Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   859 / 859
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Csak nézőpont kérdése. Még a ZX Spectrumos időszakban is sokféle joysticket lehetett venni. Egy barátom mégis azt szerette a legjobban, ami egy darab durván fűrészelt rétegelt lemezből és néhány mosógépből kitermelt végálláskapcsolóból állt, mert azt lehetett ütni-vágni. Egy ilyen szép cuccot azért féltenék játékra...
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2025
(#) Honda130 hozzászólása Ápr 29, 2025 /

Régi kijelző életre keltése

Sziasztok!
Egy egyszerű ébresztő funkciós óra kijelzőt mennyire bonyolult Arduino-s megoldással leutánozni? Úgy, hogy utána működjön ahogy előtte? Lenne aki ilyesmire vállalkozik?
Köszönöm!
(#) sargarigo válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Inkább pepecselősnek mondanám. Nem is az arduinó része a lesz a nehéz, hanem az lcd illesztésre az elektronikádhoz (gondolom ez ugyanaz az óra mint a másik topicban). Tehát meg kell oldani hogy stabilan érintkezzen az lcd minden lába, kinyomozni a lábkiosztást, illeszteni az arduinóhoz, és még csak most jön a program. Meg lehet csinálni persze. De ér ennyit a leves? Lehet tényleg jobban járnál befaragsz oda egy másik órát (gondolom a gombok miatt ez bukó), vagy tényleg keresni másik kijelzőt ami befér oda, de rendesen ki van vezetve.
(#) Honda130 válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Szia! Nem hiszem, hogy ér annyit. Csak egy kérdés volt. Elmondásod alapján. Kb. ennyit kellett az egész magnó felújításával foglalkozni. Csak hát itt már lassan minden szóbakerül. próbálok keríteni hasonló kijelzőt, vagy belevaló órát, csak az sem egyszerű. Méret, meg ugye hogy mit jelez ki? Ma már egy ilyen kijelző sokkal több dolgot kijelez.
(#) Laslie hozzászólása Hé, 14:49 /

4 vezetékes PC ventilátor

Sziasztok!
Szeretnék egy Intel CPU ventilátort vezérelni Arduino-val. Kerestem itt is, de nem találtam megoldást. A neten meg rengeteg kapcsolási rajzot és kódot találtam ezzel kapcsolatban, de ugye a bőség zavara bekavart. Találtam tranzisztoros és FET-es megoldásokat is.
Eléggé elbizonytalanított ez a rengeteg variáció. A kérdésem, hogy van-e valakinek bevált kapcsolása ilyen 4 vezetékes Intel CPU ventilátor Arduino-val megvalósított vezérléséhez. Amit szeretnék:
- PWM fordulat vezérlés
- fordulatszám kiolvasás
A kód az már körvonalazódik a fejemben, de a HW-el vagyok kicsit hadilábon, mivel találtam olyan megoldást, ahol csak 1 db ellenállást tettek be a ventilátor tacho vezetékéhez Bővebben: Link, meg olyat is, ahol pl. a tacho kiolvasását egy ellenállás létrával megvalósított feszültség osztón keresztül olvasták ki. Bővebben: Link
Megköszönném, ha valakinek volna egy jó megoldása.
A ventilátor DC12V, 0,2A, F09a-12B1S2 típusú.
(#) proli007 válasza Laslie hozzászólására (») Hé, 16:04 1 /

Hello! Ahogy elnézem a rajzokat, nem olyan komplikált ez, mint amilyennek látszik.
A ventilátor kimenetén egy nyitott-kollektoros tranyó van. Ez vagy lehúzza a kimenetet a GND-re, vagy "szakadt" (nyitott).
Tehát kell hozzá egy felhúzó ellenállás, mert az Avr 5V/0V feszültséget kér.
Ha a felhúzót az Avr 5V-jára kötöd, már is meg van a két logikai szint.
Ha meg a venti 12V-jára húzod fel, akkor kell egy feszültség osztó is, hogy 0V/5V legyen az eredmény. Ezért van a három ellenállás. (Mellesleg kettő is bőven elég lenne. Mert ha leosztod a 12V-ot 5V-ra, akkor azt is le tudja rángatni a tranyó.)
A hozzászólás módosítva: Hé, 16:07
(#) Bakman válasza Laslie hozzászólására (») Hé, 16:11 /

Ott a jó kapcsolási rajz (lásd melléklet).

A fordualtszám-visszajlző kimenet nyitott kollektoros. Ha ellenállással 12 V-ot kötsz oda, akkor azon a ponton 0 és 12 V mérhető felváltva, a fordualtszám függvényében. A 12 V sok az Arduino-nak, kell a feszültségosztó. Ha csak 5 V-ot használsz, nem kell, mert 5 V mehet a bemenetre.

Az a kapcsolás, ahol két ellenállást használnak, hibás lehet. A ventilátorok fordulatszámszabályzó bemenete általában aktív H és L szintet vár, nem felhúzott bemenet. Esetleg az ott alkalmazott éppen olyan. A tiédhez nem találtam adatlapot, szóval akár működhet is. Viszont, ez egyszerűen kideríthető. Adsz a ventinek 12 V-ot és ha a PWM bemeneten 12 V-ot mérsz, kell a tranzisztor. Ha 5 V-ot vagy kevesebbet, mehet direktben.
(#) robis01 válasza Honda130 hozzászólására (») Hé, 21:09 /

Megoldani mindent meglehet. Akár pénz nélkül is. Mert mindenkinek vannak problémái. Nálam például el kéne tüntetni egy 1m magas, 60cm széles, és 12m hosszú vasalt betonvályút. És mivel nem vagyok Chuck Norris, aki egy rúgással megoldaná a problémát, ezért inkább csinálnék egy Arduinos órát, NYÁK tervezéssel együtt, minthogy betont véssek

De ha már NYÁK tervezés, gyártás, akkor már lehet az eredeti rajzokon szereplő LR3441-re is tervezni, így programozni sem kell.

Ha meg magamnak készíteném, lehet hogy egyszerűen körbevágnám a pacát és a maradék NYÁK vezetékre forrasztanák vezetékeket rádrótozva valami meghajtásra. Mondjuk ez elég sziszifuszi munka, de így meglenne az előnye hogy bárki tudna rá programot írni, amit csak fel kell tölteni az Arduino-ra.
(#) Laslie válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 9:55 /

Megmértem a PWM bemenetet és 3,53V-ot mértem. Így akkor mehet direktbe az Arduino-ra.
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   859 / 859
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem