Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kezdők könyvtára - Könyvajánló
Lapozás: OK   1 / 1
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Kedves Pákatestvéreim!

Szerintem a legtöbbet könyvekből és tapasztalatból lehet tanulni. Gyakorlatot nem tudunk adni, mindenkinek magának kell megszerezni. Az elektró témájú könyvek pedig nem töltik meg a könyvesboltok kirakatát. Ezért született ez a topic, hogy legalább könyveket ajánlhassunk egymásnak, különös tekintettel a kezdőknek szóló művekre.
Így bemutathatják az öreg rókák fiatal koruk könyveit, a kezdők pedig egymásnak segíthetnek, hogy nekik milyen hasznos dolog került a kezük közé.
Ezáltal megúszhatunk egy rakás olyan kezdő kérdést, amire a fórum jellegéből adódó korlátok miatt nem tudunk megfelelően válaszolni, ill. olvasmányaink olyan stabil alapokat adhatnak, hogy nem kényszerülünk olyan kérdéseket feltenni, ami (gyakorlottabb szemmel nézve) nevetséges.

Az áttekinthetőség kedvéért itt lehetőleg nem folyjon beszélgetés, csak és kizárólag a mű ismertetése. Én a következő formát ajánlom: Cím, azonosítók-elérhetőség, fülszöveg-szerűség.

Ha kérdés merül föl egy könyvvel kapcsolatban, akkor privátban tedd fel azt az elhelyezőjének, talán(!) tud segíteni pl.: a beszerzésben. Ha más nem, esetleg be tudja szkennelni. Ekkor azonban föltétlenül győződjetek meg arról, hogy ez jogszerű módon is megtehető (engedély a kiadótól, szerzőtől). Ha azonnal nem sikerül beszerezni egy könyvet, ne keseredjetek el és ne legyetek türelmetlenek, a tudásért küzdeni kell, néha hosszú időn át. Sokszor nem a puccos boltokban találod meg amit keresel, hanem antikváriumban, bolhapiacon, esetleg kukában, de a tudásért sosem szégyen lehajolni.

Fontosnak tartom megemlíteni a "Könyvek, újságok c. témát, ahol már találhatóak könyvek, bár ömlesztve.

Kellemes böngészést:
idlob
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
David L. Heiserman: AMATŐR kapcsolások integrált áramkörökkel (Beginner's Handbook of IC projects)
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1985, ISBN: 963 10 6036 5
Fülszöveg: A mű gyakorlatilag lefedi a teljes kezdő igényeket: Egyszerű villogótól a karácsonyfadíszig, csipogótól szirénán át a monofónikus szintetizátorig, elektronikus játékoktól az időzítő és számláló kapcsolásokon át a dekádoszcillátorig. Bonusz: nyákgyártás, tápegységek, mini adatlapok. Gyakorlati jellegű könyv.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Korda Tibor: Egyenáram - Bolyai könyvek sorozat
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1963, MŰ 44-h-6366
Ez egy speciális feladatgyűjtemény, a fejezetek elején röviden ismerteti az elméletet, majd példákat nagy részletességgel levezet. Témák: Villamos körök jellemzői (töltés, potenciál, feszültség, ármerősség, ellenállás, stb.) Alaptörvények(Ohm, Kirchoff I.,II.) Ellenállások kapcsolása (soros, párhuzamos, sönt, feszültségosztó, áramosztó, ) Villamos munka és teljesítmény (munka, teljesítmény, hatásfok) Soros/párhuzamos kapcsolás, illesztés, vezetékméretezés, Wheastone-híd alkalmazása, előmágnesezett tekercs számítás, igen nagy ellenállások mérése. Gyakorlati jellegű könyv, előismeretek néhol szükségesek.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Stefanik Pál - Békei Ferenc - Dr. Hetényi László - Kollár ernő: Készüljünk a rádióamtőr vizsgára
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1986, ISBN: 963 10 6860 9
Elvetemült címe ellenére minden elektrósnak hasznos, ismerteti az összes passzív és aktív alkatrészt (ellenállás, kondenzátor, tekercs, elektroncső, dióda, stb.) fontosabb tövényket. Egyúttal a rádiófrekvenciás áramkörök működésébe, jellemzőibe, alapkapcsolásaiba is bepillantást enged. Elméleti könyv.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Csabai Dániel: Hangtechnika amatőröknek
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1985, ISBN: 963 10 6013 6
A könyv - ahogyan a címe is mutatja - a hangtechnikával foglalkozik. Sorra veszi a mikrofonok, lemezjátszók, magnók, erősítők, hangsugárzók fajtáit, alapvető paramétereit, típusait, szabványait. Aki hanggal akar foglakozni, annak kötelező olvasmány! Megmagyarázza miért nem (valószínű), hogy valaki valaha is látott volna hangfalat, minden fontosabb áramkörről mutat példát, kapcsolási rajzzal. Elméleti-gyakorlati könyv, nélkülözhetetlen.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Dr. Sas Elemér: Mindenki fizikája
Aranyhal Könyvkiadó, Budapest, ISBN: 963 9268 26 7
Brutális egy könyv, fizikai kisregény. Egy téma elején egy beszélgetés lejegyzését láthatjuk, utána Mit válaszoljunk? - Mire vigyázzunk "függelék". Modern(ebb) Öveges. Nem kizárólag elektronikával foglalkozik, de érdekes könyv. Egy-két cím: A Doppler-effektus, Elektro- és magnesztosztatika. Coulomb törvénye, Változó áram. Elektromágneses rezgések és hullámok, Paradoxonok a fizikában. Könnyű, lefekvés előtti olvasmány.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Nagy János - Nagy Jánosné - Dr. Bayer István: Fizika a gimnáziumok IV. osztálya számára
Tankönyvkiadó, Budapest, 1968 Raktári szám: 10 435
Egy mára méltatlanul elfeledett fizikakönyv, amely 257 oldalon keresztül tárgyalja az elektromosság témakörét. Terjedelméből adódóan lehetetlen lenne felsorolni minden érdekeset belőle, de minden alapvető fontosságú törvény, jelenség, passzív és aktív építőelem fellelhető benne. Olvasása mondhatni kötelező, nélkülözhetetlen és jól összeszedett információk tömkelegét tartalmazza. Komoly, de informatív. Elsősorban elméleti jellegű, de található benne utalás a gyakorlati alkalmazásokra.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Az Ezermester kiskönyvtára: 7. Mindenütt tranzisztor
Ifjúsági lapkiadó vállalat, 1966
Kiváló mű a tranzisztor megismerésére és annak gyakorlati alkalmazására. A teljesség igénye nélkül címek: A tranzisztor működése, Tranzisztoros rajzjelek és rövidítések, Tranzisztoros turistaébresztő, Garázsajtó vezérlés, Tranzisztoros autóműszerek, Fordulatszámmérők, Többcsatornás rádió-távirányítás, Gitárerősítők, Zsebrádió 3 tranzisztorral, Tranzisztoros kislexikon. Mára talán itt-ott megmosolyogtató kapcsolások, azonban egyszerűségük magukért beszél, kis átalakítással ma is használható, frappáns ötletek. Gyakorlati jellegű.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
David Benson - Jane Chisholm: 1000 kérdés a tudomány világából
Alexandra, 1998, ISBN 9633673517
(Mondjuk, láttam már más szerzők neveivel is ezt a könyvet kiadástól függően ) A könyv elektronika fejezete az alapoktól kezd, akár gyermekeknek is érthető, szájbarágós módon juttat el az elektronok áralmásától a feszültségosztón át a tranzisztorig. Néhány gyakorlati kapcsolás elkészítését is ismerteti: LED fényerejének szabályzása, áramkör fotóellenállással, egyszerű riasztó, bistabil és monostabil flipp-flopp. Kedves, gyakorlati-elméleti könyv, jó kiindulási alap.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Öveges József: Kísérletek könyve (eredeti cím: Kísérletezzünk és gondolkodjunk)
Anno-I.M.D, ISBN 963 8352 614
Az egész könyv izgalmas, olvasmányos, ám kiemelném az elektromossággal foglakozó VII. és VIII. fejezetet. Öveges professzortól megszokott stílusban foglakozik a fizika kérdéseivel: Kísérletek a mikrofonnal, Rézbevonatot készítünk, Vízből hidrogén- és oxigéngázt állítunk elő, A gyertyaláng elektromos áramot kelt, A csókolódzó kisbaba, Az elektromos harangjáték, Szikra a konzervdobozból, stb, stb, stb. Kimondottan gyakorlati jellegű könyv, alapmű.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
John D. Lenk: Elektronikai alapkapcsolások gyűjteménye
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1986, ISBN: 963 10 6847 1
Végigtárgyalja az analóg áramkörök szinte összes jellemző kapcsolását. Néhol kissé száraz, de átfogó képet ad. A,B,AB,C osztályú erősítő, fázisfordító, differenciál-erősítő, nagyfrekvenciás kapcsolások, tápegységek, Zener-diódás stabilizálás, LC, RC, kristályoszcillátorok, multivibrátorok, szűrő, csillapító, jelformáló kapcsolások, chopperek, triakok, tirisztorok, fázishasításos teljesítményszabályozás, UJT, PUT, műveleti erősítők (OPA), összegző-, integráló-, differnciáló erősítők, meredekségerősítők (OTA). Elméleti jellegű könyv. Középhaladóknak sűrűn forgatni!
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Ferenczi Ödön: Elektronikai készülékek tápellátása
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1986, ISBN: 963 10 6498 0
Az örök probléma, a tápellátás problémakörét feldolgozó könyv, az egyenirányító kapcsolásoktól a zenerdiódás stabilizátoron és a tranzisztoros/IC-s labortápokon át a kapcsolóüzemű tápegységekig. Mindezek több mint 40 komplett kapcsolási rajzzal, élesztési útmutatóval. Gyakorlatik könyv.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Csáki Frigyes - Turchányi György: Természettani ismeretek
Tankönyvkiadó, Budapest, 1950
Elsősorban azért érdekes, mert abban a korban született, amikor az emberek nagy része még petróleumlámpával világított, de már " a Magyar Népköztársaság különös gondot fordít[ott] az ifjúság fejlődésére és nevelésére. Eltekintve a szojjet, Rákosista fröcsögéstől, azért különleges könyv, mert segítségével a legegyszerűbb emberek fejébe kellett beleverni a tudást. Olyanokéba, akik számára addig a legkomplikáltabb eszköz a vasvilla volt. Ezért nagyon szájbarágós. Az elektronika egészen alapvető pontjait taglalja. Olvasása után a "Rákosi Mátyás elvtárs bölcs vezetésével szocializmust építő népi demokráciában a boldog jövő" távlatai nyílnak meg előttetek, hogy olyan jólképzett szakember legyen belőletek, "aki sztahanovista módon képes >>megnyergelni<< a technikát. Nagyon kész ez a könyv.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Jesch László - Taraba István: Hová kössem?
Műszaki könyvkiadó, 1963, MŰ 66 - g - 6365
Szűkszavú könyv, inkább kapcsolási rajzokkal operál, az erősáramú rész azonban segíthet eligazodni a villamos szerelvények bekötésében. Mára talán elavult, de kezdők számára a gyengeáramú rész néhány primitív, de a gyakorlatban is használható kapcsolása miatt lehet érdekes. Gyakorlatinak álcázott elméleti könyv.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Schneemann József: Tranzisztoros táskarádiók
Táncsics Könyvkiadó, 1966, TN 688-g-6667
A tranzisztorok (h)őskorából származó könyv, amely egyszerű rádiók építésével foglakozik. Kimondottan az elektronika iránt érdeklődő amatőrök számára készült, alapos könyv. Sajnos nagyrészt germánium tranzisztorokra épít, ennek ellenére teljes értékű, az AM rádióvételt alaposan kivesézi. Elméleti-gyakorlati.
(#) idlob hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Madarász László: Digitális CMOS kapcsolásgyűjtemény
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1986, ISBN: 963 10 6727 0
Jó termés volt '86-ban. Ez a könyv elsősorban a 4xxx sorozatú CMOS IC-ket ismerteti, a kapuk típusait, funkcióit, jellegzetes kapcsolásait, sok-sok érdekes, komplett kapcsolással fűszerezve. Néhány: Véletlenszám generálás, forgó mozgás feldolgozása, játékok, hangutánzó kapcsolások (tücsök, madárhang stb.), jelgenerátorok, mérőműszerek, frekvenciamérő, függvénygenerátorok, kapacitásmérő, logikai szonda, folyadékszintmérő, futófény, zivatar távolság-meghatározó, kombinációs zár, stb. Elméleti-gyakorlati könyv.
(#) proba hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Lambert Miklós: RC időzítésű billenőkörök
Műszaki Könyvkiadó 1984
Különböző kapcsolások elvi leírása, néhány példakapcsolással. (astabil, monostabil, időzítők, VCO, egyszerű hangelőállító kapcsolások...)
(#) valve hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Klaus Beuth-Olaf Beuth: Az elektronika alapjai I. Villamosságtan
(Műszaki Könyvkiadó, 1990, kb 135 oldal, ISBN 963 10 9623 2)

Klaus Beuth-Olaf Beuth: Az elektronika alapjai II. Félvezetők
(Műszaki Könyvkiadó, 1990, kb 167 oldal, ISBN 963 10 9624 0)

Klaus Beuth-Olaf Beuth: Az elektronika alapjai III. Digitális áramkörök
(Műszaki Könyvkiadó, 1990, kb 105 oldal, ISBN 963 10 9625 9)

(Nem tölteném fölösleges szöveggel a helyet, mivel a köny címe mindent elárul magáról
(#) konop hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Ulrich Tietze-Christoph Schenk: Analóg és digitális áramkörök Budapest, 1993, Műszaki Könyvkiadó
(#) SzervízMacska hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Szerzői Kollektíva: Elektrotechnikai szakismeretek
Műszaki Könyvkiadó, 1996, Budapest, ISBN 963 16 0619 8, 577 oldal

Ez egy németről fordított, igazi tankönyv! Bátran ajánlható a kezdéshez. Elmagyarázza a téma megértéséhez szükséges fizikai és kémiai fogalmakat, törvényeket, az analóg és digitális alkatrészeket, áramköröket, nem feledkezve meg a napi munka során szükséges képletekről sem. Megtudhatók belőle az érintésvédelem és a méréstechnika alapjai is ( többek között ). Ábrákkal gazdagon illusztrált, olvasmányos könyv.
(#) ferci hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Texas: Optoelektronikai receptek
Műszaki Könyvkiadó, 1979., 495 oldal

Texas: FET-receptek
Műszaki Könyvkiadó, 1981., 303 oldal

Texas: Analóg-és illesztő áramkörök
Műszaki Könyvkiadó, 1979., 389 oldal

Texas: TTL receptek
Műszaki Könyvkiadó, 1978., 391 oldal

Don Lancaster: Das C-MOS Kochbuch
ISBN 3-88322-002-7, 1980.

Magyari Béla: Rádióamatőrök zsebkönyve
Műszaki Könyvkiadó, 1960., 800 oldal

Rózsa Sándor: Amatőr mérőkészülékek építése
Műszaki Könyvkiadó, 1985., 315 oldal

Rózsa Sándor: Digitális rádióskálák
Műszaki Könyvkiadó, 1987., 144 oldal

Szentidai Klára: Félvezető fotodetektorok
Műszaki Könyvkiadó, 1977., 187 oldal

Lambert Miklós: Nullaátmeneti teljesítménykapcsolók IC-kkel
Műszaki Könyvkiadó, 1983., 130 oldal

F. Rajchert-A. Sitnik-J. Stepien: Tirisztorok kapcsolástechnikája
Műszaki Könyvkiadó, 1980., 290 oldal

Heumann-Stumpe: Tirisztortechnika
Műszaki Könyvkiadó, 1974., 322 oldal

Ferenczi Ödön: Félvezetős feszültségátalakítók
Műszaki Könyvkiadó, 1979., 333 oldal

Ferenczi Ödön: Feszültségstabilizátorok,akkumulátortöltők
Műszaki Könyvkiadó, 1976., 282 oldal

K.-H. Schubert: Rádióamatőrök műhelykönyve
Műszaki Könyvkiadó, 1966., 336 oldal

Karl Rothammel: Antennakönyv
Műszaki Könyvkiadó, 1975., 502 oldal

Horst Gewinde: Bevezetés a PLL technikába
Műszaki Könyvkiadó, 1983., 117 oldal
(#) vizor hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Willi Priesterath : Hobbielektronika
Cser Kiadó Bt. (1999), kötött, Oldalszám: 280, Ára: 2.990 Ft

Az abszolút kezdők könyve. A különböző törvények (Ohm, Kirchoff), forrasztási ismeretek, szerszámok, egyszerű analóg és digitális áramkör alapismeretek példákkal, táblázatok, mérési ismeretek, érintésvédelem, kivágható nyáktervek.

A detektoros rádiótól a ledvillogón át, a különböző flip-flop-okon keresztül eljutunk egy komplett tápegység megépítéséig. Könnyen érthető, olvasmányos. Minden kezdőnek kötelező szakirodalom.
(#) tgpetrjan hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Dr. Kónya László: PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája
Nagyon jól megszerkesztett könnyen áttekinthető(nekem) könyv.

ui:van 1 fölösleges darabom, levélben keress ha kell.
(#) valve hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Peter Böttle-Gerd Fehmel: Elektronikai képletek és táblázatok
(Cser Könyvkiadó, 2002, kb 110 oldal, ISBN 963 9445 16 9)
Ez a képletgyűjtemény aranyat ér! Minden teljességgel benne van, sőt még egy jópár matematikai
és fizikai alapképlet is, (táblázatok, szűrők, tranzisztoros alapkapcsolások, számlálók, regiszterek) melyeket az elektronikában használni szoktunk! Szerintem ez egyikünk könyves-polcáról sem hiányozhat! Nagyon ott van

Több Szerzői kollektíva: Elektronikai képletgyűjtemény
(Műszaki Könyvkiadó, 1997, kb 56 oldal, ISBN 963 16 1123 X)
Ebben a képletgyűjteményben is jópár elektonikával kapcsolatos képlet, táblázatokban van felvázolva.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 23, 2008
 
A topikindító írta:

Idézet:
„Így bemutathatják az öreg rókák fiatal koruk könyveit, a kezdők pedig egymásnak segíthetnek, hogy nekik milyen hasznos dolog került a kezük közé.”


Ennek eleget téve töröltem a nem idevaló dolgokat.

Ugyanis egy kezdő, vagy akárki nem tud mit kezdeni azzal, ha eléraknak 500 milliárd könyvcímet, pláne ha azok mellé semmiféle magyarázat, fülszöveg nem tartozik.

Így elveszik a topik alap-elgondolása/értelme/jelentősége.

Ezek után csak olyanok írjanak be, akik olvasták is egészben vagy részben az adott/említett könyvet és meg tudják indokolni, hogy miért jó, vagy legalább 2 értelmes szót tudnak a tartalmáról írni. Mert egyébként semmi értelme, 60 ezer könyvcímet én is tudok vadászni, de ezzel senkit nem segítek... csak rontom a helyzetet.
(#) SzervízMacska hozzászólása Jún 2, 2008 /
 
Vörös Tamás: PIC - kezdőknek ( Hobby Elektronika Füzetek 3. )
RÁDIÓVILÁG Kft. 112 oldal

Dr. Kónya László könyve mellett ez a második, magyar nyelven elérhető tanulási lehetőség, mely a PIC-ek világába történő besunnyogást magas szintű nyelven - BASIC - segíti. ( Az olvasottak alkalmazásához a szerző által készített NightBasic szoftver szükséges. )
Azon elektronikával foglalkozó fórumtársaknak ajánlható, akik hébe-hóba szeretnének egy viszonylag egyszerűbb PIC-es áramkört elkészíteni, de nem akarnak elmerülni a regiszterek rengetegében. Az alapok részletesen le vannak írva, a külső perifériák kezelésére külön parancsok szolgálnak. Sajnos, viszonylag kevés kontrollert támogat, csupán a 16F sorozatból...
(#) gg630504 hozzászólása Júl 7, 2008 /
 
S. Tóth Ferenc (szerk.): Rádió és televízió műszaki alapismeretek kézikönyve

Műszaki, 1983., 9631050467, 200*245*50 mm, 852 oldal, 265 Ft.

A Nemzetközi Mértékegység-rendszer | Az elektromos tér | A mágneses tér | Egyenáramú áramkörök és hálózatok | Egyfázisú váltakozóáramok | Áramkörök passzív elemei | Az áramkörök aktív elemei | Elektronikai alapáramkörök | Impulzustechnika | Elektromágneses hullámok, antennák | Hangtan és elektroakusztika | Rádióstúdió- és adástechnika | Rádiótechnikai áramkörök | Televíziótechnika | Televízió-vételtchnika | A televíziótechnika új szolgáltatásai

Alapoktól indul. A kiadás idejében ( 1983. ) használt analóg földfelszíni rádiózást és televíziózást ismerteti. Tömör elmélet és pálda kapcsolások. Alapmű.
(#) DuMatyi hozzászólása Nov 23, 2008 /
 
Kedves leendő és jelenlegi kollégák! Az én 3 alapművem:

R. Szvoreny: Ismerd meg a tranzisztort. 11 évtől felfelé. Játékosan magyaráz, érthetően, de olyan csodálatos módon, hogy néha ma is belelapozok, nosztalgiából. úgy fordítja le az elelktronikát gyereknyelvre, hogy a szakszerűség és az érthetőség nem csorbul! Mint egy mesekönyv. rengeteg ábra, kép, grafikus magyarázat. a könyv végére elkészül az első egyenesvevő...

Karel Novák: Rádióamatőrök barkácskönyve
Mitró-Kamocsai: Hobbim az elektronika

Egy szakma szeretete a jó könyv megtalálásával kezdődik. Nekem ezek voltak azok. Mindenkinek ajánlom!

Ui:egységesített névalakok a katalógusokban való kereséshez: Novák, Karel ; Szvoreny, R. ; Mitró János, Kamocsai Ignác
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem