Digitális feszültségmérőt szeretnék csinálni bináris kijelzéssel. A méréstartomány 1V-511V-ig terjedjen. A számok jelen esetben 0-ák és 1-esek megjelenítéséhez 9db hétszegmenses led kijelzőt használnék. Végkitérésben a műszer 9db 1-est jelezne ki. A műszer fél digitet nem jelezne ki csak egész számokat. Kerestem a neten de csak decimális kijelzőst találtam. Ha a fórumtársak közül valaki tud ebben elindulási alapot vagy bármilyen segítséget adni azzal nagy segítségemre lenne.
pl.: létezik olyan hogy 8 bites ADC IC. (ADC0408 ha jól rémlik)
Az képes 256 részre osztani a referenciáját és annak megfelelően kiadni a 8 kimeneti bitjére a villanyt 1 / 0 a bejövő fesz függvényében.
Mivel ezek leginkább általában a tápig birják így kell elé feszosztót is méretezni mert nem 500 voltos tápról járnak.. beérik ennek a 100ad részével is 5Val.
Szoktak trükköt is alkalmazni ha több bitet akarnak kijelezni és kicsi a meglévő bitszámú AD konverter. mint amit mérni kell.
Elég trükkös eljárás mert AD / DA konverter is van benne ezenkívűl kivonják a bejövő analóg jelet a belső DA konverter által előállított jelből.
Elég későre jár és eléggé rég tanultam erről az elvről utána kell lesnem a pontos működéséről.
De lényegében duplázza a bit számot pl.:5 bites ADból
lehet 10 bites AD-t csinálni
Kijelzést megoldható egyszerűen. Csak sok dióda kell,
digitenként (9db digit van) + 2 db NPN tranzisztor.
Ezek egymás után vannak kötve amikor 0 van a kimenő biten akkor egyik vezet másik zár.
Amikor 1 van a kimenő biten akkor egyik zár másik vezet.
Kollektorjaikat meg össze kell diódázni a megfelelő szegmensekkel a 7szegmenses kijelzőbe, hogy a 0 / 1 alakzatok megjelenjenek.
De nem kéne ennyire bonyolítani , ha nem világít 1 led akkor 0 ha meg világít akkor 1 nek számit .
Ezek után jöhet a uControleres rendszerek alkalmazása.
Ott meg csak inkább szoftver kérdése.
Lehet multiplexelt kijelző meghajtást csinálni és egyébb okosságot.
De ennek is bemenetét megkell védeni a nagyfesztől Feszosztók biztik esetleg zenergátak ..stb
Habár nem értem mire jó egy ilyen műszer, de ha ez lenne a feladat én egy PIC-el oldanám meg.
A 9db 7szegmenses kijelzőt(ami helyett 3 is elég lenne decimálisan és nem is értem miért kell 7szegmens bináris kijelzésre, mikor LED-ek is megtennék...) multipexelve hajtanám meg 9db tranyóval megtámogatva a digitek közös anódját vagy katódját, hogy a PIC lábait ne terheljem túl.
A 0 és az 1 alakja 7 szegmensesen nagyon kedvező, mert nem kellenek diódák és semmi más trükk: az 1-esnek megfelelő szegmensek mindig világítanak, a 0-hoz tartozó plusz szegmensek meg csak 0 esetén. Ugyan én sem értem, hogy mire lehet jó egy ilyen, de valószínűleg valamilyen PIC-et használnék, esetleg pluszba mellé még egy feszültségreferenciát. A különálló A/D átalakítók, főleg a párhuzamos kimenetűek szerintem aránytalanul drágák lennének. A PIC-ben ott van egy akár több csatorna mérésére is alkalmad, 10 bites A/D, plusz a programozási lehetőség, amivel akár digitálisan is lehet simítani, szűrni a mért jelet.
A bejövő feszültséget le kell osztani értelmes, mérhető szintre, de 500V-nál már mindenféle érintésvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni. Persze azt sem tudjuk, hogy a mérendő feszültség egyen vagy váltó, ha egyen, akkor valószínűleg meg kell oldani a polaritás kijelzését és a bemeneten a polaritásváltást, ha váltó, akkor meg annak a precíziós egyenirányítását.
Köszönöm a válaszokat! A műszerrel egyenfeszültséget szeretnék mérni, kb 500V-ig. Igaz, hogy nem értek a digitális technikához de nem gondoltam volna, hogy ez ilyen bonyolult. Nem PIC-kel szetném megépíteni mert azt programozni kell amihez szintén nem értek. Én elsőre valami erre a feladatra kitalált icre mint pl: ICL7107 gondoltam. Hogy mi a célja ennek az áramkörnek? Elektronika: Szakmánk, munkánk, hobbink! Szeretjük nem?
Igaz télleg nem kell diódázni a szegmenseket 0/1 vátáshoz ... én a legrosszabb lehetőségre készültem .
Elég későre járt mikor válaszoltam ... teljesen nem gondoltam végig mikor melyik szegmens kell a kiejlzőn.
DC Polatirás kijelzés esetén akkor már lehetne 10 biten is ábrázolni ez a előjeles egész érték bináris alakja.
Első jegy az előjel 0 plusz 1 minusz.
10 db egyes az a minusz 512V lenne mert az első jegye 1 akkor minuszt jelent.
A 0 és utána 9 db egyes az meg a plussz 512V jelentené.
Hogy is hívják ezt komplemens ábrázolás ?!
Híretelen nem jut eszembe a sokféle bináris számábrázolási mód közül ennek a neve .
(ahogy van BCD, lebegőpontos, fixpontos , komplementer ..stb .. stb ... )
Mivel az már eleve multiplexelt 3,5 digites LCD vagy LED (adatlap megmondja) meghajtásra van kitalálva.
Végülis nem lehetetlen csak óriási anyag és energia
pocsékolás..
Mert amit az ICbe integráltak bin/7szegmenses kódolót kell 7szegmensesről->binárisra megcsinálni.
De ahogy írtad :
"Elektronika: Szakmánk, munkánk, hobbink! Szeretjük nem?"
Erre volt már példa ... annó RT 8x végi 9x eleji évkönyvében van hasonló mérőmű.
Digitális műszert csináltak a ZX Spectrumból.
Csak ott szoftver dekódolta a multiplexelt 7szegmens kimenteket. De úgy rémlik mintha valami Ph mérő rendszer lett belőle csinálva így.
Idézet: „Én elsőre valami erre a feladatra kitalált icre mint pl: ICL7107 gondoltam.”
1. nem erre találták ki, hanem decimális kijelzésre.
2. Ugye csak poén, hogy binárist akarsz egy decimális kijelzésű alapműszerből csinálni? Mert ez elég értelmetlennek tűnik!
Éppen a 7107-ből lehetne is csinálni ilyet, mivel az nem multiplexált kijelzésre van kitalálva, tehát a kimenetei statikusak - egy megfelelő kombinációs hálózattal simán lehetne binárisra dekódolni. Kérdés, hogy vajon mennyi értelme van, egy ilyen kombinációs hálózat valóságos alkatrésztemető.
Én a helyedben elgondolkoznék az alábbi A/D konverter használatán. RET-nél is beszerezhető és ha jól nézem gyakorlatilag csak órajel kell neki.Bővebben: Link
A kijalző meghajtását pedig előttem már említették...sok szerencsét.
Igen, binárisan szeretném kijelezni a mért feszültséget egész számra kerekítve. Az ICL7107-es ic-t csak azért írtam mert anno már építettem vele feszültségmérőt és nagyon bevált. Azt sejtettem, hogy a decimális kijelzést nehéz binárissá alakítani de reméltem ismertek valami trükköt vagy dekódoló ic-t amivel ez viszonylag egyszerűen megoldható. Amit pokot kolléga javasolt ic (HI5812) jónak tűnik a feladatra csak sajnos én nem ismerem az ilyen ic-k lelki világát. Elég az analóg bemenetére egy feszültségosztó esetleg valamivel le kell választani? Az órajelnek mekkora legyen az amlitudója? Digitben kezdő vagyok! Segítsetek!
Binárisan ,vagy binárisan kódolt decimálisban ? (az utóbbi eset szerintem eléggé bonyolult ,de ez felel meg a 7107 kimenetének az átkódolásának.)
Pl 11V az 000 0001 0001 vagy 000 0000 1011
Proba, nem BCD kód kell.
Nem 7107-essel fogom megépíteni mert ezt nem erre a feladatra találták ki. A HI5812 már alapból bináris kimenettel rendelkezik. Az adatlapja szerint 750kHz-es órajelet igényel. Szerintetek ha 1MHZ-es jelet adnék neki DIP tokozású oszcillátorból úgy működne? (Ilyen 4 lábúm van itthon, és csak táp kell neki). A másik kérdésem: ha ledet kötök a kimeneteire a led másik kivezetését a tápra vagy a testre kössem? A referencia feszültség értékét hogyan kell kiszámolni? Jövő héten veszek breadboard-ot (elegem van a drótdzsungelekből) és igényesen összerakom. + elkezdem tanulni a digitális technika alapjait.