Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESR mérő
 
Témaindító: zoly15, idő: Márc 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 17
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Mivel privátban is megkérdezte ugyanezt, így inkább oda válaszoltam, úgy illendőbb. Szerintem...
(#) Laslie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Igen, de jobban belegondolva, jobb lett volna, ha ideírom a kérdésem. Amit aztán később meg is tettem.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2024 / 1
 
Tőlem is megkérdezte ugyanezt privátban, mert úgy illendőbb.
De akkor nem árulod el az nagy titkot.
(#) Laslie válasza Gafly hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Ideírom a válaszát:
Idézet:
„Ki kell próbálni, a 074 szinte biztos hogy jó lesz, az LM324-ben nem vagyok biztos, de azzal is mennie kéne elvileg. A 072 meg ugyanaz mint a 074 csak feleannyi erősítő van benne.”

Elnézést kérek a kavarodásért.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
(#) Laslie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2024 /
 
Nincs esetleg egy fényképed az általad készített nyákról? Hogy helyezted el az alkatrészeket?
Próbálom megtervezni a nyákot, de nekem sehogy sem sikerül összehozni ekkor méretben. (5,5 x 4cm)
(#) NGY válasza Laslie hozzászólására (») Feb 8, 2024 / 1
 
Az utókor számára, és annak, akit érdekel:

Az általad (és korábban sokan mások által is) csatolt ESR-mérő eredeti kapcsolását Marvin Smith publikálta a Poptronics magazin 2001. júliusi számában (25...28 oldal, teljes dokumentáció és működési leírás).

Az ő áramkörét aztán sokan "feldolgozták", pl. az egyik legtöbbet citált változat a Nouva Elettronica újság 2022. szeptember-októberi számában jelent meg (104...111 oldal).

Ennek az olasz változatnak a kissé módosított rajzát láthatjuk itt a témában, kissé átalakítva, egy az ESR mérés szempontjából valóban nem lényeges, de amúgy igen hasznos funkció kitörlésével, illetve a híd értékeinek némi módosításával.

Csatoltam a fenti két magazinból az eredeti rajzokat (a sajtóhibákat szándékosan nem javítottam ki rajtuk).

Néhány éve említést tettem erről - az én panelom a mérete valamivel nagyobb, mit az általad elvárt 5,5x4 cm (volt helyem bőven a nagyméretű műszer mögött), viszont elég egyszerűen lekicsinyíthető, pl. a fekvő "kétlábú" alkatrészek állóra cserélésével, a potméter panelről levételével és a szellős elhelyezés összébbhúzásával. A harmadik képen ez a rajzolat mint egy lehetséges megoldás - részemről szabadon felhasználható, módosítható.
(#) Ge Lee válasza Laslie hozzászólására (») Feb 8, 2024 /
 
Akár kisebbre is elfér, nekem azért lett ilyen nagy mert ez elsőre csak egy próbanyák volt, a neten fellelhető tranzisztoros változat, de az sehogy sem akart normálisan működni (ahogy akkoriban olvastam nem csak nekem), utána dolgoztam át, látszik is a nyákon hogy a tranyók helye át van kötve. Ez így maradt ahogy van és azóta is tökéletesen teszi a dolgát. A fiókomban kallódó használt (bontott) alkatrészekből raktam össze, a műszer skáláját magam rajzoltam meg a meter nevű programmal ami kifejezetten skálák rajzolására készült.
A műszer előtt lévő 3k3 trimmert egyébként célszerűbb úgy kialakítani hogy egy ellenállás és egy 1k forgópoti sorosan (a poti kihozva az előlapra) hogy könnyebb legyen beállítani, mivel az IC-nek van ugye driftje és néha a nulla elmászik, néha utána kell állítani hogy mindig pontosan nullán álljon.
(#) Laslie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2024 /
 
Köszönöm, meg NGY-nek is.
(#) exabit válasza Laslie hozzászólására (») Feb 8, 2024 /
 
Szintén ilyet raktam nemrég össze raszteres próbanyákon, már csak a dobozolás van hátra. Megerősíthetem, hogy a tranyó nélküli változat perfektül megy. Az nem világos hogy a tranyók mi problémát okoz(hat)nak de ha másnak így működött akkor én is inkább a kitaposott úton megyek.
(#) NGY válasza exabit hozzászólására (») Feb 8, 2024 / 1
 
Idézet:
„Az nem világos hogy a tranyók mi problémát okoz(hat)nak”

Nem okoznak semmilyen problémát , sőt. Nekem majd' 20 éve megy az eredeti kapcsolás hiba nélkül.

Mi is a tranzisztorok szerepe? Leegyszerűsítve: az oszcillátor AC jelét ráültetik egy DC feszültségre. Miért? Ez a DC eltolás segít kiszűrni a "rövidzárrá sérült" kondenzátorokat, a "SHORT" LED jelzi a (DC szempontból is) rövidzárat a mérőkapcsokon. (Részletesebb/szabatosabb leírás az eredeti cikkben.)

Gyakorlati példa: egy rövidzár a (precízen beállított) mutatós műszeren 100% végkitérést mutat, amihez "szemre" nagyon közel van pl. egy nagyobb kapacitású, hibátlan elkonál mutatott ESR érték, és ez félrevezető lehet. Enélkül a DC komponens nélkül az áramkör nem jelzi, hogy az adott kondenzátor rossz, vagy csak tényleg nagyon kicsi az ESR-je.

Bónusz: én kifejezetten kedvelem, és gyakran ki is használom ezt a "short" funkciót.
Mivel a műszer néhány tíz mV feszültséggel mér, mindenféle károkozás kockázata nélkül lehet használni egy beültetett panelen a huzalozás nyomvonalának követésére, végpontok keresésére is - ami életszerű hibakeresési/visszafejtési feladat, és gyakran van/lehet rá szükség.
Ugyanakkor a DMM-mel "kicsengetés" vagy ellenállásmérés módban keresgélés már hordoz veszélyeket. Műszertől függően, de szinte mindig a félvezető átmenet nyitófeszültségét meghaladó tesztfeszültség, plusz a polaritás ...

----

Egy kis hibajavítás a fentebbi hozzászólásomhoz, a kiemelt évszám helyesen:
Idézet:
„Nouva Elettronica újság 2002. szeptember-októberi számában”
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2024
(#) Laslie válasza NGY hozzászólására (») Feb 9, 2024 /
 
Köszi.

Rákerestem és megtaláltam a Nuova Elettronica 2002 szeptember-októberi számát.. Az ESR mérő leírása a 105. oldalon kezdődik.

Közben találtam egy másik, érdekes 5 tranzisztoros ESR mérő kapcsolást.

Nem is tudtam, hogy ennek az ESR mérésnek van egy ún. repója is. Elég sok, érdekes megoldást lehet itt találni.
(#) Laslie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Olvastam az eredeti leírásban, hogy a hídban lévő ellenállásoknak 1%-nak kell lennie. Ez a te általad átdolgozott változatban is így van?
(#) Ge Lee válasza Laslie hozzászólására (») Feb 11, 2024 / 1
 
Abban is olyanok vannak, de egyáltalán nem kellenek oda 1%-os ellenállások. Egyrészt tudsz az 5%-osokból is viszonylag egyformákat válogatni (már ha van belőle sok), másrészt egy ilyen műszernek nem a pontos mérés a feladata hanem a nagy eltérések detektálása, tehát amikor mondjuk egy érték a négyszeresére nő, az ugye 400%-os eltérés, ahhoz nem szükséges 1%-os alkatrész.
Hibakereséshez nem feltétel a pontos mérés, ráadásul egy analóg műszer eleve nem pontos, de még egy mikrovezérlős LCM3/ESR sem az, mert ahányszor mérsz vele annyiszor fog más értéket adni. Ha veszel mondjuk egy DER EE DE-5000-et az már egy nagyon jó LCR/ESR mérő műszer, de azzal csak kivett alkatrészt tudsz mérni, és felesleges/drága is erre a feladatra. Ez az analóg pont arra jó amire ki lett találva, percek alatt végig lehet mérni vele egy nyákban az összes elkót, felírni az értékeket, aztán akinek nincs saját táblázata az utána már ráér agyalni rajta hogy az értékek amiket mért azok jók vagy sem.
Egyetlen hibája a kis értékek kijelzése, egy 28mΩ-os értéket nem egyszerű az analóg műszerről leolvasni de nem is lehetetlen, azért kell nullázni, meg azért kell a minél nagyobb méretű műszer. Hozzáteszem, a hibákat általában nem a nagy értékű elkók okozzák hanem éppen a kicsik, azoknál meg a 0,5-1,5Ω-nak a 15-20Ω-ra történő megváltozását nagyon könnyen le lehet olvasni.
Mondjuk nem is értem, 40-50 évvel ezelőtt hogyan javítottak bármit is ilyen műszer nélkül. Hoztak egyszer egy 80-as években gyártott Kenwood erősítőt hogy nem kapcsol be. Néhány perc alatt kiderült, hogy a segédtápjában az összes kis elkó (10-47uF) ki volt száradva, a többi elkónak semmi baja nem volt, jó volt az ESR-jük. Ezeket kicseréltem, az erősítő azóta is működik. De 8 éves működő PC tápban sem kellett mást cserélnem csak egy 100µF-os elkót.
(#) nagyg282 hozzászólása Feb 13, 2024 /
 
Anno egy másik verziót megépíttem de csak 40khz -rel ment.
A fenti verziót nem ismerem ,kipróbálom terveztem hozzá saját panelt !
(#) hzsiga válasza nagyg282 hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Szia. Sikerült már meg építeni? A működés szempontjából elfogadható? Szeretném Én is meg építeni, és ha lehet elkérném a fájlokat ha minden flottul működik. Köszönöm szépen előre is a lehetőséget.
(#) nagyg282 válasza hzsiga hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Szia! Most keszulnek a panelek a Jlcpcb- nel,ha nem akarsz a nyák keszitessel foglalkozni tudok belole adni!
A többit majd privatban!
(#) nagyg282 válasza hzsiga hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Sziasztok.
Megépíttem az ESR mérőt az erdeti rajz alapján, nagy csalódás volt az élesztése nagyon nem jól működött. A SHORT LED minden méréstartományban világított nem csak rövidzárnál ,a műszer nulláját sikerült beállítani de méréskor jobbra tért ki a műszer mutatója nem balra !!!
107 KHz-en rezeg az oscillátor ,az áramfelvétel 16mA 9V-ról (sok)!
NGY javaslatára néhány ellenállás értékét meg kellet változtatni ,igy jól működik !
Csatolom a javított beültetési rajzot .
(#) Laslie válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 11, 2024 /
 
Megérkezett a műszer, amire elkészíteném a skálát.
Ha jól értem, akkor a skála készítéséhez sem szükséges az 1%-os ellenállás?
(#) Ge Lee válasza Laslie hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Jobb ha van de nem szükséges, eleve nem lesz precíz a műszer, nem is az a dolga hogy az legyen, hanem hogy gyorsan lehessen vele nagy eltéréseket detektálni anélkül, hogy az elkót ki kellene forrasztani a nyákból.
Mutatok néhány mérést ahol adott értékű ellenállásokat mérek meg vele. A másik képen pedig egy elkó amit eltettem emlékbe, ezen szépen látszik, hogy néha milyen mértékű változások mennek végbe benne. A másik ugyanilyen elkó ami a nyákban volt ESR értéke 0,2Ω, ezét pedig már meg sem tudta ez a műszer mérni olyan nagy lett, 140Ω. Egy elkó kb. akkor érik meg a cserére, hogy ha az ESR a gyári érték háromszorosára, négyszeresére nő. Tehát mondjuk abból a 0,2Ω-ból 0,8Ω lesz. Ekkor még nem okoz meghibásodást az adott eszközben (ezért meg lehet azt előzni), de amikor már ilyen durva növekedése van az ESR értéknek akkor az már szinte biztosan egy hibás készülékben kerül feltárásra.
(#) exabit válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 12, 2024 / 1
 
Ez egész pontos! Ennél az enyém sem lett sokkal pontosabb pedig sok munkám volt benne hogy kihozzam belőle a maximumot (bár értem hogy ez kevéssé számít). Én 1% ellenállásokat használtam, azokkal megmértem 12 ponton, majd illesztettem rá egy függvényt (az Excelben a Solver segítségével) - ami két polinom hányadosa - hogy a nem mért, köztes értékek is mind szépen kiszerkeszthetőek legyenek.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2024
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem