012 Ohm-os sönt kell, ami hihető érték...

Majdnem mondtam, hogy kb. fél méter másfeles rézdrót, ha vékonyabb nincsen. Esetleg spirálfüzet gerince. De szigorúan négy vezetékesen bekötve!
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) FIGIRI válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
A számolást gép nélkül is 35 Ohm jön ki
Ejj de egszerre írtuk..
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Na ez a gáz.
De akkor 0.012Ohmos söntöt hogy tudok alkotni?
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Nézd meg mi van otthon, majd használd Skori számolóját.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Az apróban szoktak (sicc) hirdetni, vagy hajszárítóból kitermelsz ellenállás huzalt, és kellő hosszra levágod. Egy téglalap formájú szigetelő lapka (rézmentesített nyák lemez) két végére fúrsz két M3 -as csavart, ide rögzítheted az ellenállás huzal lét végét, ill. az áram hozzávezetését, és a műszered kapcsait.
Az ellenállás huzalokat nem igazán lehet forrasztani, nomeg a forrasztás ilyen esetben elég bizonytalan, nagyobb terhelésnél kiolvadhat. Ezért kell csavaros, szorítós kötéssel dolgozni.
A pontos ellenállás értékét finoman beállítani reszelővel lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Arra pedig hogy miért beszélek négy vezetékről
Nem számoltam utána, szerintem NYÁK darabból is "kikapirgálható", szokásos vastagság eléggé adott...
(#) gernerakos hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat, próbálkozni fogok a leírtak alapján.
(#) E_Péter hozzászólása Márc 4, 2024 /
 
Egy Li-ion akkumulátoros (21V) kézi láncfűrész munka közben felvett motoráramát szerettem volna mérni egy kis 'kínai' digitális LED-es V/A mérő modullal. A modul elvileg 100V 10A mérési tartományú. Nem is volt baj, amíg terhelés (lánc) nélkül járattam a készüléket , kb 20V-ot és 1.5A-t jelzett a modul. De amint rátettem a láncot , a terhelés természetesen megugrott kb 3.5A-re, DE , kis idő múlva, néhány kapcsolás után a mérő modul elkezdett villogni és tönkrement. Az is látszott , hogy az áramköreiben két chip is 'elfüstölt'...
Mi lehet az oka? Jól sejtem-e, hogy a motor indulási árama 'nyírta' ki a modult, merthogy az esetleg 10A-nél is nagyobb lehet (függetlenül attól, hogy a folyamatos működési áram 5A-nél is kisebb..) ?
Gondolom, hogy ezek a 'műszerek' egyébként sem szeretik, ha induktív terhelés van az áramkörben..

Mit javasoltok, hogyan lehet megvédeni a mérőműszert a bekapcsolási tranziens áramcsúcstól?
Lehet, hogy az 'egyszerű megoldás' az lenne, ha egy olyan méréshatárú mérőt alkalmaznék, ami 'kibírja' a bekapcsolási áramcsúcsot is? Mondjuk vennék a műszerhez egy 50A shunt-öt?
Vagy?
(#) Bakman válasza E_Péter hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Az induktív terhelés lényegtelen. Vagy megfelelő méréshatárú műszer kell vagy a mérőerősítő részére kell védelem. Utóbbi nem feltétlen éri meg 400 Ft-os műszer esetén (fel kell térképezni a belső kapcsolást hogy kiderüljön, mit lehet tenni), a jobbakban pedig eleve van ilyen.
(#) Ge Lee válasza E_Péter hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Egy közönséges akkus csavarbehajtó is felvesz üzem közben 25A áramot, de ez az átlagáram, ettől függetlenül lehetnek ott akár 100A feletti áramcsúcsok (tüskék) is.
Ha bírja az a sönt ami abban a műszerben volt, akkor fogsz egy analóg mutatós multimétert és feszültség mérés állásban ráteszed, utána már csak azt kell valahogy pontosan kiderítened hogy mennyi annak a söntnek az ellenállása és kész a mérés.
Változó mennyiséget egyébként sem fogsz tudni digitális kijelzéssel megmérni, mert csak annyit fogsz látni rajta, hogy összevissza ugrálnak a számok. Az analóg műszer nem csak a tüskéket de az apróbb lengéseket is kiátlagolja, azaz ad egy viszonylag leolvasható értéket.
Vagy esetleg ott van még a DC lakatfogó, de ugye az is digitális, azzal sem egyszerű áramot mérni ha annak értéke nem állandó. Hegesztő inverter áramát is inkább sönttel és analóg műszerrel szoktam mérni, mert a DC lakatfogón csak azt látom, hogy 70 és 115A között ugrál folyamatosan.
(#) Massawa válasza E_Péter hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Ilyen esetben a söntre kell védelmet csinálni. Alapjában minden árammérö feszültséget mér egy adott söntön ( ellenálláson). Ráadásul, hogy a veszteség minél kisebb legyen igyekeznek kis értékü söntöt használni és érzékeny voltméröt. Meg kell nézni a voltmérö mekkora söntfeszültségre mutatja a maximális áramot ( mérési tartomány), mondjuk 1 Voltra, akkor a sönttel párhuzamosan kell kapcsolni egy a váltoáramu ágban rövidre zárt Graetzt. ( ez kb 1,2V-tól védi a müszert). Ha ettöl nagyobb a munkafeszültség a söntön, akkor két ellenkezö polaritással sorbakötött megfelelö feszültségü zenerrel lehet védeni a voltmérö bemenetét.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2024
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Idézet:
„Alapjában minden árammérö feszültséget mér egy adott söntön”

A digitális műszerek valóban feszültséget mérnek a söntön, de az analóg műszerek áramot mérnek, és áramosztóval kell a söntöt számolni.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Egy jólnevelt sönt így néz ki, ami egyhény szólva is körberöhög egy zenert, ami meg akarja védeni.
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Ezt a söntöt nem is kell megvédeni, tud magára vigyázni.
Nem tudom miről volt szó, de azt feltételezem a zéner inkább az áramkört védené valamilyen túllövéstől.
(#) somitomi válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Nem a söntöt kell védeni, hanem a párhuzamosan kötött mérőművet vagy elektronikát
(#) erbe válasza somitomi hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Sajnos, a söntöt kell védeni. Ezekben a digit műszerekben 10 A-ig SMD ellenállást raknak be söntnek. Addig jó, amíg az áram nem haladja meg az ellenállás teljesítményhatárát. 25, 50 vagy éppen 100 A-es indulási áramlökések simán lefüstölik az ellenállás vékony fémrétegét. Utána már szabad az út a 21 V-nak a mikrovezérlő belsejébe.
A mérő sönt az valóban ott kezdődik, hogy a méréshatárnál még egyáltalán ne legyen melegedés, ami meghamisítja a pontosságot, de szükség esetén akár tízszeres áramnál se menjen tönkre. Ez valóban megvédi az utána következő drága mérőeszközt. Utóvégre mi garantálja, hogy a sönt utáni eszköz soha nem megy tönkre, nem lesz zárlatos, nem veri le a kismegszakítót? Akkutöltőre soha nem tennék pl. ilyen csodát.
(#) E_Péter válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Köszönöm a válaszaitokat (Massawa, Ge Lee, Bakman).... Ahogy látom, mindannyian egy sönt beiktatását javasolnátok. Rendeltem is közben egy 50A-es söntöt ehhez a digit V/A mérőcskéhez. Ez talán 'lenyeli' az indulóáramot is, ami minden bizonnyal 10A felett lehetett, mivel pillanatok alatt kinyírta a 10A max-ra gyártott mérőt. Nyilván majd vissza kell számolnom a kijelzett értékből a valósat , ..gondolom nagyjából az ötödét fogja mutatni az 50A-es sönt miatt. Ha már mozog a lánc , akkor a folyamatos terhelés 5-6-7 Amper fölé.., úgyhogy nagyjából 1-1,5 A kijelzést várok.
Egyébként az akku-pack elektronikájában is van többféle védelem is beépítve. Valószínűleg az én olcsóbb 'kínai' kézi láncfűrészemhez elég gyengécske a Li-ion akkupack-ek tartoznak, mivel feltöltött állapotban sem birják pár percnél tovább az 5-6 A-es terhelést, amikor is leesik hamar az akku feszültség 16-17 V-ra. Ekkor viszont beindult az akku-pack kisütésvédelme és 'egyszerűen' lekapcsolja a motort. Mit mondjak, elég idegesítő, ... de hát mit is várjak egy ilyen 'noname' szerkentyűtől.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem