Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Explorer 16 + Graphics PICtail Plus
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Elektroman hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
Ha valakinek sikerült rendesen használnia ezt az eszközt az légyszives írja le nekem, mert nem sikerült rájönnöm hogyan kéne "felépíteni a könyvtárszerkezetét" egy projektnek. Először az AN1136-ot szeretném életrekelteni és mondjuk debuggolni de az sem megy.

A válaszokat előre is köszönöm : Gerzsenyi Marcell
(#) SWORDFISH válasza Elektroman hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Üdvözletem
Én is most leptem meg magamat egy explorer 16-ossal. A pic-ek tekintetében még kezdő vagyok, de azért leírom azt a pár dolgot amire rájöttem eddig. Pickit 2-vel programozom. Elég trükkös volt felprogramozni mivel a 16-oson a pickit 2 es tüskesor mellet van egy 1-es szám, de figyelj mert nem az az egy es láb hanem pont fordítva van. Tehát a pickit 2-n a ledeknek a pic/pim felé kell nézniük! Így már szépen felismeri a „Pickit 2 programmer”, egyébként a 2.51-est használom a hardware software -jét is frissítettem 2.31-re. Nálam az MPLAB 8.00 nem akarja használni ezt a programozót így azt nem is erőltettem. Egyébként mindenhol az ICD 2-t ajánlják debuggolásra, Azt meg még ugye nem raktam össze, az a fránya csatlakozót nem lehet beszerezni Bővebben: Link . Aztán még a programmal is megküzdöttem mert config -okat is kell beleírni amiről nem sokat lehet neten találni.

Itt egy saját program ami a 8 ledet villogtatja.

#include < p24fj128ga010.h >
_CONFIG1( JTAGEN_OFF & GCP_OFF & GWRP_OFF & ICS_PGx2 & FWDTEN_OFF)
_CONFIG2( FNOSC_PRIPLL & FCKSM_CSDCMD & OSCIOFNC_OFF & POSCMOD_HS)
#define DELAY 16000
main(void)
{
TRISA = 0xff00;
T1CON = 0x8030;
while (1)
{PORTA = 0xff;
TMR1 = 0;
while ( TMR1 < DELAY) {}
PORTA = 0x00;
TMR1 = 0;
while ( TMR1 < DELAY) {}
}}

Olyan Graphics PICtail Plus-t meg már nem vettem mert így is sokat költöttem. Remélem tudtam valami használhatót mondani. Lehet hogy csak én nem értem, de legközelebb legyél egy kicsit érthetőbb.

Csak kíváncsiságból valaki tudja, hogy hány rétegű az explorer 16 mert én 5 réteget számoltam szabad szemmel?
(#) Elektroman válasza SWORDFISH hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Hát sajnos nem most nem tudom kipróbálni, csak este de én is szívtam vele elég sok helyen. Debugglni nem egyszerű ezt szerintem, vagy én nem értek még hozzá. ICD-m nincs PK2-vel próbálkozok. Próbálatama a PK hexet beírni az EXP16 4550jébe fel is ismerte PK2nek de tápfesz bajra hivatkozott n nem programozta az eszközt.esetleg MSN-en el tudlak érni?

Köszi a választ Üdv M.
(#) SWORDFISH válasza Elektroman hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Igen ismerős probléma. Hivatalosan annak tervezték csakhogy „hivatalosan” sosem működött mert nincs rajta nagyfeszültséget (13V vagy valami hasonló) előállító rész. Szerencsére még nem hagyták le róla. Az újabb pic-ek már támogatják a kis feszültségű írást. Az adatlap végén lévő ezzel kapcsolatos rész totál elavult.

A lényeg, hogy pár lelkes „rajongó” megoldotta ? a problémát.
Ezen a fórumon van az amit elvileg be kell égetni.Bővebben: Link
Itt pedig a témával kapcsolatban beszélgetnek. Bővebben: Link
Nekem most nincs erőm ezzel foglalkozni talán majd holnap nekiülök. Ha addig is rá jössz valamire ne tartsd vissza mert engem is érdekel.

MSN-t már régóta nem használok, mert a régebbi verziók nem mennek mert érzik, hogy régiek az újaknak meg valami egyéb kínjuk van.
(#) SWORDFISH válasza Elektroman hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Jó hír Felprogramoztam ezzel a hex-el és működik. Tudom programozni a pic24-es pim-et vele. Debuggolni még nem tudom hogyan kell, de van egy olyan érzésem, hogy nemfog menni ezzel, mivel mindenhol ICD 2-t írnak
(#) Elektroman válasza SWORDFISH hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Megy a debug is úgy mint a PK2-vel... a többit még nem próbáltam
(#) p3n3m hozzászólása Aug 16, 2008 /
 
jóestét mindenkinek!
Kaptam szülinapomra egy graphic pictail plusst, de a példákon keresztül nemigazán értem a működését-programozását . Az alapokban kéne egy kis segítség. Valaki tudna segíteni?
Előreis köszönöm:Katona Ábel
(#) af27 hozzászólása Szept 5, 2008 /
 
Üdv.

Nemrégiben vettem egy Explorer 16 –ot + egy Graphics Pictail Plus v2. –t.
Nem vagyok egy zseni ezen a területen, de már egész jól megy a dolog.

Egy gondom lenne csupán, már sokat nyüstöltem a kapcsolási rajzokat, de nem nagyon jöttem rá, hogy hol tudnék felszabadítani 4 analóg és 4 digitális portot.

Igazából 4 hőmérő szenzort szeretnék rákötni, a szenzor adott, és négy relét szeretnék kapcsolni.

Még az AD konverzió nem nagyon megy, sőt. Nagyon nem megy.
(#) Elektroman válasza af27 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Közkincsé tudtnád tenni amire jutottál? lehetőleg kommentezve én azótaa graphic kártyával nem is foglalkoztam reméltem valakit tud majd útmutatástadni. az AD még én sem próbáltam ezena kártyán de majd utánanézek hogyan lehet.
(#) af27 válasza Elektroman hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Semmi komoly.

Egyszerűen, csak a gyári példákon keresztül megpróbálom megvalósítani azt, amit szeretnék.

Most mindent leírni kicsit sok lenne.
Én úgy indultam el, hogy a MICROCHIP honlapján lévő Pictail Plus demóit letöltöttem, majd a már ott megírt rutinokat, magyarosítottam, átírtam úgy hogy nekem megfelelő legyen.

Pl.:
ADC.c – AD konverzió
SYSTEM.c – Karakteres kijelző + gombok + ledek
Graphic.c – Grafikus kijelző
Button
Editbox
Stb…
Stb…

Ha konkrét dolgot kérdesz, akkor talán tudok válaszolni.

Megpróbálom kihasználni a már előre megírt fügvényeket, funkciókat.
(#) icserny válasza af27 hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Idézet:
„Egy gondom lenne csupán, már sokat nyüstöltem a kapcsolási rajzokat, de nem nagyon jöttem rá, hogy hol tudnék felszabadítani 4 analóg és 4 digitális portot.”

Az analóg vonalak közül szabadnak látom az RB0, RB1, RB3, RB8 és RB9-et. (RB2 a 18LF4550-be van kötve SPI kommunikációhoz, RB4-re a hőmérő csatlakozik, RB5-re pedig a potméter csúszkája)

A szabad digitális vonalak közül sokat lefoglal a grafikus display, de ha jól látom, akkor még mindig szabad az RC3, RC4, RD8, RD9, s talán felszabadítható még néhány kevésbé fontos periféria vonala is.

Az interrupt bemenetek: RE8, RE9, RA14, RA15
A CAN interfészek: RF0, RF1, RG0, RG1

Megjegyzem a CAN1 interfész két vonala (RF0, RF1) elvileg bele van vezetve a 18LF4550 MCU-ba, de az R17-tel és R18-cal jelölt ellenállások vagy jumperek nincsenek beforrasztva.
(#) icserny válasza SWORDFISH hozzászólására (») Szept 13, 2008 /
 
Ezen a fórumon megjelent az Explorer 16 USB kontrollerébe égethető program újabb változata. A 18LF4550 ettől egy Pickit2 klónná változik, s a főprocesszor programozására, debug-olására használható.

A v2.100.21b verziószámú firmware lehetővé teszi, hogy:
- egyszerre több PicKit2-tet is használjunk
- JTAG interfnész használata
- SPI kommunikáció
- PIC32 debug

A v2.100.07b változat valamivet "butább" (nincs benne JTAG és SPI opció).

Letöltés innen

Telepítés:
Ha azt akarjuk, hogy a jövőben bootloaderünk is legyen, akkor a kibontott csomag mélyén, az _output könyvtárban található K2_Explorer16_V0210021-BL.hex fájlt kell beégetni az Explorer 16 18F4550-es processzorába. Ez a bootloaderrel egybeszerkesztett változat

Ha nincs az Explorer kártyánkon működő bootloader (márpedig gyárilag nincs), akkor erre az egy alkalomra kölcsön kell kérni egy Pickit2-t vagy más, beégetésre alkalmas jószágot. (Természetesen a beégetéshez a J7 átkötést F4550 állásba kell tenni!)

A letöltött csomag egy módosított (a fenti firmverhez igazított) PC oldali programot (PicKit2V2.exe) is tartalmaz. Célszerű _ezt_ használni az Explorer 16-hoz a gyári PicKit2.exe helyett.



(#) szb hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Sziasztok!

Én is hozzájutottam egy Explorer 16-os panelhez. Az a problémám, hogy nem tudok feltölteni programot a mikrokontrollerre. icsernyi által említett firmware már fenn van az eszközön, de amikor USB-n szeretném feltölteni a programomat, akkor mindig a következő hibaüzenettel áll le a debug-olás:
PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x157FE - Expected Value 0xB77F - Value Read 0x377F)
Szerintetek mi lehet a hiba? Mi baja lehet ezzel a memóriacímmel?
Előre is köszi!
szb
ui: a legegyszerűbb "LED felkapcsolós" programnál is ezt csinálja
(#) icserny válasza szb hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Idézet:
„PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x157FE - Expected Value 0xB77F - Value Read 0x377F)”


0x157FE a CONFIG1 konfigurációs regiszter címe, melynek 15. bitje nem implementált, és az adatlap szerint 0-át ad vissza, B-vel kezdődő tartalma tehát nem lehet!

1. Az MPLAB nem teljesen kompatibilis ezzel a PICkit2 klónnal, tehát ne az MPLAB-ból indítsd a program beégetését, hanem a firmware-re együtt letöltött PC Application PICkit2V2 (JTAG PIC32 and SPI) 2.161.01 csomagból a PICkitv2.exe programot használd, és legyen mellette a hozzá tartozó PK2DeviceFile.dat is! (Link).

2. A PICkitv2.exe menüjében a JTAG opció elől vedd ki a pipát (csak PIC32-höz használható).

3. Programozáskor is legyen bedugva a 9V-os adapter az Explorer16 kártya tápellátásához.

A mellékelt hex állomány a PIC24FJ128GA010 mikrovezérlőhöz való (LCD-re ír és egy LED-et villogtat). Ezzel próbáld ki az égetést!

lcd4bit.hex
    
(#) szb válasza icserny hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Köszönöm a tippet!
Így tökéletesen működik a rendszer. De csak a kapott lcd4bit.hex-et tudom így feltölteni.
Valószínűleg csak a lámaságomnak köszönhető, de az MPLAB-ból egyszerűen nem tudok működő HEX fájlokat kicsikarni. Exportálom a projektet. Fel is töltöm a PIC24FJ...-be, de nem történik semmi. Még a példa programokat sem tudom életre kelteni. És hiába olvasgatom a Kónya-Kopják könyvet és a Lucio Di Jasio könyvet. Ott csak annyit írnak, hogy a "linker előállítja a futtatható állományt (HEX)".
Mellékelem az Explorer 16-os CD-jén levő "PIC24F Code Examples" projekt kiexportált HEX fájlját.
Valakinél működik? Mert nálam nem. De még egy sima "LED villogtatót" sem tudok normálisan lefordítani.
Van ötletetek?
(#) icserny válasza szb hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Nem exportálni kell a projektet, hanem lefordítani és összelinkelni. A Project menüben Build vagy Make.

A fordítás/linkelés akkor sikeres, ha a végén a Build Succeeded felirat jelenik meg.

Utána a Progammer menüben lehet eszközt kiválasztani és beégetni, vagy pedig a PICkit2v2.exe-ben kell importálni az MPLAB által gyártott HEX állományt.
(#) szb válasza icserny hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Köszönöm a választ!
Egy beégetés utáni tápreset végül megoldotta a problémát.
(#) icserny válasza szb hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Idézet:
„Egy beégetés utáni tápreset végül megoldotta a problémát.”

Van erre egy menüpont az MPLAB-ban: Programmer/Release from Reset. Lehet, hogy csak ez hiányzott?
(#) herzsolt hozzászólása Szept 17, 2009 /
 
Valaki nem építette meg az Explorer 16-ot önállóan?
Érdekelne a panel.
(#) icserny válasza herzsolt hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Azt nem, de kaptam egy kész tervet a hasonló célokat szolgáló DSP80 kártyáról. Bizonyos vonatkozásokban még jobb is, mint az Explorer...

De sűrű, felületszerelt áramkör, úgyhogy nem tudom megépíteni, részemről maradtam a 28 lábúaknál.

(#) pipi válasza icserny hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
ez a link nálam nem jon be, az esca után mintha hiányozna a .xx
(#) pipi válasza pipi hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
a google meg is mondta: http://esca.atomki.hu/PIC24/dsp80.html
(#) pipi válasza icserny hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Leggyártattam a fenti oldalról a dsp80 panelt, ha kell szólj magánban. Még nem szereltem meg
(#) icserny válasza pipi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Köszönöm, de ahogy korábban írtam, én megmaradok az emberközelibb DIP tokozásúaknál. Azt is csak két szemüveggel látom forrasztani...

Viszont annak idején, amikor a "PIC - Miértek, hogyanok" topikban hírt adtam a DSP80 tervek közzétételéről, valakinek nagyon kellett volna egy panel (csak már elfelejtettem, hogy ki volt az érdeklődő). Ha van nélkülözhető példányod a panelból, akkor légy szíves, hirdesd már meg abban a topikban!
(#) valaki2 hozzászólása Okt 6, 2010 /
 
Helló,

az lenne a gondom, hogy az explorer panelon levő lcd kijelzőn nem tudom bekapcsolni a kétsoros kijelzést. A kijelző adatlapját mellékeltem. Ebben alapból nem említi a kétsoros lehetőséget. Esetleg előfordulhat, hogy mégsem ilyen kijelző van a panelon? Ezt a típust a panel dokumentációjában találtam.

datasheet.pdf
    
(#) icserny válasza valaki2 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
A típusszám és az adatlap alapján ez egyértelműen 16x2 kijelző. Ha ez normális vezérlő. akkor a Function Set parancsnál (ahol D4 a 4/8-ites módot választja) kellene lennie D3-on az 1/2-soros választásnak, D2-őn pedig az 5x7/5x10 bites üzemmód választásnak.
Elvileg egy ilyen inicializálás után kétsoros módban kell lennie (8-bites meghajtást feltételezve)
  1. delay_ms(25)
  2. lcd_write_command(0b0011_0000)  
  3. delay_ms(5)
  4. lcd_write_command(0b0011_0000)  
  5. delay_us(100)
  6. lcd_write_command(0b0011_0000)
  7. delay_us(40)
  8. lcd_write_command(0b0011_1000)


A fenti pszeudo-kód után jöhet a szokásos képernyőtörlés, kurzorbeállítás, miegyéb.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Hmmm, megnézetm a vezérlő adatlapját is, éz az sem említi az 1/2 soros üzemmód beállítását. Lehet, hogy ez mindig 2-soros üzemmódban megy? Ha kétsoros üzemmódban van a kijelző, akkor az alsó sorban is látni kell halványan a téglalapokat.

Arra kel még ügyelni, hogy bár 0x40-nek mondják a második sor kezdőcímét, de a legfelső bitet is be kell billenteni adatcím írásnál, tehát a korábbi pszeudokódnál maradva
  1. lcd_write_command(0c1100_0000)

visz a második sorba.
(#) valaki2 hozzászólása Okt 8, 2010 /
 
Köszönöm, sikerült megoldani.
(#) icserny válasza valaki2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Mi lett a megoldás?
(#) valaki2 válasza icserny hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Az általad leírt programrészlet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem