Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   37 / 1269
(#) _ampervadasz_ válasza lithium hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /
 
Itt van egy gyors "skicc", ami szemlélteti, az elektronsugár eltorzulásából keletkező, "barna csíkot" a képcső bal oldalán.
Megjegyzendő, hogy nagyon-nagyon óvatosan szabad állítani, és csak úgy hogy a többi szín ne állítodjon el. De valószínű, az "állvány" lazult fel, ami a képcső nyakán van, az etérítő tekecs, és a katódsugárcső, kapcsai között helyezkedik el.
Nagyon gyakran, találkozom én is, ilyesmi problémákkal, amiből 80% -nál ezzel a hibát ,el is sikerült hárítani!
(#) _ampervadasz_ válasza Power84 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /
 
Ennek előfordulása, elég nagy, mert sok TV, CRT monitor stb, a sorkimnőtranszformátoron kersztűl, müxik! A POWER led a kacsitápból kap feszültséget, az valószínű hogy jó! Esetleg mérd ki óvatosan a (táp) transzformátornál, minden feszültséget, mert az a logikainak , meg a nagy teljesítényű/nagyfeszültségű rszeknek, külön szállít feszültséget, több okból is.
(#) kocici17 válasza Power84 hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Indulj ki a "szerencséd van"-ból , hogy jó a sorkimenő.
Huzd le az eltérités csatlakozóját, hogy ne tudjon felfutni a sorvég.
Mérd meg, hogy a sor tranyó collektorán hány volt van. Pontosan most nem tudom megmondani mert nem vagyok otthon, csak szombaton leszek, de nagyságrendileg 85-135v közötti valaminek kell lenni.
Ezután a sortranyo B-E kapcsolatán lévő nagyfesz /un buszterkondenzátort / is érdemes szemügyre venni. Álltalában 1600v1,5nf . ezután meg kell nézni egy scoppal, megállitott sortranyónál, hogy van e sorjel a sortranyó bázisán vagy eggyenáramu beállitásban szenved. Eggyenáramu beállitás esetén/zárlat/ a sortranyó azonnal meghal a bekapcsoláskor. Ha van rajzod róla akkor használd, vagy tedd fel ide, mert nem tudom fejből. Ez csak egy álltalános keresési rend amit ide irtam, a telyesség igénye nélkül.

Valószinüleg nincs sorjeled, ami a sormeghajtó áramkör hibáját sejteti. Rossz esetben ha egybeintegrált akkor ic hiba. Álltalában ez az ic állitja elő a sor, a kép inpulzusokat, és az rgb-is. Persze most igy rajz nélkül nem látom magam elött, de ott keresendö a cirkusz.
(#) Fery válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Érdemes lenne még a táp primer oldali elkóit kicserélni, mert általában attól fut meg a táp....
(#) kocici17 válasza Fery hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Egyetértek....
Ja és szia Amper látom vagy
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Ápr 17, 2008 /
 
Azt viszont már tényleg elfelejtettem leírni a #211510 hozzászólásomban, hogy a sorkimenő transzformátror megdöglött!!!
A táppal csak arra akartam utalni hogy, ott kell előszőr ellenőrizni, hogy minden fesz megvan. és ha okés, akkor lehet ellenőrizni, a sorkimenő transzformátort, mert az analóg, illetve majdnem minden, erről kapja a feszt, kivéve digitális áramkörét a TV-nek!
(#) _ampervadasz_ válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Ha ezt rám étetted, akkor neked is szia, meg amúgy is!
("Ja és szia Amper látom vagy" )
(#) Power84 válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
A sorvezérlés hál Istennek nincs egybeintegrálva, megpróbálom a buszt kicserélni, a feszko a Kollektoron, ha jól emléxem 110 v körül van.
Nemtudom mikor leszek, majd megírom, mit sikerült intézni.
Köszönöm a segítséget.
(#) kocici17 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Neked szólt
(#) kocici17 válasza Power84 hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Rendben power jelezd a dolgot aztán meglátjuk.
(#) Juhász Pál válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
Helló mindenki!
Adott egy színes Grundig TV. Ha már sikeresen kicseréltem minden kondit és félvezetőt, valamint IC-t a tápban, akkor miért nem indul mégsem?
A hiba azzal kezdődött, hogy nem világított a készenléti led. Gondoltam valamiért ki ment a táp biztije. Kicseréltem, bekapcsoltam, hatalmas durranás és kiment. Beraktam egy nagyobbat, ezt nem verte ki, hanem a mágnesező kezdett el füstölni. Kicseréltem és semmi. Ezután cseréltem ki minden alkatrészt, kivéve kerámia kondik, és mégsem indul el. Hol keressem a hibát?
A válaszokat előre is köszönöm, és ha lehet magánba küldjétek.
Ha valakinek volna rajza, azt külön megköszönném.
Tipus: ST 55 715
(#) Bonanza02 válasza Juhász Pál hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
A lemágnesező tekercs vagy a PTK füstölt?

1. A PTK pogácsái össze szoktak égni és akkor zárlat van - PTK csere!

2. A lemágnesező is szokott néha zárlatos lenni. Le kell húzni a lem. tekercs vezetékét a panelről és úgy beindítani a tv-t. Ha ez a baj, akkor folytatjuk. Arra is van megoldás.
(#) Juhász Pál válasza Bonanza02 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
Hali!
Eddíg eljutottam, bekapcsolás után búg kb 3 másodpercig, aztán vége. A készenléti led egy pillanatra sem villan fel, és a tápon kívül semilyen feszültség nem mérhető.
A tápot egy trafó egy ellenálás és 3 kerámiakondi köti össze a TV résszel. Az ellenálásból lejön a feszültség, a trafóból nem jön semmi. Elméletileg nem zárlatos, tehát működnie kéne. Erre a trafóra hány voltnak kéne mennie a táp részen? Én a bemenethez képest, mind a 4 lábnál 120V-ot mérek.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Ápr 19, 2008 /
 
Hali mindenkinek...
Adott egy sharp tv....bekapcsol,szépen működnek a funkciók,de a tv képernyőjének a közepén vizszintesen egy nagyon fényes csík van,és ugrál a kép....ezt mi miatt csinálhatja?térítő ic esetleg vagy mi?tranyókat néztem benne,azok rendbe vannak....
(#) _ampervadasz_ válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
Kondikat, átnézni sűrgősen!
A TV ne üzemeltesed sokáig! Károsítja a képcsövet!
Esetleg nem ad a TV jellegzetes zúgó hangot?
A sorkimenő transzformátor közelében, vannak elkók azt nézd át!
Az ugrálás a függőleges szinkron elálítódása miatt, van, ebből adódik a fényes csík megjelenése is!
(#) _ampervadasz_ válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
Ja pakolj fel rólla képet, szétdobva!
Sharp tv, de milyen sharp?
Az ic hibás nem lehet, ha meghibásodna, nem lenne függőleges eltérítés!
(#) _ampervadasz_ válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
A függőleges eltérítő IC típusa? TDA1675, TDA4866?
(#) kocici17 hozzászólása Ápr 20, 2008 / 4
 
Kedves kollegák...
Egy tapasztalatot osztanék meg mindenkivel.
Tegnap ismét egy olyan tv-hez volt szerencsém ahol a forrasztásokat nem gyöztem javitgatni, minek köszönhetöen sok kh, és áthúzás volt.
Miután ezeken a hibákon átverekedtem magam, már hagyománynak mondhatóan össze vissza müködgetett, és közben már nem volt semmi baja.
Tisztára processzor, és tápvonali hibára utalt a jelenség, miszerint teljesen rabszódikus módon magától kikapcsolgatott, meg képméret, és párna hibákat gyártott rendszertelenül a tv. /ezzel már projektornál is találkoztam és a megoldás ugyan ez volt ott is./
Miután már semmi fizikális és villamos hibát nem találtam, jött a logikai \"nyomozás"\.
Ennek örömére az eepromot kiforrasztottam, a képen látható emp20 al kiolvastam majd FF-re töröltem.
Ezután visszatettem a tv-be, és hagytam hogy konfigurálja fel ismét a proci.
Az eredmény az volt, hogy a proci az üres eepromot ismét megirta a gyári paraméterekre, és innen tökéletesen müködik a tv.
Kiolvastam ismét az eepromot, és összehasonlitottam az elözö adattal.
Beigazolódott a gyanúm, miszerint a sok elektromos hiba következtében az eeprom tele lett értelmezhetetlen zagyvalékkal, és ez okozta a cirkuszokat.....

Magyarázat a jelenségre:
A tv-k többségében a program nem az eepromban van, mert az csak a beállitási adatok mentésére, és bekapcsolásnál a visszaolvasásra szolgál. A processzornak nem áll modjában az eeprom teljes törlése, igy ha az adattáblába szemét kerül, akkor nem tudja módositani, mert arra a cimre irásra nincs hozzáférése, csak olvasásra. Igy a folyamat végén biztos, hogy hülyeséget olvas, és a CRC-sem lesz jó.
Vannak olyan készülékek /pl projektor/ ahol a geometriát, és a konvergenciát .ill. ezek adatait/ is itt tárolja, amit egy törlés után újra be kell állitani és menteni. Mivel álltalában I2C buszon történik az adatátvitel, igy elöfordulhat, egy hibákkal megtűzdelt tv az elektromos javitás után nem mükszik tisztességesen. Az eeprom törlése sok esetben segithet, /van pár kivétel ahol gyárilag konfigurálnak, és a szerviz startkódót beleitják/ mivel oda nem ir, csak olvas a proceszor, /ezért kell leolvesni elötte/.
Persze nem árt, ha az adatforgalom közé tud olvasni az ember egy számitógéppel, /a projektornál én is ezt tettem/ igy vissza lehetett fejteni, hogy mi az amit a proceszor ir, és mi volt amit a gyár irt az eepromba. Csupán csak azért irtam ezt le, mert sokszor olvasom, hogy eeprom tartalmat keresnek, és sokszor tök fölöslegesen, mert az üres eepromot a készülék konfigurálja induláskor. /mint irtam kivételek vannak/ ezért olvasom elöbb le a tartalmat, és dekódolom vissza.

Kérem a kegves moderátorokat, hogy ha nem jó helyre irtam volna be tegyétek abba a topic-ba ahova való.Köszönettel kocici
(#) Fery válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 20, 2008 / 4
 
Szia
Egyetértek, de mostanában egyre kevesebb az olyan gép, amelyiknek a procija irja az eepromot. Régebbi Funai, Philips, meg jónéhány távolkeleti csoda van amelyik igy csinálja. Az újabb készülékekhez már keresni kell a Dump-ot, és ennek nem müszaki, hanem főleg anyagi okai vannak a gyártók részéről, lévén a márkaszervizeket is el kell látniuk munkával. Ugyanis nem adják ki a memóriatartalmat hanem vidd be a gépet majd ők beirják. Nem is szeretik az olyan oldalakat ahol fent vannak a dump-ok mert ez nekik nem egy jó üzlet.
Kiegésziteném még azzal, hogy sokszor meglehet előzni a memória szemetelődést ha leárnyékoljuk a processzort meg az eepromot, / általában lehet egy ónozott lemezt ragasztani a tetjére és egy vastagabb vezetékkel lekötni a szekunder talajra. Vannak olyan gépek ahol ezt gyárilag is megteszik, de a nagyrésze nem, lévén kell a munka a márkaszerviznek. Sajnos ugyanezen okokból szeret megfutni a TV-k tápja is. Az összes hajam /a maradék/ is égnek áll amikor a hütőborda szárnyai között találom a táp primer oldali elkóját, vagy közvetlenül a táptranyó, vagy a nagyteljesitményű ellenállás közvetlen közelében. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a világ összes fejlesztőmérnöke idióta. Ma már müszerész szakmunkásképzők első osztályában tanitják anyagismeretből, hogy mennyire nem szeretik az elkók a meleget, mivel hajlamosak a kiszáradásra. És akkor szinte minden TV-ben a hőforrás mellé épitik őket. Ez egész egyszerüen nem lehet véletlen. Egy hütőborda szárnyi közé rakott elkó ippeg 1-2 évet kibir ami azt jelenti, hogy a garancia lejárta után rövidesen lesz munkája a márkaszerviznek.

Fery
(#) kocici17 válasza Fery hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
Telyesen egyet értek veled. Irtam is, hogy van olyan ahol a start cim az eepromban van, vagy CRC, vagy bármi ami a startoláshoz kell.
Ezt csak azért irtam le, mert nem egyszer olyan készülékkel nem tudnak haladni ahol ez nem gond.
Tulajdonképpen továbbra sem rakják a programot az eepromba, hanem a proci hivhatjuk/ kontrollernek is/ tartalmazza. Egyébbként mindegy, hogy mi a kommunikácio az eeprom és a proci között,bele lehet halgatni, és ez tény. Innen felkészültség, idö, és a szükséges eszközök kérdése az eredmény.
(#) kocici17 válasza Fery hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
A kondi historia az meg a tervezések "szégyene"üzlet.
(#) kocici17 válasza Fery hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
Ja és még egy gondolat....ezt hiába árnyékolták volna, mert a tápellátás, és a nem megfelelö forrasztások okozták azt, hogy az adatforgalmi idöben hülyeséget irt a proci, ami üzemszerüen nem lehetséges.
(#) Sebi válasza Fery hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
Kisárgítottam a két korrekt és lényeges hsz-t.
(#) Fery válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
Természetesen, attól nem véd meg az árnyékolás, az inkább a nagyfesz oldali kisülések ellen " Véd ", persze ez is csak a kissebbektől, ha már a sorkimenő kezd kicsattogni centis szikrákkal, ott már térdre imához azt vagy bejön vagy nem.
Azonkivül sajnos ami még ezzel kapcsolatban sok problémát okoz, az a hullámforrasztás minősége. Jobb gépekben már a nagyobb áramú nagyfrekin pörgő részeket /sorkimenő, táptarafó, táp, sorvégtranyó stb.../ már szegecselt furatokba rakják, de ahol nem, ott a vékony hártya ami a hullámforrasztás után megmarad, hamar kikráteresedik a majd 16khz-es rezgéstől meg a nagy áramfelvételtől. Na ilyenkor jön az, hogy összevissza hülyeségek kolbászolnak az adatvonalon, és tele lesz memóriaszeméttel az eeprom.
Fery
(#) kocici17 válasza Fery hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
A meghibásodások számának igen magas százalékát okozza az álltalad leirt technologiai hiba.
Nem igazán láttam kivételt ez alol. Igy a javitás 90%-ban a forrasztgatásokkal kezdödik.
(#) Fery válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
Na, ez igy ebben a formában...Igaz. Úgy kezdek minden gépet, főleg a régebbieket, hogy nekitolom a panelnak a nagyitós lámpát és végignézem az egészet.
Aztán kidobálom a táp primer oldali elkóit, nem méregetem, azonnal csere. Annyira kis tétel pár db elkó, hogy nem éri meg méregetni. Onnantól tudom azt, hogy a javitás alatt stabilan fog menni a táp. / na meg később is /. Ezután jön az hogy belefogok annak a hibának a javitásába amiért a gépet hozták.
Fery
(#) kocici17 válasza Fery hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /
 
Hát igen. Pedig ,ha körültekintöbben terveznék a komponensek elhelyezését akkor sok fölöslegestöl megkimélnék a müszerészek magukat.
Nálam is ilyenkor szemüvegek csere, stereo lupe rá, aztán mint a vakegér .....20cm-ig éles a kép a többihez meg le kell szerelnem a fejem.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Ápr 21, 2008 /
 
Üdvözlet mindenkinek...
Visszatérve a sharp tv-re...elkókat cseréltem,nincs sikerélmény...annyit elértem hogy most is bekapcsol,de most már csak a vízszintes fényes csík látszik
De találtam doksit az elektrotanyán mutatom is a linket...(SHARP 70GS-64S)olvastam ezt az eeprom-os dolgot...ha ilyen baja van a kütyünek,tudom ezt vhogy javítani vagy mi pénbze volna egy ilyet megoldani?
(#) Fery válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /
 
Akkor már csak az maradt, hogy a függőleges végfokba nézz körül, képvégfok IC, előtte szokott lenni a tápon egy ellenállás, dióda......, ezeket nézd át, nem olyan nagy dolgok ezek.
Következő: »»   37 / 1269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem