Fórum témák
» Több friss téma |
És ezt miért nem a PWM jellel kezeled? Az általában pontosabb szabályozást ad.
Nem igazán értem, mit csinál ez a kapcsolás. PWM jel esetén a kimenő teljesítményt a kitöltési tényező határozza meg. Azt külön külön nem tudom hogyan lehetne állítani. Az áramkörnek maximum jelformáló szerepe kellene hogy legyen.
Én úgy nézem, hogy végül is ez egy analóg szabályzás, a PWM-et integrálja. De lehet, hogy tévedek.
Pontosan azt, es ehhez még AI sem kellett kideriteni.
Mert a PWM egy folyamatosan változó kitöltéssel megy a bemenetre üzemszerűen. De tegyük fel, mindkét ilyen áramkör bemenetére hajszál ugyan az a kitöltés megy. Mindkét az áramkörnek a kimenetén hajszál egyforma a feszültség. Viszont a motorok - a gyártásból adódó szórások, mechanika miatt, eltérő RPM fordulatszámúak. (pl. az egyik 60, a másik 62 RPM) Így a 62 RPM-es motort le kell lassítani picit, hogy az "etalon" 60-assal együtt fusson.
De azt a PWM változojával sokkal egyszerübb es pontosabb szabályozni, mint egyenárammal ( ott tul nagyok a veszteségek és emiatt messze pontatlanabb a motor forgása, főleg 5V alatt.
Ha jol értem egy PWM jeled van és azt akarod megosztani 2 motorra. Ez bizonyos tartományban mükődhet, de az egész tartományban (0-12 V) nem lesz soha 100%-os. Ilyesmihez már visszacsatolos rendszer kell. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2026
Csatlakoznék, visszacsatolás nélkül az életben nem fog együtt futni a rendszer. Ezt meg servo-vezérlésnek hívják. Szerencsére van 1db IC-ben ilyen PWM vagy DAC kimenettel aranyáron, interpolátor is. Sajnos vackolós a feladat DC-vel. Bocsánat a belevauért.
Meg meglehet csinálni, de nem igy….
Sőt van olyan motor modellbe, makettbe, amin már ott van a fényszaggato tárcsa ami pontosan arra kell, hogy a motorokat ősszehangolják, sőt ha kell a makett táncokhat is egyet. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2026
A kimeneten lévő 4K7 és 3K3 ellenállások közé tegyél be egy 1K-os trimmert. A csúszkáját kösd az IC 5-ős lábára. Így kb. +-6%-ot tudsz állítani. Ha mind a kettő motor áramkörébe beépíted, akkor kb. 12%-os eltérést is ki tudsz egyenlíteni.
Köszönöm mindenkinek a az ötleteket, a végén meg próbálkoztam a gyári vezérlő egységeinek(jlg au3019) felhasználásával kivitelezni(2SK1389 8 darab + 8dióda, SI9910 meghajtásal+pc817+esp32). A mikrovezérlőtöl jövő PWM jelre ráálltam az ESP-vel. És működöt a dolog, semmi nem durrant, melegedés se volt jelentős. A hűtőborda langyos volt 15 perc járatás után. Üres járatban kb 120A, emelés közben 150A- árammal. Egyedül a vezérlő panelen lévő kondenzátorok voltak számomra melegebbek. Ez lehet attól hogy sima transzformátor + egyenirányítóval próbáltam, puffer nélkül? (Üresjáratban 26V trafó terhelésen 22-V-ra eset).
Az emelőt saját célra készítem. Amenyire lehet biztonságosra tervezve(modbus alsó/felső komunikacó, softveres watchdog,, külső watchdog, végállás kapcsolók fizikailag/szoftveresen is bekötve, vészleálító stb).A gyári leírásokban lévő dolgokat lehőteleg másolva. Szerintem a gyári megoldások esetemben sem sokkal jobbak, mégis csak 30 éves gépről beszülünk. Gyári alkatrész nincs vagy gazdasági totálkár. + Felém nem anyira ciciás a hatóság sem. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2026
ventilátorSziasztok!Autó vízhűtő ventilátoron van az elektronika, amin kap 12V-ot és testet, ezenkívül van egy vezérlőszál amin az ECU pwm jellel szabályozza a fordulatszámot. Sajnos nem tudom megmérni, hogy milyen frekvenciájú a pwm jel. De szerintetek, 100Hz-200Hz között működhet? Mitől függ az hogy az elektronika milyen frekvenciájú pwm jelet vár? Gondolom én, hogy csak egy FET-es teljesítmény elektronika van a ventilátor elektronikájában. Köszönöm!
Idézet: Attól, hogy a benne lévő elektronika milyen kialakítású. Hirtelen három adatlapot találtam a gépen, két Sunon és egy Delta, eléggé szórnak a kívánalmak.„Mitől függ az hogy az elektronika milyen frekvenciájú pwm jelet vár?” Azt viszont mindhárom írja hogy hiába 12 V-os ventilátorok, 5 V-os PWM jelet várnak.
Ezeket hol találtad?
Én amit találtam ott 12V-ot és 140Hz-et írnak, de utángyártott ventilátor vezérlő ez. Bővebben: Link Itt viszont a 4. hozzászólásban, olyat írnak, hogy ground switched. Ezt azt jelentené, hogy low side kapcsolóval van előállítva hozzá a pwm jel? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2026
Ezek nem autóban szolgáló ventilátorok, olyasmik, mint amilyen a mellékletben is látható. Csak arra akartam rávilágítani, hogy változatos lehet a dolog, mérni kell vagy tuti forrásra támaszkodni.
Elnézést, nem akartalak félrevezetni, nem ismerem az autók hűtőventilátorait. szerk.: Lehet, hogy ezen dolgok miatt írnak hol ezt, hol azt. Könnyen lehet, hogy mindenkinek igaza van. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2026
Helló
Milyen autó? VW-nél emlékeim szerint 33Hz. Ott 4 vezeték van. Fix +, -, gyújtás +, meg jel.
Ez egy BMW X5 2004-es autóé ha jól rémlik.
ÉS egy helyen azt a választ kaptam hogy 5V-os a pwm jel. 100Hz
Mi lesz belőle, hol akarod használni?
Én épített autóba raktam hasonló vw dupla ventilátort.
Egy átalakított Nissan Patrolban van BMW M57 motorral
Sikerült már működésre bírni?
Én 1.9tdi nivába raktam
Majd csak pénteken lesz rá lehetőség
|
Bejelentkezés
Hirdetés |