Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   205 / 841
(#) vardzsa hozzászólása Dec 17, 2009 /
 
Hello Mindenkinek!
Én erről a kapcsolásról kérném a véleményeteket. Szerintetek érdemes megépíteni?
(#) Erick hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
Hellóztok!
Én megépítettem az Attila által épített kapcsolóüzemű tápegységet,és az lenne a problémám vele,hogy ha le van tekerve minden poti,az áram és feszültségállitók,akkor ha bekapcsolom,megy az áramgenerátor,és a kimeneten -5,9V van,ha viszont kicsit feltekerem az áramállitó potit az áramgenerátor kikapcsol,és a kimeneten nulla volt lesz,és innentől teljesen tökéletesen működik a táp,szabályozható az áram és a feszültség is.
Csak akro van probléma ha le van tekerve teljesen az áramállitó poti!

Szerintetek mi lehet a baj??

Köszi a segitséget előre is!
Üdv Erik!
(#) erősáramú hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Helló mindenkinek!
A kérdésem egy hangyányit off, de még a leginkább ide illik.
Sokan használunk bontott vagy a fiók mélyén talált alkatrészeket, többek között a tápegységekben is használatos néhány vagy néhányszor 10 mikrós elkókat.
Kérdésem: hogyan lehet megmérni ezek kapacitását, ha a multimmal max 1 mikróig tudok mérni? Hibakeresésnél is hasznos lehet, ha laz elkókat is tudnám mérni.
Várom a válaszokat: erősáramú.
(#) SALáta válasza erősáramú hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Szerintem vegyél egy másik multit, a piac 200 mikróig mér. Vagy a deguss féle vagy a hutale féle mérőt építsd meg.
(#) Doncso válasza erősáramú hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Azért azt ne felejtsük el, hogy hiába méred meg a kapacitását, és az jót mutat, attól még lehet rossz egy kondi.
Neked a HE-store-ban kapható kitt kellene, valami LCM, mert az ESR-t is mér, abból jobban kiderül a kondi állapota.
Üdv.
(#) erősáramú válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Köszi a gyors válaszokat, utánanézek, bár azt nem egészen értem, mi lehet rossz egy elkón, ha a kapac megvan és a névleges feszt bírja? Az LCM és ESR nekem így ismeretlen fogalom, esetleg magyarul?
Üdv
(#) SALáta válasza erősáramú hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Az LC mérővel tekercseket és kondenzátorokat tudsz mérni, az ESR mérővel a kondenzátor soros ellenállását tudod mérni, egy táblázat segít kiértékelni és dönteni egy egy alkatrész jó-e.
(#) erősáramú válasza SALáta hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Minden világos, találtam is a he-store-ban egy KIT-et, csak az ára...
A deguss féle vagy a hutale féle mérőről hol tudnék meg többet?
(#) Moderátor hozzászólása erősáramú hozzászólására (») Dec 21, 2009
 
A deguss féle eszközről nemrég született egy cikk itt az oldalon.

Amúgy jelen beszélgetés inkább kompletten egy kondenzátoros topikba illene, lehet, hogy áthelyezem nemsokára.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy 1000VA -es toroidom,2x35 és 2x30 voltos szekunderrel,ebből szeretnék egy szabályozható tápegységet varázsolni,úgy hogy a teljesítményét ki is tudjam használni,nekem 5 amper igencsak kevés lenne.
Előre is köszönöm a segítséget!!
(#) SALáta válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Sok sok tranzisztor és nagyon nagyon jó borda kell hozzá.
Miért nem elég 5 A? Így is nekem teljes gázon fél óra alatt lekapcsol a hővédelem. Pedig csak 250W fűtök el, ha több kell összekapcsolom a két oldalt és mindjárt van 10 A.
Javaslom az Alkotó féle tápot, akár a 4 oldalt megépítve vagy kettőt de nem 2n3055 ökkel és nem 5 darabbal a meghajtót megfejelve persze.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Szia,nagyfesz kísérletekhez kellene,indukciós hevítővel kisérletezem,így érthető az áramfelvétel.Meg úgy általában mindenre jó lenne,ha már ekkora a trafó,jó lenne ki is használni.
(#) Doncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Elég durva lenne mondjuk, ha szőrén rövidzárba disszipáltatni akarnál vele.
Szerintem neked Attila86 tápja kell. 2*40V 10A és kapcsiüzemű, nem kell óriás borda hozzá. Amire neked kell, arra tökéletes.
Üdv.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Azt nem mondanám,nagyfesznél ha széthúzom az ívet,9,5 amper az áramfelvétel 40 volton,szerinted a hevítő ennél finomabb lenne?
(#) stefi hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Megépítettem Attila86 kapcsolóüzemű 4digites labortápját, tervben van még egy (tehát kettős labortápot szeretnék).
Arra gondoltam, mi lenne ha a nagyméretű trafó helyett a cimo féle rezonáns kapcsolóüzemű tápot készíteném el, így könnyebb lenne és talán még olcsóbb is.
De nem tudom, hogy a kapcsolóüzemű táp kihatással van-e magára a szabályzórészre és főként az előszabályzóra, ugyanis az is kapcsolóüzemű.
Szerintetek elképzelhető ez a módszer, vagy inkább maradjak a trafónál? Vagy ha rendesen árnyékolok, akkor nem történik semmi?

Üdv: stefi
(#) Doncso válasza stefi hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
szia, hát azt konkrétan nem tudom milyen kihatással van egyik a másikra, szerintem semmi, viszont én építettem már cimó tápot, nekem nagyon tetszett, próbáltam megmérni a kimenő zajt, hát nekem nem sikerült, próbáltam labortápot meghajtani vele, erősítőt (B5) , illetve izzóval terhelgettem, szerintem egy nagyon jól eltalált , zavarmentes táp. Nekem az a meglátásom ,működne a dolog.
Üdv.
(#) Doncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
nagyon nem értem miről beszélsz, azt meg főképp nem tudjuk, hogy kinek címezted. Használd a válasz gombot.
(#) stefi válasza Doncso hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Helló!

Köszi a választ, akkor megépítem a tápot is és majd beszámolok róla.

Üdv: stefi
(#) Sanyesz5 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Szia,úgy rémlik arra nyomtam,arról van szó hogy amire használnám arra kevés,nem elég az áramerősség amit le tud adni,10 amper kevés.
(#) Attila86 válasza stefi hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„De nem tudom, hogy a kapcsolóüzemű táp kihatással van-e magára a szabályzórészre és főként az előszabályzóra, ugyanis az is kapcsolóüzemű.”

Jól látod a problémát! Az előszabályozó maga is zajt termel, ami egy labortápnál semmiképp sem jó. Ha egy rezonáns tápot teszel mögé, akkor az is zajt fog termelni, a kettő jobb esetben pusztán 'összeadódik'. Rosszabb esetben (sajnos ez a valószínűbb) egymást erősítik.
A már vagy másfél éve készülő SMPS labortápom egyébként így működik. De abban épp a fentebb írtak miatt nagyon durva szűrések vannak és még így is sajnos kompromisszumokat kell kötni a felhasználhatóság tekintetében a táp zaja miatt.

Szóval én nem javaslom hogy kapcsolóüzemű tápot tegyél elé.

Üdv.: Attila
(#) Doncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Akkor először fogalmazd meg mi az igényed. V , A , és utána kérj segítséget, mert azt nem mondtad mit szeretnél.
(#) rascal hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
Üdv!

A pákámhoz használt 230/20/10 V-os trafómat akartam csak eredetileg bedobozolni és egy LM317T-vel kiegészíteni, hogy legyen egy szabályozható egyenfeszültségem is, de aztán egy kettős táp lett belőle. Ahogy itt meg máshol utánaolvasgattam a dolgoknak csak kiderült, hogy jobb megoldás ha a feszültség 0V-tól szabályozható és a max áramot is lehet állítani. Végül az alábbi linken lévő kapcsolást csináltam meg, ami 0-30V, 0-3A -re lett méretezve 24V/3A-es trafóval. Nekem kisebb teljesítményű, kb 45 VA-es trafóm volt, így az áram szabályozó áramkörben egy 56Kohm-os ellenállás 100Kohm-osra cserélésével a max áramot kb 2.3 A-ra mérsékletem. (2A-t akartam biztosan, így kb 2.1 A-ra akartam belőni, de nem volt pont akkora ellenállásom otthon...)
A max kimenő feszültség ezzel a trafóval kb 26 Volt, de ebből hamar esik ha terhelést kap. Pl 11 Ohmnál leesik 19V-ra, de emiatt nem módosítottam az eredeti kapcsolást, hogy a jóval gyakrabban használt kisebb terheléseknél feltekerhessem a feszültséget ha úgy még bírja. Még ki akarom deríteni, hogy milyen terhelésnél mekkora feszültségig képes valóban stabilizált feszültséget adni, csak azt nem tudom, hogy oszcilloszkóp nélkül ezt hogy tudom megnézni? Ha egy multiméterrel egy kondenzátoron keresztül AC-ban rámérek az jó megoldás, vagy másképp kell?
Az eredetihez képest a feszültség szabályozását két potira osztottam, (10K lin mono, 1K lin sztereo), így az finoman szabályozható. A teljesítmény tranzisztor hűtőbordáját ventilátorral hűtöm, ill. az egész dobozt így szellőztetem, mert ahogy a képeken látható elég zsúfolt lett szegény. Ennek nem csak a kis doboz az oka, hanem még én is rátettem egy lapáttal, amikor úgy döntöttem, hogy modulárisan építem fel, és a modulok között a vezetékezést csatlakozókkal bonthatóan oldom meg a védőföldelést kivéve. Arra is gondoltam, hogy a vezetékek elég hosszúak legyenek, mert ha valamit bütykölni akarok rajta és valamelyik modult kiszerelem a helyéről, a doboz mellett lerakva is kényelmesen be tudjam kötni. Arra már nem gondoltam, hogy ezt sok drótot hogy a fenébe fogom belegyömöszölni a dobozba... Végül azért visítva, de sikerült. Kettős táp úgy lett belőle, hogy kotorászva a cuccaim között találtam még két ugyan olyan trafót, mint amit a pákához használok és így duplán építettem meg az egészet velük (Így persze ismét adott az eredeti feladat, hogy be kéne dobozolni a páka trafóját.) Az előlapon nem csak az egyenfeszültséget, hanem a szekunder tekercseket is kivezettem kapcsolhatóan és olvadó biztosítóval védve. Az egyen feszültséget pedig nem az áramkör előtt, hanem utána kapcsolom, így a később beépítendő műszerekkel (már ha beleférnek) "kikapcsolt állapotban" be tudom állítani a feszültséget és az áramkorlátot. Ez utóbbit úgy, hogy a képen látható nagy piros gombbal rövidre zárom az áramkör kimenetét. A sok led közül 1-1 az áramkorlát túllépését jelzi, a többi pedig a biztosítók állapotát. A 230V-os nem kapott, mert azt a többi led együttes kialvása úgy is jelzi és így biztonságosabb is. A 230-as részekre nagyon vigyáztam, mindenütt minimum dupla szigetelésű vezetéket használtam, nem sajnáltam a zsugorcsövet sem. A csatlakozók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy mind a két fele körbefogja teljesen az érintkezőket így se szétszedve, se csatlakoztatva ne okozhasson rövidzárlatot.
A linken látható képet megnézve az ember azt gondolná, hogy milyen kis egyszerű aranyos kapcsolás, olyan ajánlotta aki maga is megépítette, nem kell terveznem semmit, pár nap alatt biztos összedobom. A nyákra ez igaz is volt, csak aztán jött a neheze, hogy hogyan rendezzem el a dolgokat a dobozban, hogy férjen el minden az előlapon, gondolni pl arra, hogy az előlapra szerelt dolgok jócskán benyúlnak a dobozba. Kitalálni, hogy a hűtést hogy a legpraktikusabb megoldani. Gondolni a szerelhetőségre. A lakatos és festő munka, holott én csak elektronikával akartam foglalkozni stb. Szóval érdekes volt a saját bőrömön tapasztalni, hogy mi a különbség egy asztalon összedobott kis áramkör és egy dobozos készülék elkészítése között.

BUÉK!

Rascal
Bővebben: kapcsolás.
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Még ennyi vezetéket, meg bontható csatlakozót...
Ez sokkal több gondot fog jelenteni, mint amennyi hasznot remélsz tőle.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
A végén én is csodálkoztam, hogy belefért... Tapasztalatszerzésre mindenesetre jó volt.
(#) demcar hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Én már jó rég megépitetem az Attila féle labortápot a 0-30 / 0-2A néven futó tápegységet.
És most szétszedtem mert a kijelzővel volt egy kis problémám de nem ez a lényeg hanem az hogy kicseréltem benne a kijöveten lévő 0,15ohm-os ellenállást és tettem helyébe egy 0,1ohm-os ellenállást és megnövekedett a kijöveti áram max terhelhetősége most már a labortápnak 2A- helyett 4,44A tehát a dupláját értem el vele. Igaz kel még rajta csinálni pár módositást hogy birja a 4A de a fő lényeg az megoldható volt és nekem sikerült.
Bátran ajánlom igy már mindenkinek.

Ha valakit érdekel részletesebben az átalakitásom, szivesen segitek!
(#) Doncso válasza demcar hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Azért ellenőrizd a panelműszert, hogy jól méri e az áramot, mert azon a söntön keresztül méri, nehogy becsapjon.
Illetve, gondolom kapott még pluszba áteresztőt is, mert sok lenne a kétszer akkora disszipálandó teljesítmény annak az egy áteresztőnek.
Üdv. D
(#) demcar válasza Doncso hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Nem avval a panelműszerrel mértem ami bele van épitve hanem egy analóg mérővel is megmértem meg egy multiméterrel is. tehát pontos csak még azt kell átalakitanom hogy a kijelző is kitudja mutatani ezt az értéket mert csak 2A-ig mutat
(#) nagy hoho válasza rascal hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Bocs, de úgy néz ki megdöntötted a spagetti szerelés rekordját. Ennyi kábelt még SALáta sem tudott a kettős tápjába beépíteni.Az enyémbe ennyi van.

067 008.jpg
    
(#) Doncso válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Idézet:
„Bocs, de úgy néz ki megdöntötted a spagetti szerelés rekordját.”


ez igaz!

Idézet:
„Az enyémbe ennyi van.”


szerintem a tiédbe nincs is.

Még most is csak csodálni tudom a recycling labortápot, nagyon szép munka.
(#) Doncso válasza demcar hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Akkor semmi gond, csak ezt így nem írtad eddig.
Üdv.
Következő: »»   205 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem