Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ebben bízom, mert hasonló értékűt, hasonló méretben egyenlőre nem találtam. A készülék középhullámon próbálva elég torzítva szól, URH-n valami nem stimmel, mert a jelölt ellenállás nagyon melegszik és kijött a füst is.
Rajz alapján azonosítani lehet. Lehet, hogy a cső katódellenállása.
Unitra-Grundig törlőfejSziasztok!Törlőfejet keresnék Grundig magnók felújításához, a csatolt képek szerint. Ez egy eredeti példány, a nálam levők is pont ott repednek, elérik az 50 éves anyag.. Viszont volt ez Unitra licenszben is, és abból egész sok került be itthonra is a rendszerváltás előtt. Eleinte azt is a fenti fehér anyagból gyártották (vagy még a németektől jött egy darabban..?), később átváltottak egy másik anyagúra a lengyelek. Ezutóbbi elméletileg nem törik (még). Más gyártóéval nem nagyon helyettesíthető a speciális felfogatás (csavar helyett betolós-rászorulós kivitel) miatt. Ha valakinek van ilyenje, akár roncs készülékből kitermelve, érdekelne pár darab. Csatolok képeket is, a felújítandó készülékről és az itthon ismertebb licensz gépről is. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2025
Az biztos hogy én e-hez kevés vagyok. A rajzon sem igazodok el.
Szervusz Tomi!
Én tudok neked segíteni. Üdv. Maci
Üdv ! Van új foglalatom , szerelt fűtéshurok és új DY86 is .
132 hónapja kérdezte és 10+ éve nem is járt a fórumon...
Üdv ! Benéztem .
Videoton Nápoly de LuxeSziasztok!Egy Videoton RA 3301 (Nápoly de luxe) URH áthamgolásával foglalkozom. Az összes elkót kicseréltem, az áthangolás 88-106 MHz-ig sikerült. Azonban kis idő múlva minden sávon az erősebb adók alatt is sistergés hallatszott, majd jött egy nagy recsegés és azóta egyik sávon se szól. Külső bemenetről viszont működik. A következőket tettem azóta: a TAA 691 IC-t kicseréltem, és a ZPD9, 10 zénereket is, sőt a BC413-mas előerősítő tranyót is. Időközben észrevettem, hogy a varicap hangolófeszültséghez tartozó áramkör nyomtatott ellenállás köre megszakadt, ezt pótoltam 2 db 220 Ohmos szénréteg ellenállással. De ezek hatására sincs változás. A feszültségek jók a rajzhoz viszonyítva. Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek hol lehet a probléma, ha a végerősítő IC működik, illetve az URH részhez vezetett külső KF jelet tudja erősíteni a rádió? Valamint a többi nyomtatott ellenállás sem szakadt. Válaszotok és segítségeteket előre is köszönöm!
Szia, a cserélt alkatrészek rosszak voltak? A nyomtatott ellenállás hogyan szakadt meg, azaz mit tapasztaltál?
Üdv
Tudod hogy minden kondenzátort ki kell cserélni. Nem olvasol internetet?
![]()
Nem az elkókra gondoltam. Azok cseréje ha nem is szükséges, de nem is baj. Hanem az ic, zener stb cserére.
Szia! Minden alkatrész amit cseréltem új volt. A szakadást úgy tapasztaltam, hogy nem volt mérhető a varicapokon hangolófeszültség.
Az elkókat már muszáj volt kicserélni mert az elektrolit elszivárgott belőlük.
És a gombok érintkezői is rendben vannak, szóval mostmár nem tudom hol lehet még hiba.
A kérdés az lett volna, hogy az ICt és a zenereket stb. miért cserélted. A rádió középhullámon működik?
Arra gyanakodtam első körben, hogy az IC vel történhetett valami. Aztán gondoltam, továbbmegyek és kicserélem a zenereket is. KH, RH-n és URH-n sem szól sajnos. Az AM áramkörökhöz nem nyúltam.
Idézet: Ez mit jelent? hova kapcsoltál mit?„az URH részhez vezetett külső KF jelet tudja erősíteni a rádió?” A D kapcsoló lábain a megfelelő feszültség ott van? az a 3. vezeték a rajz szerint nem látom hogyan van tápfeszültségen, gondolom a C121 valahova csak van kötve. Gyanús lehet az R62 és társai bekeretezett ellenállás csomag is. Végig kellene menni a tranzisztorokon nézni megvan-e a megfelelő feszültség.
A külső demodulált KF jelet az URH tunerkocka 1. KF tekercséhez közelítettem egy zsebrádióból, sajnos nincs szignálgenerátorom. Köszi a tippet! Végignézem és visszajelzek majd.
Idézet: „demodulált KF jelet” Ha demodulált, akkor az már hangfrekvencia... és nem 10.7 MHz
Bocs, demodulálatlant akartam írni. Köszi a helyesbítést!
Idézet: „sajnos nincs szignálgenerátorom.” 10.7 MHz kfre 3 labu keramia kf szuro begerjesztheto, vagy 10.7 quadratura detektor rezgokore is jo lehet. Persze mint szabadon futo LC kicsit lazabb pontossagu. De a wbfm tobb 10 kHz lokete miatt boven jo lesz a kf szurok 100kHz savszelessegebe is belefer. Azzal tudnal tesztelni KF mukodest. A hozzászólás módosítva: 5:51
|
Bejelentkezés
Hirdetés |