Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus hangszerek
 
Témaindító: st3, idő: Jan 22, 2006
Lapozás: OK   7 / 7
(#) suszitibi válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Inkább új monitort vennék. Nem szeretnék úgy járni, mint a HDD-vel. Valami kis 12-es lenne a legjobb. Most épp a vezérlő midit tervezgetem, a gombokhoz, potikhoz.
(#) suszitibi válasza fecameca hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Szívesen segítek bárkinek, akinek csak lehetőségem van. A szinti előtt, már építettem 3 harmonikát. Ebből kettő a barátaimnál van, nagy megelégedéssel használják, az utolsót egész éjszakás bulikra.
Úgy vagyok, hogy építek, eladom, aztán befektetek egy újabb fejlesztésbe. Zenélek egy zenekarban szintin, meg néha harmonikázgatok is, de azért nem vagyok profi zenész.
Itt a kedvenc harmonikámmal.
(#) Massawa válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Gratula!

(#) Sanyessz hozzászólása Feb 27, 2013 /
 
helló mindenkinek

Tud e vagy hallott e valaki olyan kapcsolásról ami a gitár hangját szimulálja, elég lenne egy húrra is?
Létezik ilyen egyáltalán? Lézeres gitárhoz kéne. Baromi jó, technikás gitár lenne belőle, eddigi épített kísérleti hanggenerátoraim orgona, vagy * szintetizátor hangokat adtak ki csak sajnos, ez pedig messze van a gitár pengő hangjától.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) karpi válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Hat ez elegge kenyes dolog ,pengetett hur hangzasrol a "plucked string" neven talalhatsz talan leirast valamelyik "Open Source" honlapon. A "Buzz" nevu program most mar egy ideje ingyen letoltheto es az illeto oldalon sok amator programozo hozzajarulasaval kulonfele uj modulokat adnak ehez a "modular synth"-hez.
Ott talan talalsz leirast es valami algoritmust is a pengetett hangok analizise es kepzesi modjahoz.
Elegge komplex dolog nem is hallottam sintetizalt gitar hangot most a gyor sprocesszorokkal inkabb "Wave table player" vagy "SF2 soudfont " dinamikus hangbazis lejatszo szitetizatorokat hasznalnak .Vagyis fel van veve a gitarhang , rengeteg modon pengetve kulombozo arovel /hangszinnel ezt egy MIDI beosztas szerint egu "wavetable"-ba teszik ahonnan a lenyomott billenyture lejatsza az illeto hangmagassagot a billenytu nyomas es sebesseg erzekelesere a valtozo hangerohoz tartozo hangszinu es dinamikaju hangot .

A legmegkozelitobb pengetett hang utanzast szintetizalast digitalis modszerekkel specialis algoritmusokkal halottam "Morph , Fractal Audio , Convolution " nevu modszerek .algoritmusok ,programok .

Problema a tobb oktavos atfogas es a kulombozo tipusu hurok kulombozo hangzasat lekepezni .
A YAMAHA zongoranal tudtommal 27 FM sintetizator digitalissan vezerelve komplikalt algoritmussal kozeliti meg a zongora hangjat .

Legjobban az emlitett "wave soundfont" szol.Letezik gitarhangzas is ..akusztikus es kasszikus gitarra hallottam peldat ,torzitott szologitarra is a "SONAR" Live Synth hanggyujtemeny eben egy bemutato mintaban.

Ezeket mind MIDI modon lehet lehet megszolaltatni .Igy egy MIDI adapter kellene ami egy szintetizator , lejatszot vezerel .

Free Music Software itt talalhatod a linket a "BUZZ" (Free modular software based synthesizer for Windows )oldalhoz ott a fejlesztoi reszlegen talan van mindenfele . Lattam kulombozo programozasi peldat .
(#) Sanyessz válasza karpi hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Huhhh
Midi-t nem akarok, vagyis ha lehet akkor szeretném elkerülni. Jó lenne ha teljes egészében mikrovezérlő generálná a hangot illetve mellete egyébb oscilátorok.
Gondoltam egy olyan megoldásra, hogy lennének húrok a szerkezetben, de a ezeket mehanikussan pengetné egy aktuátor és ennek a pengését venné jelalaknak (evenlope). Tudom nem lesz teljesen gitár hangzás, mert hát egy húrt lehet erősen és gyengén is pengetni, plussz más és más vastagabb,vékonyabb,hosszabb, rövidebb hurok rezgési ideje.
(#) Szpisti válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
A gitár pengő hangját leginkább egy megpengetett gitárhúr (eddig egyezik az elképzeléseddel, ugye), és az azt érzékelő hangszedő meg a hozzá tartozó erőstő áramkör kadja vissza.
Mit akarsz ezen automatizálni ?
(#) Sanyessz válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Gitárt akarok csinálni húrok nélkük, persze úgy hogy szóljon is.
A hangját pedig elektronikus úton létrehozni, midi-t nem szeretném használni. Tudom nem lehet 100% gitár hangot létrehozni, elég összetett egy gitár hang matematikailag kifejezve, de valami hasonló jó lenne.
A gitár test már mevan (házi gyártmány), csak kéne valami elektronika bele.

100_9257.JPG
    
(#) Szpisti válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Csinálj egy ilyent...
Kell hozzá mikrokontroller, de sajnos midi nélkül ez sem megy...
Esetleg egy ilyent?
Fantázia kérdése, de amíg magad sem tudod mit szeretnél pontosan...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) Massawa válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Meg az is kérdés, hogy hogyan képzeled el egy ilyen hangszeren a játékot?

A gitárnak más hangja van a ujjal vagy pengetövel játszol, hol pengeted a hurt/hurokat stb. Szoval még van mit megálmodnod, mielött ebböl hang lesz.

(#) Sanyessz válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Mikrokontroller az nem gond, ahoz értek valamennyire.
Nem akarok belemerülni az apró részletekbe (pengetővel, ujjal való játszás stb.), csak akarok egy gitárt aminél a megpenditett húrok szerepét lézer sugár tölti be, a bundok lefogása, vagyis a hangmagaság kacsolókkal történik.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Ápr 15, 2013 /
 
Üdv!
Azért kezdtem foglalkozni ezzel az eszközzel mert egy igazán jó (zenész)barátom problémájára szeretnék egyszerű olcsó megoldást találni egy fejhallgatóval is használható gyakorló "hangszerrel". A mellékelt kapcsolások ha jól gondolom egy egyszerű hanggenerátorok. Nem szeretném semennyire bonyolítani a dolgot, semmiképp sem célom a profi hangminőség, vagy a már létező villanydudák lemásolása. Ehhez várnék további ötleteket amivel javítani, bővíteni lehet. (pl.: nem találtam megoldást a síp lyukainak megfelelő érintő kapcsolókra)
Ha netán mégis van hasonló téma akkor elnézést.
(#) karpi válasza Sanyessz hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Pengetett jellegu hang szintetizalas legegyszerubben persze messze minden valodi hangszer hangzasatol.

Kell egy "fureszfog-jel" generator ,egy VCA (Voltage Controlled Amplifier ) egy VCF ( Voltage controlled filter ), ket ADSR egyseg ( Attack-Decay -Sustain- Release ) .

Az egyik ADSR a VCA-t vezerli a masik ADSR a VCF-t vezerli .
Megfelelo felfutasi es lecsengesi idok beallitasaval beallithato a TWANG tipusu pengetett jellegu hang .
Szebb gazdagabb hangzashoz ket negyszogjel generator kell osszekeverve majd az egyiket egy kicsit elhangolva kapunk .A ket jel "belebeg" es "phaser effect" hatasu hang keletkezik ..amit aztan meg a szuro megfelelo beallitasaval alakithatunk.

Persze modulalhatjuk az oszcilatorokat hangmagassagba ( vibratto) vagy a kimeneti jelet amplitudoba ( tremolo ).Mind a ket effekt hatasa a halhato harmonikusok szamanak "bovitese" .

Ugyanigy a VCF-t i smodulalhatjuk .
A modulalas lehet LFO-val ( Low Frequency Oscilator ) szinusz, haromszog vagy fureszfog jellel ..de alacsonyfrekvencias Noise Generator is modulalhat vekletlenszeru ertekekkel.

MiniMoog Story
) ilyesmi cimen van tobb cikk es video is a neten ) ott magyarazzak es bemutatjak mi hogy szol.
MiniMoog Story

Tulajdonkeppen egy monofonikus analog szintetizatort lehet epiteni ...mar polifonikus szintetizatorhoz az analog nagyon komplikalt alkatresz temeto lessz ..igy polifonokushoz mar digitalis lenne a megoldas.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) aramis hozzászólása Ápr 16, 2014 /
 
Sziasztok! Végre lehetséges, hogy megvalósult egy álmom ,nem vicc találtam a nagyiék padlásán egy orosz szintetizátor félét ,minden megvan hozzá még a 6 voltos tápegység is jó . Megpróbáltam üzemelni de sajnos az, E, G , C hangoknál hamisan szól és még az hogy mindig csak egy hang szól akkord egyszerre nem . Valaki tudna segíteni valahogy megjavítani, mellékelem a kapcsolási rajzot.
(#) fecameca válasza aramis hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Szia! A rajz alapján minden hanghoz tartozik egy hangoló trimmer potenciométer, azokkal lehet hangolni, de viszont az összes sorba van kötve a többivel, ezért mindenki mindent visz, csak megadott sorrendben lehet a hangokat végig hangolni. Ebből eredően, hogy a hangokat egyetlen ellenállás lánc állítja be, polifónikus hangszer eleve nem lehet. Van benne 4 db bistabil multivibrátoros osztó, azok is hagyományos tranzisztorokkal, gondolom az egész klaviatúra hangját lehet vele 1-2-3-4 oktávval mélyebben megszólaltatni, ilyeneket tettem én is a kis zongorámba, persze ott volt minden hanghoz 1 -1 generátor, de csak a legfelső oktávon lehetett polifónikusan használni, mivel az osztó csak 1 hangot tud osztani, az akkordot szétzúzza, csak zaj, recsegés lesz belőle. De mivel szinte minden nap hangolhattam volna újra az egészet, leselejteztem, játéknak jó volt, ki tudtam vele próbálni pár vibrátó kapcsolást, hangszín módosítást, frekvencia leosztást, hangszerként egyébként az állandó hangolódás miatt használhatatlan. Vettem helyette egy olcsó 4 oktávos digitális kis kínai szintetizátort, a postaköltség majdnem annyiba került, mint maga a hangszer, nem hangolódik el, kvarc pontos, és polifón, egyszerre 8 hangot tud megszólaltatni. Ezt az orosz csodát hangold be, és add oda egy gyereknek játszani, többet nem ér.
(#) fecameca válasza aramis hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Idézet:
„mar polifonikus szintetizatorhoz az analog nagyon komplikalt alkatresz temeto lessz ..igy polifonokushoz mar digitalis lenne a megoldas.”
Szerintem, te ha elolvastad volna az eggyel előtted szólót, rájöhettél volna, hogy ilyen kevés tranzisztorral ez csak monofonikus hangszer lehet, mert minden hanghoz kellene egy generátor =12 darab +2 oktáv a klaviatúrán= 24 darab frekvencia osztó, plusz a vibrátó, egyéb szolgáltatások, minimum 40 db tranzisztor kellene bele, és így is csak 3 oktávot fog át.
(#) aramis válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Kösz a választ ehhez nincs mit hozzá tenni az álom szerte foszlott de azért az a kinai érdekelne de nem tudom hl lehet kapni
üdv?aramis
(#) fecameca válasza aramis hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Bocs, de a szükséges tranzisztorok számát 2-vel kellene szorozni, tegnap megzavartak engem számolás közben, gondolom, úgysem akarsz olyat építeni. Boltban nem kapni olyan olcsón, mert az, amit én vettem, az már legalább 40 éves (retró). A Vaterán vettem, tavaly még nagy volt ott is a választék, az idén már nem annyira, ezen kívül a különböző hirdetési oldalakon használtan rengetegen árulták 5 ezer alatt, még ennél komolyabbakat is, olyanokat, amik már MIDI-t is tudnak, némelyiket hibásan, de volt 61 billentyűs, állítólag újszerű állapotban 5 ezerért.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
(#) hbal hozzászólása Aug 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Keresem a következő elektromos orgona kapcsolási rajzát, blokkvázlatát:
SIEL HB 300
Előre is köszönöm!
(#) Zsolt0411 hozzászólása Nov 10, 2014 /
 
Bővebben: Link
Az itt található egyszerű kis szintetizátort szeretném megépíteni, viszont nincs fent teljes kapcsolási rajz, én meg kezdő vagyok h az ott leírtak alapján össze tudjam hozni, szval bárki aki jobban ért hozzá tudna csinálni egy kapcsolási rajzot. Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
(#) proli007 válasza Zsolt0411 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /
 
Hello! Ezért új topikot nyitni?
De egyébként ott van a link az oldalon, ott a rajz.
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /
 
Szia!
Neki az a bonyolultabb sokgombos kell, nem az egyszerű.
(#) kormika válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2014 /
 
Sziasztok! Szerintem a sokgombos is alapja megegyezik a linken láthatóéval, annyi a különbség, hogy több gomb van, és a gombokhoz potik tartoznak, nem fix ellenállások. Egyébként ha végiglapozzátok az oldalakat, látható, hogy két részből épül fel a cucc, az egyik a Toy Organ nevű kapcsolás, amire a link is mutat, a másik az Atari Punk Circuit, aminek szintén ott van a kapcsolása, és le is írja, hogy a kapcsolás második felében szereplő 555 2-es lábát kell a Toy Organ-ban lévő 555 3-as lábára kötni... Le kell fordíttatni az oldalakat a barátunkkal, ha nem megy az angol, eléggé szájbarágósan leírja a srác az építés menetét.
(#) Massawa hozzászólása Okt 15, 2022 /
 
Haldoklik a topic, lehet, hogy ez az ös elektronikus hangszer sokaknak ujdonság.

Melotron


Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem