Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV adó
 
Témaindító: loky93, idő: Máj 29, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 9
(#) varttina válasza rookie64 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia! Ezzel a kapcsolással én is próbálkoztam már, ha jól emlékszem BC108-cal. Működött, de elmászkált a frekvencia, ezért kb. 2 percenként újra kellett hangolni. Ezt az elem gyengülése és az alkatrészek melegedése egyaránt okozhatta. Nem tartom kizártnak, hogy stabil működésűre is meg lehessen építeni, bár oda mindenképpen stabil tápfeszültség és árnyékoló doboz szükséges.
(#) rookie64 válasza varttina hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
És az mitől lehet hogy nem színes?
(#) pucuka válasza rookie64 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Tudod, ezekkel az egyszerű kapcsolásokkal az a baj, hogy a vídeó modulátornak igen szigorú szintbéli előírásoknak kellene megfelelnie, hogy egy TV vevő normálisan dekódolni tudja. Ennél a kapcsolásnál erről szó nincs, ráadásul a diódás szintstabilitás jelentős belső intermodulációt okoz, amire a színjel igen kényes.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Jan 11, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy pár régi (egynormás VHF) televíziókészülékem. A hangot sikerült kétnormásítani, így a kábelsáv azon szakaszán fellelhető pár tévéadás (6-7db) nézhető, amelyet a készülék vételi tartománya "átfog". Rátennék egy videomagnót, de az UHF30-60 közt állítható tartományban adja ki a "signal" jelét. Eszembe jutott hogy van egy UE100 konverterem, amely VHF12/UHF26. Lehetséges lenne UHF30-főlé tenni az átkonvertálást? (Mint pl a Pécs környéki konvertereknél , amelyek eleve a VHF4-est konvertálták UHF32) S így közbeiktatva talán megtalálható lenne a videomagnó signal jele is.

Ui: Kipróbáltam a konvertert 9V-ot adtam neki 2k2-n át. Mert ezek a kütyük 6V-al mentek eredetileg. S meglepetésemre fogtam egy földfelszíni televízióadást! Úgy látszik Románia még ad. Meg egy magyar nyelvű rádióadást is találtam mellette.

Megtaláltam az UE100-as kapcsolási rajzát és leírását is: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015

P1100930.JPG
    
(#) xule hozzászólása Júl 5, 2015 /
 
Nekem kimondottan a ccir2+ccir4+oirt3 csatornákra kellene tv modulátor akár mind a 3-ra egyszerre, mivel a kábeltv-n az összes többi foglalt. Egy dobozba , passziv közösitővel /iránycsatolóval gondoltam , elötte antennaerősitő van, igy a csökkenés belfér. Viszonylag egyszerűen hogyan lehet megcsinálni , akár paneltervet hol találok? Máshova nem tehetek, elötte az urh-fm alatti sávszűrő ugye ajánlott.
(#) david10 válasza xule hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Kukázz egy régi videómagnót, és vedd ki abból a TV Tunert.
Évekkel ezelőtt én is építettem ilyent.Kb. 4 óra mulva teszek fel fótot rola.
(#) dani555 hozzászólása Jan 12, 2016 /
 
Sziasztok!

Én az alábbi kapcsolást építettem meg bc108-as tranzisztorral.

http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=U7ooFMeSGM

A tápfeszültség egy 9 voltos elem.
Szépen működik is, de : A hatótáv viszonylag kevés. A hatótáv növelése (pár 10 méterrel max.) érdekében betennék egy 2n3866- os tranzisztort, amit itthon a fiókban találtam. Szerintem az jobban oda is való, hiszen közepes teljesítményű rf tranzisztor.
A kérdésem: mit kellene szerintetek ehhez a kapcsolásban megváltoztatni?
Szerintem a 10 kohmos feszültségosztót biztosan meg kéne, hiszen a bc 108 adatlapján uEB max-ra 5v van írva, A 2n3866-ra meg 3.5v.

Azonkívül még egy kérdés: szerintetek A 4u7-es elektrolitkondenzátor polaritása számít? Ha igen merre kell "állnia".Vagy cseréljem ki bipoláris elkóra?

Köszi a válaszotokat.
(#) pucuka válasza dani555 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Ha beleteszed a 2N3866 -es tranzisztort, az önmagában még nem oldja meg a hatótáv problémádat. A hatótáv probléma az antennák (adó, és vevő is) illesztetlenségéből adódó igen nagy sugárzási veszteségéből adódik. Ráadásul az antennát a környezeti hatások miatt egy oszcillátorhoz lazán, (nagy impedancián keresztül) kell csatolni, és ez további veszteségek okozója. Ezt részben lehet teljesítmény növeléssel pótolni, de.
Ha az oszcillátorban cserélsz tranzisztort, akkor attól a jel teljesítménye nem nagyon fog növekedni. (a megfelelő munkapontot a bázisosztó felső tagjának trimmer potméterre való cserélésével be tudod állítani, de csak annyira, hogy a rezgés biztos legyen)
Az antenna problémán a frekvencia növelésével lehet segíteni, ha a rezgés a VHF III sávban (174 - 230 MHz sávban) történik, antennának jóval rövidebb drót is megteszi, ezzel a sugárzási veszteséget jelentősen csökkentheted. Persze, a BC108 tranzisztort cserélni kell, nagyobb frekvenciásra (BF240, 2N2222, de jó a 2N 3866 is, csak felesleges) és a munkapontot ugyanúgy szükséges lesz beállítani, valamint a visszacsatoló, és rezgőköri elemeket a kívánt frekvenciának megfelelően átállítani.
Ha erősítőben gondolkodsz, akkor a 2N3866 1 W -ját elfelejtheted, mert az a tranzisztor "C" osztályú beállítására, és illesztett ki-, és bemenete esetére igaz. Neked, mivel analóg vídeó jelet kell erősítened, csak lineáris "A" osztályú erősítőt használhatsz, aminek a hatásfoka legjobb estben is 25 %, szemben a "C" osztály 60 - 70 % -ával. Bár ez jelentősen kevesebb mint amire számítanál, azért az a száz mW körüli teljesítmény még mindíg jóval több, mint amennyit egy oszcillátor szolgáltatni tud.
A becsatoló kondinak jobb, ha nem elkót választasz, a rajzon is fólia kondi van feltüntetve.
(#) vede hozzászólása Jan 20, 2019 / 1
 
Itt egy RF TV Modulator a jó öreg "SEGA MEGA"-ból. +5V~14mA tápot igényel. Akár a STBox-ból is lehet tápláni. Egyszerűsége és kis fogyasztása ellenében igen jól működik.
(#) bitboy95 hozzászólása Nov 10, 2021 /
 
Sziasztok!

Szedtem ki egy régi videómagnóból egy RF modulátort, amit önmagában ki is próbáltam 6VDC-ről üzemel, és ehhez szeretnék valami kis egyszerű tranzisztoros erősítőt csinálni, nem kell nagy hatótáv max a szomszéd szobáig szeretném át vinni a jelet vezeték nélkül természetesen. Ez a modulátor az UHF sávban üzemel egyébként.

Tudtok valami jó erősítő kapcsolást hozzá, amit nem nehéz elkészíteni?
(#) proba válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 10, 2021 /
 
Lehet egy egyszerű antenna erősítő elég. Vagy még az sem, lehet két irányított antenna szembe fordítva is elég.
(#) bitboy95 válasza proba hozzászólására (») Nov 10, 2021 /
 
Egy antenna erősítőm van itthon de az vételre van.
(#) pucuka válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 10, 2021 /
 
Először azért próbáld ki az RF modult. Tegyél rá egy UHF antennát, mondjuk egy lepke antenna nem is olyan nagy. Ha olyat szereztél, amiben van erősító, azt vedd ki, mert most adó antennának fogod használni.
Szerintem külön erősítőre nem lesz szükséged. az antenna erősítőt is kipróbálhatod, ha fordítva használod, az antenna erősítő bemenetére az RF modul kimenetére kötöd, és az antenna erősítő kimenetére az antennát. Az illesztésekre figyelj, aszimmetrikust, csak aszimmetrikussal köthetsz össze, ha az erősítőjétől megfosztott lepkeantenna szimmetrikus lesz, ahhoz fog kelleni egy balun.
Egyébként az antenna erősítő kimenő teljesítménye nem sokkal nagyobb, mint magának az RF modulnak.
De mindent kikell próbálni.
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem