Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
A PC trafót úgy kötöttem be hogy, a primerét kötöttem a ZVS re. A primer köre is középmegcsapolásos csak a középső lába le van vágva, a szekunder oldalon meg a két szélsőhöz és az "ostor" a föld.
12V DC ről hajtanám FET nek ezt használnám. Olvasgattam, hogy a frekvenciát a primer tekercs és a kondi határozza meg, ha meghagyom a gyári primert és csökkentem a kondi értékét akkor a frekinek nőni kell igaz?
Miként szigetelitek el a szekundert a primer/nf.tekercstől?
Ne húzzon át kismértékben sem a nf, a szekunder körbe, ez fontosabb mint a +hajtás, mert ha nincs rendesen kiszigetelve akkor gatya lesz a kapcsoló tranyó vagy a nagy teljesítményű fet.
hé valaki tudja hogy hány herz-ről lehet a primer oldalt meghajtani (ne555 állítanák elő akkora frekvenciát)
Tegyél be egy potit a 6-os és a hetes láb közé és akkor kipróbálod melyik hozza ki a legszebb szikrát belőle aztán beteszel a helyére egy fix ellenállást. (mondatot nem hével kezdünk.)
A split-nek a belső szigetelésére vagy kíváncsi? Mivel valami spéci műgyantával van kiöntve, ami ellenáll néhány tíz kV/mm átütésnek.
Több infót sajnos nem tudok.
meg tudnád mondani hogy ohm-os potit tegyek a 6-7 láb közé ???
Hali! Itt egy rajz ebben 20k van.
Azt a rajzot én csináltam ( hiányzik is belőle a két GATE kihajtó tranya)tök mindegy mekkora van benne (10-100Kohm intervallumon belül).
mellékeltem 1 képet amin elméletileg 100hz lenne szerintetek ez így működne
a generátor 50hz állít elő és nem akarom átalakítani de szerintem nem biztos hogy működik mert az egyik szinuszos 50 hz a másik pedig hirtelen változó bocs a hülye kifejezésért nem vagyok a szavak embere
Szerintem nem nagyon fog összeálni a négyszögjellel amit az 555 ad.
Hm... jó kis fej törő, de szerintem nem működne.
1.A táp gondolom 50Hz-n megy, és hát a tranyó nem biztos hogy szeretni fogja. 2.A generátor, az 50Hz-s négyszögjelével, "második csapásként" fogja ostromolni szegény tranyót. 3. A sorkimenőt nem 50Hz-re tervezték, mivel ferrit magja van, amik minimum néhány kHz-től 1-2 száz kHz-s tartományban működnek. (általában 15-30kHz között érdemes működtetni) Ezekre kell ügyelni: Stabil pufferelt DC táp Minimum 15kHz-s négyszögjel 10-12 menetes primer, mely 1 mm-s átmérő Valamint egy teljesítmény tranyó, vagy FET O.., és lészíves használd a a Sifht-t.(Ctrt felett, mert modik nem biztos örülni fognak neki.
Ez így nem jó. Egyrészt a sorkimenô nem 50Hz re tervezett, másrészt a tápfeszt egyenirányítani, pufferelni kell.(vagy akkor kell egy rövid impulzust adni a tranyónak,mikor a 12Vac + maximumán van, de ez felesleges bonyolítás.) Az ötötvenöt után én tennék még egy meghajtó tranzisztort. A visszarúgások ellen is védeni kell a kapcsolóelemet.
kössz a választ
Ha a négyszög nem 50Hz lenne, akkor esetleg (a táp lenne a moduláció benne), így nagy füst lenne a vége.
Igaz. De én azon gondolkozom, ha a ferritmag helyett vasmagot tennék be, valamint a premet néhány száz menet/ 0.2-0.3mm vastag lenne.
Akkor a 220-ol, megkkora fesznek kellene jönni-e? Persz ez csak elmélet, szóval SENKI NE PROBÁJAKI OTTHON!!!
De, szerintem a kimenő fesz nem lehet nem nagyobb 1-2 kV-nál. Persze előszöszöl ki kell számolni szekunder és primer hasznos kereszt metszetét, aztán a kapott adatok alapján tudom kiszámolni a pontos primer menetszámot.
Az átvitt teljesítmény pedig más tészta, mivel az más adatokkal, és más számításokkal kell számolgatni. Tudom hogy itt sem lehet, hasra ütés szerűen megadni az adatokat.
Az jó lehet, különben én is epoxigyantát +préselt szig.papírt használok évek óta és nagyon bevált.
Az már szinte hihetetlen egyeseknek, hogy az én paneljaimon használt 5H.V.diódás sokszorozó néhány cm.re van összezsúfolva 7KV/1nf kondikkal, és nem húz át sehol, lábak közt sem. A kimeneti csúcsfesz.g 16-18KV, ozonizátor esetén.
FET helyett jó a triac is
Nem lenne nagy füst a vége. Hálózatról tirisztorral készült már rovarcsapda, szintén sorkimenővel. 1996 -7 - 8 Rádiótechnikában keressétek. Ha nagyon kell, akkor megkeresem.
Nem jó. A két eszköz alapjában véve más célra készült. A folyamatos DC miatt a triac gyújtva maradna, majd leégne.
Akit érdekel: Nagymáté Csaba: Elektronikus rovarölő. In: Rádiótechnika. 1996 8. sz. 391-393 p.
és a BD241
Az is jó, ha fet nincs. Lényeg hogy teljesítmény tranzisztor legyen, mely több tíz W-os valamint collektor-emiter irányban minimum néhány száz V-ot tudjon kapcsolni.
Hali! Jó nagy hűtőbordát tegyél rá mert nem fogja sokáig bírni. Nagyobb teljesítményű tranyód ha otthon inkább azzal próbáld meg.
jah igen mellékeltem 1 képet mert olyan tranzisztorból van legelább 10 amin az a jel van a FET-et is ezzel jelölik?
Ez kettős dióda.
az mire jó
Egyenirányítani, gondolom valami kapcsolóüzemű tápegységből szedted ki. Amúgy ami rá van írva beírod a guugléba és kidobja az adatlapját.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |