Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   39 / 124
(#) Shoo válasza szilva hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

nem, a 18f2321-es smd-set
(#) sector99 hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok !
Elsősorban "szilva"-hoz lenne a kérdésem: kezdő vagyok PIC témában, a Te pákaszabályozódban át lehet-e e programot írni 18F2550-re ? (Mindjárt hozzáteszem, hogy nem olvastam el a két PIC adatlapját...)
Köszi !
(#) szilva válasza Shoo hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Ok, előkotrom az aktuális verziót...
(#) szilva válasza sector99 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Hát, a programban ugyan nincs emlékeim szerint semmi olyan, ami miatt ne lehetne átírni, de a PIC bekötését meg kellene nézni, hogy az eredeti kapcsolásban felhasznált lábakon a megfelelő funkciók elérhetők-e (elsősorban a 2550 VUSB lába jut eszembe hirtelen, aminek utána kellene nézni).
(#) sector99 válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

OK ! Majd átnézem az adatlapokat, hogy miben különböznek. Próbálkozom és ha elakadok akkor sikítok Neked....
(#) brezinajanika hozzászólása Feb 24, 2009 /

Hello!
Na sikerült kijavítani a problémát a forrasztóállomásban,de most meg a beállított max érték 250°C lehet.A páka hegye meg vörösen ízzik.Nagyon közre játszhatott ebben a dologban az,hogy nem kaptam 3k3-as potit csak 4k7-eset?
(#) Shoo válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Hali! Érdeklődnék, hogy sikerült-e megtalálni a friss verziót? Ha nem akkor honnan szedjek le egy jót? Köszi!
(#) szilva válasza Shoo hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Szia! Igen, bocs a késlekedésért, de ellenőriznem kellett a másik gépemen is, hogy milyen verzió van meg. Felteszem az egész MPLAB-os projektet egy zip-ben. Akár bele is lehet nyúlni, de a "V3_noboot.hex" filet beírva a PIC-be azonnal használható is. Az eredeti koncepció szerint a firmware képes bootloaderrel is működni, akkor elvileg soros porton keresztül frissíthető is. Ez a "noboot"-os hex nem tartalmaz bootloadert.
(#) Shoo válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Köszi szépen!
(#) krkic hozzászólása Márc 2, 2009 /

Hello

Az oldalon levő kijelző nélküli kapcsolás szerintetek működne egy Weller WSP 80 pákával?
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 2, 2009 /

Helló !
Azt szeretném kérdezni ,hogy a MOC 3061 helyet MOC 3021 -et használhatok ? Köszi !
(#) vzoole válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

igen... bármilyen MOC30xx vagy TLP30xx jó.
(#) nagy hoho válasza vzoole hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Köszönöm a választ !
(#) LaciSupreme hozzászólása Márc 3, 2009 /

Sziasztok!

Ismét egy kis gond merült fel a JLT-02 állomáson..
(A korábbinál igen, a LED volt fordítva, köszi VZolee)

Szóval trimmerek közép állásban, a "nagy" potit elkezdem tekerni, minden rendben, felfűt, azután elkezd villogni nagyon gyorsan, ahogy kell.
Viszont amint elérem az 1/3-ad állást, a LED kb másodpercenként 2-őt villan, és nem igen megy feljebb a hőfok. Hogyha tovább tekerem, ez a villogási sebesség lelassúl úgy 1/sec-ra.

Táp 24 Volt váltó, 50 VA.
Valakinek ötlete?
(#) vzoole válasza LaciSupreme hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Ha az én verziómat építetted... akkor be kell állítani megfelelően a potmétereket.

A nagy potival párhuzamosat én 1,6K-ra szoktam állítani (miközben a nagy poti maxon van), a másikat 200-300 Ohm-ra.

Habár én hőmérés közbe állítottam be, de több panelen is ezek az értékek jöttek ki.
(#) LaciSupreme válasza vzoole hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Igen, a te verziódat építettem (http://www.underspeed.xte.hu/hunpage/elektronika_forraszto.htm), sajnos ugyan az a helyzet, csak máshol jelentkezik a hiba.

A nagy poti középső kivezetésén (IC 10-es láb) 1,22-1,17 V-ot mérek, közel a feléig tudom így tekerni.
Hogyha tovább megyek, akkor elkezd ugrálni a feszültség.
(#) LaciSupreme válasza LaciSupreme hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Közben megoldottam. Az első erősítőfokozat trimmerét nagyobbra cseréltem. A második erősítő feszültségosztóját is egyszerűsítettem: egy 10 kOhm-os poti egyik felét egyből a pozitív, a másikat a negatív pontra kötöttem az eredeti ellenállással.
Ezzel nem lehet hőfokot pontosra állítani, de egyszerűbb, és valamiért csak így működik nálam.
Szóval akinél hasonló a helyzet, tehet egy próbát..

Köszi a segítséget azért, jó hogy van ez a tutor.
(#) Steven19 hozzászólása Márc 7, 2009 /

Sziasztok! A cikkben szereplő készüléket szeretném megépiteni vagy valami hasonlót hozzá : Forrasztó állomás 2 by Attila86
.
És a következő lenne a kérdésem, a cikkben lévő pákám van és ha a fűtőszálam 450Celsius hőmérsékletű. Ekkor hány Ohm-ot kell mérnem a hőérzékelő kivezetésein? (Azért kérdezem mert nincs ekkora méréshatárú hőmérőm)
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv
(#) Attila86 válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Üdv.!

A pákában lévő hőelem feszültséget ad, ennek értéke lineárisan változik a hőmérséklet változásának következtében. Tehát nem ellenállást kell rajta mérni, hanem feszültséget.
Nem tudom megmondani hogy 450 fokon mekkora feszültséget ad a hőelem. De a cikket ha végigolvasod, akkor választ kapsz arra hogy hőmérő nélkül hogyan tudod viszonylag pontosan beállítani a hőmérséklet-kijelzést.

Üdv.: Attila
(#) Steven19 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Helló. Akkor miért van az hogy ha feszültséget akarok mérni rajta akkor U=0V hidegen illetve melegen, viszont melegen 0Ohm-rol elkezd változni felfelé? A 24V-ot a 13Ohm-os kapcsokra kötöttem. Egy 150W-os toroid hálózatitrafó 24V-os szekunderéről
(#) Attila86 hozzászólása Márc 7, 2009 /

Lehet hogy rossz méréshatárt választottál. A hőelem uV nagyságrendű feszültséget ad.

Helló. Én is úgy tudtam hogy a hőelemek feszültséget adnak ki. Csak arra számitottam hogy legalább mV-ban kitér, kb 40mV-ig engedtem.Oké kössz a segitséget. De ha megkérhetlek rá akkor leirod nekem hogy 450Celsiuson mekkora feszültséget ad ki a hőelem?Ha megteszed előre is kössz a segitséget.
(#) AMD válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Nem tudom jó-e. Nem próbáltam.

Idézet:
„De ha megkérhetlek rá akkor leirod nekem hogy 450Celsiuson mekkora feszültséget ad ki a hőelem?”

A #390637-as hozzászólásban válaszoltam:

Idézet:
„Nem tudom megmondani hogy 450 fokon mekkora feszültséget ad a hőelem. De a cikket ha végigolvasod, akkor választ kapsz arra hogy hőmérő nélkül hogyan tudod viszonylag pontosan beállítani a hőmérséklet-kijelzést.”

Helló.A multimétered tud hőmérsékletet mérni?Mert ha igen akkor a multimétered hőelemje helyére kösd be a páka hőelemét és ha adsz a fűtőszálnak 24V-ot akkor ahogy melegszik úgy mutatja a páka hőeleme által a multid a hőfokot. utánna 450 celsiuson átváltod feszmérőbe és megkapod azt hogy mekkora feszt ad le. Üdv.:Steven

Ezzel én nagyon is tisztában vagyok...

De nem tudok ilyen mérést megejteni mert 40km-re vagyok a forrasztóállomásomtól.

Helló. Akkor bocs. Legalább a probléma megoldódott. Mostmár a multiméterem tud hőmérsékletet mérni és megtudom mostmár javitani hogy tudjak mérni vele ilyesmit is mert a gyári szondája eltört és nem tudtam hogy mivolt a végén termisztor vagy hőelem ezekszerint az utóbbi. . Másrészt még az utánépitésnél seholse tartok, mert nem a tiédet akarom megépiteni csak olyan pákám van mint amilyen a cikkben és ezért kérdeztem, utálom másolni mások munkáját ezért elhatároztam hogy sajátot csinálok csak mint példaképpen tekintek a rajzára.
Üdv.
(#) zaky hozzászólása Márc 10, 2009 /

Szia Attila! Egy kérdésem volna hozzád. Építem az általad közzétett Forasztóállomás II-t. Van vele egy kis probléma, amivel nem boldogulok. Amikor a hőfokszabályzó potit megmozdítom, a kijelzett érték rendben átvált a beállított értékre, de nem vált vissza a tekerés leálltakor a pillanatnyi mért értékre, sem később, csak ha az áramkört újraindítom. Próbáltam a C23 értékét csökkenteni, de ekkor sem vált vissza a kijelzés. Tudnál segíteni, hogy mit ronthattam el?
(#) Attila86 válasza zaky hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Üdv.!

Amikor ez a hiba jelentkezik, tehát amikor 'kiakad' a kijelző, akkor a D5 és D6 diódák 1-1 lábát csípd el. Egyszerre csak az egyik dióda lábát. A kettő közül valamelyik elcsípése után pár másodperccel a kijelzésnek vissza kell állnia (a tizedespontnak el kell aludnia). Ha ezzel megvagy, akkor némileg behatároltuk a hiba forrását és majd egyéb mérések következnek...

Oszcilloszkóp nagyban segítené a hibakeresést. Van szkópod?

Egyébként megpróbálhatod az R18 és R19 ellenállásokat kis mértékben növelni (mondjuk 220Ohm-ra). Ezáltal a hiba lehet hogy megszűnik, de cserébe érzéketlenebb lesz a tekerés-figyelő áramkör a poti eltekerésére.
(#) zaky válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Kösz a gyors választ. Holnap megpróbálom amit írtál. Úgy látszik én rossz helyen keresgéltem, mert én a C15 és az R23 alkatrészek értékeit próbáltam módosítani. Az nem baj, hogy érzéketlenebb lesz a poti mozdítására, mert jelenleg eléggé érzékeny.
Egyébként eléggé sokat szórakoztam már ezzel a kapcsolással, mert nem JLT-02 pákát vezérlek róla, hanem egy Weller WSP80-at. Az a fokozat, amely az eredeti kapcsolásban a hőelem jelét fogadja, ki lett cserélve egy mérőerősítő kapcsolásra.A szabályzó rész már jól működik, a hőmérséklettől függően a komparátor bemenetére 150C-nál 1,5volt, 450C-nál 4,5volt megy, kb. 10celsius fokon belül tartja a páka hőmérsékletét. Már csak ezt a kijelző beragadást kellene megszüntetni.
Következő: »»   39 / 124
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem