Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőfokszabályozó
 
Témaindító: barath.lukacs, idő: Jan 27, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) pisti150 hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
üdvözlet
érdeklődnék régi vasaló hőfok állitó bitmetál kapcsolót hogyan tudnám bekötni egy tárnoki keltető compackt fütőegység szabályzónak,hogy a höfokot függetlenül tudjam állitani az egységtöl.
(#) Warloxk hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Kedves fórum társak,

Azt kérdezném, hogy van egy Maxthermo MC-2438-as készülékem, és nem tudom, hogy hogyan lehetne bekötni, hogy egy gyengébb minőségű termosztátot kiváltson. Ez a gyengébb közvetlenül a 230 voltot kapcsolja, de nem működik elég pontosan.

Igazából, még azt sem tudom, hogy hogyan tudnám kipróbálni, hogy egyáltalán működik-e. Hogy hova kell rákötni a tápot és hogy hány voltról működne.

Köszönöm a segítséget.
(#) hideg83 válasza Warloxk hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szia.Hátha segit egy kicsit a 3. találat
(#) Warloxk válasza hideg83 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szia,

Koszonom a linket de nulla talalat.
Egyebkent googleban mar en is kerestem de nem talaltam semmit, ezert kerdeztem itt a forumon.
(#) hideg83 válasza Warloxk hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
(#) fulness hozzászólása Feb 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Hőprést szeretnék építeni. A vázát megtervezik a mérnökök amelyik cégnél dolgozom. 30cm x 30cm-es síkhőprés lesz. Néztem gyöngyös fűtőszálakat. 600 wattost és 1000 wattost. A probléma ott merült fel, hogy nem tudom mit hova kell kötni pontosan. Ami a gépben lenne: Gyöngyös fűtőszál, Hőkioldó 300C-nál. Meg kellene egy szabályzó amin tudnám állítani a hőfokot. Ha tudnátok segíteni abban, hogyan kell bekötni ezeket a dolgokat azt nagyon meg köszönném. Mármint pontosan a sorrendre vagyok kíváncsi. Várom a válaszokat. Köszi
(#) Ghoost válasza fulness hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
szia!

Na kerlek tisztelettel.
A legegyszerubb felepitest felvazolva neked, azt mondhatom, hogy a Futoszalat es a hokioldot SORBA kotve csatlakoztasd a hofokszabalyzohoz.
A hofokszabalyzon 3csoportban csatlakozok szoktak lenni.
Elso csop: a betap (alt 230V AC)
masodik: maga a homerseklet erzekelo szenzor
harmadik: kapcsolt aramkor


Remelem tudtam segiteni, es nem irtam butasagot....
(#) handgyuri hozzászólása Nov 27, 2012 /
 
Van egy 120 L-es Hajdu villanybojlerem. A hőkioldója állandóan kiold, pedig nem éri el a kellő hőfokot. A hőfokszabályzó lehet a problémája ?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) orcika70 válasza handgyuri hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Bizonyára ezt kell cserélned, hőszabályozó-kapcsoló.
(#) Bakman válasza handgyuri hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Ha túl vízköves, akkor az a baj. Mikor volt utoljára tisztítva? Ha max. három-négy éven belül, akkor a hőkioldó lesz a ludas (idő előtt kiold).
(#) ricsippi hozzászólása Dec 25, 2012 /
 
Sziasztok!
Hőfokszabályzót szeretnék építeni!Találtam egy oldalt amin nagyon jó rajzok vannak!
Lenne azért egy pár kérdésem!

Bővebben: Link

1 rajzon pl a potméter az 51Kohm-os lenne és miért van ott egy kis karika?Valamint amelyik ellenállásnál nincs csak az érték van megadva az Ohm-ban értendő?

2.rajzon Lin 2,2K potméter mellett az ugyancsak 100 Ohm-os trimer potméter lenne?

Válaszotokat előre is köszönöm!
Tisztelettel Ricsippi
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
(#) orcika70 hozzászólása Dec 25, 2012 /
 
1: A hőmérséklet jelölésére szokás használni, amint látható a magyarázószövegben is több helyen az a kis karika. Így tudatják melyik a hőfokszabályzásra való poti. 2: Általában a rajzokon így szokás ábrázolni. Itt a fórumban nagyon jó kis rajzok vannak, felesleges kalandozni, nagyon jó szakmabeli fórumozó rajzai vannak ezen oldalakon felpakolva.
(#) gyulank hozzászólása Jan 26, 2013 /
 
Sziasztok! Minimum 15°C-tól negyven valahány fokig(45°C-ig lenne a legjobb, mert a 30 az kerek, és könnyű lenne beosztást csinálni, vagy képzelni a potihoz) szeretnék izzókkal melegíteni úgy, hogy ne ki-be kapcsoljon, hanem erősödjön-halványodjon, és tartsa a beállított hőt, ha pedig valamitől melegebb lesz a beállítottnál, ne fűtse tovább. Először skory weblapján lévő 2. Fázishasításos teljesítményszabályzóját szerettem volna átalakítani valahogy erre a célra, aztán kaptam egy javaslatot egy szoba termosztátra, de egyiket sem tudom, milyen értékű ellenállásokkal, potméterrel, és termisztorral kéne összerakni ahhoz, hogy ebben a hőmérséklet tartományban tudjam szabályozni. Szeretném, ha nem lenne hiszterézise, és nem okozna RF zavarokat. Meg tudjátok mondani, milyen termisztor-potméter páros kell ehhez, vagy tudtok jobb kapcsolási rajzot?
(#) petrosssz hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy kis üvegházunk (kb 3 m^3) amibe a palántákat szeretnénk felnevelni, de az időjárás viszontagságai miatt nem tudjuk még kivinni bele, ezért szeretnénk berakni egy hősugárzót, amit egy hőérzékelős kapcsolóval szeretnénk ki- bekapcsolni. Kb 2-3°C -on kellene bekapcsolnia és 5-6°C -on kikapcsolni. A lényege az lenne, hogy ne fagyjon le a palánta. A témába kezdő vagyok, tápegységekben kondenzátort cseréltem már, kapcsolási rajzot tudok olvasni, de egy ilyen kapcsoló nekem feladta egy kicsit a leckét.

Üdv: petrosssz
(#) Feri hozzászólása Szept 12, 2013 /
 
Üdvözlök mindenkit.
Kaptam NIVECO PMG-413-1 jelű hőfokszabályzót.
Fűtés vezérléshez szeretném használni.
Az a gondom vele, hogy 4..20mA es a kimenete.
Az a kérdésem, hogy lehetne olcsón megoldani, hogy úgy működjön mintha relés kimenetű lenne.
Minden segítséget megköszönök
(#) proli007 válasza Feri hozzászólására (») Szept 13, 2013 /
 
Hello! Én a kezelési útmutatóból azt olvasom ki, hogy ha a PID paramétereket nullára állítod, akkor kétállású szabályzó lesz, a HIS menüpontban található hiszterézissel. Ha így prgramozod, és a 4..20mA-es kimenetre egy 12V-os relét teszel, szerintem kétállású szabályzó lesz. (A 4..20mA-es kimenetnél azt írják, hogy maximális terhelése 600ohm. Ez 20mA mellett, éppen 12V feszültség. Tehát valami olyan relét kell keresni ami 12V-os és tekercsellenállása 600ohm körül van.) üdv!
(#) Karibyron hozzászólása Szept 26, 2013 /
 
Üdvözlök mindenkit! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Utána olvastam itt a legtöbb időkapcsolóhoz fűződő hozzá szóláshoz, de sajnos olyat nem találtam amit én keresek.
Egy olyan időkapcsolót ami egy rövid ellenállás huzalt "szabályoz". A lényege hogy telepről
működjön. 5-9V Azt szertném elérni, hogy a huzal felmelegedjen kb 20-25 celziusz fokra.
Bevallóm nekem megfelelne ha nem pontos lenne. Összegezve egy automata kapcsolót keresek
ami beállított időnként felmelegítené a huzalt még mielőtt kihűl. Előre is köszönöm ha valaki informálna. Köszönöm, hogy végig olvasta. üdv.
(#) proli007 válasza Karibyron hozzászólására (») Szept 26, 2013 /
 
Hello! Ez így elég ködös. Mert a hőfokot időre szeretnéd szabályozni? Ha a hőfokot szeretnéd állandó értéken tartani akkor nem azt kellene mérni-szabályozni? Aztán az ellenállás huzal, secperc alatt kihűl. nincs hőtehetetlensége. De nem is biztos, hogy azt szeretnéd 25 fokon tartani. Aztán mi van, ha 28 fok van? Akkor hűteni fog? Elemről meddig fog ez működni? Ahhoz nagyon kicsi fogyasztás kell. Esetleg könnyebb lenne tanácsot adni, ha megmondanád mi is lesz ez, és mi is a végcél.. üdv!
(#) pana-papa hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Tisztelt kollégák!
Egy nagyon nemes feladat megoldásában kérném a segítségeteket: pálinkafőző automatizálás. A páracsőre rögzítenék egy hőfokhatárolót (bal oldalon kicsi fekete motyó) ami indítaná egy vezeték nélküli csengő adó részét. Így ha a csengő vevője a közelemben van és a páracső elkezd forrósodni, tudom, hogy le kell menni a főzőhöz, mert mindjárt indul a "rézeleje" ami nem való a pálinkába.
A probléma: a hőfokhatároló nyugalmi helyzetben rövidzár, ha eléri a névleges hőmérsékletet, akkor megszakít. A vezeték nélküli csengő nyomógombja viszont nyugalmi helyzetben szakadás, megnyomva rövidzár. Na ehhez kellen egy "illesztő áramkör" a lehető legkisebb fogyasztással, mert csak a csengő adó részéről tudnám megtáplálni, amiben egy CR 2032-es elem van. A városban, ahol élek, nincs alaktrészüzlet, saját készletemben vannak régi tranyók, BC 182, 212, BF 192 fet, ezekből kellene kihozni valamit. A leginkább energiatakarékos megoldás kidolgozójának felajánlok egy üveg 100% bio, 100% gyümölcs, minden adaléktól, ízesítőtől mentes házipálinkát.
(#) erbe válasza pana-papa hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Veszel egy csőtermosztátot. Kazánoknál használják a keringető szivattyú indítására. Csőtermosztát Ennek van záró és nyitó érintkezője. Azt használod, amelyikre éppen szükséged van.
(#) proli007 válasza pana-papa hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Hello! Elég körbehatárolt feladat. De ha a csengő elvisel 600..800mV feszültség veszteséget, akkor esetleg a komplementer tranzisztor megoldás lehet. üdv!

Rézeleje.png
    
(#) lantos51 hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egyREX C-100 -as PID hőfokszabályozóm eddig működött de kisé benyúltam a menübe.
A PV (ellenörző jel kijelző)piros szinű leddek villognak.A k-typ. hőelemen 10 ohmot mérek.
A "SET" gomb megnyomásakor a következő karakterek (beállitások)nem jelennek meg:CT-AL1-AL2-HbA-lbA-COD-SL1-SL-2stb.
A megjelenő karakterek:ATU-p-i-d-At-t-LCK.
Vagy a hőelem a rossz vagy maga a szabályzó hibásodott meg?
Kérem segítségeteket mert napok óta nem jutok elöbbre.

Űdv.Lantos51
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) proli007 válasza lantos51 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Hello! Nem ismerem ezt a készüléket, de sem a menü beállítással, sem a hőelem típusával nem tudod elrontani a készüléket. Gyanítom, hogy a menük egy része inkább azért nem jelenik meg, mert valami alap konfigurációs beállítást elállítottál. A PV értéke mg pld. azért villoghat, mert nincs a beállítási tartományában. Vagy nem a konfiguráció szerinti eszköz van most szerinte csatlakoztatva és ezt észreveszi.
Persze ezek így csak tippek.
(#) Csupasz válasza lantos51 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia
Azért, mert beléptél az első menübe, ahelyett hogy a következőre léptél volna.
Ha magad elé teszed a táblázatot, könnyen végig tudsz menni rajta.
(#) rockersrac hozzászólása Márc 13, 2015 /
 
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni: szeretnék egy 5 csatornás hőfokszabályzó áramkört építeni. J típusú hőelemet használ a jelenlegi rendszer, de sajnos nem teljesen megbízható. ,,Elvárások":egymástól függetlenül lehessen őket szabályozni. 7szegmenses led kijelző legyen rajta. A beállított és a mért kijelzés külön megtekinthető legyen(az mindegy hogy gombnyomásra, vagy külön kijelzéssel), ha állítom a hőfokot akkor a beállított értéket, utána a valós, mért értéket mutassa. Pontossága legyen +-1c. uC alapú legyen, a beállított értéket tárolja el, és bekapcsolásnál a beállított hőfokot tartsa. A hőfokot nyomógombokkal lehessen szabályozni. Remélem tudtok segíteni, és nem túl nagyok az elvárásaim... Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Mekkora hőmérséklettartományban kell mérni/vezérelni?
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Elnézést, ez lemaradt valóban... Szóval: 100-350c között kellene tudjon szabályozni a ketyere...
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Kérdés, hogy mennyit szánsz a dologra. Ha stabil működés kell, kicsit zsebbenyúlós a dolog. A képen LAE márkájú termosztát van. Több darabot építettem már be, soha nem volt gond egyikkel sem. Igaz, neked ebből többet kell venned, ami megdobja az árat, de cserébe egy nagyon jól paraméterezhető termosztátot kapsz, ami PID típusú vezérlést is ismer. Csak ajánlani tudom.
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Kiderült, hogy nem J hőelem, hanem pt100 van a jelenlegi rendszerben. Jelenleg haga kd481 van beépítve, de jó lenne lecserélni, mert nem vált be igazán nekünk... Tudom kapni is lehet ilyeneket, de akkor hol marad az építés öröme?
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
K típusú hőelem, MAX 6675, mikrokontroller.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem