Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   35 / 35
(#) TÉ288 válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Köszönöm a tippet.
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 18, 2024 / 2
 
Szerintem a pedállal fog leginkább meggyűlni a baja a kollégának.
Ugyanakkor, ha van jól bevállt recept, akkor Gery78 és éppen ugyanezt konstruál ezerrel.
(#) TÉ288 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Mi lehet a pedál "buktatója"?
(#) tufatofu válasza TÉ288 hozzászólására (») Feb 18, 2024 / 3
 
1.lehet pont a kedvező fordulatszámon "nem jó" lábbal tartani pl. 3800 menetig. 2. hamar szakadáshoz is vezethet egy kis "rugdosás". 3. mechanika kivitelre fordított többletenergia. 4. egy speciális potencióméter beszerzése nehézkes, drága. a nem megfelelő minéségből fakadó kontakthiba általi sebességváltozás is szakadást eredményezhet. A jelenleg forgalmazott kjnai potmétereknek könnyű kitaposni a belét..
(#) Ge Lee válasza TÉ288 hozzászólására (») Feb 18, 2024 / 2
 
Hogy mindkét kezed szabad legyen az az alap. A csavarbehajtó csak akkor jó ha teszel rá lassító áttételt. Nekem egy tredzsent (trabant) ablaktörlő motorom van, annak a kivezető tengelyén van közvetlenül a fúrótokmány amibe befogom a csévét, de még ez is nagyon gyors, 3-4V-tot szoktam adni neki a 12V helyett. Ez a kulcsa a lassú de biztos tekercselésnek. Ha kicsit is üt a cséve eleve nem lehet gyorsan forgatni, bármi baj van meg kell állni, akár vissza is kell tekerni, ennél a lassú módszernél ahogy én csinálom sosincs hézag a menetek között, nem ugrik át, nem kell visszafele tekerni, megállni sem kéne ha nem kéne néha pihenni, de kell, mert ahhoz hogy rendesen lásd mi történik fölé kell görnyedni az meg fárasztó.
Fordulatszámot menet közben nem kell változtatni mert minek, a kapcsolást én is egy mezei lábkapcsolóval oldottam meg. Illetve az enyém nem kapcsoló hanem nyomógomb (mint a csengőé vagy a varrógépé) így csak le kell emelnem róla a lábam és azonnal megáll.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2024
(#) TÉ288 válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Mindketten meggyőztetek.

Először jó ötletnek tűnt, de tényleg csak hátrány a pedál.
(#) Ódenka válasza TÉ288 hozzászólására (») Feb 18, 2024 / 3
 
A pedál kell, ha jót akarsz, de csak kapcsolni. Aztán a fordulat beállítását, felfutását, gyors leállítását egyéb elektronikával kell megoldani. Legjobb egy frekiváltó, mert az mindent tud, beállítható. Igaz, 3 fázisú motoros megoldás kell, de többször láttam kis teljesítmányű, alkalmas 3fázisú hajtóműves motort nem drágáért. Hosszabb távon és munkánál, hobbinál bevált.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2024 / 1
 
Az alapgondolat szerinti csavarbehajtó elég ideális kiindulási eszköz lehet, mert eleve van két sebességfokozata, ahol a lassúbb némi szabályozással éppen ideális lehet a tekercseléshez. Van rajta csapágyazás, és tokmány, ami szintén praktikus kiépítés.
Többen is említik a két kéz szükségességét. Nekem jól bevált a kurblis tekercselőm, sok 10 éve használom (igaz, van motoros is). Ennél jobb kézzel tekerem, ballal vezetem a vezetéket. Szinte mindig a 2:1 fogaskerék van rajta, azaz 1 kurblifordulatra 2-t fordul a tengely. Ez kényelmes sebesség, nem versenyló, de lehet vele haladni (fotómellékleten a hajtás).
A menetek számolása szinte szóba se kerül, pedig az eszköz szempontjából ez egy lényeges mozzanat. Tudnia kell érzékelni az oda-vissza forgatást, a billegtetést, és ehhez igazodva oda-vissza kell tudjon számolni.
(#) TÉ288 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Éppen azért esett rá a választás, mert a mechanika szinte készen van.
(#) Alkotó válasza TÉ288 hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Én is ígéretes kiindulásnak tartom, és várom a fejleményeket. Mert azért van még itt néhány részlet amit meg kell oldani.
(#) TÉ288 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Rendben.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Akár tökéletes is lehetne a csavarbehajtó, nekem azzal két alapvető gondom lenne, az egyik, hogy maga a test hengeres és nem is egyenes, annak nem egyszerű felfogatást csinálni. A képen lévő trabi ablaktörlőmotoron ott van a 3 csavar amivel szinte bármilyen állványra ráépíthető, de én még azt sem csináltam hozzá mert az is csak a helyet foglalná, hanem ha éppen kell (ritkán kell) akkor egy szorítóval felteszem az asztal szélére.
A másik gond ezekkel a behajtókkal épp maga a mechanika, kotyognak, lötyögnek, a tekercseléshez pedig masszív mechanika kell, olyan ami semennyit sem kottyan.
A számláló tekintetében az én igényeimet eddig tökéletesen kielégítette ez a frekimérőből bontott TIL306-os számláló, nem végez ugyan matematikai műveleteket, a motort sem állítja meg, sőt még visszafele sem számol, de nekem ilyenre nincs is szükségem, mert mint írtam sosem tekerek visszafele. Illetve igen, egyetlen menetet minden sor végén amikor felragasztom rá a sorszigetelőt. Ezt sem lenne muszáj, de megcsinálom, mert én nem szeretem ha a huzal tengelyirányban csavarodik. Valamint én csak sorokat számolok, ezért bőven elég a 3 számjegy, minden sor végén nullázom a számlálót és a következő sor nulláról indul.
A jeladóm egy mezei résopto (ott van mellette a képen) ami egy fahasábon van ráragasztva egy lemez darabra hogy súlya is legyen, ezt csak alátolom a tokmány alá, a tokmányon van egy kis ragasztószalag darab ami elhalad a résben.
A nagy darabok tekercselésére ami erre nem fér rá, pl. hegesztőtrafó arra nekem is egy kézi hajtányom van, fél méteres deszka darab, befogom a nagy asztali satuba, van benne egy 10-es menetes szár, azon meg egy nagy hajtókar és akár a 25 centi széles csévét is meg tudom tekercselni rajta.
Következő: »»   35 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem