Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv! Sikerült a dolog,jól írtad a kivezetések sorrendjét is,minden okés,forog ahogy kell.Most vmi 1xű meghajtáson töröm a fejem pic és szgép nélkül (nemtudok programozni), NE555ös icvel potival egy frekvencia...ez a 4017es órajel lábára... Egyenlőre 4 kimenet,4. resetre is,és valami tranyós erősítés.1ik irány megvan,irányváltás : még1 4017es amire fordítva van bekötve az összes tekercs (ellenkező sorrendben viszafele)és úgy megy rá az öszes tekercs mind2 motorra. Kapcsolóval lehetne átkapcsolni és már kész is a primitiv step dir rendszerű vezérlés... Vélemény? Működne? Én a 2 IC összekötésénél félek hogy bezavarnak vagy megmakkannak esetleg...talán az összes kimenetre egy egy dióda sorba?(hogy visszafele ne juthasson az icre jel,miközben a másik vezérli a tekercseket...
Üdv!
Az Ne555 órajelnek tökéletes astabil üzzemmódban. A 4017-es számláló viszont rossz választás, a helyedben 4029-et választanék, bináris üzemmódban. ez a számláló előre vagy hátra is tud számolni, így az irányváltás is könnyen egy "kapcsolóval" megoldható. Viszont a bináris kimeneti jeleket dekódolni kell egy demultiplexerrel. Mondjuk 74ls138 -al. És innen kell egy teljesítmény csatolás...Igen, két íc kimenetét nem illik közösíteni, mert kiütik egymást.
Üdv! Hát igen,csak ez 5lött be hirtelen,nem vagyok otthon az ilyen logikai ickkel megvalósított kapcsolásokban...Ha jól értem akkor 4029es ic+ dekódoló ic és a dekódoló kiemetére menne a teljesítményfokozat? valahol esetleg rajz nincs róla? Nézem az adatlapját: up/down láb..gondolom logikai 1 szinten ide,logikai 0-n odafele számol,ez ok. De mik azok a jam lábak..meg a Carry In - Carry Out..meg a preset/enable...ezeket honnan tudhatnám meg? Nincs vhol magyar leírás? Egyébként a teljesítményfokozatot miből érdemes csinálni? Én 2 tranzisztoros darlington kapcsolásra gondoltam pl bc182vel és mondjuk bd239-cel... (2A) Vagy inkább Fet? Melyiket érdemesebb használni és miért? köszi szépen előre is
Helló mindenkinek tudom nem ide vág közvetlen!
(egyébként én is csináltam léptető motor vezérlést egy régi p2es hajtja az lptről neten rakat program van a forgatásukra és számítógéppel akár cnc alkalmazást is csinálhatsz nem olvastam el az előzményeket ha hülyeségeket írnék boccs!) Kérdésem infra vevő és adókkal lenne kapcsolatos, találtam egy csomó témát ( túl sokat is nem tudtam melyikbe írja kezért ide írtam). szóval infra kaput szeretnék esetleg jelátvitelt, még nem tudom a kapcsolás ennek a függvénye igazából kapcsolás már körvonalazódik a gondom az hogy minnél nagyobb távolságra, vevőnek tsopxxxx szeretnék használni.. 1. melyik típust használjam az utólsó két szám a vivőfrekvencia ez tiszta de az első kettő létezik 17, 22, ... és ezek között még azonos számokban (első kettő) akár egy dekád árbeli külömbség is lehet. nekem minnél érzékenyebb és a napfényre érzéketlenebb jószág kéne, nézegettem az adatlapjaikat és túl nagy külömbséget nem találtam a fő paraméterek megegyeznek, angolból nem vagyok pro lehet az ördög a részletekben rejlik... 2. adónak milyen diódát használjak láttam diódát fémtokost 700-ftért is conradéknál de 100ftért is a szokásos kékes lilás színűt, (gondolom itt a minnél nagyobb teljesítményű a nyerő itt vagy mW vagy mW/sr szerepel számomra a második nem ismert???) néztem infra lézereket de azok sokkal drágábbak gondolom meg a koncentráltságmiatt valószinű akár káros is lehet már kis teljesítménynél is (szemre ha ez nem lett volna egyértelmű) valaki tud segítsen!
Üdv! Sokat nem tudok neked segíteni,csupán a mW/sr ha jól tudom,az az egységnyi felületre eső teljesítmény..az sr azthiszem a steradián azaz a térszög rövidítése...viszont nem vagyok benne biztos...
Üdv!
Hát igen, egy adatlap nem arról híres hogy amatőröknek készül (mint én is ). De azért meg lehet fejteni a jelentését, igaz nagyon sok utánolvasással...Küldök az emiledre egy rövid magyarázót 4029-ből, meg kapcs rajzokat is, de már csak holnap...
Üdv! Okés,a lecsosjoghurt@gmail.comra jöhet. Előre is köszi szépen...
Jó8 Csáó
csa!
a kerdes: van egy 1w-os 8ohmos erősítőm de sajna még hangszóróm nincs hozzá . 2 0,5W-os 8 ohmos hangszóróval meg lehet oldani.Ha nem így akkor milyen megoldás?? thx
Srácok!
Ez itt fórum, nem levelező lista! Ha meg akarsz osztani valamit, akkor azt tedd itt, a fórumban, légy szíves! Lehet, hogy később, másnak is szüksége lenne az infóra, akkor itt megtalálhatja. Köszönöm!
Elsőre is megértettük, és ha valaki fog tudni válaszolni rá, akkor meg is kapod a választ, ne izgulj.
Nem szeretjük, ha ugyan az a kérdés többször is felkerül!
Sziasztok!!!
Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy: szeretnék hangládát építeni...vagyis tanácsot kérni. Egy kb. 250W-os ládácskára gondoltam. Kérlek segítsetek! kapcsrajzok, építési rajzok jöhetnek 1000rével Előre is köszi! üdv. Szucsy
Szia!
Teljesen igazad van,ha megkapom emailben,felrakom a tárhelyre...csak még nem kaptam meg...
Üdv Frankye!
Az üzenetedet tudomásul vettem, igazad van. Biztos végigolvastad Kicsával a beszélgetésemet, szerintem kezdünk úgymond kifutni a topic témájából. Folytatjuk úgy, hogy mindenki olvashassa meg stb.
Sziasztok.Az lenne a kérdésem hogy szerintetek működik-e ez a villám detektor????
Villámdetektor köszi Cs.G.
A csatolt kapcsolás jó szerintetek?
Párhuzamos portra fényképezőgép-távkioldó.
Üdv!
No nézzük azt a 4029-es ic-t. Nem sorrendben a lábak: Vdd,Vss Tápfesz és föld. Q1,Q2,Q3,Q4 ezek a kimenetek, bináris értéket adnak, decimálisan 0-15 között lehet. Q1 a legkisebb helyiérték. Jam inputok, J1, J2, J3, J4 ezek bemeneti vonalak, szintén bináris 0-15 kőzőtt. Ezekkel a vonalakkal lehet beállítani, honnan kezdjen számolni. Preset enable, szintén bemenet, ha értékét magasra húzod majd alacsonyra egy órajel cikluson belül, ez engedélyezi a jam inputokkal beállított értéktől a számlálást. Az up-down, és bin-dec lábakat nem magyarázom, a nevük beszédes. Carry-in bemeneti vonal, amíg magas, felfüggeszti a számlálási folyamatot. Én úgy használom ezt az íc-t, hogy földre húzom a Carri-in, J1,J2,J3,J4, lábakat, Preset-enable lábat is, így előre számláláskor 0-tól kezd számolni. Carry-out szabadon marad. Az adatlap ötödik oldalán van két folyamatábra, ami igen beszédes. Én ez alapján választottam ezt az íc-t, és elsőre elvitt egy ötfázisú unipoláris motort. Mellékelem az íc adatlapját. Üdv!
Üdv!
Ha az a cél,hogy a ring-gnd és,vagy, a tip-gnd vonalat kapcsold, szerintem jó, de az optocsatolónál a gnd-ket nem szabad közösíteni. Érthetőbben, bemeneti gnd, ami a párhuzamos portról jön és a kimeneti gnd nem közös.
Üdv! Rendben,akkor maradjunk itt a nyilvánosság előtt. Tehát az IC. Ha jól értelmezem,akkor egy csomó láb fölösleges...Azt értem hogy 4 kimenet,csak a kérdésem hogy akkor én erre hogy tudom ráakasztani a meghajtófokozatot? Aztmondtad kell valami dekódoló ic,vagy akkor decimális állásban meg lehet oldani anélkül is? Sajna nem nagyon tudom elképzelkni...egyébként a carry in láb akkor használható pause funkciónak is,feltéve hogyha a számlálást a jel megszűnte után folytatja és nem elölről kezdi..nem?
Üdv!
Azt szertném kérdezni hogy az egyik fotós portálon olvastam egy olyan cikket hogy infrával oldotta meg a vaku elvillantását.Bővebben: Link Arra lennék kíváncsi hogy ha ezt én nem vakuval hanem egyszerű inrfa leddel szeretném megoldani és valmi infra vevővel az úgy lehetséges-e? Vagy ha valkinek más megoldása van erre azt is szívesen veszem. Nekem az a fő szempont hogy vezeték nélküli legyen.
Üdv!
Itt van egy részlet abból a kapcsolásból amit most építek. A rajzon nem látszik, 5V táppal megy. A 74ls154 íc dekódolja a számláló bináris jeleit. A jumperek szerepe csak annyi, hogy a kész panel 5 vagy 4 fázisú motort tudjon meghajtani. Neked négy fázisú kell, így a számláló bináris üzemmódban fut, és a Q1,Q2,Q3 kimeneteket vezetjük a demultiplexerbe. Az A3 bemeneti vonalat logikai nullára kell kötni, azaz gnd-re. A demultiplexer alsó nyolc vonala kapcsol ijenkor, ez már alkalmas teljesítmény csatoló meghajtására. A számláló akkor számol, ha az órajel "magasba ugrik", így ha az órajelet szüneteltetjük, az utolsó értéket tartja. ( Ez fontos, ha több motort vezérlünk felváltva). Szia!
Üdv! Ha jól látom,a 4029 4 kimeneti lábát rákötjük a 74ls154re, és ilyenkor ha binárisan lépked a számláló,akkor a másik ic 10 kimenetét sorban kapcsolja be. Jól értem? Kérdésem hogyha sorban nekem csak 4 vonal kell akkor itt hogy kell korlátozni a számolást? Mert a 4017nél a 4. láb resetre megy...és itt megoldható valahogy?köszi
Még hányszor teszed fel ugyan ezt a kérdést?!
Ha tudná rá valaki a választ, akkor nyilván megmondta volna, azt pedig ugye Te sem várod, hogy minden egyes fórumtag leírja, hogy "Bocsi de haloványlila balsegédfogalmam sincs, hogy hogy hívják a csatlakozódat!"
LOL ez csak a második volt nem lesz több a kedvedért.
Gondoltam ha bunkón kérdezem akkor kapok választ. Namind1 Amugy milyen az a balsegéd?
Ezért kár bunkón kérdezni...
Balsegéd: Ilyen kis halványlila izébigyóakármi, olyan, mint a jobbsegéd, csak balra van...
Feki, én egy burkolat nélküli banán-aljzattal próbálkoznék először,
HQ-Video-t próbáltad már felhívni?!?!?
Nekem mindig készségesen segítettek. :yes:
Hehe fel se merült bennem XD Akkor hamarosan megejtek egy telefont.
Medve, köszi, szétnézek a banánok között, gondolom akkor a burkos aljzat is jó csak meg kell hámozni Köszi a segítségeket, mondom én hogy bunkón kell kérdezni lol |
Bejelentkezés
Hirdetés |