Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózatra visszatápláló inverter
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Dzsos hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Hálozatra visszatápláló inverterre lenne szükségem,de csak pár száz Wattosra.Valakinek van jó bevált ötlete.
A napelemim már igy termelnek és a szélkereket is igy akarom megoldani,viszont együttes termelésük csúcsban több,mint a mostani (Sunny Boy) inverterem és távol is vannak egymástól ami miatt a veszeteség nagyobbb.
Inverterekkel itt már foglalkoztak,de a sarkalotos pont a szinkronizáció,mert ha a szinusz nincs jól szinkronizálva az gáz.
(#) dcsabi válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Hálózatra akarsz feltáplálni, vagy csak párhuzamosítani akarod a két energiaforrásod termelését?
(#) Zed válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Ahogy dcsabi is kérdezte: a villamos hálózatra szeretnél visszatáplálni?

( Az nem lesz egyszerű, ugyanis a szolgáltató csak bizonyos teljesítmény felett veszi át. )
(#) Dzsos válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
hálozatra szeretném feltáplálni
(#) Dzsos válasza Zed hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Per pillanat is visszatáplálok a szolgáltató átveszi ,amugy nincs minimum limit.Évente egyszeri óra leolvasás .az óra mutatja mennyit tápláltam vissza és mennyit fogyasztok a klünbözetet kell fizetnem.
(#) Dzsos válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
kiváncsi lennék milyen ötleted van párhuzamosításra lehet az is megfelel,bár a távolságok miatt nagy lesz a veszteség.
(#) Zed válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Huhh. Tudnál mondani részleteket?

Pl. milyen szolgáltató? A visszatápláló berendezés ugye gyári? Nehéz volt végigjárni a "hivatalos utat"? ( Én ilyeneket hallottam máshonnan. )
(#) Ferkógyerek válasza karpi hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Idézet:
„Ha en egy transzformator "mogott" vagyok, ki hasznalhatja a "visszataplalt" aramot?”

Mielőtt bármilyen visszatáplálásra engedélyt kapnál a szolgáltató megvizsgálja hogy van-e a akkora felvevő képessége a körzetednek ami ezt biztonsággal bármikor fel tudja használni. Ha csak te lógsz egyedül a trafón ahogy említetted akkor csak a középfeszültségű rátáplálás jöhet szóba.
A szolgáltatónak pedig törvényi kötelezettsége átvenni a zöld áramot ha a technikai feltételek megfelelnek.
Idézet:
„Maga az aramszolgaltato ceg mar eleve veszteseggel mukodik”

Azért nem kell őket félteni. A mostani villamosenergia áremelés is a zöldenergia arányának megemelkedése miatt van (legalábbis erre hivatkoznak).
Mivel azt látni kell hogy ez a legdrágább energia a piacon mégis kötelező a megvétele.
Tehát ez csak azoknak jó anyagilag akik termelik, (nagyon hosszú távon) mindenki másnak többletköltséget jelent. De hát ez a zöld energia ára.
És néhány dokumentum amit a neten találtam.
(#) dcsabi válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Mennyit táplász fől? átlagban naponta, vagy havonta / kwh? ...ha nem titok...
Tudod, van egy olyan topic ami háztartási méretű erőmű.
Anno engem is nagyon foglalkoztatott a dolog és ismerem nagyjából a törvényt, csak a gyakorlatban kiváncsi lennék, ezt hogyan alkalmazzák.
Magánszemélyként, vagy számlásan van az elszámolás?
mennyi a adás-vétel szorzója (0,85?)...
(#) Dzsos válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 24, 2009 / 1
 
havi 100KW/h "termelek meg" ennek kb a felét azonnal elhasználom a másik felét visszatáplálom.Igen a szorzó a pluszban megtermelt áramra 0,85.De nullszaldos elszámolással.Tehát ha összesen 500Kw/h fogyasztok és 500 Kw/h termelek vissza a hálozatba akkor semmit sem fizetek ha kevesebbet termelek a különbözetet fizetem ha többet termelnék akkor a többletet fizetnék ki 85% os áron.Magánszemélyként csinálom.
(#) dcsabi válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Köszi a választ...
Még annyit kérdeznék, milyen fontosabb átalakításokat kellett végezni Pl mérő (actaris700sl?)...stb és mennyire volt költséges, és mennyire voltak segítőkészek az E-onnál? Kérnek-e valamilyen ütemtervet?...
egy fázison termelsz?
Remélem egy 6-8 hónap mulva én (mi) is tudok termelni
(vizzel)...
(#) Dzsos válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
priviben minden részletet, EON-os kapcslolattaró,tervrajz stb elmondok,de szerintem a vizzel nem lesz egyszerű de az okot nyilvánosan nem akarom leirni.A költségek viszont kedvzőek ha 3x16 amperodnál kevesebb van ,esetleg egy fázis,akkor óracsere és egyébb költségeket az EON állja.Részedről egy minősitett inverter,egy kis automata és egy villámvédelem kell.
(#) ecostar válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
A 100kw/h hoz mennyi napelemre van szükség? Én számolgattam 1 kicsit és sehogy sem jött ki úgy hogy meg is térüljön a napelem élettartama alatt. Hogy akarsz egy nem minősített inverterrel visszatáplálni? Mi az a nagy titok amit csak priviben lehet leírni? Vízi energia szerintem jogilag olyan mint az olaj és egyéb ásványkincs nem adhatod el mert az államé...
(#) Dzsos válasza ecostar hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Talán a legfontosabb,hogy a napelemet direkt a gyárból hoztam durván 40%ért a piaci árhoz képest.Tartószerkezetet bekötést magam csináltam.Minősítet invertert németórszágban vettem,mert vadiújan kb felébe került,mint itthon(ugyan az a tipus!!)Kint levették a "polcról" postán 4 napa alatt megkaptam ,itthon rendelni kellett volna előre fizetve 3 hetes szállítással.Ennyit az itthoni kereskedődről.Tehát mindent kevesebb,mint a felért vettem igy a megtérülési idő is fele.az 1Kw rendszerem kompletten mindenestöl 600 ezremben van.
(#) dcsabi válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 27, 2009 / 4
 
Figyeld valamivel a teljesítményt, és ha kritikus érték közelében jár kapcsolj le róla egy napelemet vagy kettőt.
Gondolom a szél nem támad föl 100ms-on belül.
Ha ez folyamatos és akkora a plusz teljesítmény, akkor minden oké, kell egy nagyobb inverter.
Ez nyilván elég drága játék, vagy eladni és az új árba bent lesz a régi értéke és, így nem kerül annyiba.
Vagy ha nem akarsz pluszt termelni; akkor valamilyen alkalmi teljesítmény korlátozás.
Meg kell nézni a kisebb inverterek fék üzemben nem-e táplálnak vissza a hálózatra, ezek 20-30e ft-os tételek.
(#) Dzsos válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
"kisebb inverterek fék üzemben visszatermela hálozatra"
Ezt nem értem kifejtenéd bővebben?Elöre is köszi
(#) dcsabi válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
A forgógépeknél hálózattal párhuzamos üzemben, ha hagyjuk forogni illetve terheljük, akkor motor, ha egy másik géppel pl turbina, belső égésű motor...stb próbálunk segíteni forogni, akkor generátor, és feltáplál a hálózatra. Minél jobban próbáljuk forgatni, a hálózat annál jobban ellenáll, fékezi...
Pl aszinkron motor üzemben:1460 1/min
generátor üzemben 1540 1/min névleges teljesitményen.
Igy aszinkron motort is használhatnál feltáplálni, de a kicsiknek elég rossz a hatásfoka 370w-os talán 60%.
szinkron motor (pm generátor) nem tudom van-e ilyen feszültségre.
(#) suchabela válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
akkor ha 24órát süt a nap vagy fuj a szél neked kb 24KWot tudsz vissza termelni azt át veszi az eon ugy kb netto 20ft ért sztem. az 480ft naponta de valojában ez ennek felese mert van ugy hogy 1 hétig se nap sütés se szél vagyis max napi 200 ft ot se hoz neked az a 600.ezer befektetés inkább fütsél vele jön a tél 1kw állandóra kötve 1 szobának elég kell legyen napi 24 órában
amugy a te invertered amit 600 ezerért komplett vettél az valoban 220voltot ad a hálozatra de nem szinkronos csak szinuszos nem mindegy
azok sokkal drágábbak
de sok sikert szurkolok
(#) Dzsos válasza suchabela hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Segítséget és nem kritizálást kértem.De ha már ötleted nincs és ocsárolsz legalább az elötte lévő hozzászolásokat elolvashatad volna ami max 5 perc.
Nem 20 Ftért veszi át a szolgáltató.
Hanem amenyit visszatáplálok később ingyen elhasználhatom,tehát ha megtudom termelni nem kell raktároznom.Ez a vissztáplálás lényege.
De számoljunk csak a napi 200 Ftot amit Te kihoztál,az havi Kb 6000Ft évi 72000Ft és 8,3 év alatt jön vissza a teljes ára de a napelemek többb tiz éveket is kibirnak,tehát 8,3 évig nincs nyereségem de utána ingyen van az áramom.De a valoságban 40 ft felett "veszik vissza" igy kb 4 év múlva,már csak hasznot hoz ,amikor te még mindig egyre drágábban havonta fizetni fogsz a vilanyért.
Az eon csak minősített invertert fogad el,de ez is le volt irva csak olvasnod kellett volna!
Mi az hogy a szinkronos szinuszos drágább lett volna?Csak szinkronban lehet visszatáplálni.Azt hiszem kicsit tanulmányoznod kéne a fizika alpjait.
Fütsem el ennél nagyobb baromságot is kitudsz találni?
Napelemmel előállított árammmal füteni nem gazdaságos,arra vannak napkollektorjaim.Bár gyanítom neked a kettő kötött nincs különbség.
(#) erbe válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 2, 2009 / 4
 
A villanymotorok hatásfoka eléggé méretfüggő, jelentős mértékben függ a gyártótól és kiviteltől is. Egyes mai eszközök motorjai a jelölt teljesítményen, pl. házi vízmű kétökölnyi motorkája 1200 W-on bizony csapnivaló hatásfokú lehet, míg ugyanez a teljesítmény komoly ipari használatra készült motornál elfogadható hatásfoknál áll be. Emiatt aztán a 370 W-os motor akár 75 %-os hatásfokú is lehet. Generátoros üzemben a hatásfok jobb, mint motorüzemben, hiszen a kimenő feszültség magasabb lehet azonos áramnál néhány volttal, mint motorüzemben. 1-2%-ot még ez is hozhat.
Készülnek ilyen teljesítményben állandó mágneses AC motorok, mivel szervo üzemre, emiatt valószinűleg kisebb feszültségre. De azzal nem célszerű házilag hálózatra táplálni. Az aszinkron slipje tágabb szabályzási lehetőséget biztosít.

A mai félvezetős hálózatra tápláló invertereknek ehhez viszont semmi köze. Azok garantáltan szinkron üzeműek, ugyanis a hálózati feszültséget veszik mintának és arra dolgoznak rá. Emiatt hálózat nélkül nem is tudnak elindulni. Létezik magyar gyártmányú inverter, ami tud emellett sziget üzemet is, de tudomásom szerint még nincs minősítése.
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Szia Béla!
Tudsz valami konkrétat is erről a nem minősitett magyar inverterröl?Én anno beszéltem azzal aki tervezte,,probálta de akkor el volt havazva a melótól azota a napelem gyár megszünt igy sajna nem érem el,pedig nekem az lenne a megoldás.(Tudom egy privi mailel még lógok neked hogy hol is az a szélkerék,de az internet szolgáltatom nem enged küldeni semmit)
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Valahol Kaposváron van a forgalmazó, megkeresem a korábbi hozzászólásokban ki hivatkozott rá azindexen.
Végeredményben a Solarelectronic oldalon található adatok és az Index Napenergián hozzászólók véleményére kell hagyatkoznom. Ahol az adatlap szerint az inverter sokkal több funkcióval rendelkezik, mint pl. a Sonnyboy, de a minősítés száma nincs ott a végén.
(#) lverhas válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Gratula a rendszeredhez ! Informálnál az invertered típusáról és az áramszolgáltatóval való megegyezés procedúrájáról ? Előre is köszi:VL
(#) Dzsos válasza lverhas hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Az inverterem Sunny Boy 1100.Az Eonnal ha tudod ki az illetékes az ügyben nics semmi procedura minden elsőre probléma nélkül gördülékenyen ment,na de az illetékest megtalálni nem volt egyszerű még maga az EON sem tudta jó ideig megmondani.Először helyben érdeklőtem az Eonosoknál kiszámoltak minden hűlyeséget leválasztó trafó,főkapcsoló külön villanyóra szekrény stb. kb 1 milla lett volna utána megyei szinten probálkoztam és lecsesztek mit képzelek én hisz a helyiek megmondták már.Azután ügyfélszolgálati irodában probálkoztam néztek rám mit akarok és egy postafiókszámmal elhajtottak.Ez az EON Pécsi központi postafiókja volt levelet elküldtem máig semmi választ nem kaptam tőlük.Utána egy cégtől aki napelemekkel foglalkozik kaptam egy Eonos direkt telefonos elérhetőségét.Felhivtam azonnal képben volt emailben még az nap minden(leirást,csatlakozási dokumentumok stb) elküldőtt,és 3 hét múlva már ment is a rendszerem .És ami nem elhanyogolandó az Eon felé egy fillért sem kellett fizetnem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Hasonlót tervezek öreg napjaimra. Majd ülök a mini vezénylőben és számolom a kWh-kat...

Igen, visszatáplálni csak akkor lehet, ha nemcsak azonos frekvenciával, hanem azonos fázishelyzetben van az inverter kimeneti feszültsége a hálózathoz képest. Egyébként, az egész úgyanúgy működik, mint a szinkrongenerátoros (forgógépes ) elrendezés. Tehát a fáziszög és a kimeneti feszültség változtatásával lehet szabályozni, hogy wattos, vagy meddőteljesítményt tápláljon vissza a hálózatba az inverter. Nyílván, csak a wattosért fizetnek, pedig sok helyen szükség lenne meddő visszatáplálására is, mert sok helyen nincs meddőkompenzálás a fogyasztókon, tehát azt is pl az EON-nak kell bizosítania. Tehát ezek a kisteljesítményű erőművek cosfi=1-gyel járnak. ( A villanyóra is csak a wattos teljesítményt méri, a meddőre külön van óra. )
Az nem világos, hogy egy trafón keresztül miért nem lehet visszatáplálni? Egy trafón az energia ide-oda megy! Az csak elnevezés kérdése, hogy melyik tekercset nevezzük primernek.

Egyébként, nem csak inverterrel lehet visszatáplálni, hanem inverter üzembe vezérelt egyenirányítóval is... Ehhez viszont mindenképpen kell a hálózati feszültség is, mert szigetüzemben nem megy. A tirisztorok kommutációjához szükséges kapacitív jellegű energiát a hálózatból veszi.
(#) Lanczer hozzászólása Jan 18, 2010 /
 
Helló.
Tudna valaki segíteni?
Ha van egy generátorom ami váltóáramot termel (nem állandó a sebessége, ezért a termelt áram nagysága se). Ezt az áramot hálózatra szeretném táplálni.
Elég ehez egy hálózatra tápláló inverter, vagy először egyenáramot kell belőle csinálnom, és csak abból tud hálózatra alkalmas áramot készíteni az a hálózatra tápláló inverter?
Köszönöm előre is.
(#) Dzsos válasza Lanczer hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
kicsit többet kéne tudni.Mivel hajtod a generátort?Csak a megújuló energiákat lehet mostanában hivatalosan visszatáplálni.Bár az összes inverter amit ismerek egyenböl dolgozik a hálozatra.Mekora a megtermelt energiád stb?
(#) Ződfülű válasza Lanczer hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Szia Lancer!

néhány másik topic foglalkozik ezzel a témával. itt:
Bővebben: Link

HA a generátorod váltóáramot termel, az engedélyes inverterekhez mindenképp egyenáramot kell csinálnod belőle. Ezt csinálhatod grátz-hiddal, vagy egyenirányító diódasorral.
A kapott DC áramot az invertered a korábban olvasottak szerint terheli fel.

A feltápláló inverterekhálózatra tápláló inverterek leírása, árak
-nél vagy egy tartomány, tól-ig amit m fogadni tud az inverter. Pl:SB 1100as:V dc be:129V-400V ig. Ezen belül van egy úgynevezett MUNKAPONT, amikor leterheli az üresjáratot az inverter. Ez meg fogja lassítani kicsit a generátorod, és a fesz visszaesik. Ezt hívjuk a "generátor holtpontjának is".

Erről Kari01 írt szintén a fenti címen, érdemes azt is elolvasni.
(#) Lanczer válasza Ződfülű hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Koszonom szépen neked is Ződfülű, és neked is Dzsos. rendesek vagytok.

Egyébként nincs még generátorom, csak érdekel a dolog. Gondolkoztam, h kéne vmilyen megújuló energiaforrást használni, h csokkentsuk az elfogyasztott áramunkat. Ezért nézkedtem az invertereket, de valahogy nem tudtam, hogy kell ezt csinálni. Olyat már elolvastam sokat, h akun keresztul, h ogy kell ezt csinálni, de anélkul nem láttam. de mindenképp megnézem ezt a 2 linket.

és bocs, ha rossz helyre írtam, meg h nem néztem utánna rendesen. legkozelebb igyekezni fogok elkerulni az ilyen esetet.
(#) Dzsos válasza Lanczer hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
nálam akku nélkül van a rendszer,ha gondolod gyere el és nézd meg.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem