Fórum témák
» Több friss téma |
Ugy tudom a LAN osztható....Csak lassul az ütközések miatt. ( lásd kinai rj45 splitterek)
Nna, próbálkoztam kicsit, leírom mire jutottam:
Van egy Gembird 4-es passzív hubom, 2 db gyári 3m-es és egy általam kreált 5m-es USB kábelem amit most szétszedtem és kiderült, hogy nem is cat5 érpáranként kötve hanem egy négy eres kábel (nagyon rég csináltam már és kívülről ugyanúgy néz ki mint az UTP). A 3m-es kábelekkel (a kettőt toldva is) a passzív hubba egyszerre dugva működik egy egér, egy kontroller és egy kártyaolvasó. Az 5m-essel nem megy semmi a hubba dugva, egyesével vagy az egér vagy a kontroller jó, viszont az SD olvasót nem ismeri fel. Még egyszer megpróbálom a 15m kábelt úgy, hogy összesen egy érpárt használok az adatnak, egy érpárt a GND-nak, kettő érpárt meg az 5V-nak. Ha nem lesz jó akkor levágom kb. 8 méternél, és úgy is kipróbálom. Mivel szinte csak játékra kell, ha a kontrollert viszi már megbékélek vele, egy darab kábelt alkalmanként oda tudok vinni. ![]() Amúgy én is gondoltam már a vezeték nélküli bill+egérre, kb. ki is jön a 15m-es aktív USB árából. Mert ugye az sem garantált, hogy az aktív kábellel működik a passzív hub... ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2025
...nos, kettévágtam a hosszú kábelt, most kb 8m UTP-m van beforrasztva a következőképpen:
5V - 4 ér, GND - 2 ér, adat 1-1 ér. Így szépen működik egyszerre a hubbal mindhárom periféria ráadásul ha a 3m-es gyáriba dugom is (össz 11m). ![]() Ha a másik 3m-essel is toldom (össz 14m) akkor az elosztóval nem jó, sőt az SD olvasót sem szereti de az egér még így is működik. Tehát az USB 2.0 maximális hossza nem 5m (csak papíron, illetve pl. külső merevlemezhez - gondolom). Bőven használható kb. 10-11m-ig, valószínűleg egy jó minőségű passzív USB kábellel még 15m is jó lehet, de szerintem a passzív elosztó ott már szintén bukó. Szép estét, legjobbakat mindenkinek! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2025
Továbbra sincs passzív USB osztó, ott van a cél IC a panelen. Attól, hogy nem külön kap tápot, hanem magából az USB-ből, még nem lesz passzív.
A +5V-os ágon és testen ugyanaz az áram folyik, nincs értelme asszimetrikusan növelni a keresztmetszetet, a legkisebb fog számítani. Tehát a legoptimálisabb megoldás a 3-3.
Hagyd már ezt a passzív USB elosztót, nincs ilyen... Már csak azt kéne kipróbáld, hogy még egy aktív! USB HUB a másik 8m végére, de lehet, hogy itt már csak erről az oldalról kéne betáplálni.
Valamit én is olvastam anno, de sok mindenre nem lehet jó.
A linkeden én nem láttam egyetlen Rj45 splittert sem. Ami lenne, azok közül annak van létjogosultsága, ahol a 4 érpárt kettészedi és így 2db 100Mbites kapcsolat létesíthető 1 CAT5-6... kábelen.
Oké, bocsánat, azt hittem azt hívják aktívnak aminek külön tápja van. Bővebben: Link - hibás leírás.
Azért hagytam vastagabbat az 5V-nak mert már nem egyszer találkoztam olyan alkatrésszel amiben a piros kábel gyárilag vastagabb... ezek szerint nincs jelentősége. A lényeg, hogy most működik, nekem így jó lesz. Köszi.
Rengeteg fajta mikro, meg mini USB kábelt vagdostam szét egy munka kapcsán.
Sok olyan van, amiben vastagabb a piros, meg a fekete. ( +5V, GND ) De olyannal nem találkoztam, hogy csak a piros vastagabb. Soknál meg mind a négy ér azonos, vastagabb keresztmetszetű. Gyártó függő a dolog. A kábelvilág meg ( mivel csak kereskedő, ) úgy tűnik nem igazán tudja, hogy mi van a dobozban. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
Lehet, hogy mégis te mondod jól, de nekem továbbra is az a különbség egy aktív és egy passzív eszköz között, hogy szükséges tápfeszültség a működéséhez, tehát aktív alkatrészeket tartalmaz (tranzisztor, fet, IC), vagy nem (szimpla átkötés, ellenállás, kondenzátor, stb). Az, hogy egy USB-s eszköz ezt merről kapja, nekem édesmindegy.
Tehát F csatlakozós splitter, egy telefon elosztó, vagy egy 230V-os T elág az passzív eszköz, de egy USB elosztó, egy PS2->USB átalakító, vagy egy HDMI->VGA konverter az aktív. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
Értem és így logikus, de ugye sokszor a népnyelvben máshogy mondják mint ahogy valóban helyes lenne.
MI írta: "Általában a piros kábel (ami az áramot szállítja a fogyasztóhoz) vastagabb kell legyen, mint a GND kábel. Ez azért van, mert a piros kábelen keresztül az összes áram áthalad, míg a GND-n csak a visszatérő áram folyik. Ha a fogyasztó nagy áramot igényel, akkor a piros kábelnek vastagabbnak kell lennie, hogy ne melegedjen túl és ne okozzon problémát. Ha a fogyasztó alacsony áramot igényel, akkor a két kábel vastagsága lehet egyforma." (tudom, sokszor hülyeséget ír) Idézet: „"Általában a piros kábel (ami az áramot szállítja a fogyasztóhoz) vastagabb kell legyen, mint a GND kábel. Ez azért van, mert a piros kábelen keresztül az összes áram áthalad, míg a GND-n csak a visszatérő áram folyik."” ![]() ![]() Az szép. Max fordítva bizonyos esetekben. Megyek és újragondolom az életem... ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
Azért nem hagytam annyiban, vissza-visszakérdeztem és végülis olyan választ is kaptam, hogy nagy fogyasztónál a GND legyen vastagabb.
![]() Majd azzal magyarázta, hogy könnyebben észrevehető... LOL Egyébként utoljára egy adapternél láttam olyat, hogy a piros vastagabb.
Az a sztori jut eszembe, amikor anno az Autóhifis szakember azt mondta, hogy azért kell megfelelő polaritással (mihez képest) bekötni egy mélyhangszórót, mert fordítva tönkremegy. Ez pedig azért van, mert kifelé nagyobbat mozdul a membrán, mint befelé...
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
Kész a végleges kábel ( 3-3 ér 5V GND ; 1-1 ér adat + - ) teljesen jól működik a 3m-es gyárira kötve a 8m-es saját kábel. A hub hibátlanul kezeli az SD olvasót, az egeret és a kontrollert egyszerre.
![]()
Üdv ismét!
Leírom a végső konklúziót, hátha valakinek jól jön a későbbiekben: Nos, iyen hosszú kábel jelismétlő nélkül megfelelő lehet egérhez és billentyűzethez, nem tapasztaltam késést, laggot, kihagyást (mondjuk FPS játékhoz nem próbáltam). Viszont az Xbox 360 kontroller kissé késik, engem legalábbis zavar (a 2x3m-es gyári kábellel is ugyanígy viselkedik). Vettem egy vezeték nélkülit. ![]() Ergo beviteli perifériákhoz jól használható, szerintem akár nyomtatóhoz is jó lehet egy 8-10m-es 'ekecs' kábel de külső HDD valamint kontroller esetén felejtős. Köszönöm mindenkinek az építő hozzászólásokat. Szép napot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |