Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Csak egy kérdés: mindenképp korhű kell legyen?
Szia! Sajnos igen, mert ezt egy belső lemezalkatrész kapcsolgatja.
Nagyon sok hasonló kapcsoló van, gondoltam hogy kettőből csinálok egyet, de nem egyforma semmi, csak hasonló. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2025
Köszönöm szépen! Sikerült megfejteni hogy mi éget ki de azt már nem hogy miért. A 152-es ellenállás volt az. Kicseréltem de egyfolytában elmelegszik és leégne ha hagynám a biztosítékot direkt kicseréltem egy 250mA-es re a 315mA helyett de az nem ég el. Nem tudom hogy miért csinálhatja. Ez a rádió régen működött azóta nem volt vele semmi sem csinálva sem használva. elkezdenek bemelegedni a csövek elkezd búgni a hangszórója de leég az ellenállás. Mondjuk mikor utoljára volt használva nem 230v volt a hálózati feszültség. Elképzelhető hogy azért lehet? Mert a rajz szerint ez 220v-ról üzemel
Én 142-es találtam mint legmagasabb számú ellenállást. Hol láttál Te 152-es ellenállást?
A hálózati trafó primer tekercse előtt.
![]() Én első körben kihúznám az EL84-et, hátha gázos már...
Majd ha WBalazs válaszol kiderül! De annak ott semmi értelmét nem látom nem úgy mint az R142-nek!!
Ha arra gondolsz, hogy azon megy az összes anód táp az előző fokozatoknak, akkor igazad van.
De az 142 és nem 152. Terta T325 és R 946 F rádiók ingyen elvihetőkSziasztok.Elnézést kérek hogy ide írom, de talán itt hamarabb gazdára talál. A T325 működik de a skálaüvege hiányzik, a fa káva jó állapotú. Az R946 EBL 21végfok csöve hibás,a külseje leharcolt. Érdeklődés hiányában sajnos ki fogom dobni. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2025
Nem akarlak elkedvetleníteni, de simán lehet maga a hálózati trafó menetzárlatos, s bizonyos szempontból még ez a szerencsésebbik eset. Ahogy visszanéztem, bolgár készülék - és azokról több helyen olvasni olyanokat, hogy a hálózati trafóval komoly szigetelési problémák vannak, a menetzárlatnál legalább "csak" az áramfelvétel nő meg, de a vasmag felé átvezetés is elő szokott fordulni. Utóbbi esetben rázhat a készülék, ebben az értelemben írtam, hogy "szerencsésebb".
Megoldási lehetőségből van az olcsó: kicserélni valami elérhetőbb Videoton rádióból bontottra a trafót - meg a drága, de korhűbb eredményt adó, ha új szigeteléssel és huzallal újratekercseled a transzformátort.
Szia!
Honnan kellene elhozni? Érdekelne mind a kettő.
A lakhelyed nem szerepel az adatlapon.
Szia.
Elnézést kérek : Borsod megye Berente.
Esetleg posta, fox stb. szóba jöhet?
Természetesen a költségeket állom.
Szia.
Szerintem túl nagyok ,és érzékeny a rázkódásra is. Nem küldtem még így semmit, ha leírod hogyan szeretnéd megpróbálom. Hová szeretnéd ??? A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2025
Szeretem, amikor valaki nem írja be még a várost sem (mert titok) a profiljába, majd utána meg nyíltan kiírja a fórumba.
Bocsánat hogy nem írtam vissza sokáig nem volt idő ezzel és a rádióval foglalkozni. De igazatok lehet de hogy öszinte legyek veletek nem tudom hogy a rajzban melyik lehet pontosan az az egy biztos hogy szerintem az enyémen nagyon nem úgy van kötve ahogy itt a rajzon van. Vagy csak félre értelmezem vagy a rajzot vagy a kötést. Egyszerűen nem tudok mire gondolni hogy mi baj lehet. Kaptam a kivett ellenállás helyett egy 220 ohm-os ellenállást abból is 5w és 10w-at ha jól emlékszem. De amint bekapcsolok egy fokozatott ugyan úgy neki áll melegedni és leégni az ellenállás. Nekem az a tippem hogy talán az lehet a baj hogy ezt 220 voltra tervezték és itt nálunk meg 238v van a hálózatban.
Az a helyzet hogy én már kezdem feladni lassan csak azon leszek hogy kipofozom össze rakom és jó lesz dísznek. Egyébként ez egy jópár éve még működött. Ezért fűzök hozzá reményeket hátha életet tudok bele lehetni.
Ha még akarsz vele foglalkozni ajánlom fotózd le a melegedő alkatrészt a készülékben (és annak környékét is!!
) igy talán meg tudjuk mondani mi is az az ellenállás ami melegszik.
Én is azon a véleményen vagyok, hogy nem kellene feladni.
Néhány jó kép kidobozolva, (különösen alul, esetleg felül) sokat segítene a távsegítségben... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) igy talán meg tudjuk mondani mi is az az ellenállás ami melegszik.