Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   645 / 645
(#) kovacsj válasza kovacsj hozzászólására (») Vas, 16:42 /
 
Aha! Most látom, hogy az OCR3A a MAX, tehát az OCR3B-nek kevesebbnek kell lennie, hogy a megszakítás végrehajtódjon. Jól gondolom?
(#) zombee válasza kovacsj hozzászólására (») Vas, 19:19 /
 
Attól függ hogy milyen plafont állítottál be a CTC módnál. Ez lehet OCR3A és ICR3 (ATMega128-nál). Ha az OCR3A van beállítva akkor a B-s interrupt le se fut, mert az OCR3B nagyobb. Vagy felcseréled őket(OCR3B lesz a kisebb), vagy az ICR3-at állítod be plafonnak.
"16-bit Timer/Counter Register Description" - és az a szééééép naaagy táblázat!
Rendes PWM-nél utóbbit szokás, hiszen az OCR3A és B tetszőlegesen változtatható a tartományban.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:22
(#) Massawa hozzászólása Vas, 19:24 /
 
Ismertek egy legalább 3 bites gray kodolásu encodert? Olyan kivitelben kellene mint a mezei enkoderek.

Kösz
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 19:34 /
 
SMD beültetőgépek(pl. CSM84) motorjaiban is "csak" 2 bites van, és technikailag ugyanaz mint a golyós egerekben. Annyi különbséggel hogy van egy 3. csatorna is a tengely nullpont miatt.
(#) rasty hozzászólása Vas, 19:45 /
 
Sziasztok!
Mivel írtátok, hogy a soros avr programozó instabil ezért néztem egy ilyet.
Szerintetek ez minőségben megfelel?
És ez kompatibilis az Atmel Studio-val?
(#) killbill válasza zombee hozzászólására (») Vas, 19:51 /
 
Gondolom, a 3 bites az abszolut encoder, a motorban meg inkrementalis van.
(#) zombee válasza killbill hozzászólására (») Vas, 20:05 /
 
Na igen ez lett volna a következő kérdés...
(#) zombee válasza rasty hozzászólására (») Vas, 20:06 /
 
Minőségben vannak kifogások, driver kompatíbilitás kérdéses, és semmilyen AVR Studio nem támogatja.
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Vas, 20:08 /
 
Egy forgatogombot keresek amivel 32 poziciot tudok fordulatonként bevinni az AVR-be. ( sajnos ennyi állásu kapcsolo nincs.)
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:09
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 20:32 /
 
A 32 pozícióhoz elég egy abszolút 3 bites?
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Vas, 20:50 /
 
Ha van rajta index akkor igen, de azt aránlyag könnyü megoldani, ha nincs.
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 21:51 /
 
Csak azt nem értem, abból hogyan lesz 5 bites? Szerintem 2 bites inkrementális jobban megfelelne, plusz egy index. Kb. az első találat beadott egyet.
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:54
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Vas, 21:57 /
 
Kösz, ilyenem van, az volt az eredeti elgondolás. Na jo, akkor máshogyan kell megoldani a feladatot....
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 22:19 /
 
Néztem az abszolút enkódereket, hát elég drágának tűnnek(>10k) vagy nagyon rosszul keresek. Lehet hogy egyészen más módon, pl. nyomógombokkal vagy potival is meg lehet oldani, a kérdés már csak az hogy mihez is kell 32 állású kapcsoló?
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Vas, 22:34 /
 
32 állást kellene a motornak követnie. Az lenne a legegyszerübb, ha a gombot lehetne eltekerni egy állásba a motor meg követné. Most van egy potis megoldásom, de az ugye nem forog 360 fokot, és nem is lehet pontos pozicioba állitani. Ezért keresek valmi jobbat.
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 22:45 /
 
Magyarán szervóról van szó. Én meg már azt hittem hogy valami kezelőszerv. A poti nem csak a 360 fokot nem bírja(bár vannak típusok amik körbe is foroghatnak), de a csúszóérintkező sem bírja a folyamatos terhelést és ez az igazi korlátja a poti használatának.

Az inkrementális enkódernek az a hátránya hogy indításkor meg kell keresnie az index pontot (beültetőgépnél úgy hívjuk hogy "origin-ba áll") és csak utána lesz üzemképes a szervó. Jobb helyeken kikapcsoláskor is rááll az indexre, és akkor nincs probléma bekapcsoláskor.

Ha lenne elég hely(de fogadok hogy nincs) akkor papírra vagy lemezre nyomtatnék 5 bites tárcsát és azt 5 darab optoérzékelővel figyelném...
A hozzászólás módosítva: Vas, 22:48
(#) simpi válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 22:45 /
 
Csinálj egyet.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 22:56 /
 
Többfordulatú poti nem jöhet szóba? Esetleg olyan forgatógombbal, ami kijelzi a fordulat számát és az aktuális helyzetet is. Azzal egészen finoman be lehetne állítani.
Bővebben: Link
Ilyesmire gondoltam, csak gondolom, van olcsóbb is...
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Vas, 23:12 /
 
Kösz mindenkinek.
Igen van egy opcio, hogy csinálok egyet.
A poti nem jo ( még a több fordulatu sem), mert nehezen ismételhetö meg az állás, mondjuk a 19. pozicioba kell mozditani.
32 nyomogomb jo lenne, de ahhoz sok vezeték kell ( min 12), vagy intelligensebb helyi gombkezelés.
Egy másik opcio, hogy 2 darab 2 számjegyü displayen egy encoderrel lehet kezelni a gépet. Az egyiken beadom az encoderrel a kivánt poziciot, amit a motor késöbb követ és kijelzi a másik 2 helyen.
(A referencia pont megoldott, a gép amikor bekapcsol elöször elmegy a referencia pozicioba majd onnan oda ahova kell - eepromba van elmentve az utolso pozicio, mett ha ki van kapcsolva elmozdulhat a gép).
Következő: »»   645 / 645
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2015. Jan, 26. Hé
3:19:53
Jelenleg 53 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu