Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   720 / 1385
(#) gulasoft hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Aki akar fóliát venni menjen a fóliarendelés topicra, Waterbear 475mm széles fóliára keres embereket, csak akkor lesz megrendelve, ha összejön 60 ember 5m-es darabokra, vagy 30 10m-esekre (vagy ezek kombinációi ) Úgyhogy tesség gyülekezni!
Ebből a szélességből 10m az cirka 75db A4-es, úgy mint a 305-ösből a 15m. Ott ez 4500Ft körül jött ki.
Ez sem sokkal drágább, és lehet 5m-t is kérni. (Mondjuk 60 darabra darabolni azt a fóliát emberes feladat, de örüljünk neki hogy bevállalta)
(#) p_istvan válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Pauszt sokan használnak, sima írógéppapírt már kevesebben, és szerintem szebben is lehet rá nyomtatni mint akár a fóliára -nekem egy rétegben tökéletes- és jelentősen olcsóbb is a fóliánál! (legutóbb 20 Ft-ért vettem az A4-es darabját igaz több éve volt már...)
Azért van némi összefüggés a fény hullámhossza és az egyes anyagok fényáteresztése között, és valószínűleg nem egyformán.
A nitrót a világért sem melegítsd, párolog az anélkül is rendesen! Fóliára sem lenne az igazi!
Pauszhoz használom lézer nyomtatóval, egy másik NYÁK topikban találtam az ötletet, először tényleg fölé raktam, de a befőttesüveg a legjobb: bele kell állítani az oldalához simítva, nyomattal befelé és egy darab papír-zsebkendőben vagy rongyban egy kicsi nitrót felitatni és beletenni majd vagy 10-20 percre letakarni. (egy öt literes üvegbe egy A4-es is belefér állítva) Nézd meg előtte és utána nagyítóval vagy mikroszkóppal...
(#) jatesz válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
akkor viszont lehet, hogy elég egy alapos távirányítótakarítás, gumit is kívül-belül szépen fogkefével...
mondjuk úgy egy éves kora körül...
lehet, én rontottam el
(#) patexati válasza emersys hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Sósav fogkefe leveszi a papírt Ha jön vele más is akkor nem jó a vasalás.. Én megcsinálom a 0,2mm huzalt is laminátorral. Gyakorlás,tapasztalat és olvasgatni a megfelelő topicot a siker kulcsa.
(#) elektrorudi válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Nagyon köszönöm az ötletet. Már érdemes volt ezt a hozzászólást beírnom...
Pauszom most nincs itthon (hacsak a diploma munkám fel nem áldozom), de talán délután veszek és kipróbálom. Még egy kérdés: milyen nyomtatóval használod?
Némi összefügés biztosan van a hullámhosszal, de nekem annyi info, amit mértem, pillanatnyilag elegendő. Ha nagyon ráérek, megmérem úgy is, de nem szívesen, mert az UV-val inkább vigyázok. Az előző munkahelyemen egy kb. 1,2m átmérőjű lámpával világítottak, kb. 2m távolságról. Ott még a bejárati ajtót is reteszelték, amikor a levilágítás ment.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Eddig 47-en álltunk össze a nyák-vásárlásra, összesen 260.000Ft értékben 24,43 négyzetméternyinél tartunk. Aki még akar az most szálljon be mert már csak két napig lehet jelentkezni! Aztán hozom a táblákat teherautóval.
Bővebben: Link
(#) tikitiki válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Milyen jól összetartunk
(#) homedve hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Helló,

A készítsünk uv led levilágítóhoz tápegységet 9 voltos elemről üzemeltetett ideiglenes uv led levilágítóval projekt több kevesebb sikerrel zárult. Sajnos a fóliára mégsem a negatívot kell nyomtatni, nem tudom miért ezt tettem... Viszont ami érdekes volt, hogy a P20, teljes száradás után az előhívóban foltosan hívódott elő. És itt nem porszem féle szennyeződésre gondolok, hanem nagy, 5 forintos érme nagyságú foltokra. A lemez teljesen por és zsírmentes volt a lakkozás előtt, a lakk szépen egyenletesen szétterült. Ez vajon mitől lehet? Nem értem. Ha valakinek lenne ötlete, tanácsa, szívesen fogadnám.
IGB
(#) kaqkk válasza homedve hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Túl közel volt a ledpanel a nyákhoz ! A ledek "fénykörei" nem fedték egymást . vagy több ledet használj (sűrűbben elhelyezve) vagy nagyobb távolságra helyezd el a ledeket a
paneltól.
(#) gulasoft válasza homedve hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Kevered a dolgokat. A P20-hoz pozitívat kell nyomtatni egy átlátszó anyagra. A dry fóliához kell negatív maszkot csinálni egy átlátszó anyagra, amit itt fóliának hívsz.
Nagyon nem mindegy ám!
(#) homedve válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Köszönöm a választ. Elsőre nekem is ez jutott eszembe, de a probléma úgy jelentkezett, hogy a maszk inverz nyomtatása során nem kaphatott volna fényt a lakk ott, ahol foltos volt, tehát fent kellett volna maradjon az előhívás után. Viszont itt szépen kibukkant a réz felület, mintha szépen érte volna a fény.
Amire gondoltam, hogy nem száradt meg a lakk, de az sem lehet, mivel közel hat órán keresztül volt egy fénytől teljesen elzárt edényben a radiátoron, ami nagyságrendileg 42-47 fok között volt...
IGB
(#) homedve válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Köszönöm, igen rájöttem én is már, de mivel ez az első fotó eljárásos nyák lemezem, ezt a kísérletet tanulópénznek vettem. Fogtam egy adag acetont, és szépen lemostam előhívás után a rossz rajzolatot. Gondolom újra előkészítve a lemez, lakkozás és szárítás után ismét levilágítható azért. Maratva természetesen még nem volt.
IGB
(#) kameleon2 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Bocsánat ismét a beleszólásért, de a P20-hoz is jobb az igaz pozitív de- tükörnyomtatás, hiszen a fóliának is van vastagsága, így a kontúrok rosszabbak lennének. Ezért a tükrözött fóliát meg kell fordítani, hogy a lakk felől legyen a nyomat, így minimális a távolság a maszk és a lakkréteg között. Nem negatív a nyomat így - de tükrözött!
(#) homedve válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Tekintettel arra, hogy kezdő vagyok, minden információt amiből tanulhatok segítségnek tekintek, és köszönöm is! A kontúrokkal nem is volt semmi probléma. Jelenleg csak egy táphoz szeretnék csinálni egy egyszerű nyákot, ami mindössze pár alkatrészt tartalmaz egy összeütött levilágítóval (9v elemről működik...), viszont a hely, ahova beépítem adott (70x50) méretű. Ezért nagy felület marad amit le kell marni majd, és ott jelentkezett a foltosodás. De a kontúrok tökéletesnek tűntek. Na majd holnap ismét próbálkozom!
(#) makait1 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
sziasztok. PCB file-t milyen progival lehet megnyitni
(#) tibistor válasza makait1 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
A program neve: ExpressPCB
Ingyenes!
(#) pilotitalia válasza makait1 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Szia!

Szerintem az a kérdés,hogy az adott PCB-file milyen progival készült!Mert akkor a hozzá tartozó programmal lehet megnyitni,illetve a barátunk segitségével találhatsz PCB olvasó programot is,bár hozzá kell tegyem nem vagyok nagyon jártas a témában de,szerintem ez lehet a megoldás.Ha tévedtem akkor előre is elnézést kérek minden hozóértőtől a bakiért!
(#) tikitiki válasza homedve hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Nagy réz felületet nem szoktak lemaratni , mert feleslegesen telíti a marató anyagot..Apropó a maszk az hogyan készült , mert arról nem kaptunk semmi infót én abban látom a problémád okát .Lehet az uv led is , de akkor máshol is olyan foltok lennének ha, csak az uv lenne a gond, Szerintem nem fedett elég rendesen a maszk ahol tele fóliás a rajzolat.
(#) homedve válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Tudom, de mivel most tapasztalok ki még csak mindent, ezért szerettem volna kipróbálni. Amúgy szerintem nem lett vészes, bár még nagyon látszik, hogy kezdő vagyok. (amúgy három alkatrész került a nyákba, két kondi és egy dióda híd, amit az UV led levilágítót fogja táplálni majd)

kicsit lekicsinyítettem a képeket, mert nagyok lettek
(#) tikitiki válasza homedve hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
És a maszkot nyomtatóval készítetted , és ha igen , akkor milyennel , és milyen beállításokkal , mert nagyon sok múlik azon.
(#) homedve válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
A maszk egy Canon MP160 tintasugaras nyomtatóval készült, írásvetítő fóliára, amit duplán használtam maszknak. A beállítások között a legsötétebb, legkontrasztosabb és legjobb minőség volt beállítva.

Szerintem működőképes ez az összeállítás, mert a célnak megfelelő lett a nyák. Szerintem.
(#) tikitiki válasza homedve hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Hát igen , feltehetően , biztos lesz az jobb is.De egyébként van erre a technikára jó megoldás szimpla fóliásan , és nem nyomdai technikával , persze aki hozzá tud jutni ilyenhez annál más a helyzet , és biztos le is fogják írni neked. Van ötlet bőven.
(#) tikitiki hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Hopsza nos. amit ígértem, egy más típusú nyomtatóval készült nyákrajz nyomtatás , csak mert nem csak egyfélével lehet. Egy link , és a képek is egészen nagy felbontásban.
http://www.youtube.com/watch?v=eqnMSeDCEv4&feature=youtu.be
(#) shield válasza Knaliret hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nekem is ilyen van, de nem lett jó a nyák. A beültetési rajz a panel felső oldalára, lett amilyen lett. Csináltam hozzá egy fordulat és hőfokszabályzót, de még nincs összeépítve (ha jól emlékszem a Watt féle). Remélem nem hiába dolgoztam vele. Kilátásban van fénymásoló fixáló henger pár, az biztos ütősebb lesz.
(#) Frankye válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Hm. Ígéretes technológia, nekem legalábbis tetszik.
(#) tikitiki válasza Frankye hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Már van két nyomtatóm ,amivel nyák rajzot tudok nyomtatni, ezzel a fajtával azért próbálkoztam , mert többnyire ilyen van elterjedve általánosságban , és a festékkel is takarékosabb mint az Epson így jóval olcsóbb A fej nem szárad be , mert nyomtatás után kiveszem leragasztom a patron alján lévő fejet , és bármikor elővehető.
(#) emmzolee válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Az első képeden a kép tetején középen látszik, hogy nem nagyon megy a cuccnak a sűrű egymás melletti vonal. Majdnem összeér, és nem is szép egyenletes. Ott eléggé rücskös a vonal.
(#) tikitiki válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nem ér össze csak más a szög , és úgy látszik , ahogyan lentebb látszik ugyan az van fent is , de ez karcos nyák , és semmi extra beállítás nem volt még, csak ahogy kész lett a gép tettem egy próbát a finom beállítások még hátra vannak , mint a festék mennyiség , mint a felület stb stb stb szóval ez a natur nyomtatás volt .Mert ha a gép nem jött volna össze így első próbára , akkor nem foglalkoznék tovább vele.Ja és még félig száradás stádiumba lett fotózva .És egyébként nagyon nagy nagyításban.Szóval amiket így látsz azt szabad szemmel nem nagyon.
(#) Zoli_bácsi válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nem emlékszem, mutattál már kimaratott képet az ezzel a technológiával készült nyákról? (ellenfényben, lámpával átvilágítva, makro.) Hogy lássuk mennyire porózus (porózus-e egyáltalán) a felület.

Köszi!
(#) tikitiki válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Igen volt csak valamivel visszább a fórumban ,és félig volt csak maratva , mert nem tudtam még akkor , hogy milyen lesz. Csak az a másik nyomtatóval volt csinálva , ez még nincs teljesen kész a másik az már kész. Sőt a másikkal még egy nem valós 3D pozíció + alkatrész is lett nyomtatva a beültetési oldalra, de ez nem olyan rég volt mostanság keresd visszább azt is.
Következő: »»   720 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem