Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 104
(#) JZoli válasza tomeee hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Fényképet tudnál feltenni róla? Sokat segítene!
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szia!
Csőtermosztátos kapcsoló kapcsolná a két állapotot, de relé lenne ami átkapcsol a nagyobb fordulatra. Az elektronikusban is hasonló megoldás lehet úgy, hogy az egyik fokozatot kizárva (söntölve) kapcsolható a másik fokozat. Csak két állapot valósítható meg így, de ez épp elég volna a szivattyú fordulat megváltoztatásához, hogy nagyobb kazánteljesítmény esetén nagyobb tömegáram tudjon kialakulni a hőcserélőben, ha szükséges. Itt fentebb írtam róla, hogy mit is szeretnék és hogyan. Fotót még nem csináltam a kapocslécről de az is meg lesz ha kell.
VIM
(#) tomeee hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
ez a baj hogy nemtudok képet:S mert egyik ismerősömnek kéne a segítség mert ez az egész tőlünk elégtávolvan ezért nemtudtam énse megnézni
(#) JZoli válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
A jövő hét közepe felé lesz időm otthon a műhelyben, tervezek egy ilyen relés vezérlőt, ha még nem lesz késő!
(#) tomeee hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
na találtam egy képet róla.

DEVIMAT.jpg
    
(#) JZoli válasza tomeee hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
A bekötése: A két belső ér a 230V a külső meg az árnyékolás, az az a földelés! Nem tudom mit értzessz kevés hőleadás alatt, de igen függ az elhelyezéstől, a mélységtől és az odavezető kábel hosszától a leadott hő. Leginkább viszont a fektetési sűrűség határozza meg a m2-kénti teljesítményt, de ha ez a hálós lett lerakva akkor azzal nem lehet baj!
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Szia!
Csináltam képet a szivattyú kapocslécéről. Amit ajánlanak hozzá "kapcsolótáblát" (a Word-s doksiban az a fekete bizgentyű, ott középen) annak a kivezetései ugyan oda esnek ahová a rajz szerinti pontok jelenleg is be vannak kötve, egy kivétellel, az 1-2 pontok áthidalása. Lehet, hogy nem is kell mást tenni, csak a rajz szerint bekötni egy relét, aminek a nyugvó érintkezője alaphelyzetben zárja az 1-2 pontokat (I. fokozat), a kiválasztott másik fokozat pedig akkor érvényesül, ha a relé meghúz és bontja az 1-2 pontokat??
VIM
(#) JZoli válasza VIM hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
A harmadik fokozat naem is kellene?
Két fokozat nem okozhat gondot!
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Persze, hogy nem kell a harmadik! Mikor indul a fűtés, akkor nem kell akkora tömegáram, mert lassan térne magához a rendszer, ha pedig eléri a fűtési visszatérő azt a hőmérsékletet mikor már nagyobb tömegáram is alkalmazható, akkor kapcsolna a nagyobb fokozatra a szivattyú. Ez a "kütyü" pont ezt hivatott ellátni a hozzátartozó elektronikával és érzékelővel, csak KICSIT sokat kérnek érte. 170 euro az elég húzós ár egy ilyen megoldásért és nekem sem ér ennyit. (Akkor inkább sk. kapcsolgatom egy hőmérővel a kezemben!)
(#) Jani964 hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Sziasztok ! szerintetek ez a kütyü alkalmas arra, hogy két különböző kollektor rendszert figyel és statisztikát készít, mikor melyik a jobb ? http://www.vaillant.hu/upload/docs/838238_02.pdf
vagy tudtok jobbat ? Üdv. Jani :kalap:
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Szia!
Találtam egy rajzot hőfokkapcsolónak, elég jó paraméterekkel. Feltettem a /Kapcsolási rajzot keresek/ témába, mert a német leírásúhoz nagyon hasonlít az egyik konrádos fordítás egy kithez, csak nincs hozzá rajz. A 741-re épülő kapcsolás más-más beállításban lenne?
VIM
(#) escada válasza Jani964 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia.
Nos,amit leírtál,rendszerkomponenseket,azokból egy csinos kis rendszert lehet varázsolni,viszont van néhány ellentmondó dolog benne,ezt engedd meg,hogy észrevételezzem. Ha egy ilyen rendszert építünk, ahol jelen van a megújuló energiaforrás is,valamint helységenként tervezzük annak a légtérhőmérséklet-vezérlését is, minden esetben egyedi vezérlőrendszert kell tervezni.
Az Auromatic szabályzónak semmi értelme,felesleges pénzkiadás,ugyanis az egy programozott távszabályzóként működik a Vaillant vonatkozásában,az egyedi hőmérsékletvezérlésnek pedig pont az a lényege,hogy egy adott helyiségben a lecsökkent hőmérséklet képes legyen (akár 1 is) beindítani a kazánt.
Ehhez pedig a kazán kontakt-kimenetét kell használni, ekkor viszont a távszabályzó elveszti a prioritását.
Igen,tudom,a leírásodban az szerepel,hogy a gázkazán szintén a puffert melegíti. Na,ez egy értelmetlen dolog. Az egyik aranyszabály,hogy szabályozott égésű hőtermelő energiáját nem puffereljük, pláne nem kondenzációs készülékét,ahol is a gazdaságosság fordítottan arányos a kilépő vízhőmérséklettel. Gyakorlatilag minél alacsonyabb hőmérsékleten üzemel,annál nagyobb a hatásfoka,ezáltal a kihasználtsága is. Kiváltképp,hogy alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerről (padló) beszélünk.
Puffereljük viszont a napkollektor hőjét,mivel előre nem kiszámítható módon változik a napsütés intenzitása, így a hőbetöltés és a hőkivételezés szinkronizálása nem jelenthet gondot.
A vízteres kandalló hőjét szintén puffereljük,mivel egy szabályozatlan égésű hőtermelőről van szó,amelynek megint csak változik a benne lévő tüzelő arányában a megtermelt hőmennyisége.
A puffertartállyal kapcsolatban: ez esetben nyerőbb lett volna egy kombi-puffer,ami nem más,mint tartály a tartályban,tehát az 1000 literes össztérfogatból akár 140 liter a használati melegvíz (HMV) termelésére használható. Így elmarad a külső hőcserélő,keringető szivattyú(k), valamint az ehhez tartozó külön vezérlőberendezés megépítése. HMV cirkuláció kiépítése ez esetben is lehetséges.
Napkollektor vezérlőmodulok pedig elfogadható áron igény szerint beszerezhetőek,akár kétzónás rendszerhez is,vagy több funkció ellátására.
A vákuumcsöves kollektorokkal is vitatkoznék,de erre nem térnék ki most,az egy külön fejezetet megér.
Jómagam épületgépészettel foglalkozom, egyaránt a hidraulikai részével, mint az elektronikai oldalával is.
Konkrétumokat nem írok,mert én azért ezeket az összetevőket átgondolnám,és tervezném másképp,de ez már kemény meló kategória. Tehát,ha lehetséges szakmai kérdésekben részedről kompromisszum,akkor jelezd ezt nekem,és megvitatjuk. Egy ideje olvasgatok itt a fórumon, és sajnálatos módon azt látom,hogy szerelők is alapvető problémákkal kínlódnak,sokszor gőzük sincs róla,mit építenek. Olvastam itt olyan gépészeti konfigurációt,ami SOHA nem fog normálisan működni. Amit ígérni tudok, hogy megpróbálok az időmtől függően segíteni ezekben.
(#) Jani964 hozzászólása Feb 1, 2010 /
 
Nyitottam egy új fórumot : Passzív ház, energetika, vezérlés
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Lehet, hogy gond lesz ezzel a III. fokozattal, ugyanis az már sok lesz szállítóteljesítményben. Elég lenne a II. fokozat és így jobb lenne a hőleadása a köröknek. Ráadásul ritkábban "billegne" a megadott értéken. Csak szét kell szednem a kapocslécet, csak el ne ugrasszam a golyót a kapcsolóból.
Méricskéltem a napokban a fogyasztást és határozottan jobb lett így a szabályozás a "fel"helyezett termosztáttal, változatlan fogyasztás mellett. Már csak a padlón kell finomítani, hogy ne legyen odalenn 22-23fok.
(#) VIM hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Szétszedtem a szivattyú fokozatkapcsoló részét és kiméregettem a tekercsek ellenállásait is. A csatlakozó modult egyre inkább nem értem, hogyan is csatlakozik és mit csinál. A hőfokkapcsoló is elkészül a hét végére, ha minden igaz. A szivattyút csak a kapcsolója nélkül lehetne zavartalanul átkapcsolni, egyik fordulatról a másikra, de ahhoz speciál olyan csatlakozós panelt kell csinálni, ami a szivattyúéba passzol.
(#) VIM hozzászólása Feb 19, 2010 /
 
Megépítettem a hőfokkapcsolót erre a sasszira, (mert nem volt kedvem nyákot csinálni) és remekül működik. Már csak egy megfelelő dobozka kellene hozzá. Az érzékelőt árnyékolt vezetékkel hosszabbítottam meg. Az árnyékolt vezeték hossza nem tudom mennyire lehet kritikus, mert kb. 80cm-re volna szükségem, hogy azért el tudjam bújtatni a csövek között a megfelelő helyre. most 30cm-el próbáltam, nem tudtam zavaró jelet bevinni.
(#) Jani1964 hozzászólása Feb 20, 2010 /
 
Sziasztok !
Segítséget kérnék a padlófűtés előremenő vizének beállításához.
A rendszer leírása a következő: Gázkazán, puffertartály, vákuumcsöves napkollektor rendszer, vízteres kandalló. Padlófűtés: minden helyiség külön körön, minden helyiségben 230 V-os szobatermosztát, az osztónál 230 V-os elektromos szelepel minden körhöz. A padlófűtés csöveiben a puffertartály vize kering. A gondom az, hogy tudom beállítani a padlófűtés vizének az előremenő részén a hőmérsékletet. Tudom keverőszeleppel ami a visszatérő vizével keveri az előremenőt a beállított értékre. Padlófűtés csövei max. 70 C birnak. No de hogy keveri be, ha mondjuk hétágra sütött a nap
( dolgozott a napkollektor ) + a tulaj a vízteres kandallóval felfűtötte a puffertartály vizét mondjuk 80 C-ra. Ebben az esetben, hogy tudja a keverőszelep bekeverni az előremenőt 35 C-ra?
Üdv. Jani
(#) JZoli válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Az a gond okozója, hogy rosszul nézed az egészet!
Nem a puffertartály visszamenőjét kell nézni, hanem a padlófűtés visszatérőjének a hőmérsékletét kell alapul venni! Pl: Most kezdessz fűteni, hideg a víz a padlóban! Megindul az áramlás az előremenőben meleg lesz a víz, a keverő már ekkor hozzákeveri a padlóból kijövő hidegvizet, mivel most kezdünk ugye fűteni, a padlóban hideg volt eddig a víz! Na így megy ez ezután folyamatosan, és a keveréssel így alakul ki a padlóban az elvárt vízhőmérséklet!
Nem számít nagyon, hogy mekkora a pufferben a vízhőmérséklet, csak a keverőszelepet kell kicsit utánálítani!
(#) jym válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Üdv!

Fel kell tenni egy önhangoló (vagy valamilyen módszerrel behangolt) PID-es algoritmust megvalósító vezérlést a keverőszelepre. Ez a padló (hideg) visszatérőjét keveri a meleg puffer vizével, így egy új (most már hidegebb) új padló előremenő áll össze. Ha a PID rosszul van beállítva, akkor az előremenőd lengeni fog !

Imi.
(#) Jani1964 válasza JZoli hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Köszi a válaszokat.
Szerintem egy idő után beállhat az a probléma, hogy a visszatérő nem elég hideg ahoz, hogy megfelelően bekeverje (lehűtse) a puffertartályból jövő (előremenő) "forró" vizet.
Üdv. Jani
(#) (Felhasználó 46585) válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Hát ezért kell bele egy hőfokszabályozós szelep, ami ahogy nő a visszatérő víz hőmérséklete, úgy csökkenti a kazán, - mondjuk 70 fokos, - vizének a mennyiségét. Tehát, arról gondoskodik, hogy a padlófűtésbe maximum az előre beállított hőmérsékletű víz menjen.
(#) Jani1964 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Szia !
Ha csak kazán lenne nem lenne probléma, de a felfűtött (napkollektorral és vízteres kandallóval) puffertartály vizhőmérsékletét nem tudjuk szabályozni.
Nem ráfűtésről van szó. Adott a puffertartály mondjuk 80 fokos vize. Itt az én gondom. A puffertartályban lévő víz kering a padlófűtés csöveiben.
Üdv. Jani
(#) VIM válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Szia!
Milyen szivattyú és keverő szelep van a pf. körben? Tudnál rajzolni egy skiccet a rendszerről, vagy egy fotót felrakni az gyűjtő-osztó bekötéséről?
(#) jym válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Üdv !

Idézet:

visszatérő nem elég hideg ahoz, hogy megfelelően bekeverje (lehűtse)


Ebben az esetben pontosan 0% (azaz nulla százalék) meleget kever hozzá, egész egyszerűen a padlóban lévő X hőmérsékletű vízet keringteti önmagában, amihez semmilyen puffervízet nem kever. Aztán ha ez a víz egyszer csak lehűl, akkor mondjuk hozzákever 3%-nyi puffer-t újból, stb. Ha jó a PID, akkor jól fogja meg a problémát, soha nem jut be sem túl meleg, sem túl hideg.

Imi.
(#) jym válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Üdv!

"puffertartály vizhőmérsékletét nem tudjuk szabályozni"

Nem is kell, miért kellene azt szabályozni ? A puffer gyűjtsön össze minden meleget, ami csak van, ez a dolga.

"A puffertartályban lévő víz kering a padlófűtés csöveiben"

Az biztos, hogy nem keringhet közvetlenül, akkor hol a keverőszelep ?

Erre gondolsz (lásd csatolmány) ?

Imi.

puffer.png
    
(#) szerviz válasza jym hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Esetleg kiegészítésül a szivattyú helyét berajzolhatnád az ábrára.
Lehet, hogy Janinál rossz helyen van a szivattyú, pédául a "meleg előremenő" szakaszban, és így a keverőszelep nem keverő, hanem osztó üzemmódban dolgozik.
(#) Taki33 válasza jym hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Kell egy háromjáratú termosztatikus (vagy motoros)szelep, aminek az érzékelőjét a padlófűtési kör előremenő vezetékébe kell betenni. Ez a szabályozás kevert módú, ugyanis a padlófűtés előremenőjébe mindig csak annyi meleget enged be a puffertartájból amennyi a beállított értékhez (40°C) kell. Amúgy az AB ágon önmagába forgatja a vizet. :yes:

futes.jpg
    
(#) (Felhasználó 46585) válasza Taki33 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Igen. A puffertartály és a padlófűtés osztó-gyűjtője közé kell betenni a keverőszelepet. Ha nem ott van, akkor mi szabályozná a padlófűtésbe menő vizet? Biztos, hogy kell ott lennie valaminek. Mondjuk egy ESBE szelepet, azon van egy gomb, amivel lehet állítani a kevert víz hőmérsékletét. ( önmagában szabályozza a kevert víz hőmérsékletét, nem kell hozzá semmiféle érzékelő )
(#) jym válasza szerviz hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Üdv !

Taki33 már kiegészítette a rajzot, rajta van a szivattyú is, előremenő mérés is, stb.

Imi.
(#) Jani1964 hozzászólása Feb 21, 2010 /
 
Sziasztok !
Felraktam a hidraulika tervet, remélem a fordításban nincs hiba.
A rendszer még nincs kész, csak a csövezés. Oventrop osztók vannak 230 V-os fejekkel amit a szintén 230 V-os szobatermosztátok vezérelnek.
Problémám még az is, hogy a szolár rendszer ketté lett bontva, így 4 cső (2 előremenő és 2 visszatérő ) jön a tetőröl, de csak 1 szolárkeringető van és csak 1 hőcserélő a pufferben.
Üdv. Jani

Hydraulik.jpg
    
Következő: »»   10 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem