Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózatra visszatápláló inverter
Lapozás: OK   3 / 4
(#) sevenhill hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Egy teljesítményelektronika példatárból másoltam ki egy idevágó, hálózatra visszatápláló inverter kapcsolását az itt megadott paraméterekkel. Az látszik, hogy a primer áram a négyszögjelével köszönőviszonyban sincs a szinuszjellel, viszont más trafóáttétellel esetlegesen megtermelt párszáz wattot érdemes lenne "szürkén" visszatáplálni. A hálózat ennyi teljesítménynél tényleg végtelen merevnek tekinthető, a hálózati kommutációs inverter pedig "bamba" egyszerű. Ami esetleg elgondolkodtató, a szekunder oldalon alkalmazott kellő nagy induktivitású simító-fojtó, és a 90 foknál nagyobb gyújtásszög változtatása a megtermelt és visszatáplálni kívánt energia nagysága függvényében. Egy háztartásban mindig van valami minimális terhelés, hűtőszekrények, lámpák, számítógép, modemek, amiknek a felvett teljesítményét lehetne kompenzálni. Persze, ha ezt valaki komolyan gondolja megépíteni, sokat kell finomítani, gondolok a gyújtásszög változtatására, stb. Mivel a működésének az elve a hálózati kommutáció, ezért feszültségkiesés esetén leáll, biztonságosnak tekinthető. Sajnos gyakorlatban kidolgozott kapcsolást nem találtam. Ha erről valaki többet tud mondani, hasznos lenne.
(#) GPeti1977 válasza sevenhill hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Most kísérletezek egy szinuszos inverteren, és most a melléktermékként született egy visszatáplálós is.
Egy ups trafó van amit push - pull ban egy fet pár hajt meg, szekunder kimeneten lc szűrő relés leválasztás illetve egy induktivitás.
A lényeg egy Atmega8 prociban van, optocsatoló segítségével az int0 int1 lábakra érkező megszakításokkal a nullátmeneteknél indítom a timer1 modullal pwm kimenetet ami a fet-eket kapcsolgatja a hálózattal szinkronban, a pwm jel modulált így szinusz jel kerül a hálózatra lépcső közelítéssel.
Ha nincs hálózat biztosan lekapcsol: a timer0 modullal mérem a frekvenciát ha ez nem 50Hz akkor lekapcsol, méri a hálózati feszt ha alacsony vagy magas szintén lekapcsol, ha begerjed és a megszakítások egymást indítják akkor ezt egy szoftveres számláló méri ami szintén lekapcsol.
Napelemhez van rá kötve, a pwm úgy van szabályozva hogy a napelemet a maximális munkapontba használja (MPPT).

Sajnos nem valami jó még, a napelemem csak 30W-os van még, mivel vas transzformátoros így a vasveszteség kapásból elvisz 10-15W-ot, kipróbáltam akkuval is nagyobb teljesítménnyel de kb 200 250W ot táplál vissza holott az aksiból felvesz 370W ot, a hatásfok kis értékét nem tudom a kimenetre az LC szűrő után még van egy 33mH induktivitás további szűrés és áramkorlát miatt, lehet hogy ez lehet a baj mert meddő áramot tápál vissza amit az óra nem mér meg a fet is melegszik tőle, lehet még tudnia kellene a fázistolást is.
(#) bope válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Hali!
Erről a "melléktermékről" hogyan tudhatnánk meg többet. Mint már írtam sikeresen működik nálam a forgógépes inverter. De a hatásfokkal vannak problémák, ezért gondolkodom egy kis teljesítményű félvezetős megoldáson, természetesen visszatáplálós kivitelben. Sajnos a kapcsoló üzemű tápok területén nem vagyok nagy ász. Sok a fehér folt, mert nem szakmám. Kiindulásként ezért valami egyszerűen átlátható megoldás kellene.Ha tudsz ezektől valami szakmai forrást , megköszönöm!
(#) GPeti1977 válasza bope hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Még ne add fel, a motort cseréld ki egy egyenáramú brushless motorra ennek hatásfoka 80% feletti, lehet hozzá kapni meghatót is (esc). Ezek tulajdonképpen modell repülőgépek motorjai. Ha érdekel adok még infót.
Normális ferrit trafós visszatápláló invertert nem egyszerű összehozni, jelenleg gondolkozom rajta.
De olvasgass a pdf-ben.
Az ebay-en lehet kapni 112$-ért:
http://www.ebay.com/itm/350-Watt-Grid-Tie-Inverter-14V-28V-Promotio...cfb6ef

Ez majd 30000Ft, meg kell még 100 150ezer Ft-ért napelem, mire ezt összeszedem tuti hogy felszerelik a digitális mérőórát, ami után az inverter már csak alkatrésznek jó. Meg ha a háztartásban hirtelen fogyasztás csökkenés van az gyanús, még ha direktben nem is buksz le de akkor lehet órát cserélnek.
(#) Brian88 hozzászólása Ápr 27, 2012 /
 
Sziasztok

Egy elég speciális kapcsoláson gondolkodom, ebben szeretném kikérni a véleményeteket.

Alap ötlet, egy DC áram forrásból (házi Szélerőmű, napelem, stb) AC 230V 50Hz jelet előállítani.

De itt jön a trükk!
Jó lenne ezt az AC feszültséget visszatermelni a hálózatba, ehhez ugye szinkronizálni kell a hálózattal a fázist.

Tudnátok erre tippet adni?
Egyenlőre csak 1 fázisban gondolkodtam, az egyszerűség kedvéért.
(#) GPeti1977 válasza Brian88 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
http://www.timnolan.com/index.php?page=solar-grid-intertie-inverter

Itt megtalálsz mindent, "mindössze" át kell méretezni mert 110V 60Hz re van, a szoftveres részhez kell hozzányúlni hogy 50Hz en működjön, a hardveres módosítás meg a 230V miatt kell.
(#) Brian88 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Kösz a segítséget!
(#) jucsaba válasza (») Ápr 30, 2012 /
 
Ha lehetne egy kiegészítésre való javaslatom:
az apróhirdetésnél ne legyen senki szégyellős , ha már fel(tudta)rakni az eladásra váró cuccát , akkor írjon árat is mellé, ne kelljen megkérdezni többször is több embernek az árat , szerintem rendkívül idegesítő , amikor többször is püment sorokat olvasunk .
szerintem...
(#) nagyis49 hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Tudnátok e 3 kw os ehe vagy fronius tipusú olcsó inverter beszerzési forrásban segíteni.
(#) Pepebá hozzászólása Júl 27, 2012 /
 
Hali!
Van valakinek tapasztalata kis teljesítményű (350,500W)
hálózatra csatlakoztatható inverterekröl.
(előzőekben már van negatív vélemény, most állok döntés előtt beszerzés terén)
Mindössze pár szász wattos napelemmel próbálkozom és azért gondoltam erre a megoldásra így betáplálom a hálózatba és ott veszem ki ahol akarom (nem kell külön vezetéket kiépíteni)
Digitális áramszolgáltatói méréssel rendelkezem, de gondolom ez nem változtat a lényegen így kevesebbet vételezek az ÁSZ-tól, többet meg úgy sem termelek a felhasználásomtól.
Üdv.
(#) levaitamas hozzászólása Aug 6, 2012 /
 
Üdv! Hálózatra visszatápláló inverter javításában kérném a segítségeteket. A panelon nem látható semmi. A teljesítmény félvezetőket kimértem és az egyik fet zárlatos a 230V-os oldalon. A panelen lévő 5A-es biztosíték ki is égett. A kérdésem az lenne, hogy miután cseréltem a hibás alkatrészt hogyan tudnám szabályozottan indítani? Pl egy 40W-os izzó a 230V-os ágban?
(#) mylan14 hozzászólása Jan 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Valaki nem tudja hogy a nagyobb szélgenerátoroknál hogyan oldák meg a visszatáplálást?
Engem olyan 100-200kw os generátornak a visszatáplálása érdekelne. Vagy esetleg vannak nagyobb teljesítményű inverterek is?
Én edig csak 15KW-ost láttam és abból is össze kéne kapcsolni vagy 7-14 dbot. Ezért gondolkoztam el hogy mégis hogyan csinálják.
Ha később sikerült minden megértenem a szélgenerátoros rendszerről ami visszatáplál a hálózatra akkor lehet belekezdenék egy nagyobb teljesítményú rendszer megépítésébe. Ha sikerül akkor meg szeretnék egy bő összefoglaló cikket írni ide, mert úgy vettem észre hogy elég sok embert érdekel a megújuló energia. Ha minden összejön akkor én az éven ezen a pályán fogok tovább tanulni, ezért is még nem annyira részletes a látóköröm.
(#) _vl_ válasza mylan14 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Nagy teljesítményen nem használnak invertert: Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) mylan14 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
és mekkora teljesítménynél térnek át erre a megoldásra?
Mekkora szélgenerátort lehet még gazdaságosan üzemelni iverterekkel?
(#) _vl_ válasza mylan14 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Szerintem semekkorát. Gazdaságos működtetéshez nagy kihasználtság, ahhoz pedig nagy magasság szükséges. 30-50 m alatt nem igazán lehet jó kihasználtságot elérni, mert a földközelben ritkán fúj elég erősen a szél.
(#) erbe válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Talán olvasd el ezt!
Kulcsi szélerőmű
600 kW inverteres betáplálással. De gyártanak nagyobbat is.
(#) erbe válasza mylan14 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Többféle visszatáplálás szabályozás létezik ebben a teljesítménytartományban. Inverteres is akad.
1.
2.
Szabályozási lehetőségek
(#) mylan14 válasza erbe hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Sajnos mostanába nincs időm de hétvégén elolvasom és kicsit tanulmányozom majd.
A visszatáplálssal még csak ismerkedem, de köszönöm az eddigi infókat, már most sokat megértettem belőle. Én is ilyen 30-50m körül gondolkozom csak már nem emlékszem hogy hogyis van ez, ha jól emlékszem bizonyos magasság után már fizetni kell.. de majd hétvégén erre rákeresek.
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Nov 6, 2014 /
 
Sziasztok! Engem is érdekelne egy hálózatra tápláló inverter készítése, így utánnanéztem a dolognak. Találtam egy áramkört ami a tulajdonos szerint elméleti szinten működik. Építettem már transzformátoros invertert ami kb 100w-ot tudott de ez a visszatáplálás nekem még új.Szerintetek mennyire megvalósítható? Áramkör
(#) staci123 válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Szevasztok,
először is kösz a rajzot, ép ilyesmin eszeltem a napokban.
Megfelelő alkatrészekkel igy is életképes, ha fotóelektromos panelokról táplálnánk.
Személyessen nem fogom megépíteni, nem hiszem hogy házi tákolmányt rá engednének kapcsolni a hálózatra...
(#) varanus hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Üdv Mindenkinek!!
Szeretnélek benneteket meg kérdezni mert a témában elég zöld vagyok, hogy van egy 5Kw hálózatra visszatápláló inverterem és az aggregátorról nem tudom beindítani, mivel a 220v feszültség jelenléte szükséges a hálózatról kifogástalanul működik de az aggregátorról nem, pedig az aggregátor is leadja ugyan azt a feszültséget még az 50-60Hz tartomány is megfelelő
Tud e a témában segíteni valaki előre is köszönöm.
(#) opelomega3000 válasza varanus hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Agregátorról akarsz visszatáplálni? (biztos gazdaságos lehet)
Vagy mire kell?
(#) levaitamas válasza varanus hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Sima inverterként, tehát akkuról hálózatot előállítani nem fogsz tudni. Abban a pillanatban, mikor a hálózati oldal megszűnik, leáll az inverter. Egyik fontos feltétel, hogy szinkronba legyen az inverter a hálózattal. A másik dolog hogy rá akarsz táplálni az aggregátorra? .
Összegezve ez az inverter (bár gyakorlatilag semmit nem tudunk róla) nem alkalmas arra amit szeretnél.
(#) GPeti1977 válasza levaitamas hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Dehogy akar aggregátorral visszatáplálni ezt nem tudom honnan vettétek.

Amúgy aggregátorra azért nem lehet kötni az invertert mert ha kicsit is eltér az 50Hz től akkor letilt, meg a fesz szabályozása sem olyan jó, a beldő ellenállása miatt meg lehet egyből megemelkedik a feszültség mikor indulna az inverter.
(#) levaitamas válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Akkor mit akar az aggregátorral?
(#) opelomega3000 válasza levaitamas hozzászólására (») Jún 28, 2015 / 1
 
Ez egy nagyon jó kérdés, mert a kettő üti egymást.
(#) Joe_001 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Üdv!
Egy kérdés: A visszatáplálós inverter mihez szinkronozza a kimenőjét ha az nincs? Jó, hogy nem ad kimenetet! (Vagy én gondolom rosszul?) Másik: az online inverterek AC ból DC-t DC boostert csinálnak és abból 1 v 3 fázis szinuszt. Tehát, ezen elv miatt használhatóak váltóáram stabilizálására frekire, feszültségre, jelalakra. Főleg ha töltött akksi is van rajta. Persze ha visszatáplálós és nem lát élő hálózatot amire dolgozni kéne ki se kéne adni a feszt mert látványos/hangos ha vissza adja a szolgáltató a delejt. Gondolom én.
(#) opelomega3000 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 29, 2015 / 1
 
A visszatáplálós inverter kizárólag a táplált hálózat jelenléte esetében adhat ki magából villanyt.

Az egy nagyon érdekes dolog lenne, ha nincs hálózat és az inverter elkezdene a trafóra visszadolgozni.
Melege is lenne, és netán megrázó élmény a szerelőnek is, aki esetleg kiszakaszolta a vonalat.
De barkács jakab mindenre képes a cél elérése érdekében.

Ha van egy áramfejlesztője akkor mit akar az inverterrel?

Lehet, soha nem tudjuk már meg, mert összekötötte a kettőt????
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Másik. Ha "sima" online inverter, vagy szolár inverter, akkor se biztos, hogy a piciprof elindítja az inverter részt mert mert menüből állítható az elsődleges input iránya belső AC, PV, Akku, és ha azon nincs fesz akkor nem indul. És még csak a jó, üzemképes gépekről beszéltünk.
Még egy elvi dolog miatt nem indulhat kötelezően a visszatáplálós kimenete élő hálózat nélkül. Mi van ha a szolgáltató karbantartást, végez, vagy egyéb okok miatt leszakadt a vezeték? Ez közvetlen életveszélyt jelenthet.
(#) GPeti1977 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Kicsit eltértetek az egésztől a kérdező meg eltűnt.
Az lehet hogy van egy tanya és nincs ott áram, aggregátorral termel áramot de rá akar segíteni egy napelemes inverterrel szerintem, elvileg működne mert az aggregátor adja a hálózatot de mégsem fog mert leírtam miért esetleg akkor ha az aggregátor nagyságrendekkel nagyobb teljesítményű lenne mint a visszatápláló inverter és nagyon precíz szabályozással ami nem nagyon lehet mert ha csak kicsit eltér a frekvencia már le is tilt, a dízel motort meg nem lehet ilyen precízen szabályozni fordulatra főleg ha a látszólagos terhelése változik az inverter függvényében is.

Ez a szerelőt agyoncsapó dolog meg szerintem városi legenda, egyrészt mert ha szerel a hálózaton le kell földelnie a fázisokat ha jól tudom, másrészt meg egy házi inverter nem hajt meg egy trafó körzetet, bár volt rá példa hogy az aggregátorral történt hasonló baleset.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem