Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőfokszabályozó
 
Témaindító: barath.lukacs, idő: Jan 27, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Adott a hőmérőszonda, pt100. A szondával nincs baj, itt a szabályzónál nem kóser valami...
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Itt le van írva kb. minden, ami a PT100 -ra vonatkozik. Ezt egyszerűbb kontrollerhez illeszteni, csak egy ADC olvasás kell.
(#) hg12345 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Szia,
mi a probléma a KD481 szabályozóval? Megfelelő beállítással 0.1C fokra tud szabályozni minden érzékelő típussal.
A szabályozás minősége nagyban függ a szabályozni kívánt rendszer tulajdonságától. A rendszer nem vagy nehezen szabályozható, akkor csak trükkökkel lehet (expert módon) lehet esetleg javulást elérni.

A legegyszerűbb megoldás hívd fel a gyártót, (magyar) mindenkinek segítenek.
(#) rockersrac válasza hg12345 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Időközben kiderült, hogy nem a hőfokszabályzó volt a ludas, hanem sok dolog közrejátszása eredményezte ezt az anomáliát. Egyébként egy műanyag csőhúzó/extruder/ gépnek volt a végén ez az anomália. Kiderült hogy a használt műanyag volt rossz minőségű, és az okozott galibát. Folyamatosan működött a gép, műszak kezdéstől műszak végéig. Most jó, bár néha egyik elmászik 8-10 fokot pluszba, de az már nem gond.
(#) Remci hozzászólása Jan 1, 2019 /
 
Sziasztok, Boldog új Évet mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne,hogy tud-e valaki ajánlani egy egyszerű hőfokszabályzót ( lehet gyári is ), ami beállítható úgy, hogy 130-160C° közötti értéken lekapcsoljon egy fűtőszálat, majd pár fok hiszterízissel vissza kapcsolja. Nem kell nagy fakszni, csak egy relét kapcsoljon ki-be. Tudom hogy vannak erre kifejlesztett szabályzók, de drágák és annyi sallangal vannak felszerelve, amik nekem nem szükségesek. Lényegében egy ragasztó olvasztó tégely fűtésére kellene.
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Jan 1, 2019 / 1
 
Hello! Ha esetleg egy kapcsolási rajzzal is megelégszel, azzal szolgálhatok. PTC-t kell alkalmazni a hőfok miatt.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Jan 2, 2019 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm,rajz is megfelel. Viszont az lenne a kérdésem,hogy a hőfokot hogyan lehetne feltornázni 160C°-ig? Mert a P1-es potinál 80-140C° értéket látok. Azért érdekelne,mert vannak különféle tipusú ragasztók, amiknek más az olvadás pontjuk és némelyik 140C°-on még nem megfelelő állagú. Ha ezen még lehetne változtatni, vagy megmondod mit kell a kapcsoláson változtatnom,megköszönném. Ha esetleg az érzékelő tipusán kell változtatni,az sem gond, vannak J- tipusú érzékelőim, azok nagyobb hőmérsékleti sávot tudnak átfogni. Ha az áramkör működését is ecsetelnéd pár szóban, azt is megköszönném,lementeném a későbbi felhasználás érdekében.
(#) rockersrac válasza Remci hozzászólására (») Jan 2, 2019 / 1
 
Szia! Rex C100 hőfokszabályzó jóbarátod. Akár on-off, akár PID módban használható, digitális kijelzős, egyszerre látod a mért, és beállított hőfokot. Rex c100 Hozzá jár a szilárdtestrelé, és a hőérzékelő is. Ha esetleg valami okból elveszti a bemenő jelet, letiltja a kimenetet. Pákaállomást csináltam vele, egyik kb 3-4 éve nyúzódik nálam, picit módosítva(relét kitermeltem belőle, és a ,,ssr output" verzióra módosítottam, ami azt jelenti hogy a relé dc12V-ja van a kimeneten, nem kontakt, de a gyári rajz/panel is így van megoldva) és meg vagyok vele elégedve nagyon! 400C°-ig működik a szabályzója. Ennél olcsóbb, és megbízhatóbb megoldásod szerintem nem igen lesz.
(#) Remci válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 2, 2019 / 1
 
Köszönöm,megvizslatom.
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Jan 2, 2019 / 2
 
Hello! A 160°C eleve nem lehetséges, mert a PTC ezt már nem bírja. Így nem a potin műlik a dolog. Vagy is más érzékelőt kell választani, az általad javasolt j, vagy k típust, esetleg Platina ellenállás hőmérőt. De egy hőelem alkalmazása más gondokat is felvetne, eleve nagyon kicsi feszültséget szolgáltat és hidegpont kompenzáció is szükséges. Vagy is ahhoz inkább egy speciális erre a célra gyártott erősítő fokozat kell, ami nem az olcsó kategóriában van. Tehát már gazdaságilag is eleve jobban jársz a Rokkersrac ajánlatával. A PID szabályzóról nem is beszélve.

Ez egy nagyon egyszerű lelkületű kapcsolás.
- Az ellenállás változás érzékelése egy hídkapcsolásban van, melyben egyik oldalon a P1-R1-PTC, másik oldalon az R5-R6 van.
- A bementi jel zavarait sz R2-C1 szűri és ezt után az U1a követő erősítő fokozat van.
- A híd kimenti jelét az U1b fokozat erősíti fel, melynek erősítése a VR1-el állítható kb. 18..100-as tartományban.
- Ezt követi az U1c invertáló erősítő, melynek két feladata van. Mivel a PTC és NTC érzékelők hő-együtthatójának iránya ellenkező és különböző, megfordítja a változás irányát és kb. kompenzálja a PTC kisebb ellenállás változási értékét. Vagy is PTC esetén a hőegyüttható pozitív, és kb. 5-ször kisebb értékű. Így erősítése az U1c fokozatnak kb. 5.
- A K1 kapcsolóval lehet "váltani" a két érzékelő típus között. De ez inkább egy Jumper átkötés, mint kapcsoló, hiszen vagy ezt, vagy azt használunk.
- A felerősített jelet tovább szűri R9-C3, mert a hőmérséklet változások lassúak, de a zavarjel csökkenti a hiszterézist. Ezt nem egy pozitív visszacsatolású komparátor valósítja meg, hanem egy NE555. Mely 12V tápfesz esetén kb 8V-nál kapcsol ki, és 4V-nál kapcsol be. Pont ezért van az R5-R6-al a 12V-os tápfesz és a hiszterézis közepére állítva sz erősítők munkapontja.
-Az M1 csak egy indikátor műszer, melyen a híd kimenetének felerősített állapota indikálható.
- Az NE555 felső referencia pontja (8V) ki van vezetve az 5-ös lábán, ezt használjuk a hídáramkör táplálására, és megerősítjük az U1d követő erősítővel, hogy a feszültség terhelhető legyen.
- A Q1 egyetlen feladata meghajtani az 555 kimenetéről a relét, amely így akár 24V-so is lehet. Természetesen lehetne 12V-os relé is, ha a tápfeszültség 12AC lenne.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Szia!
Köszönöm a leírást,érthető. Viszont akkor maradok a gyári szabályzónál,annyira nem vészes az ára. A Rex C100 pont megfelelő,többféle hőelemet is elfogad. Amiket idáig láttam,drágábbak voltak, meg tele voltak mindenféle számomra felesleges sallangal, amikre nincs szükségem. Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem