Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Subwoofer szűrő
 
Témaindító: Dzót, idő: Nov 18, 2005
Lapozás: OK   17 / 39
(#) Szebence válasza banyaiakos hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Most nagyon szégyenlem magam, mert valóban működik a kapcsolás... A legegyszerűbb az volt nekem ha a quad után kötöm, így elég macerás volt, mondom letesztelni jó lesz így is... de nem!
Köszönöm mindenki türelmét és segítségét!
(#) kirally hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok! Én meg szeretném építeni a képen szereplő sub szűrőt de nem tudom mért van két bemenet és csak egy kimenet? és hol megy be a táp? ? Elmondaná ezt nekem valaki?

SZÜRÖ.jpg
    
(#) big-D hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok!
Építettem egy szűrőt de nem akar rendesen működni , a kapcsolási rajz és többi leírás innen származikBővebben: Link
Amúgy a probléma az lenne , hogy ha kikapcsolom a tápellátását akkor is szól és a hangja se olyan mint a videóban lévőnek. A segítsége(ke)t előre is köszönöm.
Üdv: Dávid
(#) kirally válasza bladzser2 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Szia! én úgy csinálom ha nem tudom a méreteket, hogy végig próbálgatom egy sima papíron és az alkatrészek lábait is és utána ...
(#) Rafael hozzászólása Nov 24, 2010 /
 
Sziasztok! :wave:
A következő Szub basszus szűrő készítése közepén vagyok. Néhány dolog nem egyértelmű számomra a rajzon. Az egyik a Jumper1 ami a kapcsolási rajzon JP1 néven szerepel. Ezt nem értem mire való Mit kellene hozzá kötni?. Megépítettem hozzá a Szub-szűrő bővítő kapcsolást is. Így akkor valószínű nem lesz szükségem az előbb említett Jumper1-es dologra? Annak ellenére jó lenne tudnom mire való.
Sztereó TFT TV-monitorhoz szeretném készíteni ezt a Szub-ot. És más lehetőséget nem látok csak SCART csatlakozóval levenni a jelet (,ha sikerül egy IN/OUT kapcsolós SCART adapterrel.) A leírás szerint LINE jel esetén 330n/33K, viszont ha ilyen nincs akkor le kell "lopni" a hangszóró jelét és az esetben 15n/680K az illesztés.
Szeretném megtudni, hogy Scart-os módon levett jel a TV-ről milyen jelnek számít, azaz mennyi legyen az illesztési értéke a kondi/ellenállás párnak?
(#) kowi válasza Rafael hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Egyik linked se jön be.
lehet hogy csak nekem?!
(#) Rafael válasza Rafael hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Tényleg, akkor feltöltöm...
(#) big-D válasza big-D hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Ha valakinek lenne egy kis ideje akkor megnézhetné az én linkemet is . Legfeljebb majd megépítem az oldalon található szűrőt.
Üdv Dávid
(#) lewi válasza Rafael hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Hali, az a jp1 es kapcsoló, a fázisfordító, ha jól tudom. Én is megépítettem ezt már, de még sajna nem sikerült működésre bírnom. :S meg vagyok vele átkozva. Igen amatőr vagyok, igazából csak utánépítgetk, de ha jól tudom a funkciója a fázisfordítónak, hogy melyik irányba "üssön" a SUB. Ezt célszerű egy tolókapcsolóval megvalósítani, és kivezetni a vezérlő panelra. Így az után beállítani, hogy elhelyezted a végleges helyére a hangdobozt. Ez azért szükséges, mert más-más helyen más-más akkusztikai tulajdonságok vannak.
Elvileg csak kapcsolgatod, és megnézed, hogy melyik állapotban jobb a mély.
Remélem tudtam segíteni.
Azt meg tudom, hogy ha számítógépről kell levenni a jelet, vagy pl Discman akkor a 330n/33k kell.
(#) hapro hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Próbáltátok már a flter lab programot? Én már sok jó aktív hangváltót terveztem vele, amik egytől egyig azt tették amit a program mutatott...a régebbi verzió nekem jobban tetszett és könnyebben kezelhető volt, mint a mostani újabb. Ja! a program ingyenes microchip termék.
(#) Rafaell válasza lewi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Még így sem egyértelmű számomra a Jumper 1 - három darab kivezetése, konkrétan mit mihez kell hozzákötni? Mivel nekem megvan az "A,B,C,D,E,F" -hez tartozó jaxley kapcsoló is, ami épp ezeket az értékű ellenállásokat is tartalmazza... Szóval mit kötök a JP1-hez?
A másik pedig még mindig a Scart csatlakozó illesztésének R/C tagja... / Tehát, hogy akkor ez LINE vonal jelnek számít-e, illete ha esetleg a TV fülhallgató kimentét választanám jelforrásnak, akkor melyik érték a jó vagy mindkettőhöz megfelel az azonos illesztés? /
(#) lewi válasza Rafaell hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Sajnos az R/C tagban nem tudok segíteni.
De aJP1 es csati nak a bekötését lerajzolom.
Remélem így már egyértelmű, hogy hogy is kell bekötni, és hogy kell alkalmazni. Az eredeti nyákterven egy 3 tüskés jumper csatlakozónak van a hely, mert ha a 3 tüskét berakod, akkor egy egyszerű jumperral tudod "kapcsolgatni" az áramkört. mert ugye a középsőt kapcsolod vagy erre, vagy a másik oldalrra.

kapcsoló.JPG
    
(#) MPedro válasza Rafael hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Szia !

JP1= fázisváltó (a középső lábat kell ide, vagy oda kapcsolni, Lewi #849043 válasza jó).
Scart ~ nagyjából "line", tehát 330n / 33K

Pedro (a tervező)
(#) Rafael válasza MPedro hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Tisztelt MPedro kolléga a kapcsolás tökéletesen működik! Köszönöm szépen!
Mivel este próbáltam ki és csupán próbahangszóróval, így még a Jumper kapcsoló közti váltásnál nem hallottam különösebb eltérést, de a "4" állású jaxley kapcsolónál érezhetőek az átviteli sáv változások.
(Építéskor egyedül annyi vetődött fel, hogy a két rajzon találtam egyetlen eltérést, konkrétan az OUT-nál lévő 10µF-es kondi "+" lába az 1,2K-s ellenállásnál a "-" lába pedig az Output-nál van. A beültetési rajzon viszont nem szerepel a 10µF megnevezés illetve fordítva van. Nos véleményem szerint a kapcsolási rajz a mérvadó, így az elkó "-" lábát raktam Out-ra. Ezt jól tettem, ugye?)
Már építettem régebben 1 IC-és Sub filtert ami nem vált be és többen panaszkodtak más kapcsolású 1 IC-és szűrőkre, hogy túl kicsi jelet adnak. Nos MPedro cuccában 3 IC van, így nem halk, ki-bementi jel erőssége szabályozható.
[url=http://bolthely.hu/mikroshop/id/01504_KIT_szubbasszus-szuro_aktiv_18dB_okt_Ajánlom mindenkinek ezt a Szub Szűrő kapcsolást![/url]

Üdv.: Rafael

out.jpg
    
(#) kokmate hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Sziasztok!
Két kérdésem van ezzel kapcsolatban:
Ha a 220nF-es kondi nálam elko akkor milyen irányba kössem be?
És az alsó 4,7µF-es kondi nem fordítva van véletlen?
(#) kadarist válasza kokmate hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Szia!
220nF-os kondit még nem láttam elektrolit kivitelben. Biztos, hogy olyan? Kapcsolási rajzod is van az áramkörhöz?
(#) kokmate válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
A kondimra az van írva hogy 0,22 µF / 50V, ha jol tudom 1000 a váltoszám és akkor 220nF jön ki. Nem találtam itthon kerámia kondiból ilyet.
Nincs kapcsolási rajzom, itt találtam a beültetési meg a nyák rajzot a forumon, csak az tünt fel hogy a 4,7 µF-es kondenzátor pozitív lába van a gnd-re kötve.
(#) kadarist válasza kokmate hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Valóban van ilyen elkó: Bővebben: Link. Én azt ajánlom, hogy oda fólia vagy kerámiakondit tegyél és nem elektrolitot. Az elkó szivárgóárama megzavarhatja az áramkört. A látszólag fordítottan bekötött elkó valójában nincs fordítva bekötve. A szimmetrikus tápfeszültség miatt kell így kötni.
(#) kokmate válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Kösz a gyors választ.
(#) kokmate hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Még egy kérdés:
Egy ilyen táp megfelelne neki? Kb. mekkora lehet az áramfelvétele?Link
(#) kadarist válasza kokmate hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Igen, megfelelne. Pár milliamper az áramfelvétele. Még két 9V-os elemről is sokáig működne.
(#) Szebence hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Sziasztok! Újra egépítem az ominózus sub filtert és vennem kell hozzá alkatrészeket, így gondoltam megkérdezem, hogy a 22K Ohm-os potméter az lineárs vagy logaritmikus legyen? Ha már úgy is vennem kell ,akkor legalább jót vegyek
(#) banyaiakos válasza Szebence hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Hali! Az a poti a vágási frekvenciát állítja. Tehát lineáris.
(#) Szebence válasza banyaiakos hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Rendben, köszönöm a választ!
(#) Szebence hozzászólása Dec 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Egyszer már megépítettem a sub filtert, próbaképp, hogy működik-e, működött, ezért szerettem volna beszerelni a készülő erősítőmbe. Csináltam egy másikat, egy másik nyákra, amin más is van, de nem akar működni. Először a Quad-os topic-ba tettem fel a kérdést, de igazság szerint nem tudom, hova kellett volna. A másik topic-ban leírtam a hibajelenséget: Bővebben: Link
(#) Gyozo92 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Szia!

Az erősítők építésnél szerzett tapasztalatom azt súgja, hogy az IC lesz a hunyó. Ha minden be van kötve, nincs kontakthiba, és jó a táp is, akkor az IC selejt, de ez csak tipp.
(#) Szebence válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Most összeraktam az elsőként megépített szűrőt, a potméterek és az IC ugyanaz, működik a szűrő, viszont valami miatt iszonyatosan búg. Nem értem miért...
Az előzővel is ez volt a baj, ha a bemenetre bekötöttem a kábeleket, akkor nagyon búgott a hangszóró.
(#) Gyozo92 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Az IC lehet selejt, és azért, de a búgás az lehet táp hiba is. rossz szűrés, ilyenek. Milyen tápot használsz hozzá? De ha kipróbálod másik erősítővel, és jó, akkor az erősítő a hunyó. Saját építés az erősítő?
Ha rendelsz alkatrészeket, akkor rejndelj egy IC-t is, hátha... Legalább lesz mind a kettőbe IC-d
Ma maratok hozzá egy panelt, és rendelek alkatrészeket, megpróbálom megépíteni, meglátom mire jutok.

Amikor először megépítetted, akkor nem búgott? illetve most mi a különbség a kettő között? Az erősítő, amivel kipróbáltad? a táp? ha minden ugyan az, akkor vagy te hibáztál, vagy egy alkatrész rossz. Szűkítsük a kört.
(#) Szebence válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Minden jó... mármint az erősítő is tökéletesen működik szűrő nélkül és az elsőnek megépített subb szűrő is működik, de a kettő együtt nem... Ez a probléma.
De majd átmegyek egy másik topic-ba ezzel a problémámmal.

Üdv!
(#) Gyozo92 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Szóval az erősítő is rendesen működik, és a szűrő is, csak nem azzal az erősítővel? Szóval egy másik erősítővel működik rendesen, csak azzal nem, amivel kéne. Mik a tünetei? Búg, vagy inkább csak megnő az alapzaj? Már engem is érdekel, hogy mi lehet a baj. Milyen típusú erősítőről van szó?
Következő: »»   17 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem