Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   85 / 227
(#) nikolatesla hozzászólása Okt 26, 2010 /

Hali!
Tudnátok nekem linkelni PL504-hez tesla tekercs kapcsolásokat?
(#) nikolatesla válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Elég az ha csak én tudom
(#) BULL1988 válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Itt van olyan kapcsolás, amilyet keresel. (mert megérdemled )
(#) marksman válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

haha, ezt hogy csináltad ?
(#) nikolatesla hozzászólása Okt 27, 2010 /

Hali!
Ma elkészítettem deszka modellbe a forgó szikraközömet.
Szabályozni tudom 4500f/p,6500f/p,9500f/p. Az elektródák amit pörget egy wolframos hegesztő pálca. A motorra a pálca egy porcelán darabbal rögzítem és műgyantáztam. Tudom nem a legszebb de legalább biztonságos és jó. Majd idővel meg csinálom a flaxeset is mert azzal akarom szaggatni.
Most csak rövid zárra kötöttem rá egy MOT-ot és elég jól ment! Olyan volt mintha egy tűzkarika ment volna.
Szerintem jó lett,jövö héten megyek a kondikért aztán meg össze építem 2db MOT fogja hajtani az egészet.
(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Szerintem kapkodsz. Amíg nincs meg minden kellék valamihez, nem érdemes nekifogni, mert nem fog működni.
Ezt a forgó valamit inkább tedd el, a wolframot meg szedd le róla. Ha ezt így bekapcsolod, az első lesz, hogy lerepül a wolframrúd az egészről, és valakibe beleáll. A wolfram ugyanis igencsak felforr működés közben.
Szóval: ne kapkodj! Ne építs ilyen akármiket feleslegesen, mert 5 perc múlva már bonthatod is szét az egészet.
(#) marksman válasza pcroland hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

kössz! :worship:
(#) pcroland hozzászólása Okt 28, 2010 /

Hello! Nem megy a tesla tekercs új tekercs van 0.2-es huzalból 17centi megtekercselve és 63-as csövön és be ragasztottam a ferrit tekercset Palmatexel és vastagab a primer de nincsen csavar a teteén csak a tekercs vége,miért nem megy?
(#) BULL1988 válasza pcroland hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Azért gondolom nem csak úgy tekertél egy szekundert. Remélem, hogy előtte kiszámoltad a rezonancia frekvenciából meghatározható méreteket a tekercshez és csak ezután tekerted meg....
(#) pcroland válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Nem.Akkor ha megtekercselem az eredetit akkor menni fog?De akkor ,hogy ment 4cm átmőrőjü csővel(22cm megtekercselt hossz)?(úgy gondoltam ha 8.5 centiről 17centire veszem a megtekercselt hosszt és 0.1-ről 0.2-re a huzalt akkor jó lesz)
(#) BULL1988 válasza pcroland hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Van Skori honlapján a letöltések közt egy program (Tesla.exe), amivel a szekundered rezonanciafrekvenciáját lehet kiszámolni. Abba meg kell adnod pár adatot és az alapján kiszámolja neked.

Aztán megnézed, hogy az általad megépített verziónál a kapcsolási rajzon milyen szekunder ír Skori (kiszámolod a rezonanciafrekvenciáját) és ez alapján méretezed a tied. Nagyon ne próbálj meg eltérni az ott megadott adatoktól, mert lehet, hogy nem fog menni.

A C4-L4-et beépítetted? sokat dob a teljesítményen (a szikrahosszon) és stabilabb is lesz, lehet majd növelni a csatolást.
(#) pcroland válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

A tekercsem 336Khz.Skori azt írta hogy 415Khz a tekercs frekie de ha kiszámolom az övét 565 jön ki és az én régi tekercsem 990Khz.C4 L4 értéke menyi?(megfogom azért csinálni az eredetit ja és hallom a rezgését az áramkörnek úgyhogy szerintem nem azzal van a baj.)
(#) BULL1988 válasza pcroland hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

A C4-L4 értékét a tekercsed rezonanciafrekvenciájából számolod ki (Thomson-képlet).
(#) marksman hozzászólása Okt 29, 2010 /

Én is megakarom csinálni az L4 -et, csak nem igazán értem hogy kell . :lama:
(#) ekkold válasza marksman hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

L4-C4 értékét ki kell kísérletezni. Kezdetben L4 kb. 40uH, C4 -et pedig ki kell próbálni párféle értékkel.
(#) gaben62 válasza pcroland hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Mi az hogy a tekercsem 336KHz,?
Szerintem egy adott tekercs, amit készítettél azon a frekvencián, illetve 2-3-5xös felharmonikusokon fog rezegni amilyen frekvenciájú négyszögjellel hajtod meg.
Pl.amit az 555 Ic,és a kapcsoló fetek állítanak elő, a primer tekercs számára.
(#) gaben62 válasza pcroland hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Szerintem inkább a frekvenciát kellene megmérni,beállítani, majd erre hangolni készíteni a tekercset.
Én ezt azért írom le tanácsként, mert az ózonizátor nf.trafó primerjét,annak menetszámát méréssekkel határoztam meg.
Igaz ez 22KHz-impulzusokkal ment,és porvasmagos trafó volt.
(#) BULL1988 hozzászólása Nov 2, 2010 /

Sziasztok!

Lassan eljutok végre odáig, hogy összerakom a tekercset (vttc gu81mmel). Rengeteget kerestem a neten, de eddig nem igazán találtam a kérdésemre választ. Sok helyen láttam, hogy a visszacsatoló tekercs a primer fölé kerül, valahol a primer és szekunder alá kerül, másoknál nem egyezik meg a primer és a vcs tekercs átmérője sem.... (a szekunder 120 pcv csőre tekertem meg, a primer és a vcs 160-as csövön lesz a mostani állás szerint) Sejtem, hogy nincsen legjobb megoldás, mert mindegyik függ az adott tekercs kialakításától, de mégis felvetődött bennem, hogy melyiknek mik az előnyei, illetve a hátrányai?

Ezt fogom megépíteni.

Üdv, Pisti
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Szervusz!

A visszacsatoló tekercset a cső rácsára kösd, a tekercs másik felére és a földpont közé az RC tagot, azaz fordítva, mint ahogy a rajzon van.
A visszacsatolót tedd a primer-szekunder kettős alá. Nekem bevált. A kettő között egy bakelitlap van, a visszacsatolón van a bakelitlap, azon áll a szekunder és körülötte a primer. Így nem kerül magasra a visszacsatoló és nem fog átütni a szekunderről az ív.
Amint látom, 120-as csövön van a szekunder és 160-as a primer, elég kicsi a távolság! Nekem 110-es a szekunder és át tudott ívelni a primerre a szigetelésen át is, ha felül valami miatt nem tudott kicsapni.
Lehet, hogy a csatolási tényező is nagy lesz.

Mellékelve egy kép, még az 1.0-s verzióról. Bal oldalon láthatod a tekercseket, alul a fehér csövön a visszacsatolót (120-as csövön), a tetejénél a bakelit csücskeit, majd a 160-as narancssárga csövön a primert és benne felül a szekunder (110-es cső) áll. Működik, és nem kell aggódnom, hogy netán nagyfesz jut a visszacsatoló tekercsre, ami a GU81-be jutva esetleg átütheti azt.

Üdv!

tesla 007.jpg

(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Hát akkor reménykedünk, hogy nem fog átütni.... Remélem számít valamit, hogy a szekundert ötször kentem le műgyantával. Amit írtál a vcsről (felcserélés) az nekem is szemet szúrt már régebben, mert sok rajzon máshogy van bekötve..... Szerencsére még nem vágtam le a szekunder alját, így megoldható, hogy mindkettő alá kerüljön a vcs (bár egy átmérőn lesz a primerrel) A csatolási tényezőt meg tudom "állítani" azzal, hogy mennyire csúsztatom a primerbe a szekundert.

A rajzodon van még egy dolog, ami nem teljesen tiszta. Van két sorkimenő vas h alakban összefogva és megtekerve valamilyen huzallal. Ezt pontosan hogyan is kell elképzelni? Addig stimmel, hogy h alakban összefogod a kettőt, de mennyi huzalt tekersz rá? (ha esetleg lenne róla képed és beraknád, azért nagyon hálás lennék )

Látom a képen a kondik még a robbanás előtt lettek megörökítve....
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Idézet:
„Remélem számít valamit, hogy a szekundert ötször kentem le műgyantával.”

Hát ebben nem nagyon reménykednék a helyedben. Átütés ellen (vagy inkább kúszóáram ellen) egy olyan primer cséve kell, aminek a teteje visszafelé hajlik 90fokban.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Hát olyanom nincs, viszont még nem vágtam el a primer csövét sem, így tudok ráhagyni (a primer tetejétől számítva) jópár centit... Ha ez nem elég, akkor agyalok még rajta, hogy mit lehetne csinálni....
(#) nikolatesla válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Talán hőlég fúvóval fel lágyítva meg tudod hajlítani
(#) BULL1988 válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Talán azt inkább nem próbálom ki... Arra gondoltam hogy valami karimát rakok neki.

_BiG_: a "merev villanydrót" pontosan mit takar? Van egy tippem, de biztos ami biztos alapon megkérdem....

Igen, karimát is lehet rá tenni, a hosszú cső hagyása nem fog érni semmit a kúszóáramok ellen. A hajlításnál azonban 2x is meg kell tennie a távolságot az áramnak, valamint ív nem tud kialakulni az oda vissza irányú mágneses tér miatt.
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Szervusz!

Ennél a tekercsnél nem sokat lehet állítgatni a csatolást a tekercs betolásával. Próbáltam, de nem az igazi. Ugyanis ha a bakelitlaphoz képest felemeltem a szekundert, akkor volt, hogy nem indult be a rezgés. De nekem nagyobb az átmérő-különbség 1 centivel. Próbálgass.
A primeren a karima az eredeti gyártásilag ott levő kidudorodás, eredetileg ebbe tették a szigetelő gumigyűrűt. Amúgy 160-as csatornacső.

A két összefogott vasra annyit tekertem, amennyi elfért a H szárai között. Olyan saccperkábé szabvány szerint
A mellékelt képen nyíl jelzi. Hirtelen ezt találtam, de ha nagyon nem látszik, hogy néz ki, akkor lefotózhatom.
Amúgy jól látszik az egész miskulancia. A nyíltól jobbra a három összecsavarozott, kimustrált magnetron látható. Masszív diódák
Az előző képen látható kondikat már nem használom ehhez egy durr elég volt. Inkább a jóval strapabíróbb mikrós kondikat kapcsoltam sorba, meg nagyfrekis csőkondikat használok. Azok rádióadókba valók, pont ilyen üzemre tervezték őket.

A "villanydrót" az az, ami. Egyszálas, merev, 1,5mm-es, PVC szigeteléű drót, amit a villanyszerelésben használnak. Azért ez, mert merev és tartja a formát, meg ezt vettem Ebből van a primer is és a vcs tekercs is.

Üdv!
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

A cső dielektromos átütése ellen nem sokat tehetsz, az ellen a karima se véd, tán próbáld meg a csövet is lelakkozni belülről. Vagy közbenső műanyagcsövet tehetsz a primer és a szekunder közé pluszba. Az talán segít, de ha a nagyfrekis tér elkezdi ionizálni a levegőt, akkor a becsapódó ionok kikezdik a műanyagot és reccs...

Ja, esetleg még egy lehetőség, hogy növeled a szekunder huzal átmérőjét. Akkor a primer nem fog felérni a szekunder feléig (sem) és így jóval kisebb lesz az átütés veszélye.
(#) pcroland hozzászólása Nov 4, 2010 /

Hello! Megszeretnem epiteni Skori 24V-os Teslajat is,de a nyakrajzon nics meg hogy mi micsoda.Valaki aki megepitette nem kuldene el a nyakrajzot kiegeszitve?
Következő: »»   85 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem