Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   94 / 219
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Akkor tényleg a 3055 kategória, a régi katalógusban arról is ezt írták. Valamilyen erősítőbe használtam régen ezt a tranyót, azt hiszem a Quad-ba. [OFF]Egyébként nem tudom mikor, illetve elérem-e valaha, amikor a hang és egyéb kábelekkel kell már"csak" passziózni, hogy még jobban érezzük a finomságokat. Hacsak nem a nyakunkra kötjük, akkor mondjuk hamarabb...
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 23, 2012 / 1
 
No, közben mit találtam a fiókban!
Ezeket a korabeli naplófőkönyvek, adatlapok nagy hanghűségű audio cuccokba ajánldosták.
Ezek még biztos nem hamisítványok. Az "M" betű a Motorola vegyjele lehet? A zsöneral elektriket tudom.
2N3442

találtam.jpg
    
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Az "M" a Mikroelektronikai Vállalat cégére.
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Köszi! A MEV olyan régen égett, alig emlékszem már rá, pedig még vannak egyéb cuccaim onnét, csak arra MEV van írva.
(#) Szima Arpad hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
Ebben az erősítőben kevés alkatrész van,de mind kitűnő minőségűnek kell lennie!Ezért nem akarok lemondani a BDY73-ról,vagyis mással helyettesíteni!(2N3055....)A másik baj,hogy én is a tojást ezen rántom.Lehet a hűtőbordát a végtelenségig növelni?!....szerintem jobb volna alagútba,cooler-el hűteni.
(#) lamalas válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Bizonytalan, kinai eredetu BDY73 nem gondolom, hogy jobb lenne egy eredeti MJ15003-tol ... en inkabb messze elkerulnem! Raadasul, ha a kisebb hoellenallasu MJ-t valasztod akkor kevesbe fog melegedni a tranzisztor azonos munkapontbeallitas mellett.
A vegtelensegig pedig nyilvan nincs ertelme novelni a hutoborda meretet, esszeru beallitasok, megfelelo tervezes es kivitelezes eseten egyaltalan nem szukseges ventillatoros hutes.
(#) Szima Arpad válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Valaki próbálkozott coolere-al hűteni a végtranzisztorokat,én a most készülő erősítőmet(JLH-cl.A)így akarom megépíteni és kíváncsi lennék valaki próbálta-e ki ezt a megoldást.Nekem is egy félóra üzem után tojást lehet rántani rajta!
(#) Orbán József válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1
 
Nekem úgy tűnik a hő és nyugalmi áram egyensúly egyszerre áll be. Ekkor kb. 55Celsius van a tranyó kalapján. Innéttől meg nem érdekel tovább a meleg...
Annyi és kész.
(#) Gery78 válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1
 
Az "A" osztályú erősítők akkor jók, ha forrók. A JLH is úgy jó ha rendesen bemelegedett. Persze ne legyen olyan forró, hogy egy hagymás rántotta simán megsüljön rajta. Az azért a tranyóknak sem életbiztosítás. (Hőmegfutás) Az 50-55C-os hűtőborda hőmérséklet elfogadható. Próbáld ki, hogy hidegen elkezded hallgatni, akkor csak úgy szól valahogy, de aztán ahogy bemelegszik akkor jön meg csak igazán az erősítő hangja. Amíg hideg az erősítő addig a zenészek csak gyakorolnak, de miután bemelegedett az erősítő akkor kezdődik csak a koncert. A hang természetesen nagy nyugalmi áramértéknél (persze ésszerű keretek között) a legszebb.
(#) klaczy válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Nekem még csak az egyik csatorna van készen, és a hétvégén járattam kb 15 percet és próbáltam a hőmérsékletek mérni. Szóval kb 15 perc után a borda hőmérséklet 48-50C között volt, a tranzisztor kalapján 55C, viszont a talpán ahol egy kicsit kinyomódott a hővezető paszta ott 65-70 C között volt. Én ezt negyed óra működés után, dobozolás nélkül kicsit soknak találom. Így bővíteni fogom a bordát. Ventilátoros hűtést nem szeretnék ebben az erősítőben, legyen abszolut csendben ebben a tekintetben
(#) Orbán József válasza klaczy hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Hagyd bekapcsolva tovább! Ha zenélni is fogsz vele, akkor kicsit vissza is hűl! A venti nem illik hozzá, így van.
60 fok alatt a tranyó kimondottan jól érzi magát.
(#) klaczy válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Zenéltem vele. A nyugalmi 1,1A a feszültség 31,5V. Félek attól ha dobozolom kicsit romlik a hatásfoka a hűtésnek és még ugye nincs is nagy nyári meleg.
(#) lamalas válasza klaczy hozzászólására (») Ápr 25, 2012 / 1
 
A hutobordakat nem erdemes dobozon belulre tenni csak akkor ha ventilatoros hutest tervezel. Teljesen passziv hutesnel a bordakat dobozon kivul celszeru elhelyezni ugy, hogy a radiator hatas minel jobban ervenyesulni tudjon!
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Nekem is csak azért van belül, mert kielégítően perforált az alja-teteje és fémdoboz, le tudja adni a cucc a hőt.
Most azonban készítek egy #2 variációt, ott már én is kidugom a bordát, mint hóvirág a bimbaját.
(#) keszeg01 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Mást is változtatsz pl: félvezetők vagy csak a dobozolást ?
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
"Drótozom" a kapcsolást. Ha lesz is nyák, csak az ajánlás szerinti pöttyök, csíkok lesznek és rövid madzagolás.
Ez a terv, de még végigfuttatom az A4-es szimuláción - kockás füzet - hogyan férek el. Hálistennek van egy szép hűtőbordám még kimaradva és 70x70x5-ös szögaluval megtűzdelem.
Olyan trafót vettem, ami 2x szekunder (2x17V~). Egyszerűen nem látom be a 2 külön trafó szükségességét, én biztosan (sajnos) nem hallanám meg a különbséget sem.
2x22000 µF lesz oldalanként, semmi CRC, 4700 µF a kicsatoló.
BDY73 (Tungsram) lesz a vége, BC177C az eleje, meghajtó 2SA1358, becsatolónak az orosz fémházas olajpapír (4uF) ekkora van, nem vágok el belőle.
Kihagyom az összes kiskapacitású gerjedésgátló, sávhatároló kondit - mindkettőt.
Egyébként jutott eszembe: ha ajánlott a kicsatolóval párhuzamosan (magas hangok) egy pár mikrós nem elkó, akkor a becsatolónál ez nem igaz? Vagyis nem kellene az eredeti ca. 0.5µF mellé /10 kapacitású kondi még? Attól függetlenül, hogy a becsat az nem elko. Vagy csak placebo az egész...?
Alapjában 4 Ohm-ra lesz a mostani megépítve, tápfesz így ca. 22V lesz, nyugalmit 1.8A-re gondolom így, szabadkézből.
(#) storm válasza klaczy hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Lehet nem melegedne annyira, ha a táblázatban szereplő 1,2A és 17V-os tápegységadatokat használnád 8 ohm-os terheléssel. A te esetedbe most kb. 30W-ot disszipál, a táblázatos adatokkal pedig kb. 20W-ot. Ez kb 30%-os visszaesést jelentene melegedés szempontjából, hangminőségben meg ki kell próbálni
(#) reloop hozzászólása Ápr 25, 2012 / 1
 
Sziasztok! Összeállítottam egy panelt, hogy érdemben be tudjak kapcsolódni a beszélgetésbe. Többféle tranzisztorral is kipróbálom majd. Jelenleg Motorola 2N3055 a vége. A korukból ítélve aligha lehetnek hamisítványok
Lehet - el vagyok szokva a jótól, de a nyugalmi áram beállítás nem azt hozta amire számítottam. A legerősebb koncentrálás mellett is 400mA-ig tapasztaltam érzékelhető javulást a hangzásképen, onnan 1200mA-ig teljesen egyformán (fenségesen ) szól.
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Hagytad, hogy a tranyó hozzámelegedjen az 1,2A-os nyugalmi áramhoz? Ha bemelegszik a tranyó akkor szól szebben, ehhez kell egy kis idő. Én ekkor testesebb basszust, kiegyenlítettebb hangzást és kisebb torzítást hallottam (tisztábban szólt a zene).
(#) Szima Arpad válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Audiófil berkekben használják cstornánként külön h.trafót,indokolva az áthallást.Én mégis azt mondanám,hogy a csatornák egymásra való hatását küszöböli ki a két trafós üzem.(főleg ha sovány a trafó)A bemeneten nincs miért duplázni a kondit,mivel mindkettő bipoláris ,így csak a kapacitása nőne.A kimeneten viszont nagyon fontos,de a második,bipoláris,neinductiv legyen.Másképpen nincs értelme!
(#) keszeg01 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Jó estét.

Mekkora a kimenő kondi és a táp mennyivel van szűrve ?
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Kipróbáltam tűzforró bordával is
Jelenleg az R9 ellenállás értéke 680ohm - 10k között változtatható. Az egymással sorba kötött ellenállásokat áthidalva (680R, 2k2, 4k7, 2k2 trimmer) ugrásszerűen is tudom a nyugalmi áramot változtatni.
A legalacsonyabb: 100mA-rel egy normál erősítő hangját adja vissza a kapcsolás. Innen 300mA-re ugorva kitisztul a hang, érezhetően valósághűbben szól. A 300mA -> 2000mA lépcső számomra alig-alig vehető észre.

Segítségeteket szeretném kérni, milyen eljárással lőjjem be a nyugalmi áramot.
(#) reloop válasza keszeg01 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Szia! Még labortápról megy. A 6-36V tartományt próbáltam végig, és megállapodtam az ajánlott 27-nél.
A kimeneten 470, 1000, 2200, 4700 és 10000µF kondikat vizsgáltam. Az 1000µF 8ohm hangsugárzóval pont megfelelő. A 2200µF is még elmegy, kissé durvább a bekapcsolási koppanás. A 4700 és a 10000µF nem csak feleslegnek, hanem rossznak is bizonyultak.
A bemeneti csatoló kondikat is tesztelni szeretném, most gyűjtögetem őket, yaxley-vel építek átkapcsolót hozzájuk.
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 / 1
 
Az jó, ha kipróbáltad a forró bordát is, de az a helyzet, hogy azért nem hallottad (még) a változást, mert labortápról megy még az erősítőd. Ha ráteszel csak egy trafót, egyenirányítót és puffert, akkor fogod majd hallani a különbséget az árambeállítások között. A labortáp visszafogja a hangját az erősítőnek. Majd próbáld ki, csinálj egy kísérletsorozatot, ha meglesz hozzá a jó nagy hálózatid. Meglesz a különbség meglátod.
A kimeneti kondi nekem két db szembefordított és így bipoláris kondivá tett 10.000µF-os kondi (így csak 5000µF-os) és vele párhuzamosan van egy 2µF-os olajpapír. Ez a konstelláció határozottan jót tett a hangnak. A 2200µF-os Jamicont szimplán én is próbáltam, de úgy nem voltam elégedett a hangjával. Hiányoztak a magasak. Ha így megépíted a kimeneti kondit mint én, nem fogsz csalódni. 2-10µF-os kondit tehetsz párhuzamosan a nagy kondival. Bemeneti kondinak jó a WIMA, ezzel elég jó hangot lehet elérni, de a nyerő ide is az olajpapír. Nem kell nagy kapacitás, nekem 500nF-os van benne és hibátlanul szól. Egy tuningot még Te is kipróbálhatsz, hogy az előfok táprészét egy fojtóval tovább szűröd. Én beraktam oda egy 7H-s fojtót és még egy puffert és a hatása a több mélyhang lett.
(#) Orbán József válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Nagyon örülök, hogy segítesz a finomításban...
Amíg be nem melegszik rendesen, olyan clippelően szól talán, ahogy én érzem. Aztán átmegy nagyon jóba.
Azt írták mások is, hogy kicsatolni elég a 2200 uF, most direkt azért rakom a nagyobbat, mert nagyjából 4 Ohmos dobozt gondolok rá, ezért a táp lejjebb, kicsatoló kapacitás feljebb megy. Most végighallgattam néhány LP-t, nagyon új dolgok jöttek elő! Eddig nem hallottak, például a szaxis ahogy lélegzik. Fene a képit, zenélne inkább...A másik: 5x6m a szoba, 2.5-3 m-re vannak a dobozok és az átlag 4-5W (2x) nagyon elég! (nekem)
88 dB-esek a ládák és mégis.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
A bipoláris kicsatolás jelentőségét nem értem, de feltétlen kipróbálom. A kimenetre feltettem a kondenzátor készletemet, mindegyiket 12k ellenállással testre húztam, hogy töltve legyenek. Csipesz segítségével tudok hol egyikre, hol másikra kötni, vagy többet párhuzamosan kapcsolni. Akkor kiegészítem még 470nF és 2,2µF kondikkal, és variálom őket. Sajnos minőségi alkatrészekkel nem rendelkezem, jobbára bontottakkal folynak a kísérletek.
(#) reloop válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Ahogy pásztáztam végig a tápfeszültséget, 14-15V-nál már sikerült akkora teljesítményt elérnem ami szobai hallgatásra untig elegendő.

A nyugalmi áram kérdés lassan tisztázódni látszik. Kezdem belátni, hogy a csúcsáram nem lehet több mint a nyugalmi kétszerese. Értékének beállítása a tápfeszültségből és a hangsugárzó impedanciából egyértelműen adódik. Feltéve, hogy ki is szeretnénk vezérelni azt a jelet, melyet a táp megenged.
Szerk.: naivan azt hittem, hogy hallgatózni kell :hide:
(#) reloop hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Lamalas! A cikkedben leírtak teljesen helytállóak. A méréskelt hangerőn végzett kísérletek majdnem tévútra vezettek. (Mivel a végtranzisztorok bázisáramainak összege állandó, el nem tudom képzelni honnan akartam energiát nyerni.)
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Idézet:
„Segítségeteket szeretném kérni, milyen eljárással lőjjem be a nyugalmi áramot.”

Kezdő értéknek állíts be 3Ut/8Zh értéket, ahol Ut a tápfeszültség, Zh a hangsugárzó névleges impedanciája. Várd meg míg a hűtőborda melegedése befejeződik. Ez jelentősen függ a borda tömegétől.
Állítsd az erősítőt maximális torzítatlan kivezérlésre. A kellően vájt fülűek ezt elvégezhetik hanggenerátor és szkóp nélkül is.
A nyugalmi áramot csökkentsd a torzítás megjelenéséig. Némi várakozás után a tranzisztorok visszahűlése miatt ez a torzítás megszűnik.
A beállításhoz használt potméteren mérd le az értéket és pótold fix ellenállással.
(#) lamalas válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Jobb eredmeny erheto el a kicsatolo kondinal ha tobb kisebb ertekut kapcsolsz parhuzamosan. A ket szembeforditott kondinak ("bipolaris" kivitel) nincs muszaki letjogosultsaga, elviekben rosszabb eredmenyt ad mint egyetlen kondi.

Egyebkent a kicsatolo kondi es a hangsugarzo impedanciaja egy felulatereszto szurot kepez a jel utjaban. Csakhogy a hangsugarzok impedanciaja nem egyenletes (nem olyan mint egy ellenallase) hanem frekvenciafuggo ezert a kicsatolokondi es a hangsugarzo maga egy frekifuggo feszultsegosztot kepez! Nem egyszeru meghatarozni, hogy pontosan hol lesz a szuro torespontja es milyen hatasa lesz ennek vegeredmenyben.

A fentiekbol kovetkezoen es a hangsugarzok impedanciamenetet ismerve (nagyon sokan nem ismerik a sajat hangsugarzojuk impedanciamenetet!) lehetne optimalisan megtervezni az erositot (munkaponti ertekek) illetve a kicsatolo kondenzator(ok) erteket. Altalanosan igaz az, hogy jo minosegu, alacsony vesztesegu kondenzatorokbol erdemes tobbet parhuzamosan kapcsolni. Pl. egy nevlegesen 4ohmos hangsugarzohoz erdemes 4db 2200uF, lowESR kondit parhuzamosan kapcsolni, 8ohmoshoz elegendo 3db is. Opcionalisan mindezekkel parhuzamosan mehet 1-1 nehany µF erteku, jo minosegu nem polarizalt kondi. Ha ennyit megteszunk akkor erre a dologra nem erdemes tobb idot es penzt fecserelni, vannak mas dolgok amik sokkal nagyobb mertekben befolyasoljak a hangminoseget mint a kicsatolokondik vagy a vegtranzisztorok, alkatreszek, stb.
Következő: »»   94 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem