Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » HESTORE.hu
HESTORE elektronikai alkatrész kis- és nagykereskedelem - Elérhetőségek
Ez a fórum a HESTORE.hu alkatrész áruház műszaki, webes és beszerzési kérdéseire jött létre, nem hivatalos kapcsolatfelvételi lehetőségként kötetlen formában. HESTORE-os ügyintézők fel-fel néznek ide szabadidejükben is, de hivatalos ügyfélszolgálati és rendelésekkel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is ügyfélszolgálat keresendő. Ügyfélszolgálat: info@hestore.hu (+36 1 783 3436)
Akkor leírom kicsit másképp, hátha lesz valaki aki megérti a problémámat.
3 féle smd kondenzátort vettem. 2.2 mikro/50V 4,7mikro/35V és 10mikro/16V Érdekes módon a 4.7 mikro-s értékeivel nem volt semmi gond. A 2.2mikro-s 4ohm helyett 10.5ohm volt. A 10mikro-s 2 ohm helyett 12.5ohm volt. Kíváncs lennék a Nippur-os kolléga véleményére, hogy ennyire használhatatlan a műszere ? Ezek után elővettem a fiókból 2.2 és 10 mikro-s nem smd elkókat és érdekes módon azok értékei is az adattáblán megfelelő értékűek voltak. Majd megkérdeztem a Chatgpt-t : Egy 2.2 µF, 50V-os SMD kondenzátor ESR értéke attól függ, hogy milyen típusú: Kerámia (MLCC, pl. X7R, X5R): Nagyon alacsony ESR (< 0.01 Ω) Tantál SMD: 0.5 – 3 Ω Polimer tantál vagy alumínium polimer: 0.01 – 0.2 Ω Hagyományos alumínium elektrolit (SMD verzió): 0.5 – 5 Ω Egy 10 µF, 16V-os SMD kondenzátor ESR értéke attól függ, hogy milyen típusú: Kerámia (MLCC, pl. X7R, X5R) → Nagyon alacsony ESR (< 0.01 Ω) Tantál SMD → 0.5 – 3 Ω Polimer tantál vagy alumínium polimer → 0.01 – 0.2 Ω Hagyományos alumínium elektrolit (SMD verzió) → 0.5 – 5 Ω Biztos, hogy a 10 és 12,5 ohm az megfelelő egy új smd kondenzátornak ? Ilyen alapon akkor 100 ohm is lehet és fogjam be a pofám.
Megtudhatjuk milyen szuper szerkezet lesz az a cuccos amibe e kondikat vetted ? Egyáltalán miért olyan fontos az esr értéke ? Kb 45 éve éve építek elektronikákat de még egyszer sem használtam az általad említett műszert (nem volt rá szükségem )
Idézet: igen ő is csak azt mondja amit megtanítottak neki (és azért még mindíg sok butaságot is ) „Majd megkérdeztem a Chatgpt-t :” A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2025
Magam részéről én jobban hiszek kaqkk kollégában, mint nippur-ban.
Az elsővel már többször találkoztam, meg kis szerencsével fogok is Békéscsabán hamarosan. ![]() Második, ha eljön, rázok vele is kezet. Szerintem azonban kevéssé valószínű.
Itt erről van szó: nippur ESR mérő
Egyébként egy hazai gyártású műszer. Biztos sokan használnak ESR mérőt kondenzátorok méréséhez. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2025
Senki nem akadályozza meg, hogy eljöjjön Békéscsabára. Mi több örömmel látjuk.
![]()
Akkor keress hozzá egy másik fiktív táblázatot, és hasonlítsd ahhoz: Bővebben: Link
Vagy itt: Bővebben: Link De nemár chatgpt legyen a referenciád.
Vonat, busz kis sétával elérhető, parkolás ingyenes.
Kaja is megoldható (hamburgertől étteremig). Bár nem ingyenes... Ha egyszer betérsz, törzsvendég leszel. Fiatalok negykézláb rohangálnak, diploma nem elvárt. ![]() Idézet: „Megtudhatjuk milyen szuper szerkezet lesz az a cuccos amibe e kondikat vetted ?” Régi Philips kis tv javítás volt, de már megoldottam. Idézet: „Akkor keress hozzá egy másik fiktív táblázatot, és hasonlítsd ahhoz: Bővebben: Link Vagy itt: Bővebben: Link” Ezen táblázatok értékei köszönő viszonyban sincs a valós értékekkel. Megszoktam méregetni az elkókat mielőtt beforrasztom, pont azért mert találkoztam már olyan új kondikkal amik már *** (rosszak) voltak. Elnézést kérek, ha felkavartam valamit. Kaptam más jellegű üzeneteket privátban, amiből levontam a konzekvenciákat. Szép estét mindenkinek ! A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2025
Moderátor által szerkesztve
Nyák lemezekSziasztok!Remélem kapok itt érdemi magyarázatot arra, hogy a nyák lemez választékból miért hiányzik évek óta az 1-oldalas, 1,5mm, FR4-es, A4 méretű ( 297x210mm ) lemez. 0,8 mm-es, és 2 oldalas mindig van ebben a méretben, de az 1-oldalas eltűnt egy ideje.
Én ezt használom előlapokra: EPCU 300x200
, ez 300x200-as de pár mm difi pluszba mínuszban mindig van, ez FR4-es 1.5mm-es kb. A4-es.
Köszi, de a 210mm kritikus. A leírásában ugyan azt írja, hogy 210mm a szélessége, de nem merem megrendelni, mert 200-asnak árulják, és ha ebben nem tudnak konzekvensek lenni, akkor simán előfordulhat, hogy tényleg csak 200mm széleset küldenek, mert a beszállító éppen arra vágta, és az bukta.
LM13700 adatlapAz LM13700 lapjára a sokkak által könnyebben olvasható angol nyelvű adatlapot ajánlom.
Szerintem nincs ezzel baj, mert itt a HGSEMI a gyártó, és gondolom csak ez a gyártói adatlap van hozzá. A TI-os változatnak TI-os (angol) az adatlapja. Más gyártó adatlapját használni félrevezető lenne.
Nagy tévedés! Az elektronikai iparban egy eszköz típusszáma meghatározza az eszköz paramétereit, függetlenül attól, hogy ki gyártja. Minden utángyártó aki licenc jogot kap egy adott típusú áramkör gyártására köteles annak a paramétereit biztosítani, különben nem jogosult az eszközt ugyanazzal a típusszámmal forgalmazni.
Ezért nagyon helyes, hogy a magyar felhasználók számára egy értelmezhető nyelven írt adatlap kerüljön a kereskedő honlapjára. Lehetnek persze apróbb különbségek, főleg a nem hivatalosan koppintott áramkörökben, de az adatlap akkor is az eredeti paramétereket tartalmazza. Maximum megszívja az, aki koppintottat vásárol. A hozzászólás módosítva: Csü, 11:33
Szia!
Nem tudom, az elektronikai alkatrészek típusszámának használatához milyen előírások vannak, és milyen paraméterekre vonatkoznak ezek, de nekem az a tapasztalatom, hogy az egyes gyártók áramkörei eltérőek. A diszkrét alkatrészeknél, pl. tranzisztoroknál nagyon nagy eltéréséket tapasztalok, és a gyártók adatlapjai is néha eltérőek azonos típus esetén is. Feszültség stabilizátoroknál (78xx és 79xx sorozat) is tapasztaltam jelentős eltérések, sokszor ki kellett kötnöm melyik gyártó alkatrésze legyen beszerezve, mert más gyártmányokkal problémák voltak. Régen a processzoroknál (Z80, 8085) is tapasztaltunk ilyet, de ami még most eszembe jut még, hogy az optocsatolóknál is észrevettem jelentős eltéréseket. Szerintem más szegmensben is érzékelhetőek ezek, csak én ritkábban használom, és ezért ezekről nem tudok. Szóval szerintem jogos törekvés, hogy a gyártó adatlapját használjuk, ha van rá lehetőség.
Teljesen tévedsz. Semmilyen előírás nincs, hogy ha a national semiconductor gyártja a 2N2222-t vagy a fairchild akkor az ugyan az a 2N2222-nek kell lennie pontról-pontra (ez már csak a Fairchild - National összeolvadás miatt is vicces). Ha picit is igazad lenne, akkor nem kellene gyártó megkötéseket tenni sokszor anyaglistákban.
Gyártónként lehetnek eltérések, semmilyen kötelezettség vagy szabvány nincs erre. Soknak pedig egyáltalán nincs kifejezett licensze. Két sima 74HC00-t összehasonlítasz, nincs két egyforma, és nem is kell két egyformának lennie. Teljesen helyes, ha más gyártóhoz, a megfelelő gyártó általi adatlap van fennt. A Te feladatod összehasonlítani, hogy neked a Texas, a National, vagy a HGsemi felel meg jobban. Ideje lenne levetkőzni, hogy a kínai gyártó egyből hamisítvány. A kínai gyártó akkor hamisít, ha más nevével adja ki, de itt semmi ilyenről nincs szó. Több jó kínai gyártó van már, mint nem kínai. Az oké, hogy angol adatlap esetleg jó lenne, de isten mentsen attól, hogy ha HGSEMI a gyártó, akkor Texas adatlap legyen fennt bárhol is egy webshopban. Hasonlíts össze 10 db 74HC00 nem kínai gyártót, és rájössz hogy nincs szabvány ami alapján a 74HC00-t gyártóknak kötelezően egyezniük kell. A gyártott IC-k 99%-a nem licensz azonos. Az NXP sem akar fizetni a TI-nek hogy 74HC00-t gyárthasson. Módosít egy picit a design-on és teljesen mást gyárt. Vagy felvásárolják egymást a nagyok, vagy módosítanak a design-on hogy kikerüljék a licenszt. Egyáltalán nem kell ehhez kínainak lenni. Annak az időnek már sok éve vége, a kínaiak büszkén és (helyesen) saját nevükkel adnak ki névazonos kompatibilis típusokat. De a "nagy német Diotec" is úgy futott fel, hogy lemásolt gyakorlatilag minden jól futó félvezetőt. Nézd csak meg a diotec kínálatát, nem ők találták fel az SB160-as diódát, hanem "honosították" paraméter módosítással. Nincs ezzel baj valójában, versenyt teremtenek. A lényeg, hogy a módosított saját verziós pl. SB160-at saját és megfelelő adatlappal lássák el. Idézet: „Az elektronikai iparban egy eszköz típusszáma meghatározza az eszköz paramétereit, függetlenül attól, hogy ki gyártja.” Ezt miből gondolod? Van rá forrásod? Csak mert a gyakrolat azt mutatja, hogy gyártáshoz legtöbbször nem elég a típusszámot megadni, ki kell kötni a gyártót is.
Ezt a Copilot bányászta ki.:
Összefoglalom, milyen feltételekkel gyárthat és forgalmazhat egy félvezető gyártó egy olyan alkatrészt, amit nem ő fejlesztett ki vagy vezetett be: 1. Szellemi tulajdonjogok és topográfiai oltalom Az EU-ban – így Magyarországon is – a félvezető termékek topográfiája (azaz az integrált áramkörök elrendezési terve) különleges szellemi tulajdonjogi védelem alatt áll a 87/54/EGK irányelv alapján 1. Ez azt jelenti, hogy: Csak az jogosult a gyártásra és forgalmazásra, aki: Maga a szerző (aki a topográfiát létrehozta), Vagy az, aki engedélyt (licencet) kapott a szerzőtől vagy a jogtulajdonostól. A védelem célja, hogy megakadályozza az eredeti elrendezések másolását és kereskedelmi hasznosítását engedély nélkül. 2. Gyártói és forgalmazói kötelezettségek Ha egy gyártó nem saját fejlesztésű alkatrészt gyárt vagy forgalmaz, akkor: Licencszerződésre van szüksége a jogtulajdonostól. A gyártónak biztosítania kell, hogy a termék megfelel minden EU-s és magyarországi szabályozásnak, például: CE-jelölés (ha alkalmazandó), műszaki dokumentáció, megfelelőségi nyilatkozat, biztonsági és kezelési útmutató 2. 3. Kivételes esetek Ha a topográfia már nem áll oltalom alatt (pl. lejárt a védelem vagy nem nyújtották be időben a lajstromozási kérelmet), akkor az alkatrész szabadon gyártható és forgalmazható – de ez mindig esetfüggő, és jogi ellenőrzést igényel. És kínára vonatkoztatva: ?? 1. Szellemi tulajdonjogok Kínában Kína az elmúlt években jelentősen megerősítette a szellemi tulajdon védelmét, különösen a következő területeken: Szabadalmak (invention patents, utility models) Topográfiai oltalom (integrált áramkörök elrendezése) Védjegyek és formatervezési minták Szerzői jog A kínai jog szerint: Aki egy félvezető topográfiát vagy szabadalmaztatott technológiát engedély nélkül másol vagy gyárt, az szellemi tulajdonjogot sért, és perelhető. A kínai hatóságok (pl. CNIPA – China National Intellectual Property Administration) regisztrációhoz kötik a jogérvényesítést, tehát a jogtulajdonosnak be kell jegyeztetnie a jogait Kínában is. ? 2. Gyártás és forgalmazás feltételei Ha egy kínai vagy külföldi gyártó olyan alkatrészt kíván gyártani, amit nem ő fejlesztett ki: Licencszerződés szükséges a jogtulajdonossal. A gyártónak biztosítania kell, hogy a termék nem sért semmilyen kínai vagy nemzetközi szabadalmat. A kínai vámhatóságok és piacfelügyeleti szervek egyre szigorúbban ellenőrzik a hamisított vagy jogsértő elektronikai termékeket. ? 3. Gyakorlat a világpiacon Kína nagy hangsúlyt fektet a technológiai önellátásra, ezért gyakori, hogy kínai cégek „klónoznak” nyugati alkatrészeket. Ez azonban jogi kockázatot jelent, különösen export esetén. A nemzetközi gyártók gyakran OEM/ODM szerződésekkel dolgoznak kínai partnerekkel, amelyekben részletesen szabályozzák a szellemi tulajdon használatát.
Hát ez aztán forrásmegjelölés. Copilot, chatgpt, grok, stb.
Ha az általa adott választ elolvasod tényleg, akkor pont a lényeget kapod meg. Elég a topográfián változtatni, és máris gyártható. Ez kínától teljesen független, amerikán belül is az National/TI/Fairchild/Dallas és még sokan mások napi szinten tették, és teszik ezt a mai napig. A gyártó felhúzó ellenállast tesz oda, a másik egy 100uA áramgenerátort, és hopp máris más. Kínának ehhez semmi köze, kis ismerettel a mikroelektronikában rájöhetsz.
Kukkantsd meg ezt, és rájössz, hogy tévedsz:
Digikey 78L05 SOT89 tokban
Kérjük, hogy az eltérő gyártók közötti paraméter különbségekről szóló értekezést, az alábbi topikok egyikében folytassátok, ha szükséges:
Elektronikában kezdők kérdései Műveleti erősítő Köszönjük! Rendelés, easy pay, emailSziasztok!Tegnap délután rendeltem pár alkatrészt a Hestore-tól. A fizetési opciónál kiválasztottam a virtuális bankkártya fizetést, de a művelet közben a telefonom újraindult. A számlámon nem történt változás, azaz nem lett kifizetve a termék. Módosítottam a fizetési opciót átutalásra, de nem jött semmi e-mail hogy kinek mennyit hova utaljak. A Hestore oldalon ott figyel a megrendelt termék, de változás nincs. Hogyan tovább?
Hívd fel őket vagy küldj nekik levelet a hivatalos címükre. Nekem mindig kézségesen segítettek.
HEStore ügyfélszolgálat. A hivatalos elérhetőségük a felső sárga keretben is megtalálható.
Ezt alá tudom támasztani, mindig készségesek, már több problémát is sikerült gyorsan megoldaniuk nekem.
Az is megoldás, hogy ügyfélkódodat vagy rendelési azonosítódat beírod a közleménybe, és az elérhetőségeknél lévő számlaszámra csak utalsz. Vagy megpróbálod újra a fizetést, profil oldalon ki tudod, volt már nekem is nem jött meg a banktól sms és nem tudtam végigvinni, aztán később rendesen kifizettem a profil felületen.
Lehet hogy ahhoz vissza kell váltanod kártyásra az utalás helyett, ha jól tudom bármikor tudod módosítani. De eddig nekem csak kétszer kellett a drága jó K&H miatt újrapróbálnom, szóval túl nagy tapasztalatom nincs benne. elérhetőségek oldalon van számlaszám
Köszönöm szépen, de szerencsére megoldódott. A telefonos easy pay app beragadt. Felhívtam őket és kiakasztották. Nem tudom mit csináltak, de elnézést kértek. Most már jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |