Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   179 / 489
(#) Hp41C válasza boldivi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia!

Az elemes tápellálás helyett egy forgótrafót átvehetnél az itteni megoldásokból. Készült egy 8 lábú kontrollerel működő bázis áramkör is, ahhoz egy AtTiny jó lehet, ha AVR fejlesztői környezeted van. A 12F683 bázis rajzát feltöltöttem már.

Van egy USB-s AVR Doper klónom, a rendszer felismete, a AVR Studió látja. De nem találtam semilyen tesztelési lehetőséget a programban...
(#) boldivi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Üdv!

Természetesen megoldható a forgótrafós megoldás, de sok energiát nem szántam a fejlesztésére, a kis akku pedig kéznél volt. Az egyik lehetőség a HDD motor átfúrása középen és ott kapná a pozitív tápfeszt. A másik - ami tartósabb - a forgótrafós. A meglévő bázis áramkörös megoldásnak milyen a hatásfoka? Nem fűt el sok energiát? Láttam a hűtést a tranzisztorokon.
Tényleg nem is annyira a mikrokontrolleren múlik a dolog. Arra gondoltam, hogy a bázisba be lehetne integrálni pl egy kefétlen ("3 fázisú"), szenzor nélküli (sensorless BLDC) motorvezérlőt+IR feldolgozás+tekercs meghajtás egy jó FET-tel.
Nektek mennyi áramot vesz fel a bázis?

Az AVR programozásáról annyit, hogy nekem az AVR ISP van meg (HEStore), ezzel programozok többnyire + AVR stúdió (tudok segíteni ha kell). Sajnos volt, hogy nagyon levettem az órajelet 8 lábú AVR-nél, sajnos nekem ez a programozó nem lassítható le, valamiért... Így fogtam egy LPT csatlakozót és 5 vagy 6 db vezetékkel kész is volt a másik programozóm, tehát elég egyszerű a dolog.
(#) janocsi válasza boldivi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia!
Ez az órád nekem is nagyon tetszik, gratula!
A kérdésem, mennyit pörög az órád azzal a winchester motorral. Erre azért is kíváncsi lennék, mert voltak olyan szándékaink, alkalmazzunk ilyen meghajtást. Egy régi SCSI eszközt át is alakítottam meghajtási célokra. (Ez legalább 10.000f/min fordulattal dolgozik a HDD-ben). Nem sikerült forgótrafós megoldást ráépíteni, ezért más meghajtásokkal kísérleteztem, ahol a forgótrafó beépítése nem volt gond.
- Egy 20 LED-es (PIC16f690-SMD) propeller bemenő áramfelvétele 400mA 12V tápfesznél.
(#) Hp41C hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Hogy mikre nem képes a forum motorja. Kigyűjtöttem az igencsak hiányolt rajzokat, terveket:

Bázis, Propeller rotor, Távirányító

Minél előrébb foglal helye egy éllomány, annál újabb...
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Sziasztok!
Elkezdtünk H2opok társammal egy újabb SMDf886 propellert összerakni. A propeller beültetése után, egy alapmechanikára építettem rá kísérleti jelleggel. Kíváncsi voltam arra is, hogy egy régen elkészített légmagos forgótrafóval PC ventillátoron, milyen áramokkal kell majd működtetni, milyen kitöltésekkel lesz a bázis összhangban a propellerrel. Itt már vannak értékelhető adatok, azt máris közreadom. Induló áram a bázis felé DC 13.7V-on 600mA. Minden működik, tökéletes a kijelzés fényereje is. Ebből a motor most 160mA-ert vesz fel, így 440mA a forgótrafót gerjeszti. A bázisnál csak az üzemi kitöltési tényező a fontos, (RTC miatt), az 45%-ra van programozva, mert a légrés itt bizony van 2-2.5mm! Elég nagy az Ohm-os ellenállása az álló tekercsnek, (0.22mm átmérő CuZ/100menet), nincs is a primer körben előtétre szükség. Néhány felvételben az épülő SMDf886-ról.
(#) boldivi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia!

Köszi!

Nem mértem a fordulatot, kb. 1200f/min ha 3,8-4V körül kap. 5,2V környékén már kb. 2000f/min-re saccolom a fordulatot. Nálam ez kb. 80-110mA áramot igényel.
Csatoltam a HDD motorhoz alkalmazott meghajtó kapcsolási rajzát. A TDA5140A adatlapjából származik. A fordulatszám a VMOT-ra adott feszültségöl függ (ez megy a tekercsekre a tranzisztorokon keresztül). Mivel ez az IC manapság nehezen beszerezhető, célszerű lenne uC-s motorvezérlést alkalmazni, mely több feladatot is elláthat még.

BLDC_CTL.gif
    
(#) janocsi válasza boldivi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia!
Szerintem nem szükséges ilyen meghajtó motort alkalmazni, ezt a fordulatot egy PC táp venti könnyedén meg tudja oldani komolyabb erőfeszítés nélkül. Ezen kívül, a forgótrafó is meg van oldva ennél a megoldásnál. Megnéztem, a HDD motor tengelye köszörült átmérő 3mm acél, igen nehéz lenne átfúrni egy szigetelt "kefe" beépítéséhez. De talán nem is ez a fontos, hanem az órád működése. Van egy olyan elképzelésem, meg kellene csinálni, mert valóban tetszik az egyszerűsége, kézben tartása, irányítása. Az építés mindenképpen forgótrafó alkalmazással történne. Természetesen vannak gondok az AVR-es háttértechnika területén, először azokat kellene pótolni olyan szinten, hogy egy ilyen program beégetése ne okozzon problémát.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Javasolnám hozzá a 886 propeller tápját így nem kell a rotorra rakni semmit! Pillanatok alatt levehető a rotor,cserélhető.(én most fogok egy zöld és egy piros 886 rotort építeni így lesz három színben,kék már van kettő)
(#) boldivi hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
H2opok kérésére az "all in one" file.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szia!
Csak most olvasom, csinálsz még piros és zöld LED-es propellert is. Nem lenne inkább jobb egy RGB LED-es propellert készíteni, ahol a három szint lehetne kapcsolgatni éppen amilyen színű kell, aztán így csak egy propellert kellene megépíteni.
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
De -de !
(#) janocsi válasza slogan hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szia!
Egy kicsivel továbbléptem az SMD f886 propellerrel. Egy külön bázis á.k.-t készítettem, és néhány FET kipróbálása is megtörtént. Pontosabban háromféle, IRFZ44, ezzel volt a legrosszabb, 630mA-t vett fel a forgótrafó gerjesztéséhez minden változtatás nélkül a működő áramkör, nagyon melegedett, de így is kevésnek bizonyult az átvitt teljesítmény. Egy IRF640 következett, ezzel már elfogadható, (480mA-nél tudta ugyanazt mint az előző), majd egy IRL530, ezzel lett a legjobb, vagyis csak 400mA a forgótrafó gerjesztéséhez! Néhány kép a már lefestett alaplappal.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szia!

Nincs itt csoda, az IRFZ44 és az IRF640 Vgs paravétere 2 .. 4V, míg az IRL530 -é 1 .. 2V. A PIC kimenete 5 V-tal hajtja meg, az első két fet-et alig tudja kinyitni... Meg kellene próbálni IRLZ44 -gyel (0.022 ohm Rds -- az IRL530 -é 0.12 ohm).
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szia!
Valóban igaz, de csak ezeket találtam itthon, és kiváncsi típus lévén, ki is próbáltam. Pontosan azért, mert voltak már olyan múködő bázis éramköreim, ahol elfogadható áramokkal lehetett működtetni a propellereket. Lenne még néhány fajta, pl. BUZ11, stb, de már nem volt kedvem tovább kiforrasztgatni, szigetelni, csavarozni. Amit írtál IRLZ44, azt szeretném beépítve is megvizsgálni. Erre azt hiszem hamarosan vissza is térünk.
(#) szepazelet hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Nyáron kezdtem el még építeni az órát, azonban idő hiányában és a kudarcok miatt a projekt abba maradt. Most, hogy végre vége a ZH hétnek, ismét nekiláttam és nagy örömömre sikeresen.

Nemrég bombáztam a leveleimmel titeket, hogy az analóg bázis áramkör PWM kimenete nem jó, a primér tekercs csak melegszik...Aztán írtátok, hogy a potméterrel kell játszani. Nos, tegnap a szkóppal nézve a kimenetet a jelalak egy darabig fűrész-szerű, majd a potit tekerve egy ponton drasztikusan megváltozik, egy kondenzátor kisütéséhez hasonló jelalakot kapok, egyre simábbat.
Ez már valóban úgy működött ahogy kell! Nem melegszik a primer, áramot is indukál, a zeneren ott van a 15 V, szóval minden rendben.

A propellerbe is beforrasztottam a hiányzó alkatrészeket, adtam rá 15 V-ot és a fesz. stab. lábán ott van az 5 V. A ledeket külön nem néztem meg, ugyanis mikor megfogtam a panelem alját, akkor mindegyik világítani kezdett. Ugyanez történt, mikor a ledeket vezérlő feteket fogtam meg. Remélem ez nem rossz jel, én arra gyanakszom, hogy a nedves kezem miatt egyszerűen kisebb vezetést csináltam, ami megszűnt, ha a kezemet elvettem. Mindazonáltal az egyik led folyamatosan világított ( a PIC most nincsen az áramkörben, és az óra IC sem!), amit úgy oldottam meg, hogy kissé megkapargattam a vezetősávok közötti részt. Ehhez egyébként leönthetem denaturált szesszel az egész nyákot, beültetett alkatrészekkel, vagy árt a szesz nekik?
Ezeket csak azért írtam le, hogy lássa bárki, ha esetleg hasonló problémába ütközik.

Ma már szeretném elindítani az órát, este be lesz programozva a PIC, de kérdés, hogy így, ha még nincsen hozzá távkapcsolóm, és elindítom az órát a beprogramozott PIC-kel, akkor mutat-e valamit, vagy ehhez is kell már a távkapcsoló?

És még valami: a rotor alját még ki kell fúrnom a csavarok miatt. Ezeket a furatokat ugye elég durván pontosan be kell pozíciónálni. Ti ezt hogyan oldottátok meg? Ráragasztottatok egy kinyomtatott papírt, vagy esetleg megszerkesztettétek rajta a pontokat körzővel és vonalzóval?
Nem akarom elrontani, ugyanis nincsen kedvem egy újabb szekunder tekercs készítéséhez!

Amint működőképes lesz, teszek fel képeket!

Üdv,
Boti
(#) vicsys válasza szepazelet hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
A világító ledek, jó jel. A szerkesztéshez a legjobb a körző.
(#) patexati válasza szepazelet hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Szia! A nyákra szoktuk maratni a furat helyét a gyártáskor.. Ha ez nincs akkor körző és a legbelső led közepétől kell csinálni (ki kell venni a ledet). Amíg világítanak a ledek kontroller nélkül nem javasolom azt beletenni! Nem szabad vezérlés nélkül világítani egynek sem! Jól mosd át denszesszel és szárítsd meg! Ha nem világít a táp ráadásakor egy sem akkor menj tovább!
(#) janocsi válasza szepazelet hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Szia!
Ha egy olyan bázis áramkört építettél amely nem tartalmaz "kontrollert", akkor bekapcsolásra el fog indulni a kijelzés a minden bizonnyal hibátlan propelleren. Ez esetben az összes funkció kijelzése látható lesz egyszerre megfelelő stabil fordulat elérése után.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Ez így van de a kontroller nélkül nem világíthat egy led sem esetleg "parázslik" sötétben de nem világíthat ha a BC848 tranzisztor bázisa nem kap pozitív bázisáramot!
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Szereztem 2.6W-os 80*80mm-es PC táp ventillátort, amit rögtön át is alakítottam hagyományos forgótrafós meghajtó motornak. Most sikerült a légrést úgy megvalósítani, amilyen kicsit eddig még nem tudtam, talán 1-1.5mm-es lett. Ezzel a legújabb SMDf886-os propellert fogom meghajtani. Azt szeretném elérni, hogy minél kevesebb gerjesztőárammal működjön a jobb hatásfok elérésével. A tekercsek 0.22mm-es CuZ, álló:100menet, forgó 150menet, mint az eredeti propeller óránál. A bázis áramkörben a FET most IRLZ44-re cserélve , (Hp41C javaslatára), ezzel is teljesítményfelvétel javulást várok, hiszen alapvetően ez a két paraméter határozza meg a rendszer jóságát. Most teljes terhelésen, ez csak a Római számos analóg óránál valósul meg, ahol resetel a PIC, ha nincs elegendő áram a kijelzéshez. Ehhez most bemenő DC14.2V-on 590mA kell, amiből a motor vesz fel 185mA-t
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia! Nekem tetszik! Annyit szeretnék megtudni, hogy az 1-1.5mm-es légrés a forgórész tekercse, és a sárga "kupak" közötti rész, vagy pedig a két tekercs közötti?
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia! Ha szépen megtekernéd oda vissza egy egy menetben a forgó és az állórészt akkor sokkal kisebb lenne a távolság a tekercsek közt! A primért "önhordóra" kell készíteni mint írtam is régebben. Elég időigényes a megtekerése de szerintem nem vészes és hozza az eredményt.. Nekem soha nem "fulladt" meg a táp az órán. Ha resetel a PIC akkor ott már 4 Volt vagy az alatti a puffer a főtápon ami nagyon kevés (a ledek azok már erősen világítanak azon is).
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!
Azzal a "sárga" hordozóval bizony 2-2.5mm-es a légrés, (beszámít a légrésbe a hordozó is), de pl. a korábbi forgótrafó légrése akkor 3-3.5mm-es. Ennek ellenére azzal is meg vagyok elégedve, az az 590mA nagyon is elfogadható egy 26 LED-es propellernél. A kísérleteim inkább arra irányulnak, meddig lehet javítani az átvitel jóságát jobb, pontosabb légmagos trafóval, és annak meghajtásával, gondolok itt az alkalmazott FET típusára, és a bázis üzemi kitöltési tényezőjének csökkentésére.
- Nem túl sokat javított már ez a finomítás, csak a kitöltésen lehetett 42%-ról 36%-ra módosítani az értékeket. Most mindössze 60mA-t tudtam a forgótrafó gerjesztésén "spórolni", vagyis 530mA lett DC14.2V-on az össz. bemenő áram. Ha hordozó nélkül készülne az állórész tekercse, talán még 50-60mA-t le lehetne faragni a bemenő áramból, hogy a stabil 12V mindig meglegyen a propelleren.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!
Volt olyan gondolatom is, legyen az álló "önhordó", de sehol sem találtam hozzávaló masszív tekercstestet az elkészítéséhez ahogyan le is írtad. (Itt nálam rögtön, azonnal kell, ha nincs hozzávaló, akkor másként fogok hozzá, de máris csinálom...) Maradt a hagyományos, amit házi körülmények között mindenki meg tudna csinálni ilyen minőségben. A "gyári" pl. videó-forgótrafóval ennek az áramnak az 1.5 szeresével tudtam ugyanezt elérni, azért is próbálkoztam meg ezzel a bevált légmagos trafóval ismét. Szerintem nagyon is megfelel ide ez a fajta áramátviteli megoldás, ráadásul nem olyan ormótlanul nagy méretekkel lesz elkészítve ez az "SMD" óra.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia! Én ezért is nem erőlködtem soha más átvitellel mert ez tűnt egyszerűnek és bevált! Vízvezeték szerelvény boltban lehet venni lefolyócső elemeket pár százasért nézz körül majd ha ilyen helyen jársz H készítek tápot legközelebb a forgórész is önhordó lesz szerintem ezzel is csökkentve a motor forgórész,rotor tömegét. A leggagyibb ventilátor is elviszi az SMD órát.
(#) nurseboy hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Hp41C-nek!

Szia!

Az lenne a kérdésem, hogy az eredeti (a kapcsolás között leirt 5mm ledes prop. óra. ) óra nekem megvan és remekül müködik. Ehhez én megcsinálhatom az SMD-s pl 16F628A propellert (ez a kissebb) mükidik vele ugyanugy vagy építeni kell hozzá bázis is másikat?

Előre is köszi : Attila
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!

A bázissal működni fog... A távirányító már kérdéses, a rotor több parancskódot képes kezelni, mint a cikkben leírt távirányító...
(#) nurseboy válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!

De akkor a 3x16 gombos távirányító már jó lesz hozzá igaz?

Üdv: Attila
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!

Jó lesz hozzá és építhetsz még egy néhány órát, azokhoz is jó lesz...
(#) nurseboy válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Nagyon köszi!!

Ha készülget majd rakok fel képet hozzá! De ez idő csak apránként érek rá megcsinálni. Azért az eredetiről teszek fel egy képet ( kicsit erős fényű ledeket választottam.


Üdv :Attila
Következő: »»   179 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem