Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   554 / 1674
(#) sajokutya hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Üdv!

Jelenelegi "projektem" egy olyan PIC-vezérelt hanglejátszó egység, ami mozgás hatására olvassa be az adott mértékű mozgáshoz tartozó hangot. Már jó ideje olvasom a fórumot, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ezt az egységet házilag is el lehet készíteni, de csupán a - fogalmazzunk úgy - némiképp hiányos villamossági és programozási ismereteimre támaszkodva jóformán esélyem sincs a sikeres kivitelezésre. Ezért kérem a Ti segítségeteket / tanácsaitokat.

Konkrétabban kifejtve a témát: a hanglejátszó egység adott mértékű mozgás hatására adott "hangfájlt" olvas be. A rendszer vezérlése PIC-vel történik, melybe a hanglejátszást vezérlő impulzust egy piezo gyorsulásmérő (accelerometer) szolgáltatja. Lényegében tehát a szerkezet gyorsulásának mértéke határozza meg a lejátszandó hangot. Elkészítettem az általam kigondolt egység áramköri vázlatát (az ábra hangsúlyosan a vázlat kategórába tartozik), melyben feltüntettem a lényegesebb szerkezeti elemeket és azok helyét a körben.

A rendszer működéséről:
1. A KAPCS1 kapcsoló zárva:
Ilyen esetben a KAPCS2 kapcsoló nyitva van, tehát az az ág teljesen ki van lőve. Ekkor csak és kizárólag a Luxeon LED-en keresztül folyik áram, magyarán az világít. A KAPCS1 egy mezei On/Off kapcsoló, tehát egy gombnyomásra zár, másikra nyit. Ezt a módot akkor lehet használni, amikor a KAPCS2 által "vezérelt" kör jelző LED-je teljesen vak, azaz a körön nem folyik át áram.

2. A KAPCS2 kapcsoló zárva:
Ilyenkor a KAPCS1 nyitva van (világít a jelző LED). A KAPCS2 On/Off kapcsoló a hozzá tartozó körnek tulajdonképpen az aktivátora: "élesíti" az ágat. A KAPCS3 egy (On)/Off nyomógomb, tehát nyomásra zárja az áramkört, de a hatás csak pillanatos - ez szolgáltatja a PIC-nek a bekapcsolási jelet. KAPCS3 megnyomásakor azonnal egy "hangfájl" olvastatik be, melynek végigjátszása után egy statikus hang érkezik (statikusnak nevezem, mivel alapjáraton ez ismétlődik folyamatosan). Amint a gyorsulásmérő egy meghatározott "...tól-...ig" jelet ad le a PIC-nek, a statikus hang megszűnik, helyette bejön egy, az adott gyorsuláshoz rendelt hang. Mihelyt ez végigjátszódik, ismét a statikus hang jön elő. A KAPCS3 újbóli megnyomásakor a statikus hang megszűnik, új hang jön elő, majd a PIC készenlétbe kapcsol. Ezután a KAPCS2 megnyomásával teljesen leáll a rendszer.
Megjegyzés: Ebben a módban a PIC-n keresztül történik a Luxeon LED áramellátása is (PIC bekapcsol --> Luxeon elkezd világítani; PIC kikapcsol --> Luexon nem világít. De ezzel kapcsolatban még vannak kételyeim, lehet, hogy valahogyan megkerülöm a PIC-t.

A "hangfájlok" kb. 1-1 másodperc időtartamúak, összesen 5 féle van: bekapcsolási, statikus, gyorsulásmérő1, gyorsulásmérő2 és kikapcsolási (gyorsulásmérő1 és 2 különböző bemeneti jelhez tartozik). Mindegyiket tekintve 8 bites mono 22kHz-es lenne az optimális, bár ennek a memóriaigénye (a frekvencia miatt) igencsak eszelős lehet PIC-s nagyságrendet tekintve. A hangot számítógépen wav-ból alakítanám át: valahogyan kinyerem a tiszta bináris kódot, és azt pötyögöm be a memóriába (ez lehetséges, valahol olvastam a fórumon, csak a linket nem tudom berakni, mert a txt, amibe mentettem, egy másik gépen van ).

A hangszóró egy kisfeszültségű darab, az egész rendszer amolyan elfér-a-tenyeremben jellegű.

A kérdésem a következő:
Amennyiben sikerült valamennyire érhető módon leírnom az elképzelésemet, úgy megvalósítható-e ez az egész? A rajzon nagyjából bemutatott kör működtethető-e? A felvázolt feladathoz mely PIC javasolt?

Köszönöm!

aramkor1.GIF
    
(#) Rumcájsz válasza sajokutya hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ez inkább a kapcsolási rajzot keresek topicba tartozna!
(#) sajokutya válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Elnézést kérek, és köszönöm a helybeigazítást!
(#) borvendeg hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
Készítettem két kis panelt a készülő robotomhoz az egyik egy H-híd a másik csak egy kapcsoló tranzisztos és 3db dióda a feszültségcsökkentés miatt.
(#) lidi válasza borvendeg hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Mit fog hajtani az a H híd ? Ilyen apró tranyókkal szerintem max 100mA -t tud ez kapcsolni. Elég annyi is ? Ha kell nagyobb, akkor van egy bevált kapcsolásom, szintén smd.
(#) llaci56 válasza borvendeg hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Ez kézzel rajzolt SMD panel?
(#) roland0327 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Szerintem nem kézzel lett rajzolva, mert ott a szöveg rajta és ahhoz már nagy ügyesség kell, hogy ilyen szöveget rajzoljon. Meg a látni a vezető sávokon is.
(#) borvendeg válasza lidi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Hello!
A robotomon a kamera mozgató motort hajtja a híd. Ez egy áttételes motor és kb 20-30mA-t eszik. A panelt Lay outba terveztem és levilásítással készült. Flux-al lett lefújva majd forrasztás után a flux-ot lemostam. Köszi a kapcsolási rajzot tudom hova forduljak ha szükségem lesz rá.
(#) danko hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Nagyon regota olvasgatom ezt a topikot, ugy erzem, itt az ideje irni is bele!
Elso aramkorom egy tapegyseg-tesztelo aramkor.
Tulajdonkeppen egy nagyteljesitmenyu aramgenerator, es "zener-dioda". Az aramkorrel (tobbek kozott) tapegysegeket lehet tesztelni, de hasznaltam mar akku kisutesre is.
A vizsgalando tapegyseget leterheli, ekozben mereseket lehet vegezni a vizsgalt tapegysegen. Hasznalhato lenne helyette huzalellenallas is, de ez sokkal flexibilisebb, sokkal kisebb lepesekben allithato a terheles. A tapegyseg altal leadott teljesitmenyt eldisszipalja hutobordara.
A programot ugy irtam, hogy a maximalis aram 20A legyen, a maximalis feszultseg 100V legyen, de ezeket a vegleteket nem teszteltem le, es nem is fogom.
Aramgeneratoros uzemben tetszoleges bemeneti feszultsegnel konstans aramot folyat, "zener-dioda" uzemmodban tetszoleges aramnal konstans feszultseg esik rajta, mintha egy Zener-dioda lenne. A teljesitmenyfokozat (egyelore) 8darab IRFP260-as MOSFET.
A beallitott aramhoz/feszultseghez tartozo referenciat mikrovezerlo adja, es a beallitott/aktualis ertekeket egy LCD kijelzon jeleniti meg.
Az LCD-s panelrol nem csinaltam kepet, illetve a "Power-Modulrol" se. A "power-modul" valami A/B osztalyu MOSFETes erosito NYAKjabol lett atalakitva, olyan modon, hogy azzal inkabb nem dicsekednek...
Az also panelon levo 40polusu csatlakozora egy szabvanyos IDE-kabellel csatlakozik az LCD modul, mellette soros kommunikaciora van lehetoseg. A hutoborda homersekletet I2C buszon keresztul olvassa ki az aramkor, es ennek megfeleloen allitja a hutoventilator homersekletet. A LEDek tapfeszultseget, illetve kommunikaciot jelzo LEDek.
A felso kisebb panel a tapja, +/-15V, +5V. A +5V-ot kapcsolouzemu stabilizator allitja elo.
Valoszinuleg a keszites idejeben kifogytam a diodahidakbol, ezert kerult ket dioda oda....

Az aramkor sajnos nem lett tokeletes, a kovetkezo valtozat remelhetoleg jobb lesz.
Keszulget!
(#) danko hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Kivancsisagbol epitettem egy fuggvenygeneratort is, ami DDS elven mukodik. A D/A konverter egy 8bites R-2R ellenallasletra, amit egy PIC mikrovezerlo vezerel. Az aramkorrol ki van vezetve egy potenciometeres amplitudo-allitasi lehetoseg (ideiglenesen athidaltam egy huzaldarabba), a kimenet pedig differencialis.
Mukodni mukodik, de ahogy tippeltem meg a project elejen, nem lesz tul nagy varazslat. A PIC 18F lassu erre a feladatra, raadasul C-ben programozom, ami tovabb csokkenti az aramkor performanciajat.
Mar beszereztem PIC32-ket, csupan ujra kelene tervezni a NYAKot, es kiprobalni, megismerni azt a mikrovezerlot is.
A tapja ugyan az, mint ami a muterheles tapja.
A 40polusu szalagkabel csatlakozora ugyan az az LCD-s panel megy, mint a muterhelesre.
(#) Vales válasza danko hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Mindkettő nagyon szép és profi munka!
(#) pumoka válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Hali!
Jó dolog a nyáklemez vágó csak árammal megy az a baja. Lemezollóval simán tudod vágni úgy mintha papírt vágnál. Attól függetlenül ötletes.
(#) Action2K válasza pumoka hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Azért 3 és fél év után, lehet, hogy Ő is már nem így vágja.
(#) Doncso válasza danko hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Nekem is nagyon tetszik, egyébként, ahogy láttam a képeidet a sziget-mine -n , lenne mit feltenned ebbe a topicba, mind nagyon szép, igényes munka.
(#) accaboj hozzászólása Márc 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Csináltam egy végfokot TDA1554Q IC-vel. A nyákot én csináltam, nem nagy szám, dehát mit lehet tenni, ez az 1. ´normális´ nyákom
(#) roland0327 válasza accaboj hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Egy a nyák emlékeztet az első vasalásos nyákomra, sima A4-es papírral Ez is azzal van?
(#) Müszi válasza accaboj hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Nekem akkor voltak ilyen kráteresek a vezetősávok, ha már túl elhasznált oldattal marattam, vagy a papirt nem vasaltam rá rendesen.

üdv: Müszi
(#) accaboj válasza roland0327 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Igen, sima A4-es. Mondtam már tobb helyen is hogy munyomó papírt kérek, de nemtudták hogy mi az...
Esetleg valami tipp, hogy mit kérjek?

Müszi: az oldat friss volt, papírt rendesen vasaltam, csak egy baj van: sima A4-es lapra nyomtattam
(#) roland0327 válasza accaboj hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Tojás papír, matricának a hátoldala, tapátának a hordozója.
Legutóbb nyomdába dolgoztunk és az egyik munkással bizniszeltem egy sör egy félért kb. 10cm magas stóc műnyomópapírt.
(#) accaboj válasza roland0327 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Koszi megpróbálok azt kérni. Fu akkor jól jártál
(#) roland0327 válasza accaboj hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Hát szerencsém volt, mert egy alkoholista volt és szó szerint egy sör meg egy félért adta. Mondtam neki megyek még ha kell majd. Erre az évre 100%, hogy elég lesz. :beka3:
(#) szkrep válasza accaboj hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
A Copy Generalban a fénykép papírral csodákat lehet tenni. Pl egy 0,65mm lábtávú SMD IC-nek a padjeit gond nélkül lehet vele vasalni. Csak szólni kell előtte, hogy nyomtatás előtt állítsák maxra a kontrasztot (hogy ne spóroljon a festékkel). Műnyomó papírról ott sem hallottak még...
(#) danko válasza Vales hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Koszonom a dicseretet!
Sajnos, nem eleg profi munkak. Ha tenyleg profi lenne, akkor nem keszulgetne mar az aramkorok kovetkezo (remenyeim szerit) jobb valtozata.
(#) danko válasza Doncso hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Koszi!
Tervben van meg egy-ket motyo feltoltese.
(#) interferi válasza accaboj hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Szia!
A Panton nál lehet kapni Link
(#) vicsys válasza interferi hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
(#) toto válasza accaboj hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Elfogyott anno a műnyomó papírom, amit haver nyomdából szerzett. Ajánlottak egy másikat, amit papír-írószer boltban vettem 10*A4-es csomagolásban 110Ft-ért:
Idézet:
„"COLOR COPY - a fotók szerelmeseinek
Coated glossy 135g/m2
Papír digitális színes lézer másolásra és nyomtatásra"”

Nem veszek észre minőségi különbséget, szóval próbálkozz te is színes lézer nyomtatáshoz használható fényes papírral. Szerintem a műnyomó túl van misztifikálva.
(#) Müszi válasza toto hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Én ilyen fényes papirt használok vasaláshoz, teljesen jó. Hogy pontosan milyen nem tudom, nevelőapám szerzett sokat a gyárból belőle
(#) lidi válasza toto hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Nyomtató és vasalási technika kérdése. Nekem pl 1x sikerült matrica hátoldallal, és azóta többször nem. Viszont műnyomóval elég jól sikerül. De jobb lenne valami olyan papír ami nem ragad bele ennyire a festékbe. Akkor pozíció rajzra is jobb lenne. Szóval nincs túlmisztifikálva, de szerintem ez az a papír fajta ami mindenkinél működött eddig.
(#) danko hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Hello!

Korulbelul 1.5eve epitettem egy VFD csoves orat, azota mukodik.
Az aramkor 3 panelbol all ossze. A legfelson vannak a csovek, es nehany ellenallas. Ezek felhuzo-ellenallasok. A kozepso panelen van 4 darab shift-regiszter, es 4darab ULN2008 -as tranzisztor-mezo. A legalso panelon pedig a vezerles van. Mikrovezerlo, step-up converter, stabilizator, orajelgenerator, es egy 1Farados kondenzator. A kijelzes nincs multiplexelve, igy a kijelzett ido nem villog.
Az ora csak idot tud kiirni.

Sajnos ez se sikeredett teljesen tokeletesre, egy kis hekkelest kellett eszkozolnom, hogy az 1F kondenzatorol elfogadhato ideig tudjon mukodni. Ha jol emlekszem, korulbelul 30-40-50percig tud mukodott legutoljara az 1F kondenzatorrol, aztan meguntam a merest
Aprocska hardveres modositassal, es szoftvermodositassal ez az ido szerintem jelentosen novelheto lenne.

Par kep a szerkezetrol:
Következő: »»   554 / 1674
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem