Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózatra visszatápláló inverter
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Joe_001 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Én konkrétan arra az esetre gondoltam ha baleset miatt leszakad a hálózatól a vezeték és valaki arrébb akarja rakni hogy ne legyen útban az inverter meg még megy, vagy újraindult. Nem a FAM-os szerelővel van elsősorban a baj, inkább a laikusokkal.
Amiről meg beszéltél az sziget rendszerű nem visszatáplálós. Más a szisztéma ha az eszköz hasonlít is. Ha online rendszerű akkor az szünetmentes a kisebb betáp hibákat tudja kezelni elvi működési rendszeréből adódóan. Vagy átkacsol akksira (ha van, és amíg van benne energia)
De estleges megoldást ott is adtam ha üzemképes a cucc.
(#) erbe válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Nagyon kevered a dolgokat. A hálózatra tápláló inverter mellett nincs akku. Bár már létezik kombinált, de ritkább, mint a fehér holló. Nem is szoktunk foglalkozni vele, mert az külön állatfajta. A napelemes, szeles,... bármilyen visszatáplálós rendszereknél a hálózat üzemeltetője nagyon szűk tartományokat ad meg, amin belül az inverter működhet. Alsó-felső feszültség-, frekvenciahatár. Kizárólag a megfelelőségi paramétereken belüli hálózat megléte esetén működhet. Bár ez "online" működést jelent, ezt a megjelölést nem alkalmazzák. Ez nem szünetmentes, arra a célra nem alkalmas.
(#) Joe_001 válasza erbe hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Igaz
(#) szisa hozzászólása Okt 26, 2015 /
 
Van egy 5kW-os (Growatt gyártmányú) 1 fázisú inverterem, ami hálózatra táplálós.
A rendszer kiépített, napelemek is be vannak kötve, stb..
Ez az inverter csak akkor indul el, amikor érzékeli, hogy a hálózaton van 230V feszültség.
Viszonylag gyakran van a környéken áramszünet, és szeretném akkor is használni az áramot, amikor nincs szolgáltatás.
Olyat tehetek vele, hogy áramszünetkor egy külső kis szinuszos szünetmentes tápegységről adok neki villanyt, hogy elinduljon? Kvázi azt érzékelné, hogy van áramszolgáltatói 230V.
(#) levaitamas válasza szisa hozzászólására (») Okt 26, 2015 /
 
Gyanús, hogy a "nagyobb kutya ...." elv miatt tökremenne a kisebb inverter.
(#) banyaiakos válasza szisa hozzászólására (») Jún 18, 2016 /
 
Remélem azóta nem valósítottad meg az ötleted. Az inverternél ezt úgy hívják, hogy nem kívánt szigetüzem elleni védelem. (IEC 62116: 2008) Ha ezt nem tartalmazza a készülék, akkor a szolgáltató nem engedi csatlakoztatni az invertered a hálózatra.
Gondolj bele, a szolgáltató karbantartás miatt lekapcsolja az adott hálózati szakaszt. Te pedig önkényesen betáplálsz, majd a szerelőt áramütés éri. Ugye, hogy nem olyan jó ötlet?
Bővebben: Link
(#) fokormanyzo hozzászólása Nov 27, 2016 /
 
Van olyan inverter, ami tudja mind a három variációt.
Megoldhatja egy családi ház áramellátását.
Napelemmel szélmotorral aggregátorral vagy hálózattal szünetmentesként.
http://www.eltrox.pl/przetwornica-power-sinus-3kw-12v-3000w-9000w.html
Az ára lengyel gyártmányként a kínainak is csak a fele.
A németnek meg a tized része.
Akit érdekel a google fordítóval le lehet fordítani.
(#) Joe_001 válasza fokormanyzo hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
9 kW 12v ról... Bicós! Sziget rendszerűben 48V ról mentek az ekkorák. a 12V-osok max 2kW az Effektánál. Egyébként az is kínai belülről, szerintem ez is.
(#) Ge Lee válasza Joe_001 hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Viccnek is rossz. Az veszteségek nélkül is 750A, milyen hatásfok lehet ott?
(#) weresgyufa válasza fokormanyzo hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Olyan invertert nem találtál esetleg ami napelemet és szélgenerátort is képes kezelni, utóbbit fékezni is és csakis hálóztara visszatépláló érdekelne, nem vagyok sziget párti.
(#) kakakapitany hozzászólása Márc 5, 2017 /
 
A szomszédomnak sziget üzemű napelemes rendszere van.Kacérkodik a gondolattal hogy átáll
a hálózatra táplálos rendszerre,már szerzett is valahonnan egy hálózatra táplálós invertert.De viszont a villanyórája még a hagyományos, nem az oda-vissza mérős.Gondolom ha kisebb a teljesítménye a rendszernek mint a fogyasztás akkor lassabban forog az óra,de mi van ha nagyobb,gondolom akkor megáll az óra vagy megpróbál visszafele pörögni szerencsétlen(elméletileg nem tud mert úgy láttam az órán hogy akkor megakad,1999 évjáratú).A kérdésem hogy hosszabtávon lehet valami baja az órának ha így kezdi el használni?
(#) Pepebá válasza kakakapitany hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Üdv.
Kacérkodással kapcsolatban: a hálózatra tápláló háztartási méretű kiserőművek (HMKE) üzemeltetésének, hálózatra csatlakozásának szigorú törvényi és szakmai előírásai vannak. A lényeg az hogy az illetékes áramszolgáltató hozzájárulásával és csak rendszerengedéllyel rendelkező inverterrel valósítható meg.
Egyébként a mai fogyasztásmérők már visszaforgás gátlósak. Amennyiben a termelés a fogyasztásnál több, a mérő megáll. Vagyis a megtermelt energia a szolgáltató hálózatába kerülne mérés nélkül. Elméletileg a fogyasztásmérők ezt az állapotot károsodás nélkül elviselik.
TERMÉSZETESEN AZ ILYEN ÜZEMÁLLAPOT ÉLETVESZÉLYES ÉS TILOS!
(#) weend válasza Pepebá hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Idézet:
„TERMÉSZETESEN AZ ILYEN ÜZEMÁLLAPOT ÉLETVESZÉLYES ÉS TILOS!”

Mert?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) Pepebá válasza weend hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Üdv.
Azért mert:
Idézet:
„hálózatra csatlakozásának szigorú törvényi és szakmai előírásai vannak. A lényeg az hogy az illetékes áramszolgáltató hozzájárulásával és csak rendszerengedéllyel rendelkező inverterrel valósítható meg.”

A létesítést engedélyezni szükséges az áramszolgáltatóval és a tervnek megfelelő módon kell elkészíteni, kérni a hálózatra csatlakozást.
Biztosítani kell a megfelelő érintés, túlfeszültség, túláram és tűzvédelmet, megfelelő leválaszthatóságot (ezek AC és DC oldalra is vonatkoznak)
A rendszerengedélyes inverternek pedig megfelelő villamos paraméterekkel kell rendelkezni:
frekvencia, feszültség csökkenési-növekedési, egyenáramú, kikapcsolási védelem, hálózatra kapcsolódás késleltetése...
Ezen műszaki elvárások hiányában a HMKE nem csatlakoztatható hálózatra, esetleges használata veszélyt jelent a környezetére, vagyon és életbiztonságot veszélyezteti!
(#) GPeti1977 válasza Pepebá hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Ha jól tudom a kis teljesítményű 100W körüli visszatápláló inverterek (grid tie, ebay-en is kapható 20ezer Ft-tól) egyes országokban engedélyezve vannak, itthon nem, nagy veszélyt nem okozhat mert áramszünet esetén ha valami oknál fogva nem kapcsolna le nem fogja meghajtani Pakson a turbinákat de a trafókörzetet sem fogja ellátni árammal, ezért nem valószínű hogy agyonüti a villanyszerelőt aki védőfelszerelés nélkül nem földeli le a hálózatot sem úgy dolgozik, bár illegálisan telepített aggregátorral már olvastam róla példát hogy megtörtént.
Bár ahol digitális mérő van ezt sem ajánlom mert logolja állítólag a visszatáplálást, olyan régi mérőóra meg amiben nincs kilincskerék hogy visszafelé forogjon meg nem sok van, bár ma megnézem a kis falum pékségét mert mintha ott még olyan régi lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) weend válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Nem csak ebay-n, már hazánkban is van forgalmazó ilyen kis inverterekre. Amit már a környező országokban is használnak, az unión belül. Tehát nem látok okot, amiért itthon is tiltani kellene, természetesen nálunk ezt sem lehet. Bővebben: Mastervolt
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 8, 2017 1 / 1
 
Teljesen jogosan tiltják. Egyrészt nem felel meg az előírásoknak, másrészt nálunk sokkal több a h.lye ember, mint bárhol a világon. Igaz, ezzel szemben mindent jobban tud.
Ez weend-nek is szól.
Egyébként itthon akadt forgalmazó az Ionkazánokra is, sőt elektromos képesítésű segítő is akadt hozzá. Szerencsére végre betiltották. Persze a forgalmazók a visszavásárlás-visszafizetés előtt eltűntek.
(#) Barni87 válasza Pepebá hozzászólására (») Márc 8, 2017 1 /
 
Szia! A mai digitális fogyasztásmérők közül sok úgy van paraméterezve, hogy teljesen mindegy melyik irányból folyik az áram, a számláló azt számolja. Így a megtermelt plusz energiát is kiszámlázzák neked fogyasztásként.
(#) weend válasza erbe hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Én nem a kínai szarokra gondoltam, és nem is olyat linkeltem.
(#) erbe válasza weend hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Teljesen mindegy.
Majd ha lesz engedélye, lehet.
(#) Pepebá válasza Barni87 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Üdv!
Tudtommal nincsenek így paraméterezve a digi. mérők. Tudsz konkrét típust?
(#) Pepebá válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Üdv.
Vitatkozni lehet, de hangsúlyozom több paraméter megfelelősége (nem csak az inverternek:
Idézet:
„Biztosítani kell a megfelelő érintés, túlfeszültség, túláram és tűzvédelmet, megfelelő leválaszthatóságot (ezek AC és DC oldalra is vonatkoznak)”
szükséges a biztonságos használathoz. Azért ez több annál hogy csak 'bedugom' a csatlakozóba, mint egy vasaló, ez sokkal több szakmai hozzáértést kíván. (gyorsan is lehet hajtani, a piroson is át lehet surranni de ....) Tudomásom szerint a digitális fogyasztásmérők nem logol-ják visszatáplálást.
(#) levaitamas hozzászólása Márc 9, 2017 /
 
Hagyományos tárcsás fogyasztásmérős helyen láttam már működni grid-es invertert. Bekapcsolva lassult a tárcsa forgása. Amennyiben nagyobb volt a visszatáplálás a fogyasztott energiától, akkor egy fél fordulattal visszafelé fordult a tárcsa majd megállt.
Az inverter nem rendelkezett engedéllyel. A villanyóra az átlag felhasználó számára észrevehető kárt nem szenvedett.
Digit óránál viszont láttam olyat, hogy az LCD-n ott volt teszt idején a fordított áramirány ikon. Gondolom ugyan úgy mint a mágneses befolyásolást, ezt is megjegyzi. Bár nem értem hogyan lehet mágnessel befolyásolni egy digitális fogyasztásmérőt.
(#) weend válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Mágnessel, az örvényáramú fogyasztásmérőket lehetett befolyásolni. Azt is csak több kevesebb sikerrel, mert volt akinek ezáltal többet mért az órája. Aki a digitális órákat akarja mágnesezni, az erbe fórumtárs szavaival élve, hülye!
(#) Barni87 válasza Pepebá hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Szia! A legelső egy Itron ACE3000 volt, ez speciel az én merőhelyem, melynél az ad-vesz merő csere előtt az inverter bekacsolást követően szépen elkezdett kúszni a számláló felfelé. Aztán találkoztam ugyanezzel a típusszámmal ACTARIS merővel is.És láttam már PAFAL gyártmányt is.
(#) levaitamas válasza weend hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Igazad van, olyan pozitív hibával mért a mérő, hogy saját magát buktatta le a delikvens.
Egy digitális óránál ezt nem lehet, ezért is értelmetlen. Bár láttam már brutál mágnest digit órán is.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem