Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Esetleg PCL85 érdekelne még engem is, néhány ha akad
![]() ![]()
Üdvözletem. Képzeljétek el, apósom a "kincsesbányájából" előásott nekem két kimenőtrafót. "Vadi újak" ill. még nem voltak beépítve készülékbe. RAVILL gyártó és még annyi van ráírva, hogy ELKIS M74/32.25W ill. a primer PP-hez való és az van ráírva, hogy 100V a primer két vége közé. A szekunder 4 és 8 Ohm. Erröl tud valaki valamit mondani nekem? Holnap teszek fel róla képet is. Nyom vagy 1 kg-ot legalább darabja.
Nem, csak azokat a lámpásokat, amiket hosszú távon sem tervezek felhasználni, felajánlom a köznek (jobb, ha más munkára fogja, mintha nálam porosodik). Egyenlőre a E81L nekem is tetszik, azt nem szándékozom elajándékozni (füleserősítő, az AKG K301-hez). Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam.
Még PCL85-ös kerülhet szerintem elő. Most 7 db van jelenleg, de még emlékeim szerint kéne többnek is lennie. Ha jól értem, adjam oda djhansnak, és Ő eljuttatja hozzád?
Ekkora szerencsénk biztosan nem lesz, mint Neked. Szerintem a 25W-ból ki lehet indulni. Az mondjuk 4 Ohm-on 10V. Nem hinném, hogy egy PP trafó 10:1 áttételű lenne. Tehát erre vonatkozóan szerintem egy áttétel mérésre lenne szükség. Ezután már könnyebb volna nyilatkozni a felhasználási lehetőségekről.
Itt vannak a képek. A vasmag 7.5X7.5 cm széles és 3.4cm magas. Az áttételt még nem mértem, de majd délután. Ja és azt nem is újságoltam, hogy mindez tegnap disznóvágáson került elő.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Tranyós 100V-os is volt (APX-100).
Viszont találtam az E81L-hez hasonló teljesítménykategóriájú ECL80-asokat. És ebben még van egy trióda is. ![]()
Főleg Nektek örült a disznó
![]()
Ja, ha konkrétan ez kell, akkor megkaphatod.
![]()
Azért a trafóket nem ilyen egyszerű sorbakötögetni, mert ha asszimetrikusan terheled meg, borulnak a feszültségek.
APX-100 az csöves volt, 2xPL519, az APT-100 volt a tranyós "verziója" (Egy olyannak a toroidjára vevő lennék , hátha valaki tud
![]()
Talán meg lehetne próbálni 6sz33szhez SE kimenőnek??? Rb=3Rt-re illesztve ( állítólag triodáknál ilyen illesztésnél kevesebb a torzítás) Légrést kell bele készíteni, sztem egy próbát megér ( már annak, akinek van ilyen csöve
![]() 6sz33sz-nél Rb azt hiszem 130 Ohm
Igazad van, tényleg a"T" verzió volt a tranyós. Eredeti BEAG leírásom van hozzá.
![]()
Csak du. jó, de. dél-Budán leszek. 3-4 felé már otthon vagyok. Azt hiszem 4-5 db van, hazai gyártásúak.
Meg rosszabb a hatásfok is. Ezért nem triódáznak soha, ha nagy teljesítmény kell.
Kár. Pedig úgy örültem a trafóknak! Lehet, hogy áttekertetem. Ezek szerint akkor meg se érdemes próbálni kimenőnek? Esetleg, ha több csövet kötnék párhuzamba, kissebb tápfeszről PP-ben vagy SE-ben? Esetleg tudja valaki, hogy Szegeden teker-e valaki ilyen trafókat?
Az jutott eszembe, hogy katódba rakni a tekercset, mert ott jóval kisebb az illesztési ellenállás, de ez további sor problémát generál. Hát, én kifogytam ötletekből. Még várd meg sturbit, hátha az Ő tarsolyában erre is van megoldás.
Hát a 6C33C- nek igencsak nagy nyugalmi árammal kellene ezzel a trafóval együttműködni (úgy 120 V anódfesznél 300 mA), ehhez vastag primer kell és nagy légrés (több mm). Valószínű, hogy kicsi lenne a vaskeresztmetszet (ilyen beállítással kellene vagy 30 cm2). Meghajtani sem lehetne egy kósza ECC-vel, inkább egy másik teljesítmánycsővel katódból.
Én persze ennek ellenére megpróbálnám 6C33C-el, ha elég vastag a primer (mert pihent agyú vagyok és 500 csövem van). Katódba helyezve PPP erősítőbe (itt most nem a párhuzamos csövesre gondolok, hanem a kettős tápos ciklotron szerűre) lehet hogy jó lenne, meg kéne tanulmányozni, milyen kimenőt javasolnak ahhoz. Áttekerés előtt ilyenben is kipróbálnám (utálok trafót tekerni) a fent említett okok miatt. Végül a legjobb megoldás valószínűleg az áttekerés, mert jó a vas is, jó a kersztmetszet is. Minden bizonnyal igen dögös kimenőket lehetne belőlük okozni. ![]()
Belfegorr szaktárs
Mi hír vagyon az "EL84 pipi"-vel, az "verivell" ? ![]()
De a vasmagot fel lehet használni én símán áttekerném. Ahogy néztem a képet méretügyileg SE-hez lenne jó EL84-hez vagy PCL86-hoz.
A vasmagkeresztmetszet 40.48 cm2. Erre tényleg izmos kimenőt lehetne tekerni. Át is tekerném szivesen, de nincs hozzá gépem. A hálózati trafókat aksisfúróval szoktam tekerni, de úgy nem lehet olyan szépen dolgozni, mint a géppel és kimenőnél az bizony a hangminőség rovására megy.
Egyébként nem bírtam ki, kipróbáltam 6P14P SE-vel 250V tápfesszel és szólt, de elég nyögvenyelősen.
Találtam egy rajzot pcl86 pp-hez mi a véleményed róla? Lehet hogy majd ezt fogom megcsinálni a csövekből.
Ezt a magkeresztmetszetet hogy sikerült kiszámítani (40 cm2)
![]() ![]()
Ugyan nem tőlem kérdezted, de szerintem jól járnál ezzel a kapcsolással. Nincsen fölöslegesen elbonyolítva, kiváló hangú erősítő (csináltam már ilyet 6P3C-el). Itt is az egyencsatolt fokozat lehet kritikus. Ha nem állnának be jól az előfeszültségek, az első trióda anód és (vagy) katódellenállását kell módosítani.
![]()
Jó lesz ez, de a kimenő szekunder felső végét ne felejtsd el földelni, az nincs a rajzon.
Helló mindenkinek.
Tegnap csináltam egy egyszerű csöves erősítőt EF80-as és egy ECC85-ös csővel. Először csak sipolt az egész, de utánna rájöttem, hogy elfelejtettem testre kötni az ECC-ben lévő árnyékoló lemezt. Ezt megcsináltam és már szól is. ![]() ![]() Bocs a minőségért. Csak erre futja. ![]()
Hi
A teljesítményerősítő az EF80 akar lenni. Most csak próbának csináltam, mivel ez az első csöves cucc amit csináltam. Az a baj, hogy nincsenek más csöveim. Ezt is csak véletlenül találtam. Itt a környéken meg nincs senki akinek lennének csövei. A posta meg elég drága és rizikós lenne. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |