Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 150
(#) Beni01992 válasza Medve hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
köszi nem sokára kipróbálom és írok h mi lett vele
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 15, 2011 /
 
Helló!
Van egy an6884-es ic-m de ennek 16 lába van.Egy régi panelből szedtem ki.De az igazi 9 lábú mint a hestoron.
(#) ferenc96 hozzászólása Jún 15, 2011 /
 
csáó
Azt akarom kérdezni hogy a kivezérlésjelzőt hová kell kötni?
Az erősítő elé vagy után?
(#) Davidd válasza ferenc96 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Az erosito ele.Vagy ha van eloerositod akor az utan es a vegerosito ele.
(#) Alkotó válasza ferenc96 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Ezek közül bármelyik hely szóba jöhet, hiszen egy erősítő bemenete és kimenete között szoros kapcsolat van, és az "áttétel" állandó.
Szerintem elegánsabb az végfok bemenetére kötni, de sok esetben ezt a pontot nem könnyű megtalálni, mert szét kell szedni hozzá az erősítőt. Viszont a hantszóró kimenet az mindig "kéznél van". Ez utóbbinak annyi szépséghibája van, hogy a kivezérlésjelző fezsültséget mér, de a végkfok kimeneti feszültsége függ a terhelő impedanciától. Tehát ha mondjuk 8R-os hangszóróval éppen megfelelően mutat, akkor 4R-on már más lesz a helyzet, mert ott már kisebb feszültség is elég azonos teljesítményhez.
(#) Milcsi-bé hozzászólása Jún 17, 2011 /
 
Egy olyan hangerőszabályzó áramkört szeretnék építeni,amelyen ha egy potival szabályozzuk a hangerőt,akkor azt egy led soron is látjuk pl:ha max. hangerőn van akkor minden led világít,a minimumom vam akkor pedig egy se.
Én ezt 10 leddel szeretném megépíteni
Erre keresnék kapcsrajzot,ha lehet minél egyszerűbben
(#) Milcsi-bé hozzászólása Jún 17, 2011 /
 
Én olyan hangerőkijelzőt szeretnék építeni,amelyen 10 led üzemel és attól függően, hogy ,mekkora a hangerő,anyi led világít.
Az ábrákon megpróbáltam valahogy bemutatni, mit is szeretnék
légyszi segítsetek!

2.gif

1.gif
   
(#) szamóca hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Ez nem egy 19 ékzáras csillagkapu, hanem egy nyújtott skálás teljesítménykijelző.
(#) zitzaki hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy kivezérlésjelzőt épiteni amit számitógép vezérel kb 20 ledből szeretném lehetőleg sztereo legyen.
És az lenne a lényeg hogy a számitőgépre egy mikrofont csatlakoztatnák és azon egy program vezérelné a ledsort mondjuk talán LPT portról. Előre is köszi
(#) zitzaki hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Sziasztok lenne még egy kérdésem van ez a KAPCSOLÁS az lenne a kérdésem hogyha én mindegyik ledre kötnék még egyet párhuzamosan és mondjuk nagy fényerejűt működne a kapcsolás?
(#) Alkotó válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Nekem úgy rémlik, ebben az IC-ben áramgenerátoros a kimenet, tehát hiába raksz rá párhuzamosan több ledet, akkor se fog nőni az áram.
Viszont ha csak az a cél, hogy hosszabb legyen a sor, akkor ez Ic duplázással megoldható. (Szamócától láttam ilyet, de az adatlapon is van erre egy kapcsolós).
(#) Kovidivi válasza szamóca hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Jól néz ki!
(#) ujfalusi válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
UAA-170 IC 16 led meghajtására alkalmas.
(#) Medve válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Szerintem inkább sorosan kellene rakni a LEDeket
(#) szamóca válasza Medve hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Jogos!
(#) Alkotó válasza Medve hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Áram szempontjából igen, de félek nem lesz elég a feszültség.
(#) szamóca válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Egyébként meg a nagy fényerő műszerként bántó a szemnek, nem beszélve arról, hogy a meghajtó IC- is számottevően melegszik ilyenkor. Tehát csak akkor érdemes ezen gondolkodnod ha fényeffektet szeretnél. Ilyenkor azonban lehet tranyókat vezéreltetni, a kimenetein, vagy ne adj isten közvetlenül STR-eket.
(#) szamóca válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Sajnos nem eléggé, ezért ahogy a GPS mondaná: "újratervez"
(#) zitzaki válasza szamóca hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Igen fényeffekten gondolkodok az az igazság hogy szeretnék két oszlopot tehát egy sztereó kivezérlésjelzőt kb 1 métereset. És még lényeges lenne hogy olcsó legyen tehát akár valami tranzisztoros is szóba jöhetne.
(#) poros válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Akkor talán ezt kellene megpróbálni. Tranzisztoros és viszonylag olcsó alkatrészekből áll.http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/1a/1a0ebea80e672ee6fcaa8df9b98d1fca.jpg
(#) Kovidivi válasza poros hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Cikk is van belőle, ha érdekli a kérdezőt!
(#) zitzaki válasza poros hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Igen ezt már nézegettem és ez el tud hajtani nagy fényü ledeket esetleg 2-őt párhuzamosan?
(#) Alkotó válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Még mindig ez a "párhuzamos". Mi bajod van a "soros"-sal? a 470R-okat lecsökkented és már mehet is a soros.
Ebben nem látok logritmizáló részt, tehát lineáris kijelzésre számíthatsz. De a füled logaritmikus, tehát nem biztos, hogy azt kapod amire számítasz.
AZ LM3915 viszont logaritmikus, tehát inkább ahhoz kéne egy tranyós fokozat ledenként, és akkor már bármit lehet. Javaslom írj egy privát üzenetet Proli007-nek, mert neki biztosan tudom, hogy van egy ilyen rajza, és abban is biztos vagyok, hogy szívesen el is küldi neked.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Sima a emitterkövetővel megfelelően működik.
(#) zitzaki válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Elmondanád milyen az lineáris kijelzés mert ez csak egy fényeffect lenne tehát csak az lenne a lényeg hogy az oszlop a zene ütemére az se baj ha csak a basszusra villogjon sorba tehát nem is kivezérlésjelzőt akarok csak annak látszó fényeffectet sacc per kb ilyet akarok csak nagyobba.
(#) Alkotó válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Ez a téma azt tételezi fel, hogy a zene hangerejével arányos hosszúságú kijelzés a cél.
Így egy kicsit elrugaszkodunk a témától, de én nem bánom. Tőlem pontos definíciókat ne várj, de a saját gondolatom elmondom erről
A lineáris azt jelenti, hogy két egymást követő LED kigyulladása között (a sor bármelyik két egymást követő LED-jére igaz), egyforma feszültségkülönbség szükséges. Erről még akár azt is hihetnénk, hogy milyen jó ez nekünk, de valójában ez szinte alkalmatlan szintjelzésre. Ugyanis az a baj ezzel, hogy a teljes tartomány (értem ez alatt az első és az utolsó LED kigyujtásához szükséges feszültség nagyságát) kicsi lesz. Legalábbis kisebb mint maga a kijelezni kívánt spektrum. Tehát ha a bemeneti szint állításával próbálnád korrigálni ezt a jellegzetességet, akkor csak azt érnéd el, hogy a valós spektrum egy adott részére tudnád beállítani a kijelződet, de a kiválasztott rész alatt egyik se fog égni, fölötte meg már túlvezérlődtél, tehát mind ég, és nincs ritmus. Sajnos sok ilyen kijelzőt látni, de mint mondtam, ez alkalmatlan a feladatra.
Ezzel szembe a logaritmikus megoldja a gondot. Itt ugyanis eltérő lépések vannak az egyes LED-ek között, méghozzá az alján finom a lépés, a végén meg már egészen durva. Erről gondolhatnánk, miért lett így elszúrva, csakhogy ez éppen olyan mint az emberi fül. A kis hangokra érzékenyebb, a nagyobbaknál pedig jó alaposan leszabáyloz (önvédelemből). Az LM3915 ezért jó választás mert már alapból logaritmikus sorozatú ellenállások vannak beleintegrálva. Tehát már az egészen halk zenénél is villogni fog az alsó egy-két led, és a leghangosabbnál is éppen csak be-be villan az utolsó. Persze ezt is be kell azért állítani, és kulcsfontosságú egy tisztességes csúcsegyenirányító is, mert a zene távolról sem szép szabályos egyenfeszültség.
De mint korábban is céloztam rá, Proli007 a te embered, aki mind a tranzisztoros "megfejelésben" mind a csúcsegyenirányításban fog tudni segíteni.
(#) zitzaki válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Kösz szépen a választ igy már értem a lényegét akkor ezek szerint nekem a lineáris is jó lenne mivel az gondolom egy egy basszuslökésre sokkal hosszabb ledsort villant fel mint a logaritmikus azaz nekem az jobb lenne hiszen látványosabb 1 méteres led oszlopnál az hogy 80 centi villog nem pedig az utolsó 3 led kb.
(#) Alkotó válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szerintem tévedsz, de azt csinálsz amit jónak látsz. Az LM3915-nek van lineáris változata is, amit LM3914-nek hívnak. Tehát javaslom építsd meg 3915-el, és ha úgy véled nem jó, akkor cseréled 3914-re. De elképzelhetetlennek tartom, hogy zenére jobb lenne az utóbbi. Azt inkább hőmérőnek, és egyéb lineráis mennyiségek kijelzésére találták ki, nem pedig zenéhez.
(#) zitzaki válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Találtam videót mind a kettőről és látvány szempontjából nekem az LM3914 jobban bejött mert több ledet "mozgat" tehát nem világit a többsége mint az LM4915-nél bár az látszik hogy szintjelzésre tényleg nem jó de szerintem fényeffectként látványosabb LM3915 Videó .LM3914 Videó
(#) Danesz9494 hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
sziasztok.

Valaki segítsen légyszi

Vettem egy kivezérlésjelzőt, ilyen összerakósat.
nem sztereo hanem mono.
olyan problémám lenne hogy nem nagyon működik, mert van 3 led ami mindig világít és a többi nem csinál semmit.

egyébként 6 ledes!

an6884 izé van benne nem tudom mi a neve
az a baj, hogy elég amatőr vagyok és ezért vettem inkább egy készletett amit csak össze kell forrasztani.

légyszi segítsen valaki, hogy miért nem működik.
köszi.
Következő: »»   70 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem