Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat! Idézet: „uli : AZ UPS trafója jó hálózati trafónak? Én azt hitem hogy magasabb frekvenciára van” Elméletben igen, gyakorlatban nem. Első ok: A kifejezetten inverternek szánt trafókat általában fordítva tekerik. Én is tekertettem még tavaly egy 2kW-os toroidot, aminél direkt kértem, hogy a primer tekercs kívül legyen. Ez fontos, ugyanis a primer oldalnak hülni kell, lefelé transzformálással ellentétben itt ez melegedhet. A UPS-ben gondolom az EI magos trafót is részben ennek figyelembevételével tekerték / primer oldalra nem tekertek mást. Az elgondolás jó, hogy a UPS magasabb frekvenciával működne. Elektronikailag be is bizonyítható, hogy magasabb frekvencián jobb hatásfok érhető el inverternél, ám ha mondjuk 200Hz-el kapcsolnák primer oldalon (12V) akkor bizony a kimenő 230V is 200Hz-es lenne. Így ezért ezt nem célszerű... hálózati eszközöket amiket hajtanál róla 50-60Hz-re méretezték. Ugyan vannak olyan eszközök, amik minden gond nélkül elviselnének többszáz Hz-es válótáramot is, de erre UPS-t gyártani nem gyártanak. Továbbá: A számítógépes és az olcsóbb szünetmentes tápegységek, nem színuszos inverterek. Mint tudjuk, isszonyatos jelformákat produkál, nagy terhelés alatt egy négyszögjellel hajtott induktivitás / trafó. Efölött, ezzel a trafóval például a négyszögjelekből eredő tranziensek olyan mértékűek lennének más frekvencián hogy rendkívül lerontaná a hatásfokot, és a teljesítmény tetemes része nem hasznos munkára fordítódna.
Köszi a felvilágosítást!
Amikor rájöttem hogy már az "elmezavar" elmúlt nála rádugtam a labortápomat a hálózati trafónak nem igazán 50Hz ez hangja volt szinte sípolt Üdv!
Én is így tudtam, eddig ezért pihent a helyén... ÉS azt hittem Ő ebből csinált lab. tápot, ezért kérdeztem rá. De akkor inkább hagyom, ha nem erre való.
![]() No de most Topi, kicsit összezavartál a négyszögjelekkel. Azt értem, hogy kívül van a primer, azt is, hogy 200 Hz-et nem szereti minden termék, de a négyszögjelekkel összezavartál. Értem, hogy nem szép jelalakot produkál nagy terhelés esetén, de erre az infóra nekem most nincs is igazán szükségem nem? Ugyanis ha szinuszos 50 Hz-ről üzemeltetem, akkor engem a csúnya négyszögjelek nem igazán foglalkoztanak nem? No már magamat is összezavarom. Lényeg: Használhatom az ups-em trafóját úgymond hagyományosan? (Primerrre rákötöm a 230VAC-t, és a szekunder oldalon lévő feszt pedig használom amire akarom-> pl labortáp, erősítő stb) Kössz: uli
Ezt most igazából én sem értem. A UPS-em trafója ei magos, de a primer van belül és a sekunder kívül. Ezen kívül pedig ez a trafó látta el az akku töltésének feladatát is, ott pedig pont fordítva működött, mint az inverteres módban. Áramszünet esetén egyszerűen a primer részt egy relé átkapcsolta a kimenetre, és az inverter elektronikája pedig meghajtotta a sekundert. Egyébként én már többször is használtam ezt a trafót más célokra is, és semmi különbséget nem tapasztaltam. Viszont a labortápban nem ez van, hanem egy erősítő trafója, mivel ez össz csak 2X7.5V ot ad le, ami kevés volt nekem, mert 30V os tápot szerettem volna.
A négyszögjelekről: Azoka az inverter rész elektronikája miatt keletkeznek, de ez egy jobbfajta UPS volt újkorában, így ennél fel és lefutó élek voltak, hogy jobban hasonlítson a sinusra. Tehát én úgy gondolom, hogy simán használható, legalábbis ez a trafó. De javítsatok ki, ha tévedek.
Használható persze, csak mondtam, hogy nem többszáz Hz-re tervezett. És ebből következett a négyszögjeles következtetés. Ennek úgymond folyománya volt a túlzott mértékű tranziensek miatti rosszabb hatásfok.
Köszönöm, így már világos. Én is erre gondoltam, csak kicsit félreértettem a válaszodat...
Szevasztok!
Utánépítettem a HE-n is megtalálható LED Shine Discofényt. A terv az saját, és a kapcsoláson is módosítani kelett, mert a honlapon lévő hibás. Bedobozolva ugyan még nincs, de képet kaptok róla. üdv: aderka
Szia!
Szép lett, de szerintem az a kábel amit hagytál neki az nagyon rövid... A honlapon lévő nem hibás, mert én 2 éve azt építettem meg és tökéletesen működött, amíg szét nem szedtem a ledek miatt
Hibás, mert az LPT port /strobe lábát használja.. D0-D7 ig kell használni, és a GND-t.
Ez ideiglenes megoldás. Ha be lesz dobozolva és kezdek is vele valamit, akkor majd megoldom.
Már nem emlékszem mi az a D0-D7, de gondolom, hogy az LPT-nek hanyas portjain menjen a jel.. És ott a az első ledet a 2-es érintkezőre kell kötni, az utolsót meg a 9-re. (Ha jól emlékszem) De majd du jön egy srác aki megcsinálta, majd ő alátámasztja vagy megcáfolja az állításom.
Itt jól mondod
. a 2-es lábtól a 9-es lábig kell bekötni az LPT port polusait. De a rajzon az 1-es lábtol van bekötve az pediglen a /strobe. Szóval hibás a rajz.üdv: aderka
Sziasztok! Ugyan én nem építette ezt meg, de sok más LPT-t.
A D-D7 az LPT port 8 adatbitje. a lábak, ahogy mondod, 2-9.
Szép lett. Ezt én is megépítettem, csak én optocsatolókkal és próbapanelen.
Jó kis fény csak nekem kicsi a lencsém hozzá mert csak 6centis... Majd még kell szereznem egy kb 10 cm-s lencsét és úgy már jó lesz. Amúgy nem rossz kis fény.
ÉN nem építetteM
Ő nem építette ... Na, majd ezt még átvesszük.
Sógorommal terveztünk PIC-hez egy fejlesztő panelt. Sikerült a legfontosabbakat feltenni rá, bár ahogy elkezdtük használni, kiderült, hogy pár dolog még hiányzik róla. Ami viszont van : USB, RX-TX kivezetés RS --232-höz, infra bemenet, 1-wire, 24cxx memoria, DS 1307-es Óra IC, 4x4-es mátrix keyboard, nyomógombok, minden porton LED, tranyóval hajtva melyek nyitott kollektoros kivezetése is használható, LCD kijelző csatlakoztatási lehetőség, táp, stb... Alapból 16F877, 18F4520,4550-es PIC-hez jó de mivel Textool foglalattal szereltük, adaptereket lehet hozzá késziteni, nagyon sokféle PIC-hez. Bár alig készült el, már készül a következő ennél sokkal fejlettebb panel is...
Nagyon szép, ez már gyári minőség! Tátva maradt a szám, és a szemem is majd kiesett.Gratulálok hozzá!
Köszi, de attól nagyon messze van...bár a nyákot valóban gyártattuk, csak a tervezést és a beültetést csináltuk mi, mivel majdnem A4-es méret otthon kicsit nyügös egy ekkora nyákot legyártani, föleg vasalva, ugyanis foto eljárásra nem vagyok felkészülve.
Ezek a precizios aljzatok alkalmatlanok probapanelhez.
Negyszer-otszor beledugsz valamit es aztan ugy kitagul, hogy lotyog benne a tuske. Jobb a negyzetes keresztmetszetu, aranyozott (mint a vinyoknal). Egysorosnal kulonosen. Egyebkent szep munka.
Nagyon jol nez ki!
A DIP kapcsolok funkcioit gondolom dokumentaltad ![]()
Sziasztok!
Elkészítettem egy basszusra villogót. A kapcsolási rajzot proli007 tervezte meg számomra, ezért sok köszönet érte! A kivitelezés SMD alkatrészekből lett megoldva, a csatlakozók és az elektrolit kondik azok furat szereltek. Túl sok hozzáfűznivalóm nincs, szépen működik, teszi a dolgát. A vezérlőpanel NyÁK-ján kicsit módosítanom kellett marás után, mert egy kis hiba felett átcsúsztam, de annyira nem látványos szerintem a javítása. (Az SMD alkatrészek beforrasztását még kell gyakorolnom,meg a NyÁK vágását, de azért alakul az eddigiekhez képest) A szobámban sajnos nem tudok rendes fényviszonyokat teremteni, ezért elnézést a képek minőségéért.
Görbe vezetősávok... Na, ilyet sem láttam még kimaratva...
De jól néz ki, gratula!
Köszi
![]() A LED-ek elrendezéséhez szerintem ez illett a legjobban. Élőben nagyon jól néz ki a kimart panel Csak sajnos meg kellett válnom tőle, mert nem magamnak készült
A" görbe " és az íves két külön dolog , de nekem is
tetszik.
Igazad van ez nem a nyelvészeti fórum nem sértésnek szántam
Nem is annak vettem.
Amúgy meg tényleg nem helyes ide a "görbe" szó, de már nap vége van és lazulok...
Sziasztok!
Volt mostanában valamennyi időm és elkészítettem az mp3 lejátszóm nyákját. Igaz ez is prototípus maradt mert kiderült hogy rosszul terveztem meg az SD kártya kiosztását, emiatt tükrözve lett (ez az a vezetékelés a nyákon). Meg a háttérvilágítás tápja is el lett kötve egy kicsit... Atmega64 van benne, VS1011-es MP3 dekóder. Nokia2600 kijelző, FT245-ös USB-soros-FIFO a kommunikáció miatt, és microSD kártya. Akkunak Nokia BL-5C akkut használok, elvileg ki kéne bírnia 10-12 órát, de méh nem próbáltam. A szoftver az még kezdetleges, csak alap dolgokat tud, de már a töredékes fájlokat is kezelni FAT16-on, viszont valószínűleg át kell térnem FAT32-re mert van 1-2 korlátja a jelenleginek ![]() Méretileg kisebb mint egy mobilteló. A nyáklemez egy kicsivel kisebb mint egy Ipod nano, de a végleges nyákja ehez képest kb 7mm-rel rövidebb lesz. A tetején van a hangerőszabályzás, az elejére majd kerül egy kis tárcsa amit lehet billegtetni az előlapon, ha majd egyszer elkészül a doboza
Jesszusom, nem vagy egyszerű figura, ez már nekem nagyon durva! Eszméletlen komoly, elismerés és gratuláció a részemről, ez gyönyörű munka!! :kalap:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |