Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Igen, be kell még járódni neki, de az erősítő többi részének is, mert az összes cső vadi új, az ellenállások is új PTMN-ek, a fázisfordító Ky-jai is újak, az elkók többsége, meg a hálótrafók régiek csak. Egész biztosan sokat javul még, de már most is meg vagyok elégedve.
Most hogy le lett kapcsolva, onnan nézi a TV-t.
Jónak jó, de az építés öröme azért más (meg a csöves cuccoknál az ezzel járó apróbb szívások - legalábbis nálam ) Amúgy tényleg egy hatalmas karácsonyuk lesz, annyi biztos
Ami nálam van trafód az már elég jól bejáródott és csak dicsérni tudom a készítőjét, mert remek hangú darabok. :yes:
Az alapötlet az volt hogy csak egy kell és természetesen én rakom össze, a fletáé a trafós rész a Lacié pedig a doboz, mint eddíg mindíg az én esetemben, De a megduplázott darabszám és a teljesíthetetlen határidő (még egy darab esetén is az én szabadídőm mellet) miatt döntöttem így.
Sziasztok!
Eredeti TK157-es EAG kimenőim vannak amiből két új push pull monoblokkot készítek. Az a kérdésem, hogy az EL34-eseken kívül milyen csövek jók ehhez a kimenőtrafóhoz? A trafóhoz hozzá nem nyúlok, nem tekercseltetem át, mert volt már két ilyenből épített monoblokkom, és zseniális hangjuk volt. Szóval milyen csöveket alkalmazhtok? Úgy tudom a KT88-asok alkalmasak, meg esetleg a 6L6 család is. Köszönettel!
Teggyél soros ellenálást azon feszt mérve nem kaphat nagy pofont a multid
400V ot simán bir, mindegyik. A gyártó itt se mindegy. A most kapható olaszok nagyon gyérek, hiába MKP. Volt egy elkomérő hidam BPL ( Britis Physik Labor) gyártmány. 1100V-ig lehetett vele kondit mérni. Capac, veszteség, szivárgó áram fesz alatt. A csúf Szu mosógép kondik 900-950V-ig birták. Itt is a különböző gyárak cucai nagyon különbözök volta. Pedig a tipus azonos volt !
A vékonyabb Szuval jól szól. Nem az "E" betüs 6P3-al
Szerintem meg a 6P3SZ-E vel. Vitatkozhatunk. De beállításban az EL34-hez közelebb áll az "E" változat
Ha nincs áttekerve (nem is kell), a KT 88-al biztos, hogy jó (ugyan én személyesen nem hallottam szólni), Hibátlanul szól EL34-el, és mindegyik orosz 6P3SZ-el is (a simával is és az E-s változattal is, ezeknél azonban érdemes a segédrácsfeszt némi kisérletezgetéssel fülre belőni, és ECC 83 helyett egy kicsivel erősebb csővel forgatni a fázist (E88CC, ECC85, 6N1P, ECC81, 6N6P stb., fázisfrdítót KT88-nál is feltétlenöl izmosítani kell szerintem. Nyilván más 6L6 családba tartozó csővel is összehozható, de én csak az oroszokat próbáltam. Egészen biztos, hogy 6P7SZ-el is jó (nagyon szép hangú cső, de a tetején van az anód).
Gratulálok az erősítőkhöz, nagyon szépek lettek!
A hangjuk milyen?
Szia!
Ha egyszer elkészül az enyém, (KT88 PP) akkor szívesen megmutatom ill. megfülelheted, kíváncsi lennék majd elfogulatlan véleményekre (a táp nyák panelje készül, a fater most fejti vissza az erősítő rajzát, az is nyák-on lesz.)
Hát Neked nem kimondottan TK157 szerkezetű trafód van. A nagyobb teljesítményű csőnek megfelelően kicsit vastagabb huzalból van tekerve a primer 0,25 helyett 0,29-0.3 és a nagyobb teljesítmény érdekében nagyobb primer menetszámmal 1648 menet helyett 1850 menet.
Kb 30-40 W-ot át kellene tudni tolni azon a vason olyan 430-450 V-os tápfesz esetén.
A 30W kimenő már szerintem bőven elég, a sonidókat azis kiugrasztja a helyükről... most elindulok Dunakeszire, állítólag ittis van egy sonido bolt, megszemlélem a kínálatot
Köszi !
A hangzásra már tettem utalást , egy pár oldallal ez előtt , de megint csak dicsérni tudom és merem a toroid kimenőket , aki még kételkedik ennek a jóságában annak bátran merem ajánlani próbálja ki nem fog csalódni ebben az szinte biztos vagyok . lehet itt most megmagyarázni hogy nem jó meg stb... de a valóság az bizony nem ezt igazolta , igen is van létjogosultsága a toroid kimenőknek a csöves erősítőben !
Ha még egyszer erősítő építésbe kezdek, akkor kipróbálom a torroid kimenőket.. Fegalább lesz melója Fleta mesternek De most már tényleg indulok, ha lehet készítek képeket a hangszórókról/dobozokról!
Azt hiszem, már tudod hányan akarták megvenni??
mikor úgy megcsavarja az ember a hangerő gombot, meglepődik hogy milyet szól a 2x8W!
Igaz
Hogy ez nem jutott eszembe...pdig így mérek sokmindent.. Pofont úgy nehezen kap max 360V ot mérek 1000V os méréshatárban...
Ha azért nagyon olcsón eladod az EI vagy M magos kimeőket, mert a toroid tetszik jobban akkor vevő vagyok rá.
Én a régi Si vasban ha lehet EI ben hiszek SE légréselve. Nekem igazándiból a stril precíz hig endes hangú SM85a trafóm sem ttszik annyira mint egy EI...Valamiért a rosszabb job afülnek. Mert a toroidnak is az a baja csk, hogy tökéletes, azaz túl jó, tehát átviszi az 1MHz et is Ha valamit kicsit elcsesztél a toroid előtt Hipersyl előtt akkor az is át fog jönni, az Ei valahogy csak a hangrész viszi át jólmegmagyarfogalmazva. A triódásban még a táptrafóm is M. A kimenők EI. Majd kiderül, csak lassan készül, most pl megint egy napig pillanatszorítóban van (kevés a pill szorító apránként megy) Hétvégén talán már drótozhatom. Akkor már hamar fog szólni. Ez a pepecselős doboz lakk keret ragszt fur mér tologat fúr dolog már nagyon unalmas sziszifuszi meló.
Nem tervezem, most beszélgettem a bolt tulajával, és finoman lekoptatott. Megkérdeztem a Mellorn Nemesis árát is, mert nem találtam hozzá, de azt mondta ha a sonido két hangszórójának megvétele gondod okoz, akkor ne ácsingózzak érte... (amúgy 480E ft. plusz a kar.) Nem akartam elkeseríteni hogy meg tudnám venni ha akarnám, de van másis amire kell költenem, és ezért rakom mindig a háttérbe a sonido hangszóróm, de most kicsit feltolta az agyam a "kedves" ember...
Nálam is beválltak a toroid kimenők. Igaz, a következő erősítőmbe már megvannak a "kocka vasak", ha a pénzem és az időm engedi fogok még pár toroid kimenőt teker(tet)ni.
A toroid vasmagok sem egyformák. Gondolom mind az anyagában, mind pedig a a lemezvastagságában lehetnek eltérések. Honnan tudhatom, (ha pl. egy börzén látok egy toroid trafót, és nincsennek nálam a műszereim) hogy milyen vasmagra készült?
Srácok! Nincs kéznél valakinek egy Noval9-es NYÁK-os makro SP5-re?
Említettem már hogy Te vagy a kedvenc szerszámkészítőm?!
Nekem is toroid kimenőim vannak Fleta jóvoltából.
Nagyszerű, most már akár sorozatban is gyárthatsz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |