Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESR mérő
 
Témaindító: zoly15, idő: Márc 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 17
(#) elektrorudi válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Szia,
A következőket vettem észre:
- Az oszcillátorról elvileg 5-8Vp-p közötti jelnek kellene lejönni. Ebből a 100k -> 1k osztó után elő kellene állítani a 30mVp-p jelet. Ha ilyen kicsi a jeled, amit írsz, akkor félő, hogy az oszcillátor éppen csakhogy berezeg, és lehet, hogy az amplitudó nem lesz stabil. A műszered a hőmérséklet hatására folyamatosan "el fog mászni".
- A Deprez műszereddel köss sorba egy ellenállást, vagy inkább egy trimmer potit (mondjuk legyen 5k). Amíg nem tudjuk, milyen a műszered érzékenysége, addig csak próbálgatni lehet, konkrét értéket nem tudok mondani.
- Az, hogy melegszik / elszáll a tranzisztor, ha rövidrezárod a műszer ezen két pontját, nem csoda, hiszen olyankor kb. 500mWp-p disszipálódik a tranzisztoron. Ennek a tranzisztornak a maximális disszipációja 350mW @Ta=25C fok. Ráadásul ilyenkor 50mA folyik rajta (a maximális áram (elvileg) 100mA lehet.)
- a LED valószínűleg azért halványodik el, mert nem tud a tápegység 50mA-t szolgáltani. Leesik a tápfeszültség, nem lesz meg az IC2 bemenetén a szükséges 8,8-9V. Szkóppal kellene ellenőrizni. A 470µF kondi növelése, vagy a tápfeszültség emelése feltehetőleg ezen a problémán segítene.
Próbáld megkeresni azt, aki tervezte, hátha tud hasznosabb tanácsokat adni.
(#) soos csaba válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Szia!, köszönöm a válaszod meg fontolom amiket le írtál, és ki is próbálom majd holnap. Ha csak nem működne a műszerem akkor fel veszem a kapcsolás tervezőjével a kapcsolatot!. ÜDV
(#) soos csaba hozzászólása Jún 26, 2013 /
 
Sziasztok, a kérdésem az volna hogy ehhez a rajzhoz használhatok a TL084-es icé helyet LM 324-est?,most jelenleg csak ez van itthon, és ezért kérdem?.
(#) soos csaba válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Valaki egy kis segítséget tud nekem adni. Köszönöm!.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
A lábkiosztása ugyanaz, elvileg mennie kell azzal is, de majd kiderül ha összerakod.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Hello, veszélyes, mert a 084 bemeneti árama jóval kisebb, lehet, hogy ezt a tervezés során figyelembe vették.
(#) Leraz válasza Leraz hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Ez elsőre rendben indult és megy.Már csak a hitelesítés lenne hátra..
(#) soos csaba hozzászólása Jún 26, 2013 /
 
Sziasztok, na össze raktam, és ki próbáltam a kis műszert, és sajnos nem működik!, ha össze érintem a mérő csúcsokat, akkor a mutató fel ugrik a 20-as skáláig aztán vissza is esik azonnal, a zárlatot mutató led meg világit. Ez a rajz és panel terv után építettem meg a kis műszert!. Fel teszem még az oszcilloszkóppal mért jeleket is a 68K-ellenállás élőt és után, és az 1-es láb közt mértem, tehát a test. Valamint a mérő csúcsoknál mért jelet is, de ott már nagyon torz a jel. Lehet ha le cserélném TL084-esre az LM324-est akkor nem volna ilyen nagy torzítás a mérő csúcsoknál és a 68K ellenállás élőt és után?. A 275-os képnél a műszer mérő csucsainál mértem ezt a jelet!.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) soos csaba hozzászólása Jún 26, 2013 /
 
És itt van még két kép a kis panelról is.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Teljesen mindegy mit ír az ember, el sem olvasod. Leírtam már többször hogy ez a rajz így nem jó, azért alakítottam át (lásd a kettővel ezelőtti hozzászólásod). Az biztos hogy működik, mert évek óta használom. Nem tudom hogy ezt a szinuszt hol mérted, mert az IC négyszögjelet csinál. Nem tökéletes négyszöget, hanem trapéz szerűt. De a rajzra rá is írtam, hogy hol mekkora amplitúdónak kell lenni.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Szia, akkor át alakítom az általad át alakított rajzot, de a zárlatot jelző elektronikája az bent maradhat, vagy nem?. Amúgy le írtam hogy a jeleket a 64K-ellenállás élőt és után mértem, és a mérő csúcsoknál!, amúgy a legutolsó képIMG275-os a mérő csúcsoknál mértem. Gondolom ennél a kapcsolásnál is a mérő csúcsoknál szép szinusz jelet kellene hogy mérjek 30mV amplitúdóval igaz?.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) soos csaba hozzászólása Jún 28, 2013 /
 
Sziasztok!, na csak leltem ihol egy TL084-es iccét, nem is tudtam hogy van csak keresni kellet!. Ge Lee fórumtárs-nak a rajza szerint építettem most meg a kis műszert és így működik is -ELMÉLETILEG- azért mondom hogy elméletileg mert a mérő csúcsoknál nem tudok egyszerűen jelet mérni!, de a 14-es lábon meg van a képen látható jel alak, most nem tudom hogy ez így jó volna vagy nem?. A kimeneten miért nincs semmi jel alak?, ha viszont össze érintem a mérő csúcsokat akkor a mutató ki tér teljesen a nullára, a 3K3 trimerrel, nálam 4,1K lehet állítani a műszer érzékenységét. A képen a 14-es láb és a test közt volt a mérés!. Egy kis segítség még jól jönne. Köszönöm!.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013

IMG283.jpg
    
(#) Tomi111 válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Üdv!

Ha a 14-es lábon mérsz, akkor a kimenetem is kell lennie feszültségnek! Viszont itt csak kb 30mV(0,03 Volt!!). Az 560 Ohm és a 4,7Ohm kb a 120-ad részére osztja le a 3,8 V-ot!!
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Arról ugye nem feledkeztél meg hogy a test a táp közepe, tehát a 9V-os elem feszültségéből az egyik OPA +/-4,5V-ot csinál, ennek a közepe lesz a föld. Ehhez képest kell a 14-es lábon 100kHz-es, kb. 4V-os (csúcstól csúcsig) négyszögjelnek lenni. Nem tudok most képet csinálni róla mert nem vagyok otthon.
Egyébként ha 100uA-es a műszered és a rajzomon látható értékeket kapod (tehát egy 3,3 ohmos ellenállásra kb. középállás, a 15-20 ohmosra pedig kis elmozdulás) akkor nagy baj nem lehet. Kalibrálás után meg kell rajzolni a skálát és kész.
Ha nagy kapacitású (több ezer vagy tízezer uF) elkókat nem nagyon akarsz méricskélni vele (erre elég ritkán van szükség), akkor lehet rontani a felbontáson, arányaiban nagyobb ellenállásokat téve a hídba. Ekkor nem 20 hanem mondjuk 30-40 ohm-ot is lehet mérni vele, cserébe az 1 ohm alatti rész rövidebb lesz, tehát nehezebb lesz leolvasni mondjuk 0,1 ohm eltérést. Az enyémre jó nagy műszer lett rátéve, erről még a 0,05 ohm is leolvasható az 1 ohm alatti tartományban.
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Szevasz, tudom hogy az egyik OPA a 9V-os elemből csinál +-4.5V-ot!, és ahhoz képest mértem is 96KHz-et, de nem oszcilloszkóppal, hanem egy freki mérővel, viszont már a freki mérővel a mérő csúcsoknál nem tudom meg mérni ugyan ezt a frekvenciát!. Akkor valami nálam csak nem stimmelhet, mert nekem nem négyszögjel jön le a test és a 14-lábon hanem fűrész jel, hol lehet akkor a probléma?.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
A frekimérő valószínű nincs annyira érzékeny, hogy ekkora szintű jelet is mérjen. Hogy miért úgy néz ki azt nem tudom.
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Nem tudod nekem le mérni a te műszeredet egy oszcilloszkóppal, és le fényképezni a 14-es lábon és a merőcsúcsoknál a jeleket, nagyon sokat segítenél vele, hogy akkor úgy csináljam meg én is az enyémet hogy olyan jelek jöjjenek le az én műszeremnél is mint amilyen kell hogy legyen pontosan!.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
De le tudom fotózni, csak hetek óta nem voltam otthon. Majd talán a jövő héten valamikor...
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Oké! akkor várom a fotókat a jel alakokról.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 1, 2013 /
 
Itt van újra a rajzom, meg a működő példányon mért jelek. A felhasznált műszer 100uA végkitérésű (+/- valamennyi).
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 1, 2013 /
 
Szia!, nagyon szépen köszönöm a képeket!. Igyekszem majd el érni hogy az én műszerem is ilyen jeleket produkáljon ki magából!.
(#) pluto hozzászólása Aug 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Végre sikerült véglegesre megépítenem a harmadik ESR mérőt. Az első, elektrorudi eredeti tervei alapján készült, de tönkre tettem ( ha a hülyeség fájna ...). A második em fórumtárs átdolgozott változata volt, amit egy próbapanelen dobtam össze és azóta doboz nélkül nyersen használtam. Ez azért nem igen emelte a kényelmi szintet. Úgyhogy erőt vettem magamon és csináltam egy véglegeset. A dobozolás sajnálatos módon nekem mindig egy probléma. Ezért aztán egy sajátos megoldás született. Egy kisebb fém lemez, színes plexi darab és pár távtartó. Ilyen lett:

1. Az "alaplap"
2. Már összerakva.
3. Itt már "dolgozik".
4. A nyák bottom oldal.
5. És ezzel mérünk.

Ezennel szeretnék köszönetet mondani elektrorudi és em fórumtársaknak a kitűnő munkájukért.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
(#) 13_Balu50 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Én viszont ma megcsináltam, LAY –os nyákod LM 324 IC-t tettem bele. Azonnal működött valamit elnézhettél.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Találtam a nyákodban egy hibát, az IC 6 lábához vezető sáv szakadt. Ha még nem dobtad ki ellenőrizd lehet hogy csak annyi hibája van.
(#) soos csaba válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Szia! Már bele fáradtam ebbe az ESR mérő rajzokba egy se működöt nekem tokéletesen!, három darabot is meg építettem!, lehet hogy nálam volt a hiba, de már meg vetem az LCM 3 mérő műszerhez az alkatrészeket és azt fogom meg építeni, hátha nagyobb sikerrel fogok vele járni.
(#) 13_Balu50 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 8, 2013 /
 
A skálázással nekem is gond volt, úgy hogy kivettem belőle a 3db tranzisztort és a hozzá kapcsolódó ellenállásokat és a ledet, úgy már lehetett skálázni. A 0.33 R a műszeren 2-3 mm-es kitérést jelentett, .a tranzisztoros változat észre sem vette ha egy 0.33 R-hez hozzá csatoltam még egy ugyanolyat.
(#) 13_Balu50 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 8, 2013 /
 
Ja és az lcm 3 -at jóval nehezebb mégépíteni, én is gondolkodtam sokáig rajta, aztán vettem egy komolyabb Maxvell müszert féláron a Vaterán ami helyettesíti.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 8, 2013 /
 
Az sajnos nem helyettesíti. Ha mérsz majd vele a uH-s tartományban (mondjuk néhány uH-t) akkor majd rájössz (tudom mert nekem is van).
(#) attila93 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Ilyesmi ESR mérővel nincs valakinek tapasztalata? Az érdekelne főképp, hogy használható-e áramkörben levő kondenzátor kimérésére? Bővebben: Link

Ez pl nem használható, legalábbis azt írják róla, csak kiforrasztott kondenzátort lehet mérni vele: Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza attila93 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
A leírásban nem írja, tehát nem lehet tudni. Ha nem létkérdés a digitális kijelzés, akkor csináld meg azt az analógot amit régebben feltettem ide. Kell bele egy bontott alapműszer, egy 100Ft-os IC, meg néhány passzív alkatrész. Nekem (és még 1-2 embernek) bevált.
Következő: »»   13 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem