Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   213 / 489
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia! Valószínű marad így csak az "orrára" teszek majd kis padokat mert túl könnyű lesz de függ milyen alkatrészek lesznek bent kétfajta hőmérő és hall illetve fototranzisztor is alkalmazható.. Még csiszolom.. Most a tápot tesztelem mi lenne jó.. Én maradnék a sima tekercsnél csak ez az új cucc hajtaná meg..Most olyan 30/30 menetes tekercs az áttétel így elég jó és nem is igen melegíti a motort. Gondolom a szoros rendes tekercs sokat számít azért javult meg a helyzet. Szerintem nem a Layout lett kiaknázva hanem a laminálós technika! Hiba nélkül sikerült rálaminálni,kimarni a nyákot! Pedíg aztán van bent 0.2-0,3mm-es huzalozás..Mostanság ha kijön a laminálóból jól megmelegítem még 500fokos hőlégen a nyákot utána áztatom le majd sósavban letisztítva még egyszer rámelegítek csak utána maratok.. Vetekszik a házi fotózással
(#) erdely hozzászólása Jan 19, 2011 /
 
Sziasztok óraépítők!

Én is építettem eggyet megy is félimeddig,az a probléma hogy a távirányitón csak két gomb müködik
a ki-be meg leddek ki-be a másik hogy egyszerre kint van a digitális és az analóg óra is természetessen megpróbáltam már a hexeket cserélni de az eredmény
ugyanaz volt. Aki tudna ebben segiteni az létszi irjon.

Köszi Józsi
(#) pinternorbert82 válasza erdely hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Melyik típust épitetted , fel tudsz tenni nyák tervet?
(#) erdely válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Vicsys-nek a 3mm-es ledekkel
(#) Hp41C válasza erdely hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia!

Leírnád, melyik verziókat építetted meg, melyik hex eket programoztad a kontrollerekbe.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia!
Most fejeztem be egy új Wireless Power bemérését, mert ”kis unszolásra” egy intézménynek is megépítettem demonstrációs célokra, egymenetes 150mm-es rezgőkörökkel. Az adó 6 mm vastag vörösréz csőből, 8x5,6nF-os kapacitásokkal párhuzamosan. (Ez nagyon bevált az első wireless eszközömnél is.) Terheléses mérés, az adó oldalon árammérés 16V stab. feszültségen. A vevő 1.5mm-es vörösréz vezetőből készítve, 10nF-al párhuzamos, 10W-os izzóval terhelve és 5060pF-os kapacitások hozzáadásával 14 léptékben 100mm távolságban az adótól. A teljesítmény / kapacitás arányokat egy LAY-ben próbáltam ábrázolni. Látható, hogy a rezonancia görbe a rezonancia ponton alig érzékeny néhány nF-os kapacitás változtatására.
(#) Rumcájsz válasza patexati hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Teccccetős példány, gratula!
(#) janocsi válasza erdely hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia!
Mindkét parancs csak a bázis áramkör programjával tud kommunikálni. Ott lehetséges a ki/be, és a ledek kikapcsolása is, de ekkor forog tovább a rotor... Először a távirányítód címét kellene a propellerhez igazítani, vagy a cím figyelését kikapcsolni a programban.
(#) erdely válasza janocsi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Azt értem hogy a bázist tudom kapcsolni de a leddeket
a propeller kapcsolja ki szerintem, hiszen a leddekel nincs kapcsolata a bázisnak ha pedig a trafot kapcsolná le akkor az ora se menne tovább mert ha visszakapcsolom akko nem ujra indul hanem az eltelt időt mutatja.
(#) janocsi válasza erdely hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia!
Valamit nem jól értelmezel. Van a bázisnak olyan parancskódja, (ez a másik parancs), amely kikapcsolja az infra (IR) adót, így forgásban marad ugyan a propeller, de a ledek nem világítanak. (Nincs megszakitás, körszámlálás!) Ha ez így igaz, akkor tényleg csak a bázis program működik a táviddal.
(#) erdely válasza janocsi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Jó akkor biztos így van de miértnem müködik ha mindenkinek müködik és én is azt a programot égettem bele amásik miért van egyszerre mind a két ora a kijelzésen?
(#) janocsi válasza erdely hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia!
Hmm! (Ez egy nagyon belevaló kérdés, de: A program úgy van megírva, hogy az első bekapcsoláskor minden adat, digitális, analóg, ott legyen a kijelzőn. Ezek után állítjuk majd be azokat a kijelezni kivánt "dolgokat", funkciókat, amit, ha nem lesz áramtalanítva, visszakapcsolva már mindig csak ezek kerüljenek kijelzésre, ill. amit legutóbb beállítottunk.
Szóval, csak meg kellene a távid címét valahogy tudni, vagy azt a hexet amit most betöltöttél, arról többet infót írhatnál, honnan, melyik verzió az. Ja, és a távi az melyik verzió? (Gyorsan végigelemeztem a topikot, legalább 100 darab propeller hex állomány van már fent...)
(#) erdely válasza janocsi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Üdv!
A távirányitóba megpróbáltam a 16f628 és a 16f84-est is de ugyan az midkettőnél a Viscys-ét égettem bele ami a Hobbyelektronika oldalán van de csatolom mid a kettőt és a propellert is.Csak hex van nincs asm.A táirányító rajz is onnét van azt is csatolom.
(#) janocsi válasza erdely hozzászólására (») Jan 19, 2011 / 1
 
Szia!
Akkor már meg is van a hiba! A cím figyelése be van kapcsolva a propeller programjában, ezért nem értelmezi a parancsaidat. (A távi címe nem egyező ehhez a verzióhoz.) Nézük egy másik hex állományt, amelyikben ki van kapcsolva, és működne is a Vicsys propeller hardverében.
(#) erdely válasza janocsi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Üdv!
Köszi hogy folalkoztál velem, körülnézek máshonnét hex-eket és megprobálom azokkal,vagy ha te találsz létszi tedd fel csatolva, írok majd mi történt.
(#) Hp41C válasza erdely hozzászólására (») Jan 19, 2011 / 1
 
Sziasztok!

Más hiba lesz, mindhárom programban a 0x1D -ra van állítva az óra címe, a bázisban és a rotorban engedélyezett a cím figyelése. A bázis veszi a két említett parancsot, így a távirányító biztosan működik.

- A parancs kódok között sok olyan van, amit ez a távirányító nem tud kiadni pl. óra csökkentése 0x16 kódra menne. De azoknak a parancsoknak mennie kellene, amit a távirányító ki tud adni: pl másodperc növelése, másodperc nullázása, stb.

- Meg kellene mérni, hogy a rotor TSOPxx36 megkapja-e a tápfeszültséget, a szűrése be van kötve (100 ohm, 100uF), a kimenete rácsatlakozik-e a PIC 1. lábára.
- Mekkora ellenállás van a távirányító infra led -jénél?
(A bázis áll, jobban veszi a jelet, a rotor forog... rálátási viszonyok...)
- Meg tudja zavarni a TSOP működését a közeli fénycsőlámpa is.

A mindhárom panelen pic 5. és 14. lábához, közvetlenül a pic mellé / alá kellene egy 100nF kerámia kondenzátor is (smd 1206 elfér alulról).

Utóirat: Ha nem szeretnél magadnak problémát és látni is szeretnéd mit csinálsz ne a hex -ekkel dolgozz, hanem a forrásokkal. Kézben tarthatnál mindent, dokumentálva is lenne... Az eredetinek nevezett állományban ott van a forrás - Két ponton mégis probléma van:
- A távirányító címét át kell írni a forrásban 0x1D azaz .29 -re.
- A másik, hogy a távirányító fordításához CCS C fordító kell...

Ha a topik fájlmellékleteiben keresel, találsz asm forrást is a távirányítóhoz... A rotor kellemetlen "Demo mód kilépési hiba" is újra téme lesz...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Szia!
Hú-ha, ezt jól "benéztem". Most vettem csak észre, ez a feltöltött komplex program összeállítás az alapja ennek az egész fórumtémának. Ezt nagyon-nagyon sokan építették meg sikeresen, (én magam is). Természetesen nem lehet semmilyen címbeli eltérés, itt valóban valamilyen hardveres gond van a propellerben. Az egyik probléma az lehet még, hogy a források nem ott találhatók, ahonnan a hex állományok is leltölthetők.
(#) erdely válasza janocsi hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Jóreggelt mindenkinek!

Szia Mostmár nem értek semmit az egészböl,amugysem tudok c-be programozni,kicsit assembliben.Reggel kicseréltem a tsop-ét és a távirányítón 82ohmot 220ohmra de így se jó.Azt írod hardverhiba de melyikbe apropellerbe vagy a távirányítóba és mi lehet?
(#) janocsi válasza erdely hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Szia!
Elkerülve a magyarázataim lényegtelen részét, (mielőtt összezavarnálak), megpróbálnám a propelleren a TSOP környezetét először alaposan átmérni, ahogyan Hp41C is leírta. Ha ott mindent rendben találsz, meg lehet próbálni egy "másik" hex állománnyal is, de azzal általában csak a sokadik változatra szokott elindulni a propellert. A táviban a 82 Ohm az IR leddel volt soros ellenállás? Ha helyette most 220 Ohm-os lett berakva, akkor jócskán gyengült a távi hatósugara.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Szia'

Mint már sokszor leírtam:
Nem szabad 3 ismeretlen hex állománnyal kisérletezni, mert nem tudod eldönteni, hogy melyik egységben lesz a hiba.

- Azt írtad, hogy a bázis reagál a távirányítóra.

- Letöltöttem az általad feltöltött hex -eket. Időt nem kívmélve, visszafordítottam és megírtam, hogy a cím ellenőrzése be van állítva, a cím pedig 0x1D = .29. Hasonlóan a rotor programját is visszafordítottam, abban is engedélyezett a címfigyelés, a cím itt is 0x1D. A rotor programjában azt is észrevettem, hogy nem csak a 0x00 .. 0x0F közötti parancs kódokat várja bizonyos funkciókra. Még a távirányító programját is visszafordítottam, a cím ebben is 0x1D. Ez a verzió pedig csak 0x00 .. 0x0F közötti parancs kódokat tud küldeni.

- Ajánlottam, hogy töltsd le a cikk 4. oldaláról az "Eredeti" -nek nevezett forrást, írd át a parancs kódokat, fordítsd le a bázis és a rotor programját.

- Most már ezt is megtettem...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Szia!
Ha nekem címezted ezt a hozzászólást személy szerint, akkor nem igazán értem(?) Most foglalkoztam az eredeti állomány Keys.asm átírásával, (már teljesen feleslegesen), ahol mindig beleütközök a szűkös, vagy kevés kód megfelelő kiosztásában. Milyen parancsokat hagyjak ki a lehetséges 23-ból, mert a maradék 14 (vagy 15) kód nagyon kevés egy kényelmes kezelés beállításához.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Szia!

Bocsánat, nem Neked címeztem volna, hanem Erdely -nek...
Egyébként az évet, hónapot, napot, órát, percet és a másodpercet csak előre lehet állítani. A másodpercnél érdemes kezdeni, mert az átfordulások léptetik a következő mezőt...

Még egyszer elnézést, egy hozzászólással elnéztem a választ...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Szia!
Már megnéztem a Keys.asm-ből átírt változatodat, ezért is nem erőlködtem tovább. Ha ezzel a lefordított hex-el elindul Erdely fórumtársnak, akkor már semmi gond nem lehet tovább.
(#) erdely válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Szia!
Először is köszönöm a fáratságodat és a türelmedet mostmár müködik minden
(#) bogár76 hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Sziasztok.

Szeretném kérni a segitségeteket a következőkben.
Megépitettem az óra "eredeti" verzióját. Első bekapcsolásra működött is, egy hibát leszámolva ami még sajnos most is fenn áll, a villogás.
Harmadik napja szivok már vele eredménytelenül, olvastam is rendesen fórumokban és több dolgot is megpróbáltam már , de teljesen eredménytelenül.
Elektrocsib oldaláról használtam fel a rajzokat, és a Taki féle univ. hexet használtam.
Kiegyensúlyozás rendben, első körben egy 0.14A es pc ventit használtam de miután gyengének bizonyult cseréltem egy 0.26A esre , persze a probléma ezután is fenn állt.
Egy képkeret szerű dobozban van, digi fényképezővel nézve mindenfele cikázik az infra led fénye. Ezt Sendi leirásában is olvastam hogy gondot okozhat az infra visszaverődése, de növeltem az ir led ellenálását 1.5K -ra és ugyanúgy látszik a kamerában az infra cikázása.
Leragasztottam a prop nyák alját tesa szalaggal mivel lakkozva van a nyák, de akkor is visszaverődik.
Remélem tudtok nekem segíteni, előre is köszönöm!
(#) kly válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
szia

Nem igazán értem a problémát ,jó lenne ha csinálnál egy videót róla. Nem lehet hogy csak a fordulatszám kevés?
Nekem semmi gondom nem volt még soha az infrával, nem is értem milyen gondokat okozhat a verődése ide oda.....
(#) bogár76 válasza kly hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors válaszod.
Egy 30x30 cm-es furnér lemezre van szerelve az óra , ami matt feketére van festve. Körűl veszi egy keret ami szintén matt fekete, de nem is ez a lényeg.
A kamera képén cikázik az infra led fénye, a furnér alapzaton minden irányban visszaverődik, és én szinkronizációs hibára kezdtem el gyanakodni.
A fototranzisztorra zsugorcsövet tettem hogy kevésbé érzékelje a visszaverődött ir fényeket, de mégis vibrál a kép.
A venti fordulatszámát nem tudom sajnos, de pontosan azt sem hogy mennyinek kellene lenni.
Olvastam itt a fórumon hogy 1500 as fordulatnál már nem villog. Várok további ötleteket, tanácsokat hogy hol és mi lehet a hiba. Előre is köszi mindenkinek!
(#) janocsi válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Mit értesz az alatt, hogy vibrál a kijelzés? Ha a fotótranzisztort szórt infra fény is érné (egy matt fekete dobozban?), a kijelzés táncolna ide-oda, (jobbra-balra) elmozdulna.. Ez esetben nincs stabil állapotban az óra kijelzése, (erősen mocorog). Ha viszont egy helyben áll a kijelzett kép mégis vibrál, akkor lehetséges a kevés fordulatszám, (500-800f/min), vagy esetleg kicsi lehet az üzemi tápfeszültség. Ez üzem közben min. 10.5V lehet, de jobb ha eléri terhelten a 12V-ot.. Egy kisebb videót, vagy néhány képet feltölthetnél erről a "fura" hibajelenségről.
(#) bogár76 hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Ime a videó.

P1020739.MOV
    
(#) janocsi válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Rendben. Itt nincs semmiféle "kóbor" infra zavar, a kép stabil. Egyszerűen kevés a fordulatszám, talán úgy 550-650 körüli lehet. A videód mintha ezt sugallná.
Következő: »»   213 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem