Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM antenna kérdés
 
Témaindító: Gál Norbert, idő: Aug 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 7
(#) frrrrr válasza tibitoma hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Figyelmedbe ajánlom dec8-i hozzászólásomat.
(#) hg5cfj válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Szia Frrrrr
Szerintem rossz helyen válaszoltál, mert mi egy antennáról beszéltünk, a te válaszod erre sehogy sem passzol.
Samu
(#) dozol hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
Képzeljétek, elkészültem az antennával, be is üzemeltem és szuperül működik. (: 15 csatornát sikerült tökéletesen beállítani úgy, hogy eddig csak pár kereskedelmi csatorna jött be az is recsegve. Rádiózás szempontjából elég eldugott helyen lakom és a házat is nagy fenyőfák veszik körül, de ezzel az antennával úgy látszik ez nem hátrány többé. Pedig 300/75 ohm-os átalakítót még nem is sikerült szereznem, így próbaképpen csak simán bekötöttem a 75 ohm-os aljzatba a szalagkábelt. Nagyon örülök a sikernek, főleg hogy én tákoltam össze a szerkezetet. Mégegyszer köszi a segítségeteket. (:

Esetleg nem is olyan fontos az átalakító?
(#) hg5cfj válasza dozol hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Gratulálok az antennához. Én nem nagyon talpalnék a balun (300/75ohm) trafó miatt. Amint már javasoltam nyugodtan forraszd a szalag kábel helyére a koaxot biztos lehetsz benne, hogy működik
Samu
(#) Ferkógyerek hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
ÜDV!

Azért ha már ennyi szó esett a balunokról lerajzoltam hogyan is lehet ezt kivitelezni egy kétlyukú balunmag segítségével, melyet akár régi TV-ből is ki lehet bányászni.
A rajzon egy szimmetrikus-asszimetrikus átalakító és egyben 4:1-es impedancia transzformáció megvalósítása látható.
A 2x2 tekercset bifilárisan tekerjük a magra ahogy a balun2 rajzon is szerepel (4-5 menet elég mindkét oldalra).
És végül raktam fel 2 képet egy régebben készült antennám illesztőjéről.

(#) frrrrr válasza hg5cfj hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Maga a teleszkóp antenna valószínűleg le van választva, de amint összekötitek a "mínuszt" a koax. konektorral(árnyékolás), kivihetitek vele az áletveszélyt is, ha a táp(trafó) nem nem megfelelő. Leválasztást kell alkalmazni érintésvédlemi szempontból (is), ha nem megfelelő a trafó.

Az érintésvédelem nem "csevegő" kategória, ezért azt ajnánom kérjetek tanácsot egy hozzátok közeli szakembertől.
(#) Picboy hozzászólása Márc 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Televizóvételi gondok miatt kezdtem el kicsit okosodni a vevőantennák témájában. Ehhez kapcsolódóan aztán más probléma is felvetődött:
1.: Ha nem jön össze a következő kísérletem a síkreflektoros lepkeantennával, akor belefognék egy egyszerűbb yagi antenna építésébe , mert nem husszú időre kellene és minimális beruházási költséggel szeretném. A TV adó nincsen messze (városon belül), csak nagyon sokk a reflexió ( a 12-es kör 6-8 példányban jobban beér, mint a képernyő fele ...). A másik probléma, hogy szobán belül muszály gondolkodni (kollégium). Ha eddig mindent jól értettem, akkor egy 2 reflektoros, 1-3direktoros yagi lenne jó nekem.
Az lenne a kérdésem, hogy, ha a reflektorokból több van (2), akkor kb milyen távolságra kell lenniük az antenna síkjától, illetve ilyen esetben érvényes, hogy kb 0,2*hullámhossz távolságra legyenek a dipóltól?

2.: Van egy wlan yagi antennám, amire csak simán rá van forrasztva koaxkábel a dipólra. Arról érdeklődnék, hogy ebben az esetben nem kell szimmetrizáló tagot alkalmazni? Az antenna nem gyári készítésű és nem én csináltam, hanem kaptam.

Előre is köszönöm!
(#) Dudus válasza Picboy hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Keresd Karl Rothammer antennakönyvét, pontos méretekkel megtalálod benne azt az antennát amelyik jó lesz neked.

A wlan antennára, elvileg nem csak úgy rá van forrasztva a koax, hanem lesz ott egy szemre haszontalan pici kanyar vagy kilógás a dipólon, az a szimmetrizáló (BALUN)
(#) Picboy válasza Dudus hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Az "Antennakönyv"-et olvasgattam és láttam, hogy mennyire nem értek hozzá .Azthiszem még olvasgatom majd.
A wlan antenna dipólja nyáklemezre készült, de nincsen rajta, az általad említett kanyar.
A koax melegpontja eredetileg egy kis "derótdarabbal" volt a nyákra vezetve, csak az meg eltörött. Ezután énis ugyanilyen megoldással próbálkoztam, de a legjobb eredményt a koax tőbeforrasztása adta, ami még így is csak kb a botantenna szintjét hozza. Most akkor ad jobb eredményt a megoldás, ha a wlan kártyára az eredeti botantenna is fel van csavarva és a yagi fel van forrasztva.
(#) hg5cfj válasza Picboy hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Üdv Picboy
1. Javaslom, hogy maradj a lepke antennánál. Ha van rá lehetőség akkor minél magasabbra rakod annál jobb. Ha ez nem valósítható meg akkor meg kell keresni a legjobb irányt. Ez nem feltétlenül az az adó iránya, elképzelhető, hogy egy verődés ami megfelelően erős jelet ad. Ebben az esetben nem javaslom az erősítős antennát még annak ellenére sem ha a bolti szakember azt erölteti. Ilyenkor a zavart is erősíti. A yagi ügy az már bonyolultabb: két három elem sajna nem elég. 7 - 8 elem már jobb nyereséget ad, és kisebb a nyílásszög is. Az előre-hátra viszonyt a reflektor adja. Ez lehet egy elem de lehet több elemes fal is. Ha építesz egy yagit akkor esetedben a reflektor falat javaslom: nagy mértékben csökkenti a hátulról jövő zavarokat. Tanulmányként javaslom www.ac6v.comBővebben: www.ac6v.com oldalt ott sok antenna leírást találsz, neked a 70cm antennák az érdekesek. a gogle-n is kereshetsz 70cm yagi címmel rengeteg leírás van. Igaz ugyan hogy a tv antenna 75ohm az ott található leírások többje pedig 50ohm, de a különbség nem számottevő. A méretezésnél a frekit érdemes figyelembe venni

2. A wlan antenna bekötésnél két dolog jöhet számításba: az egyik, hogy a táplált elem is 50ohm ilyenkor közvetlenül rá lehet forrasztani a koaxot, a másik lehetőség, hogy egy negyedhullámú kerülő vezetékkel van szimmetrizálva. A wlannál ez azt jelenti, hogy kb 13cm-nek a negyed része. ezt nehéz koaxból elkészíteni, ezért nyáklapon alakítják ki.
Samu
(#) Picboy válasza hg5cfj hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Köszönöm válaszod!

A lepkeantennával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy mivel csak erősítős csatoló van hozzá, jó-e ha csak áthidalom az erősítőt?
Az erősítőmodul : A dipól 2 csatlakozási pontja között van egy légmagos tekercs, amire ellenkező menetiránnyal egy kb ugynolyan menetszámú másik tekercs van húzva, annak mindkét vége leforrasztva a koax árnyékolásához. Az egyik oldalról 3,3pF, 3menetes tekercs, 3,3pF felüláteresztő szűrővel a tranzisztorra van kötve. A tranzisztor kollektora a koax középvezetőjéhez 10nF-on keresztül. Az egész egy forrasztható lemezen van, még néhány ellenállással, kondival és tekerccsel a távtáplálás miatt.
A koaxra honnan kössem rá a jelet? a tranyó bázisáról, vagy azonnal a dipólról, vagy esetleg más megoldással?
(#) hg5cfj válasza Picboy hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szia Picboy
Ha ilyen antennád már van akkor szerintem ne bütykölj bele. Azt megpróbálhatod, hogy mi van akkor ha nem adsz neki tápot. Vagy próbálj meg egy megfelelő poziciót találni. Néha legelképzelhetetlebb helyek bizonyulnak a legjobbnak. Ha lehet minél magasabbra helyezd. Ha épület oldalára kerül az antenna akkor minimum negyed lambda távra legyen a faltól.
Samu
(#) Picboy válasza hg5cfj hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szia hg5cfj!
Sajnos túl sok mozgásterem nincsen, mert kollégium...
Csak a szoba fala jöhet szóba.
Mondjuk a szobatársak már meg vannak edződve. A héten egy erősítős vezetékdipóllal kerestem a tér erejét a szoba különböző helyein.
Maga a kép jó volt, csak tele volt reflexióval.
Ezután a tesztelés van hátra. Ezt még ma este meg is ejtem.

A yagi antennák méretezésével kapcsolatban lenne még 1-2 kérdésem. EA5BWL "antennák mértezése" című könyvében találtam 2 oldalt az általános összefüggésekről, miszerint a sávszélesség egyenesen arányos az elemek közötti távolsággal, viszont, ha a direktorok távolságát 0,4*lambda távolságig vagy tovább növelem, akkor hirtelen esik a nyereség. Ez rendben van. A kérdésem, hogy egy yagi sávszélessége kb mekkora lehet, ha minden más paramétert az optmálisnál kisebb értékűre hagyunk? Valamint, ha több reflektort alkalmazok, akkor azok térbeli elhelyezkedését hogyan kell megválasztani? (pl. egy síkban legyenek, vagy nem).
Előre is köszönöm!
(#) hg5cfj válasza Picboy hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szia Picboy
Egy yagy sávszélességét legjobban az elemek vastagsága határozza meg. De mit értesz optimális paraméteren?
A reflektor lehet egy elem vagy esetleg kettő, vagy reflektor fal. Általában elégséges az egy elemből álló reflektor, azonban vannak olyan esetek (műhld, nagytávolságú összeköttetés) amikor szükséges a reflektor fal. Ez tulajdonképpen a hátulról jövő zavarokat csillapítja. Ez csak az egyéni döntésen múlik és persze, hogy milyen előre-hátra viszonyt akarsz elérni.

Ha Pesten van ez a kollégium, akkor van egy javaslatom: Nézz körül a DVB-T sugárzás körül. Igaz kell hozzá egy kis befektetés (DVB-T vevő), de a nálad lévő reflexiókat azonnal az előnyödre fordíthatod. Most jelenleg 3 csatorna megy de az év végére kb 10-re bővül a választék.
Samu
(#) Picboy válasza hg5cfj hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szia hg5cfj!
Sajnos nem Pesten lakom, hanem vidéken...
Feltettem a lepkeantennát és csináltam egy képet:
tv2
Ez már sokkal jobb, mint eredetileg, de még így is van egy pár abból a 12-es karikából
Az optimális paraméterek alatt az előre-hátra visznt, nyereséget stb értem.
(#) zitzaki hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy digitális tunerem és ehhez szeretnék egy jó antennát készíteni ami tényleg jól venné az adást mert most sistereg egy kicsit. A mérete teljesen mindegy lenne h kell aktor lehet egészen nagy is tekercset is tudok készíteni ha esetleg kell hozzá.
A válaszokat előre is köszi!
(#) zitzaki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Köszi!
(#) kezdő22 hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok
Nagyon kezdő vagyok
Tudnátok segíteni hogy tudnék kihúzhatós antennás rádióra , az antenna helyett koaxiális kábelt tenni?
olvasgattam a topikba , de nem teljesen világos...
csak vegyem ki az antennát és forrassak a helyére 1 koax. kábelt? vagy hogy?
(#) hg5cfj válasza kezdő22 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Igen megteheted. A koax meleg pontját forraszd az antenna helyére, a harisnyát pedig a legközelebbi testpontra.
Samu
(#) kezdő22 válasza hg5cfj hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
És ha az antennát nem szerelem ki , hanem a koax. középső erét racsavargatom az antennára a külső részt pedig raköthetem a fülhallgató kimenetének külső részére, csak h ne kelljen szétszedni a radiót... így működhet?
(#) kezdő22 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Mert próbáltam a koax kábelt hozzáértetni az antennához , de nem sok sikerrel, a vétel úgy semmivel se javult...remélem így majd fog
(#) hg5cfj válasza kezdő22 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Nem is lesz. A koax kábel nem antenna. Egy antenna akkor működik a legjobban ha az adott frekvenciára van hangolva. A koax arra való, hogy ezt a néhány mikrovoltos jelet a lehető legkisebb csillapítással továbítsa az antennától a vevő bemenetéhez. Mind addig amig fennáll a koaxiális jelleg (belsőér körülötte szigetelő ugynevezett dielektrikum, és a rézköpeny, vagyis hidegpont), a kábel nem fog antennaként viselkedni. Javaslom az Antennakönyv tanulmányozását, amit itt találsz meg: Antennakönyv
(#) kezdő22 válasza hg5cfj hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Köszi a könyvet
A koaz kábelem egy nagyon jó FM antennahoz van csatlakoztatva, csak a rádión nincs bemenet...
Oda szeretnék bemenetet csinalni a koaxnak de úgy , hogy az antenna is maradjon, ha majd kell esetleg az is, ha mondjuk a radiót máshol szeretném használni mert ilyen kis hordozható..bocs ha eddig nem voltam érthető teljesen
(#) Picboy válasza kezdő22 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Általában javul a vétel, ha rákötöd a rádió antennájára a koax belső erét. Egyébként a koaxot elméletileg a koax hullámimpedanciájával kell lezárni és táplálni is, különben csoda dolgok fordulhatnak elő.
(#) hg5cfj válasza kezdő22 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 / 1
 
Akkor csak annyi a teendő, hogy valamely alkatrészboltban veszel egy alkamas csatlakozóaljat, és a rádiód dobozára - lehetőleg a gyári antenna közelébe - felszereled. Itt már - tekintettel a kis helyre és a kábel rövidségére - el lehet tekinteni a koax kábeltől. A középsőpont a saját antennájához a nyák lapra, a szélső pedig a nyák testpontjára.
Samu
(#) kezdő22 válasza hg5cfj hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Kösz a válaszokat, majd jelentem hogy sikerült a szerelés
(#) hg5cfj válasza kezdő22 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Jó bütykölést
(#) forma1 hozzászólása Nov 2, 2011 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan érdemes elhelyezni az olyan fm antannát, ami jó hosszó szigetelt vezeték, és a végefelé ketté ágazik, és avégükon műanyagdarab van. Sehogy se sikerült vele jó vételt elérnem.
(#) kadarist válasza forma1 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Szia!
Konkrétan hogy néz ki ez az antenna?
(#) pucuka válasza forma1 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Gondolom, szimmetrikus szalagtápvonalból készített, n"T" formájú dipól antenna. Úgy kell kifeszíteni vízszintesen, hohy az adó irányára merőleges legyen. De csak szimmetriks bemenetre tudod csatlakoztatni, a végén levő kis műanyag csatlakozóval.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem