Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fluoreszcens kijelzők (VFD) használata
 
Témaindító: eSDi, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 51
(#) zombee válasza vicsys hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Hello!

Pár nap bütykölés után már egészben működik az óra, legalábbis a VFD része. Pár apróbb gyermekbetegségtől eltekintve a meghajtás is korrektnek mondható. A képek magukért beszélnek...

A vezérlést egy AVR(ATMega48) végzi, a meghajtást minden rácsra/szegmensre egy-egy tranzisztorpár.
A tranzisztorok nagy száma(40 darab!) miatt SMD alkatrészeket használok, főként a tranzisztorok(BC817 és BC807) és a velük kapcsolatban lévő ellenállások ilyenek.
A tranzisztorpár NPN részét vezérli az AVR, ami a PNP-t hajtja meg. A kimeneteken 1-1 10kOhm-os ellenállás is található, ezek húzzák le az inaktív szegmenseket és rácsokat.

Az egyik probléma itt található: a 10kOhm-os ellenállások a szegmens/rács aktív állapotában iszonyatosan melegszenek. A másik melegítő tényező a feszültségkonverter 4.7kOhm-os visszacsatoló ellenállása(párja 100 Ohm, ebből 60V-os kimenetnél 1.25V-os visszacsatoló feszültség lesz).
Ez utóbbit még könnyen tudom kezelni ha a visszacsatoló osztó 47k-1k párosból épül fel.
A meghajtás már más kérdés. Valaminek le is kell húznia amikor inaktív a rács/szegmens, különben soha nem fog kialudni. Már a 10kOhm-os lehúzó ellenállások mellett is észrevehető szellemképet ad, tehát nem megoldás ha 47kOhm-ra cserélem őket. A megoldás egy harmadik tranzisztor lesz ami csak inaktív állapotban lehúzza le. Már kitaláltam a konstrukciót, de minden építő jellegű ötletet szívesen várok egy korrekt és olcsó tranzisztoros meghajtáshoz.

Egyelőre nem dolgozom olyan profi eszközökkel mint a speciális VFD meghajtó IC, márcsak azért sem, mert ezek Magyarországon beszerezhetetlenek. Jó, most lehet hogy egykét gyártó küld pár darab mintát, de magyarországi boltban ettől még nem fogsz ilyet kapni.
(#) vicsys válasza zombee hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Alakul, szép munka! A végleges panelnál a sok tranya miatt majd kell törpölnöd rendesen... Nem lenne jobb valamilyen ULN széria?
(#) zombee válasza vicsys hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Jaja, de ha már ki van maratva a panel akkor oda pillanatok alatt belemennek a tranyák is. A maratás előnye hogy a tranzisztor alatt is el tud menni az emitterek összeköttetése, nem kell emiatt olyan összekapcsolómezőt építeni mint ami a kijelző mögött az alkatrészoldalon látható. A tranzisztorok meg olcsók(kb. 8Ft)...

Egyébként bármilyen, a meghajtásra alkalmas IC-re nyitott vagyok, amennyiben Magyarországon bármilyen mennyiségben megvásárolható.

Én olyan cuccot akarok építeni és cikkezni róla, amit más is meg tud építeni, illetve megrendelésre bármennyit le tudok szállítani. Már unom az olyan cikkeket ahol az ötlet és lelemény helyett a speciális, beszerezhetetlen IC van a középpontban.
(#) vicsys válasza zombee hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Ilyesmire gondoltam:
Bővebben: Link
(#) zombee válasza vicsys hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Ez az ULN2003 nem rossz dolog, de ez csak egy egyszerű tranzisztorblokk.
Sok forrasztástól, meg ellenállás-és tarnzisztor PAD kialakításától, közöd emitterezéstől megkímél, de másra nem jó, mert nem igazi driver. Csak egy lehúzó darlington-pár.
Olyan IC kellene ami viszi az 50V-ot, na meg és + és - irányba is tud 10mA-rel húzni minél kevesebb veszteséggel. Egy ilyen arra is jó lehet hogy telepről működtessem, vagy épp kocsiban.

Kocsiba nem szívesen teszek olyan cuccost ami a hasznos teljesítmény 6-szorosát a túl egyszerű kialakítás miatt elfűti...
(#) bikau hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Sziasztok , szeretnék töletek kis tanácsot kérni . Szeretnék építeni egy erősítőt ami nagyából már készen is van de kaptam egyik haveromtól egy ilyen Fluoreszcens VU kilyelzőt meghajtó panelestől ami egy Technics deckből lett kibányászva , ezt szereném beépíteni ha lehet . De az a probléma hogy a többi részét a haver kidobta és igy nem nagyon tudom hogy mit hova kössek ráadásul ilyen csöves dolgokban nem is vagyok valami profi . A cső Futaba gyártmányu : QSIFL001F (BG-58) tipus , a meghalytó IC AN6870 .
Az lenne a kérdésem hogy van e valakinek ilyennel tapasztalata , mennyi feszültéggel kell fűteni a csővet , a Google igen kevés adatot talált csak a meghajtó IC ről egy japan nyelvű adatlapot , csőről szinte semmit .
(#) Robi85 válasza bikau hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Hello.

Mellékelt képen van az IC bekötése. Ezzel már biztosan megtudod csinálni. A cső fűtésének adj elsőre AC 9 Voltot. De ez mindenképp váltó feszültség legyen. A cső két szélső lábára kell kötni. Az IC-nek szerintem adhatsz egységesen 17V DC-t. De ebben nemvagyok biztos, ezt majd megmondják a hozzáértőbbek. Csatolom az adatlapját is azért.
A bementet pedig a hangerő szabályozó poti és az erősitő bemente közé kell csatlakoztatni.
(#) rockersrac válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Szerintem jó lesz az elsőre 3-5V közötti váltóval is!
(#) bikau hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Köszönöm
(#) _ampervadasz_ válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
AC3V nál többet nemigen adnék annak a katódfűtésnek mert különben a szegmensek befognak égni használat során ( arrón nem beszélve hogy a katódfűtőszál is tönkre mehet idő előtt)!
Teljes kivezérlésnél az pedig igen kellemetlenül tud mutatni.
Kikapcsolt szegmenseknél éppen hogy észrevehetően kell izzania, sötétben!
Csak érdekesség képp: Ezzel a beállítással az összes szegmenst kitudtam gyújtani és mind jól látható permanens maradt (távolabbi szegmensek is ugyan olyan jól emittáltak mint a közelebbiek) pedig az még nagyobb is volt.
(#) bikau hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Sziasztok müködik a kijelzö . . Már csak egy problémám van vele a csatornák kicsit (nem is kicsit ) türözodnek a másik csatornára , gondolom ez azért van mert multiplexálva vannak a csatornák de ennyire kicsit zavaró számomra ... Esetleg erre a problémára valami ötlet ? A cső fütés AC 2,5 V a tápfesz . : DC 24V

Ui . : Bocs rossz videoért de 2Mb nem sok fér bele + telefonnal vettem fel ...

Na! Moderálva --vicsys.
(#) rockersrac válasza bikau hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Esetleg kép van róla?
(#) bikau válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Erre gondoltam ...

Floukijel.JPG
    
(#) CIROKL válasza bikau hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Ezek a pöttyök nem egy pici ideig ott maradnak ?
(#) bikau válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
De igen , mert ez a vez.IC tudja a kivezérlési csucsokat tárolni , kikapcsolhato opcio . Nekem nem ez a bajom hanem az ha eggyik oldalon kigyullad egy szegmens akkor a masik oldalon is csak halványabban ...
(#) guliver83 hozzászólása Feb 20, 2011 /
 
Szereztem egy új kijelzőt ami egy PHILIPS FW-R7 hifibe való.
Lehet ezzel valamit kezdeni?
PHILIPS FW-R7
(#) zombee válasza guliver83 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Persze, biztos lehet kezdeni valamit, főleg ha olyan nem-kínai linket adsz meg amiről le is tudom tölteni.
(#) guliver83 válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Sajnos ezt találtam bocsi.
(#) secmaxx válasza zombee hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Szia ! Én is pontmátrix vfd meghajtásához keresnék drivert és néztem az ic-t amit találtál de ennek az ára közel 4ezer forint !!! Te jutottál már előrébb ebben a témában? Milyen 16 bites shiftre gondoltál a tranzisztorok vezérlésére Bővebben: Link
(#) zombee válasza secmaxx hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Hello!

Nem foglalkoztam nagyon vele, így nem is jutottam előrébb.

A 4 ezer szerintem sok, én inkább olyan shift regiszterrel próbálkoznék ami 18V-ot képes kapcsolgatni. Ilyen van olcsón, de nem lesz valami fényes a kijelző.

Én minimum 40V-ban gondolkodom, oda tranzisztoros kell.
Az ULN2003/2803 nem driver, hanem 7/8 csatornás NPN tranzisztorblokk, ezzel is lehet próbálkozni, meg 10kOhm-os felhúzó ellenállással. Én olyat építek ahol a felhúzó az nem ellenállás hanem PNP tranzisztor vagy blokk, lehúzni pedig egy másik ULN2X03 fog, így minimális lesz a veszteség...
(#) secmaxx válasza zombee hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Nem a magas kapcsolási frekvencia miatt halvány a kijelző ? ilyenkor a tápfeszültséget kellene megemelni , vagy tévedek? Hasonló problémával már találkoztam amikor rendes izzókat akartam mátrixba kötve kapcsolgatni (játékgépeknél ezt használják ) itt a link az ic-ről tudomásom szerint most 1.00$ 185Huf . Ugyanitt találtam olyan vfd meghajtókat amiket lehet digitre és szegmensre hozzákonfigurálni egy adott vfd csőhöz , igaz qfp tokban van de 2 db ára 2ezer párszáz forint szállitással. a tipusa PT6311 , és ebben a sorozatban vannak még hasonló meghajtók is . Nekem ez sajna nem jó mert van 3db speciális színes vfd-m és azokhoz ugyan jó lenne az ucn de a háromhoz 9db kellene és nincs annyi pénzem rá ia képben a vfd-m van amihez kellene a meghajtó.Üdv

ucn5818

vfd.jpg
    
(#) caruso7294 hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy VFD-m,amit egy Philips music center deckjéből szereztem.Én csak a kivezérlés mérő részét szeretném használni.A két IC típusa: B9142 COP470N.Valahogy be lehet kötni?
(#) frecsko hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok.
NEC LD-8035E VFD-hez van valakinek adatlapja?
Itron FG94B1 -eshez is keresnék.
Köszi a segítséget.
(#) vicsys válasza frecsko hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Bővebben: Link
:google:
(#) frecsko válasza vicsys hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Köszi Vicsys, ilyet nem találtam a gúglín.
(#) sooty válasza frecsko hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Pedig hoz fel a Googli róla némi infót: LD8035E
Meg ott is van, amit Vicsys linkelt be az előbb. :yes:
(#) sooty válasza frecsko hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Nekem van egy többé kevésbé működőképes microlith memory 4 -es számológépem, abban az itron FG95AI-van ami ránézésre hasonlít a te általad keresettre (a tiéd a képen lent, lábszám , digitek azonosnak tünnek). Előkotrom, és mérek rajta egy két paramétert, ha gondolod.

itron.jpg
    
(#) frecsko válasza sooty hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Szia sooty.
Ezt én is megtaláltam, de elég szűkszavú a leírás. A Vicsys link az tökéletes.
(#) frecsko válasza sooty hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Az nagyon jó lenne.
(#) sooty válasza frecsko hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Beleméregettem (FG95AI):

Fűtés: 9V AC
Tápfesz: 20V DC

Lábkiosztás (hátulnézet a forrasztás felöl):
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
F a b c d 1 2 3 4 5 6 7 8 9 dp e g f F

Áramokat sajnos nem tudtam mérni.

hello.jpg
    
Következő: »»   16 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem