Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus hangszerek
 
Témaindító: st3, idő: Jan 22, 2006
Lapozás: OK   1 / 7
(#) st3 hozzászólása Jan 22, 2006 /
 
Sziasztok!
Az érdekelne, hogy vannak-e köztünk olyan hozzám hasonló emberkék, akiket érdekel a zene és az elektronika kapcsolata-nem a konzerv zene-erősítő,hangfal stb.-hanem a zene születése. Eddig egy "rokon" témát találtam, ami az amatőr keverő építéséről szólt.
Jómagam szintetizátor rajongó vagyok, épül is néhány. Évek óta...

Szóval?
(#) Norberto válasza st3 hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Hali!

Én csak annyit tudok mondani, hogy én imádom a zenét. Bár nem a szintiket, de olyan korszakom is volt régebben, amikor azokért rajongtam...meg egyszer elkezdtem egy elektronikus orgonát is. Mostanság a lassabb, indiai chill-outokra vagyok rákattanva...egészen pontosan január 19-e este óta

Akkor ugyanis történt velem valami, ami még eddig sose. Nagyon félelemetes és egyben nagyon jó érzés volt. És ez nem más volt, mint katarzis...EGY zene hallatára...nagyon meg voltam lepődve miatta, mivel eddig sose éltem át ilyet életemben. Kirázott a hideg, borsózott a hátam, és megeredtek a könnyeim...erre azt szokták néhányan mondani, hogy ez egy lelki megtisztulás, lelki továbblépés, feljebbjutás egy újabb "szintre". De hogy honnan jutottam el hová, még azt nem tudom

Egyébként nem sokára tervezem egy gitár megvételét (1-2 héten belül), engem ez az eszköz csábított el igazán, mint hangszer
Na meg a hangja...
(#) mspike válasza st3 hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Én régebben egy keverőn agyaltam, közbe találtam egy csomó PIC-kel megvalósított zaj, zene és egyébb "generátort" vannak elég komoly midi alkalmazások is köztük, egy pillanat és előkaparom.
Link1

Link2

Hirtelen ezeket találtam de ezek nem pont azok az oldalak keresem tovább...
(#) st3 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Szia!
Én most is chilloutot hallgatok egy netes rádióból. Amikor a gép előtt kell ülnöm mindig ez az adó szól-vagyis nagyon szeretem ezt a műfajt.
A gitár az jó dolog-mint minden hangszer.
Engem elbűvül az is, mikor az általam annyira szeretett technikából valami "magasabb rendű",azaz zene szól.
Jó gitározást!

st
(#) st3 válasza mspike hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Köszi mspike!
Bár sajnos a picekkel(PIC-ekkel) nem vagyok igazán jó viszonyban. Amikor igazán befogadóképes korban voltam még nem voltak divatban.
De minden a témába vágó dolog érdekel,egy normális midis dolgot meg nem lehet megcsinálni nélkülük.
Analógban nyomulok, annak más hangja és feelingje van...
(#) damatic válasza st3 hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Üdvözlet megszállottak!

Minden zenész megszállott, de ez így van jól. Ha nem lennék az, nem mondanám.

Amikor először akartam szintit csinálni, második éve tanították nekem az elektrot, de gyorsan letettem róla, inkább vettem. Az Emulator csodálatánál csak a Moogoké nagyobb, meg az, hogy amikor a Roland D20-asom MIDI szinkronizálásával küzdöttem PC és egy Kawai között, akkor rohadt dühösen annyit mondtam: Bakker, ezt Bartosék mát "76-ban megcsinálták, pedig a MIDI csak "81-ben született, és most ezzel a nyomorult MIDIvel nem mennek normálisan a gépeink.
(#) st3 válasza damatic hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Szia!
Érdekelne miért mondtál le az építésről? Illetve, hogy azért más "szerkezet" épült-e a zene témában?
(#) damatic válasza st3 hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Bocsit akartam kérni azoktól, akiket sértene az eredeti megfogalmazásom, de elkéstem (MOD). Talán Pataki után szabadon őrültet helyesebb lett volna mondani (Gyere őrült).

Azért mondtam le az építésről, mert rájöttem, hogy iszonyat zöldfülű vagyok hozzá, és akkoriban ("88-ban) még nagyon gyárkapukon belül tartották az információkat, meg akkor gőzöm sem volt egy ilyen feladat nehézségéről, ám amikor kezdtem kapisgálni, akkor megijedtem.

Szerkezet? Hangszert nem csináltam, torzítót sem, keverőt - háááát egy nagyon primitívet, meg egy orosz keverőt átalakítottam picit. Ja, meg nem akartam 7000 forintot adni egy pedálkapcsolóért, ezért egy irodai risztó taposó pedálból csináltam meg a Hold és a Start/Stop pedált. Ja, meg 5 méteres MIDI kábelt forrasztottam, mert akkor nem lehetett kapni készen ilyen hosszban. Szóval ilyen egyszerű dolgokat (kábeleket) ütöttem össze.
(#) Takee válasza st3 hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
én a dob híve vagyok, ebben nincs sok elektronika szerintem
(#) st3 válasza Takee hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Van olyan is!
(#) zaik válasza st3 hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Sziasztok. Én, mint már egyszer írottam volt, igazán nem értek a zenéhez, az elektronikai tudásom pedig.. szal azt is hagyjuk Nyílt már egy olyan topic, hogy vocoder készítése, de asszem ott meghalt a dolog.
Emlékszem, még bratyó dobta elém egy szinti kapcsrajzát, mondván, ezt kéri. Szépen mosolyogtam rá. (még pákát nem fogtam akkor a kezemben, épp csak kaptam egyet )
Amúgy a paia-nak vannak félkész szinyói, építőkészlet formában meg is lehet őket venni. Egész jók.
Ennyi lettem vna.
(#) damatic válasza zaik hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Ez egy jó oldal(nak tűnik), csak kicsit bizalmatlan vagyok.

Mi mennyi? Mit tud? Biztos jók ezek? (meg ilyenek...)
(#) zaik válasza damatic hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
erre azt tudom mondani, hogy az adatlapokon van demó, azt hallgatsd meg, ha megtetszett vmelyik, sztem még nézz szét kicsit neten (google, hitspace, nem tom hol..)
mi (mein bruder) vett egyet egy Fatman-t, összerakva, de az nem működött. Valaha biztos működött. Erre én csak azt tudom mondani, h én meg vettem egy épkészletet a Conradban, összeraktam, de nem akarta a jót (elég elkedvetlenített), a rizikó gondolom ugyanannyi. Mindenesetre ajánlom, mert ha működik (és sztem azért az a gyakoribb, pláne, ha Te rakod össze), akkor nagyon jó kis gépek. (Árak meg sztem ott vannak, nem?)
(#) st3 válasza damatic hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Szia!
A Paia az egyik legnagyobb ilyesmivel foglakozó cég. Az oldalukon nagyon jó dolgok vannak. De rendelni nem lehet tőlük-legalább is velem nem álltak szóba.
Érdekel esetleg a téma?
Ha kitekre gondolsz, talán ezt tudom ajánlani(bár nem próbáltam, mert saját konstrukcióban nyomulok)
ha meg igazán építeni akarsz akkor ezt.-ez a kedvencem. Ray egy szuper fazon.
(#) brejti válasza st3 hozzászólására (») Jan 29, 2006 /
 
Üdv mindenkinek!

Én is majd meghalok a szintikért (jelenleg a másodikat tépem, igaz ez gyári).

Egy kérdés: nincs valakinek valami kapcsolási rajza amivel mikrofon hangját lehet eltorzítani realtime-ba? Vagy más effektprocessor is érdekelne.
Ha nincs az se baj, de próba cseresznye alapon megpróbáltam.
(#) st3 válasza brejti hozzászólására (») Jan 29, 2006 /
 
Rengeteg effekt rajzot találhatsz a neten-nekem is van néhány, de papíron-holnap utánanézek...
(#) brejti válasza st3 hozzászólására (») Jan 29, 2006 /
 
A neten még nem néztem körül, de majd körülnézek.
Amid van az érdekelne :yes:
(#) Balu hozzászólása Feb 14, 2007 /
 
*** UP ***
egy akusztikus gitárnak Én is örülnék...
üdv Balu
(#) st3 válasza Balu hozzászólására (») Feb 14, 2007 /
 
Hát azt csinálni nem nagyon lehet...
Bár minden csak kitartás és elszántság kérdése
(#) Imre hozzászólása Aug 2, 2010 /
 
Sziasztok!

A képen látható megoldást szeretném megvalósítani. Van egy egyszerű kis szintetizátor, ami rendelkezik egy fejhallgató kimenetel, valamint egy táp csatlakozóval. Ebbe egy 3.5 mm-es jack aljzatot akarok beletenni, ezt pedig rákötni a hangszeren belül egy olyan pontra, ami a fejhallgató előttii erősítőhöz megy. Még nem szedtem szét, nem láttam, hogy milyen belül. Az lenne a kérdésem, hogy ez egy kondi és vele sorosan egy ellenállással megoldható?

névtelen.JPG
    
(#) Imre válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Igen, erre gondoltam. De poti nélkül kell, fixen egy ellenállással. A szintet majd állítom pl. a laptopon az abból kimenő hangerővel. Vagy akkor a poti helyett rakok két sorba kötött ellenállást.
(#) deadlyroberta hozzászólása Júl 15, 2011 /
 
Amiért kimondottan szeretem az elektronikát az a hangkeltés és hozzá tartozó dolgok. Szintetizátort és hozzá tartozó dolgokat szeretnék építeni és nem utolsó sorban billentyűkontrollert is hozzá építeni.(Bocsánat ha van már ilyen téma kerestem a keresőbe de nem találtam.)
(#) Hurka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Szervusz!
Esetleg van kérdés is, ha már ,,pontra menő témát" nyitottál?
Üdv.: Hurka
(#) deadlyroberta válasza Hurka hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Igen, modulátort, osc-t, billentyűt és egyéb finomságot hogyan lehet építeni?
(#) idlob hozzászólása Júl 15, 2011 / 4
 
MFOS
Ami szemnek-szájnak ingere
(#) Lanemir hozzászólása Okt 5, 2012 /
 
Üdvözlök Mindenkit!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnék egy KORG Monotron-t, vagy KORG Kaossilator-t készíteni? (például ilyent:Kaossilator,Kaossilator Pro,Monotron)
A lényeg az lenne, hogy programozás nélkül szeretném megoldani. Tudom a példákban lévő első kettő olyan, hogy azt nehéz megoldani, de az utolsó, a "Monotron", már kicsit egyszerűbbnek tűnik. Lényegében annyi lenne a kérdés, kérés, hogy egy változtatható hangmagasságú, és változtatható hangerejű gépet csináljak, aminek kicsit gépies, rezgő hangja van.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) Lanemir hozzászólása Okt 5, 2012 /
 
Továbbá lehet a hang generálásához oszcillátort használni, vagy elég, ha csak áramot kötök egy kvarcra, és abból ami kijön, megy a hangszóróba, vagy más is kell? Például, ha a kvarc használható, a hangerő, és a hangmagasság hogy lesz állítható?
(#) fecameca válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Az lenne a kérdés, hogy mennyire értesz a szakmához?-"Ha csak áramot kötök egy kvarcra"...
-A kvarc nem vezeti az áramot (egyenáramot) A kvarc olyan, mint egy kondenzátor, azzal a kis különbséggel, hogy a sarkaira kötött feszültség a dielektrikumban mechanikai deformációt okoz, és az anyag, amikor visszarugózik, elektromos feszültséget hoz létre a vezető anyaggal bevont felületén (piezoelektromos hatás). A kvarc csak valamilyen erősítő eszköz segítségével hozható rezgésbe. Az általam ismert kvarcok frekvenciája magasan a halható hangok tartománya felett van, ezért integrált áramkörös számláló, és osztó áramkörökkel lehet különféle frekvenciájú hallható hangokat előállítani. A hangerő szabályozása külön téma. Erre vannak a potenciométerek kitalálva, illetve helyettük újabban fel-le gombnyomásra működő elektronikák, vibrátó áramkörök, stb.
(#) fecameca válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Végül is a legegyszerűbben astabil multivibrátorral lehet ilyet megépíteni. A frekvenciát az rb1 rb2 ellenállásokkal, valamint a C1, C2 kondenzátorok értékének változtatásával lehet beállítani a tranzisztoros változatnál, az 555 IC-nél az R2 és C tagok változtatásával lehet ugyanazt elérni. Egyetlen generátorral ún. monofónikus, illetve ahány hang, annyi generátor: polifónikus orgona építhető. A generátorok kimeneteit a billentyűkre, illetve azokon keresztül az erősítőre vezetjük.
(#) Szpisti válasza fecameca hozzászólására (») Okt 5, 2012 / 1
 
Hehe... bizony a hőskorban az első elektronikus megszólalású cuccok ilyesmikkel működtek!
Az előző hsz-ban az astabil multivibrátor egyik bázis ellenállása volt kihozva egy nagy méretű kerámia huzalellenállásra, és azon huzigált egy fémpálcát a Rezsőbácsi:
Ezer éves bohóc
Az a nyekergő hang egy ilyen egyszerű kütyüből jön!
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem