Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   24 / 104
(#) patexati válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Szia! Én jól tudom,hogy alapból nem jó de valaki esetleg kipróbálhatta éy lehet,hogy működne.. A vákum az más tészta az megoldható én a fűtő és szenzor kompatibilitásra gondoltam,hogy megegyezhet. Valóban nem hülyék a kínaiak akár csak az oroszok sem voltak azok annak idején sok minden egy kaptafára készült így egyszerű volt a javítás,alkatrészbeszerzés,stb..
(#) patexati hozzászólása Szept 8, 2010 /
 
Kicsit gondolkoztam.. Ha az elszívást a pumpa beszívó oldala végzi az állomáson )ez így van ezt tudom róla) akkor az alkalmazható szerintem elszívás helyett vákum tapadókoronghoz is azt biztos bírja de nekem erős a gyanúm,hogy a vákumkomresszorban is ilyen kompresszor van mint ebben csak fordítva.. Szét fogom én kapni ha megjött kiderítem nem lehet e ez kompaktra átalakítani. A táp nem tudom trafós vagy kapcsolóüzemű de az is megoldható ha kevés lenne a teljesítménye. Ha a foglaltok és a szenzorok stimmelnének akkor négy páka,egy tapadókorongos fogó is kompatibilis lehetne az egész cuccal mivel szinte minden forrasztható lenne aránylag profin és mindez megáll 50 ezerben..
(#) greatman hozzászólása Szept 8, 2010 /
 
Egy kicsit utánanéztem már a paramétereknek.
1. A 932 -es vákum pickup tutira használható hozzá, mivel a 852++ állomásban ugyanaz a kompresszor van mint a 968 -ban.
2. Az állomásban lévő kompresszor 660 mm Hg vákum előállítására képes, ami megegyezik a B1002 sorozathoz szükséges vákummal, ergo az is megfelel hozzá. Egyébként gyakorlatilag pótalkatrészként csak a p001 -es kompresszor kapható és elérhető. Valószínűleg az összes állomásban ugyanaz a kompresszor van.
3. A B1002A kiforrasztó pisztoly ugyan 24V -os, azonban magasabb hőfokon és teljesítményen üzemel, mint a 968 pákája, így azt másról kell meghajtani. Pl. egy 24V 50W -os terhelhatőségű pákaállomást kell építeni hozzá. A vákumot pedig kaphatja a 968 -ról.
(#) huba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Ma vásároltam miniatür üvegnélküli 50w-os spotégőket. Négyet tervezek ráirányítani a melegítendő dologra. patexati sikere kicsit felbuzdított. Átszámolva 200 forintom bánta darabját. A foglalatokat fel kell szereljem egy aluminium lemezből hajtogattot állványszerüségre.

P9080232.JPG
    
(#) patexati válasza greatman hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Szia! Köszönöm a technikai adatokat Akkor nem sokat tévedtem.. A 24V nagyobb teljesítményt is gondoltam a vákum pákában. Lehet ebből egy univerzális cuccot összehozni jól sejtettem Mindegy most megjön az állomás azt utána fejlesztem tovább.. Minek vennék külön még forrasztóállomásokat meg vákumszivattyót ha mindez megoldható,olcsó,kis helyet foglal Egy trafó vagy kapcsoló üzemű kiegészítés lehet bele is fér.. Nem esküdnék meg rá,hogy az eredeti táp ha nem trafós nem tuningolható nagyobbra vagy elfér bent egy toroid esetleg.
(#) greatman válasza patexati hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Ha jól emlékszem akkor trafós, és nem elképzelhetetlen, hogy el is bír 50W -ot. Lehet, hogy csak a bekötést kell ellenőrizni a páka csatlakozóján, esetleg a hőmérséklet állító potmétert újra kalibrálni a kiforrasztó hőelemjéhez, és nem is nagyon kell alakítani semmi mást.
(#) patexati válasza greatman hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Szerintem is így lehet majd kiderül.. Nekem kell a vákum páka meg a csipeszes forrasztó.. Ami bent van forrasztó az nem sokat lesz használva a két Weller TCP több féle hegyekkel nekem minden igényt kielégít hacsak nem kell pontos hőmérséklet.. A másik két páka mit linkeltem az lenne a jó SMD javításhoz..A fűtés az minden esetben a pákánál váltófeszültségű mert különben felmágneseződne a páka! Nekem a Wellereknél egy egy halogéntápegység van használva mi kitűnő és még van egy pluszban ha ebbe is jó 60W-ot bír!
(#) patexati hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Sziasztok! Megjött az állomás.. Szerintem teljesen alkalmas vákumozni is mert erősen szív! Itt látható.
(#) Norberto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Legalább a hsz-re mutatna az a link... Na akkor én meg az átszerkesztést szerkesztettem át.
(#) ciw válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Hagy, csak nem feltünő.

Bővebben: Link
(#) cassis hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Engedjetek meg egy triviális kérdést:
SMD IC nek (4 oldali kivezetésű TQFP tok) melyik lesz az 1 es lába?
A gondom az, hogy az adatlapot nézve a bal felső sarokban ott van a pont, jelezve a sarkot, majd így fordítva az IC -t a bal oldalon felülről lefele kezdődik a számozás. Eközben az IC felirata balról jobbra helyesen olvasható.

Azonban, ha így forgatom fizikálisan az IC-t, akkor a típus felirat balkéz felől olvasható. Az IC-n egyébként van még két kisebb mélyedés a sarkoknál, de azok nem olyan mélyek mint a korábban leírt.

Most szerintetek én vagyok a vagy tényleg nem egyértelmű.
(#) patexati válasza cassis hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szia! A mellékletben találsz választ!Általában felülnézetben mindig az óramutatóval ellentétes a számozás legyen bármilyen soklábú!

TQFP.gif
    
(#) Norberto válasza cassis hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Példaként csatoltam néhány képet TQFP tokozású alkatrészekről.
(#) cassis válasza patexati hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Hát igen, ilyesmi nekem is van, csak valahogy nem olyan a valóság mint a rajz.
Nálad is úgy van mint nekem a felirat balról jobbra olvasható.
De az IC -n bal oldalról olvasható (90 fokban elfordulva az 1-16 lábakkal párhuzamosan a típus), ha a rajz szerint forgatom a pontozott sarkot!

Ráadásul van ott még a másik két sarokban is egy-egy kisebb pont, amivel hajlamos vagyok nem törődni, de így már kezd zavarni ez az összevisszaság.
(#) cassis válasza Norberto hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Norberto lehet segítettél, rögtön megnézem hogy is állok!
(#) patexati válasza cassis hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
A szabvány vonatkozik rá ne az írást nézd! Egy kép azért segítene,hogy mi is lássuk miről lenne szó!
(#) cassis válasza Norberto hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Hát igen. Lehet, hogy elnyomtaták a feliratot.
Nekem 18f67j50 -em van, ez hasonlatos norberto 01.jpg jére, igaz itt nincs sarkolás. A pont tud kerülni a bal alsó sarokba, ekkor olvasható a felirat is, mint a fent említett képen látszik. (próbáltam én is fényképezni, de olyan rossz lenne a felbontása, hogy feladtam)

De akkor ha elfogaduk, hogy úgy jó a jelölt 1 es láb helye, ahogy norbertó 1.jpg jén is látszik, akkor azon is 90 fokkal el van forgatva a felirat az adatlaphoz képest.
Jól gondolom?
(#) patexati válasza cassis hozzászólására (») Szept 10, 2010 / 1
 
Igen jól! A lényeg,hogy az 1-es láb legyen pontosan azonosítva!
(#) Norberto válasza cassis hozzászólására (») Szept 10, 2010 / 1
 
Az 1-es láb mindig a pöttyhöz legközelebbi kivezetés lesz, ahogy az előbb csatolt képeken is van. A felirat iránya legtöbbször egyáltalán nem mérvadó.

Szerintem úgy lesz bekötve nálad a PIC, ahogy a 01.jpg-n szerepel a jelölés.
(#) cassis válasza patexati hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Igen, az egyes láb mindennek az alapja. Ezért is küzdöttem vele. Köszi, akkor bátran forrasztom, igaz első éles SMD forrasztásom, de a próbák már sikerültek....
(#) boxrajongó hozzászólása Szept 24, 2010 /
 
Helló mindenki!
Nem tudom hogy témába vág e ,de szerintem közeli .
Bga forrasztáshoz szeretnék segitséget kérni.Milyen eszközök ,folyamatok szerek kellenek meg hol lehet ilyen cuccokat beszerezni.Xbox javitáshoz kellene ,meg stencileket meg reball állomást meg ilyeneket .Meg persze segitség is kellene,mert igaz nagyjából elektronikai munkám van ,de ez elég speciális..Használt cuccok is érdekelnek,az a lényeg hogy occsó legyen
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) joetaylor válasza boxrajongó hozzászólására (») Szept 25, 2010 / 1
 
Ha komolyan szeretnél javítani akkor drága lesz felszerelni a műhelyed. Írok egy gyors listát mire lehet szükséged. Ezek csak kézi szerszámok nem tartalmaznak félautomata/automata gépeket. Azokra akkor van szükséged ha nagy mennyiségeket kell javítani.

Forrasztópáka:
Legalább kettő darab ami egyidejűleg is használható. Weller WD2M vagy Metcal MX500 állomás.
A hegyek a pákákhoz, célszerű az adott pákához elérhető összes hegyből tartani egyet mert sohasem tudod, hogy mire lehet szükséged. Metcal van használtan dögivel, Weller micro alig akad abból még kevés van a piacon. Illetve nem árt ha van egy nagy teljesítményű /150W/ pákád is hátha kelleni fog alapon.

Kell még egy könnyen hordozható nagy teljesítményű meleg levegős eszköz. Lehetőleg stabilan tartsa a beállított hőmérsékletet és legyen legalább 300W teljesítményre képes. Leister Hot Jet S nagyon jó kis cucc erre a célra.

El kell határoznod, hogy "fénnyel" vagy "gázzal" fogsz dolgozni és ez alapján beszerezni azt az eszközt amivel beforrasztani fogsz. Nálam kézi forrasztásra levegő és nitrogén van, hozzá az eszközök Weller WHA-300,700,900,2000. Ebből a 750 és a 2000 használható nitrogénnel.
Használtan néha "olcsón" lehet megvenni ezeket. Az olcsón az új árához képest értem. Egy működő jó állapotban lévő WHA2000 árából vehetsz vagy 10-20 Aoyue állomást. A munkadarab befogására szolgáló dolgokat is be kell szerezed. A hozzá való fejek pedig drágák nem is kicsit, bár adapterrel használhatsz bármilyen kínai fejet is én is azt teszem.

Előmelegítő berendezésre is szükséged lesz. Mobilhoz jó valami kínai olcsó cucc is, nagyobb lapokhoz kell legalább négy zónás 1200W-os minőségi cucc. Használtan szinte lehetetlen beszerezni ilyet



Kell egy kis teljesítményű 100-200W meleg levegős páka is, ezt célszerű egy olyan Weller állomással megoldani amire rá tudsz kötni egy ónszívós pákát is. Pl.: WMD-1, persze ha van pénzed akkor egy WMD3 a nagyon jó választás. Utóbbiban benne van a vákuum pipetta is az alkatrészek mozgatására.

A BGA-hoz kell egy pozicionálást segítő eszköz is a sikeres beültetéshez. Na ez se lesz olcsó.

A stencilek nem annyira drágák, hogy kis darabszámú javításánál ne külső forrásból vegyük őket.

Hő profil készítéséhez is kellenek eszközök, ezek leginkább digitális rögzítős "hőmérők".

Minimum egy optikai vizsgáló eszköz a forrasztás ellenőrzésére ez sajnos használtan is drága.

Egy jó asztali nagyító /és egy „összeszerelő” mikroszkóp sem árt/.

Csipeszek, fogók és társai. A jó minőségű szerszámokkal jó csak dolgozni és minél finomabb munkákhoz kell annál inkább nincs olcsó kínai alternatíva. Mire összeáll egy kis szerszámos doboz addigra el is ment rá 2-4 ezer euró. De ez nem baj, mert ha eddig nem vigyáztál a szerszámokra ezután majd fogsz

Kell még munkaasztal is olyan ahol kényelmesen tudsz dolgozni és megoldott az elszívás és az Esd „szabványoknak” is megfelel. Természetesen a munkahely világítása is megoldandó feladat. Az sem baj, ha a munkaasztallal együtt kiépíted a sűrített levegő és a nitrogén számára a szerelvényeket. Ha komolyabb gépet veszel ezekre szükséged lesz illetve egy 110V trafó is aranyat ér mert sok mindent lehet az amcsiktól használtan szinte fillérekért megvenni.

Tároló helyek az alkatrészeknek, anyagoknak meg mindennek ami előfordul, van amit hűteni van amit melegen tartani kell. Meg kell oldanod a dokumentumok kezelését és az alkatrész/eszközök nyilvántartását is.

Az elgondolt feladatoknak megfelelően kell beszerezned a tisztító, forrasztó és segédanyagokat és figyelembe kell venned, hogy igen soknak hamar le fog járni a minőség megőrzési ideje. /nem mindig a nagyobb az olcsóbb elv itt érvényesül igazán/.

…és még van egy csomó dolog ami még kell, de ez már nem HOBBI elektronika, de innen indul az egész, mert jó szakember ugye csak abból lesz akinek hobbija a munkája.
(#) boxrajongó válasza joetaylor hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Hát igen akkor nagyon a pénztárcába kellene nyúlni ,az a helyzet hogy legalább magamnak meg a haveroknak szeretnék javitgatni ,tehát nem nagyüzemre kéne.Csak tényleg hobbi szinten ,de akkor az igen drága hobbi lenne az ebayen nézegettem ilyen cuccokat.
itt.


itt

Ezek megfelelőek lehetnek,mert az a helyzet hogy a lehető legkevesebb pénzből kellene ezt megoldanom ,mert ez tényleg hobbi ,mert érdekel csak azért ,és sajna nincsenek milliók befektetni
Köszönöm a segitőkészséged és válaszod.
(#) patexati válasza boxrajongó hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Szia! Én kísérletezem BGA forrasztással házilag csak most pihentetem a témát idő hiánya miatt! Ha lesz értékelhető elfogadható eredményem azt ide majd leírom..
(#) boxrajongó válasza patexati hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
ok köszönöm szépen várom a fejleményeket
(#) vtsoftware hozzászólása Szept 29, 2010 /
 
Sziasztok

Támadt egy ötletem "otthoni" BGA beültetésre.
A véleményetekre lennék kíváncsi bár lehet hogy hülyeség...

Tegyük fel hogy tervezek egy nyákot, rajta a BGA IC.
Jó sok láb, de feltéve ha sikerül minden szükséges lábat elvezetni az IC "mellé" akkor már nyertem.
Mert ugye jó néhány láb "egyforma". Táp, GND, stb...

Ha megvan a terv, legyártatom a nyákot ami kétoldalas, furatgalvános.
Ez akár lehet egy úm. adapter is, tehát a nyákon csak az IC és jópár csatlakozó amivel a "gazdanyákra" tudom illeszteni az IC-t.
A gazdanyák mérete igazán nem lényeg, úgyis csak kísérletezgetésre kéne először...

A forrasztást a következő képpen gondoltam.

Adottak a furatgalvános "lyukak".
Ezekre nagyon kevés ónt futtatok, egy kis folyasztószer, majd erre ráteszem az IC-t.

De mielőtt elkezdeném az IC "lábait" lényegében összeforrasztani a nyákkal előtte valamivel - akár pár kis papírdarabkával egymáson - "megszabni" a határt a nyák és az IC között... így szerintem nehezebben futhat meg az ón az IC és a nyák között.

Arra is gondoltam hogy ha összefut két láb akkor hogy kezdem újra.
Erre konkrét elgondolásom nincsen, de valahogy úgy meg lehet-e csinálni hogy ahogy az ónt megolvasztom a lábak és a nyák között, közéjüktolok valamit hogy ne érjen össze újra a nyák és az IC.
(Persze itt újra kell golyózni az IC-t de legalább lehet próbálkozni.)
Hogy mit tolok a kettő közé nem tudom, de a papír nem jó, alufólia megintcsak nem jó... ötlet?

Tudom hogy hőléggel sokkal könnyebb megoldani, de sajna nem tudok sem venni, sem kölcsönkérni, plusz még nem is használtam hőlégfúvós pákát, vagyis ez kicsukva'.
A lényeg hogy "abból, avval amim van" szeretném megoldani.
Bár csak ötletelés, de nem hiszem hogy lesz lehetőségem az "eszközparkom" bővítésére...

Szerintetek működhetne-e ez a módszer, vagy felejtsem el az egészet?
(#) boxrajongó válasza vtsoftware hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Az a helyzet ,hogy én is új vagyok ebben a bga forrasztásban ,de ahogy megyek előre benne,egyre inkább rá kell döbbennem ,hogy megfelelő szerszámok kellenek hozzá.Igaza volt azoknak akik rijogattak,hogy k.......nehéz :yes: ,ugyhogy nem adom fel én sem ,de a cucokra össze kell gyüjteni a pénzt.
Az meg nem kevés
(#) lanti válasza vtsoftware hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
No lássuk jól értem-e!
Csinálsz egy kisebb slave nyákot amire csak a BGA jönne ennek az oldalaira vezetné ki a lábakat? Vagy az oldalaira és a furatgalvánokra ?

Spec akármelyik megnézném egy 64 lábú bigával!
(#) lanti válasza boxrajongó hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Pénz és gyakorlat kérdése az egész egy jobb hőléggel és egy jö pákával folyasztoszerekkel előmelegítő asztallal már lehet kezdeni valamit ami javításnak nem minősülő cselekmény csak gyakorolgatás, igazából a röntgen ki is maradt a profi felsorolásból de az csak a krém
(#) boxrajongó válasza lanti hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Hát ja tapasztalom a dolgot ,ez igy igaz.
Következő: »»   24 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem