Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV infra vevője
Lapozás: OK   1 / 1
(#) strapabirotibi hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Sziasztok! Lenne egy infra vevőegységem, amit egy Orion gyártmányú TV-ből szettem ki. Maga a vevő egy kis fém dobozkába van beleszerelve. Három kivezetése van. A fotodióda BPW 41-es, az IC pedig TBA 2800. A kérdésem az lenne, hogy lehetne ezt úgy bekötni, hogy ha infra jelet kap, mondjuk bekapcsol egy relét. Mellékeltem az IC adatlapjában talált kapcsolási rajzot. Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Medve válasza strapabirotibi hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Helló, én egy tranzisztoros megoldással kezdeném, az adatkimenetet egy RC körrel (sorban egy R, majd testre egy pár mikrós C) "átlagolnám, s azzal egy tranzisztort kapcsolnék. Az pedig egy relét, vagy LED-et meghajthat. Kirészletezzem?

Ui.: A másik megoldás egy ujraindítható monostabil TTL IC alkalmazása...PL SN74123
(#) 925 válasza strapabirotibi hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Hali! ha bármilyen infra jelet kap, vagy ha egy adott infra jelet kap a vevő? Ha csak bármilyen infra jelet akkor aránylag egyszerű a megoldás, egy 4013-as ic-vel csinálsz egy áramkört ami egy inpulzusra ki-be kapcsol, és rákötöd a TBA2800 kimenetére. Ezt egy kis távirányítóval lehetne vezérelni, infra leddel ami elé teszel egy ellenállást tudod vezérelni. Ha a régi távirányítot akarod használni egy R-C kört teszel a kimenet és a 4013 közé és már jó is.
Ha olyat akarsz ami csak egy adott jelre kapcsol, oda már egy decoder, vagy egy PIC is kell ami a jelsorozatot feldolgozza.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Annyit még hozzátennék, hogy a TBA2800 kimenetén egy impulzussorozat (!) jelenik meg a gomb lenyomása alatt.
(#) strapabirotibi hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Úgy, hogy bármilyen infra jelre kapcsolna. Csak így egyszerűen. Mivel van ez a kész vevőáramkör, arra gondoltam, készítek ebből egy infra kapcsolót. Így megspórolom azt, hogy csinálni kelljen egy vevőt. Már ha megvan legalább használjam valamire.
(#) strapabirotibi hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Én is hasonlóra gondoltam (tranzisztoros módszer) megoldásként. Szal elviekben meg is volt, csak a bekötéssel volt problémám (kapcsolási rajz). Tudod nem vagyok még valami profi a kapcsolások megtervezésében.
(#) Medve válasza strapabirotibi hozzászólására (») Márc 9, 2008 / 4
 
Akkor igy lehetne, ha a relé "énekel" akkor a kondi értékét növeld pl. Az is lehet, hogy néha elenged, amikor a kódok közötti szünetet tartja az adó. Ez esetben is növeld a C értékét...Úgy építsd meg a nyákot, hogy az R-et és a C-t könnyen tudd módosítani. Ha a relédnek nagyobb áramú tekercse van, akkor egy nagyobb "fémkupakos" tranzisztort alkalmazz. Vagy egy darlingtont, ha van.

IR rec.JPG
    
(#) titi válasza strapabirotibi hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Hali!
Csak azért írok, hogy megkérdezzem:
A relé csak addig legyen behúzva, amíg nyomod a gombot, vagy gombnyomásra húzzon be, és mégegy gombnyomásra engedjen el?
Csak azért kérdem, hogy tisztázzátok.
Bocs a beleugatásért!
(#) strapabirotibi hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
No problem! Addig húz be a relé, míg kapja a jelet. De lehet variálni a kapcsolást. Jelenleg elég nekem, ha csak így simán megcsinálom.
(#) strapabirotibi hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Köszönöm szépen a segítséget! Ez alpján már el tudom készíteni a kapcsolót.
(#) Aleja hozzászólása Nov 6, 2008 /
 
Hello !

Van egy ilyen (kép) infra vevőm, ebből szeretnék egy lámpa kapcsolót készíteni. Sajnos a lábak kiosztását nem tudom, mert a vevőn semmilyen típus nincs.
Keresgéltem és hasonlót találtam ott

1. Out
2.GND
3.V+

Kérdés, hogyan tudnék ezzel a vevővel + egy bármilyen távirányítóval kapcsolni ?


ir.gif
    
(#) Aleja válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Köszi, közben megoldottam, (lábkiosztás nem az volt amit találtam)
(#) Josza hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Hello!
Én is szedtem ki TV-ből ilyen IR adót...
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne ezt felhasználni ennél a kapcsolásnál?
Girder PC távirányító
(#) Sünmalac hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Szevasztok!

Én is hasonló helyzetben vagyok.Szintén Tv-ből ,azon belül egy kis fém,henger alakú házba szerelt apró infra vevőm van.Mivel nincs meg a távirányító így a tapasztaltabbaktól kérdezném ,hogy esetlegesen milyen más infadiódát vagy IR érzékelőt tudna kezelni?Illetve hogy lehetne átépíteni mondjuk PC-re?A rajta lévő IC TBA 2800.Az infra dióda pedig TFK Bp W 41 N.Készítettem fényképeket bár nem a legjobbb minőségűek de remélem valamennyire használható.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem