Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Az ucd400-ba nem ilyen fetek vannak eredetileg, hanem 150V-osak, ezért írtam amit írtam. Ha tényleg 200V-os fet van benne (nem csak az van ráírva), akkor mehet +/-75V-ról. Az elkó biztosan ki fogja bírni. Bár akkor már ugyebár akár 52V rms is kijöhet belőle, ami 8R-on 338W, 4R-on pedig 676W. Az általad írt fet 38A-es, tehát ha jó érzésűek a mérnökök, akkor ennél nagyobb áramot nem enged meg, de még 4R-on sem éri el a kimenőáram a 20A-t, tehát siman kijöhet a közel 700W erről a tápról.
Megérkezett a +/-75V tápegység. Már hetek óta tesztelem és egészen a mai napig nem jött elő semmilyen probléma, míg halk zenehallgatás közben egyszercsak le nem némította magát a modul.
A jelenlegi hiba, hogy 30-40 másodperccel azután, hogy áram alá helyezem, lenémítja magát a végfok. A tápfeszültségek rendben, először azt hittem hogy az tilt le valami miatt. Érdekesség, hogy amint kihúzom a konnektorból, egy pár pillanatra amíg áram van a kondenzátorokban, visszakapcsol a végfok és szól, de ez csak 1-2 másodperc. Ebből arra következtetek, hogy valószínűleg nem a hővédelem aktiválódhat, mert az továbbra is aktív maradna (hőmérő pisztollyal mérve sincs 50 foknál melegebb terület). 60W izzóval próbálva (a primer oldalon) viszont hosszabb ideig sem kapcsol ki a végfok (legalábbis 3 perc alatt nem). Arra gondolok, hogy a tápegység és a végfok összegerjed egy ponton és valahol túláram keletkezik (bár nem teljesen értem, hogy akkor az izzós próbánál miért nem látszik az izzón a fényerő növekedése). A tápegység konnektorból történő kihúzását követően pedig amiatt kapcsolhat vissza egy pillanatra, mert már csak a kondenzátorokban van áram és elmúlik a gerjedés. Van 2 led a végfok panelen, valószínűleg a vezérlés működését jelzik, egyből nem is világít ha áramot kap a végfok, csak kicsit később. Ezek a ledek is kikapcsolnak amikor a végfok némít. Kipróbálom újra a +/-65V tápegységgel is, addig viszont szeretném kérni véleményeteket, hogy Ti így látatlanban mire gondoltok, mi okozhat ilyet, hátha találkoztatok már hasonlóval? Köszönöm!
Mint modntam az eredeti hozzászólásomban, szerintem sok neki a 75V. A gyári hypex táp +/- 65V-os. Továbbá ami nagyon fontos, hogy szinkron-egyenirányítós táp kell hozzá, hogy minimalizálva legyen a bus-pumping. Ha a te tápod nem az (valószínüleg nem az) akkor bus -pumping lép fel a mély hangoknál és elvándorol a gnd pont, tehát egyik táp megnő. Így máris túlfesz keletkezik. Nyilván kis teljesítményél a bus-pumpingnak nem kellene problémát okoznia. Persze lehet bármi más probléma is, látatlanban mérések nélkül nem tudom megmondani mi a probléma.
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:19
|
Bejelentkezés
Hirdetés |