Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akváriumvilágítás
 
Témaindító: casnicasrl, idő: Jan 4, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Spd hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Üdv! Magam is gondolkoztam akváriumvilágításon, eleinte LED-ekkel, de mivel úgy vettem észre, hogy a LED-ek nemigen képesek jól átvilágítani az akváriumot (legalábbis az elemlámpa-LED-ek nem), ráadásnak nagyon drágák is (megfelelő mennyiségben legalábbis), így másfelé sandítgatok 6db CCFL cső: 2x vörös, 2x zöld, 2x kék. Így lehetne RGB világítás is: hajnalban szépen (pl. fél óra alatt) feldimmelni sárgásra, amikor "kezdődik a nappal", akkor eltolni a színt a fénycső színére (innentől a halas és növényes csövek vennék át a szerepet), nap közben egyszer újra a CCFL csövekkel borult időt szimulálni (közben átkapcsolni egy mosógépszeleppel a keringetés kimenetét az esőztetőre), ez az esőzés menne vagy két órát, utána "kivilágosodna", majd mikor újra elérik a hidegkatód csövek a fénycsövek színét, akkor megint átváltás. A fénycsövek vinnék a világítást kb. napnyugtáig, aholis újra a CCFL csövekkel szépen (megint úgy egy óra alatt, tehát minden átmenet lassú lenne) ledimmelni narancssárgába, majd onnan elsötétedhetne szépen az akvárium, esetleg igen gyenge éjjeli fény is lehetne (egy sárga és egy kék csővel, ill. kevés LED-del).

Egyetlen probléma a CCFL csövek dimmelése. PWM-mel állítólag elég jól lehet dimmelni őket, de nem tudom, hogy mi az a minimális fényerő, ahol még nem érzékelhető villogónak a cső fénye... Ha nem túl világos, akkor az onnantól nullába eső fényt már ki lehet váltani néhány LED-del.

Ha ez kész, akkor bele lehetne szőni a dologba egy olyan görbét is, ami nagyjából a hazai viszonyokhoz igazítaná az egészet... pl. télen rövidebb, nyáron hosszabb nappali ciklus. Lehetne éjjelre kicsit (pl. 2°C-kal) hűvösíteni a vízen, ha már egyszer vezérlés. Az esőztető bekapcsolása előtt is lehetne hűvösebb a víz, az már csak pár byte a kódban A lehetőségek határtalanok...

Szoftveres vezérlést meg lehet oldani atmega procival, valószínűleg elboldogulnék vele, a kód így első blikkre nem tűnik bonyolult feladatnak Amiben segítségeteket kérném: valakinek van tapasztalata/próbálta már/ismer linkeket a CCFL csövek PWM alapú dimmelésével kapcsolatban? Köszönöm előre is!
(#) kisposi hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Sziasztok! Én a mellékelt módon szeretném megoldani a világítást az akváriumomban. Egy kapcsoló-órával indítani/leállítani a világítás-ciklust, "napkeltével" (egy izzót 0-ról maxra szabályozni). Majd x idő elteltével kapcsolnia az egyik (Hagen Aqua Glo) fénycsövet, pár percel később a másikat (Hagen Sun Glo) és az izzót kikapcsolni. A világítási ciklus végén, "napnyugta" izzó maxon bekapcs, pár másodperccel később lekapcsolja a magasabb fényű csövet, pár perc múlva a másik csövet és fokozatosan nullára szabályozza az izzó fényerejét - a vezérlés alapra áll és várja az újabb ciklust. A ciklus kézzel is indítható lenne.
Ha van erre ötletetek, megvalósítható kapcsolásotok, örömmel venném, ha megosztanátok velem(ünk). Több helyen is olvasgattam ezen témakörben, de nem találtam meg az igazit. A hagyományos áramkörök előnyben - nincs túl nagy affinitásom a microvezérlők programozásához - de nem zárom ki a megoldások közül, hisz haladnon kell a korral. Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: kisposi

img001.jpg
    
(#) pumoka válasza kisposi hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Nézzél vissza egy oldalt ott van az automata akváriumvilágítás vezérlő rajza és a leírása.Ennél jobb nincs!
(#) Pali79 hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Én is szeretnék egy automatikát, de nem ennyire bonyolultat, csak annyit, hogy a bekapcsolás után egy normál izzó kb 30 perc alatt érje el a max fényerejét. Ha valakinek van hasonló kapcsolása, nagyon megköszönném!
(#) pumoka válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Ez abszolút nem bonyolult!
(#) Spd válasza pumoka hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Az invertert leszámítva az enyém se lenne bonyolult...
(#) kisposi hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Sziasztok! Amit eddig találtam, fényerő le/fel szabályzást az nekem bejönne, csak az IC-t - amivel megvalósítható - nem lelem sehol a kereskedelemben.
Felteszem a rajzokat, hátha tudtok segíteni. Ami, szerintem hiba, hogy kimaradt egy dióda a 6,8k-os ellenállás és a hálózai 230 között. (lásd pdf-ben)
(#) Pali79 válasza pumoka hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Jobban meggondolva tényleg jó lenne, de nem tudnád kicsit nagyobb felbontásban szennelni? A szöveg szinte olvashatatlan és a kapcsi rajzon se nagyon látható, hogy mi micsoda. :worship:
Akár emailba is jöhet: kohutpal_kukac_pr_ponthu
(#) pumoka válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Nagyítsd ki teljesen jól látható!
Azolat amelyeket külön külön raktam fel!
(#) kisposi hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Hát nem tudom, Urak. Megnéztem és köszönet az ifóért, de ez nekem nem jó.
1. el kell kábeleznem a kültérig az érzékelőt, a szobán és ablakon át, hogy ne befolyásolja a szoba világítása. - nem túl szerencsés.
2. a leírás szerint folyamatosan világítanak az izzók is, amígy nappali fény van. - tehát mindíg.
3. ha kézi működtetést akarok, akkor egy potival szabájozzam (15-20percig) az izzók felfutását.
92-ben ez lehet hogy korszerű volt, de nem az akvarisztika szempontjából "két párhúzamosan kötött izzólámpa és két fénycső világítja meg. Ez utóbbi az algák növekedéséhez szükségesek." > Én nem szeretném ha a beállt egyensúly felborulna és az algák vennék át a hatalmat - szerintem senki sem szeretne algákat az akijába.
Ha kell valakinek az említett cikk (RT 1992/9), szívesen felteszem jobb minőségbe, amint hazaérek a melóból (reggel)
Üdv.: kisposi
(#) kisposi hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Ime a nagyobb képek.
(#) pumoka válasza kisposi hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
1.Kültérig nem kell el kábelezni csak a dobozt amibe építed azt kell az ablak felé fordítani.
2.Az izzók és a neonok nappal világítanak kb 12h-t, ugyanis a növények fotoszintéziséhez 12h kell. Nem este kell, hogy világítsanak.
3. A fény mint leírtam nem az algák növekedéséhez kell hanem a növényeknek. A neon fénye magába nem világítja le az akvárium alját, hacsak nem speciális fénycsövet veszel bele. Ha nem akkor alul barna alga fog képződni. Az izzó meleg fényt ad, a neon hideg fényt.
Én ezt 15 évvel ezelőtt csináltam meg és azóta kifogástalanul működik és nincs se zöld alga sem pedig barna. Ka valamit nem értsz akkor kérdezz bátran. 30 éve akvarisztikával, tenyésztéssel foglalkozom. Aki meg akarja építeni az megépíti aki nem az nem. Az pedig, hogy sötétedésnél az izzót halványítja miután a neonokat már lekapcsolta ez a stressz megakadályozására szolgál, ugyanis van olyan betegség ami a stressz következtében jön létre. Pl:darakór. Igaz lehet ezeket vegyszeresen is kezelni de jobb megelőzni!
(#) kisposi hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Szia Pumoka!
Nem kötekedni akartam, sőt örülök a megosztott tapasztalatoknak és infóknak .
Én így értelmeztem a cikk alapján (lásd melléklet) - nem te írtad. Amiket kiemeltem az a cikkből emeltem ki.
Természetesen, én is épen a halak lelki világa / egészsége miatt akarom ezt a kapcsolást. Az említett spec csövekkel üzemel a megvilágítás, a kapcsolóóra indítja és állítja le, hiszen a halaknak is ketyeg a biológiai órájuk és szeretik a ciklikusságot - ez a természetes.(Ezért én az izzókat, nem akarom tovább járatni, csak a felfutásig) Azért is tervezek kettő izzót (napkelte/napnyugta), mert ha sikerül egy le, ill. feldimmelő áramkört készíteni, akkor külön lehet őket vezérelni, nem kell annak irányát váltogatni a vezérlésben. Bár amit találtam SL440-es kapcsolást, az tudná - csak az az IC beszerezhetetlensége miatt felejtős. :* Nálam az aki a szoba egyik végében, míg az ablak a másik végében van, így a doboz kinti fényre irányítása biztos, hogy kábelezéssel járna.
A kapcsolás szuper, mint azt a tapasztalataid alátámasztják, nem is beszélek le senkit róla.
Én szeretnék az általam felvázolt elképzelésnek megfelelő vezérlést összeállítani. Mindegyik funkcióra léteznek megoldások, csak összekellene gyúrni ezeket egy kapcsolásba, ne kelljen kapcsolóórás aljzatokat felhalmozni - hisz már 2010 van
(#) pumoka válasza kisposi hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Semmi gond!
A kapcsolás nagyszerű az írás viszont hagy némi kivetnivalót. Mégpedig azt hogy 1992-ben még nem voltak hazánkban auqarell fénycsövek ezt sima fénycsővel oldották meg. Akkor még az országban gyerek cipőben járt nagyon az akvarisztikával foglalkozók tábora. Ezt a kapcsolást egy nagyon jó szakember tervezte akinek annyi köze volt az akvarisztikához mint nekem a ló tenyésztéséhez. Na mindegy!
Tehát ha megfelelő fénycsövet választasz ami levilágítja az akvárium alját és keverve van a hideg fény és a meleg akkor nem algásodik főleg ha nem süt be rá a nap az ablakon keresztül. De Te mint írtad is messze van az ablaktól az akváriumod. Nem kell kábelezni semmit hanem az optika vagyis a foto ellenállásra raksz egy védősapkát vagy egy egyszerű cső darabot amely az ablak felé néz. Én így csináltam meg és nagyon jól működik. Én sem akartam annak idején kábelezni mert az elég hülyén nézett volna ki ezért így oldottam meg és nem zavar bele a szobai világítás. Természetesen az lenne még jobb ha az izzókat napkelténél fokozatosan erősítené fel és mikor elérte a beállított értéket akkor kapcsolja fel a neonokat!
(#) kisposi hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Úgy úgy
Annó én is neonnal adtam az fényt az akiban, nomeg a halak lelkivilágával sem foglaalkozott senki.
Az a kétfajata cső van, amit írtam fentebb, de folyamatosan nyálazom a témát a fórumokon, hátha van jobb párosítás. Ezek a 45cm magasságot jol átvilágítják - a halak sem panaszkodtak .
(#) pumoka hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
No ez a lényeg!
Amúgy ez a kapcsolás tudja a visszafelé kapcsolást is! Tehát amikor kel fel a nap úgy erősíti az izzók fényerejét és amikor a maximumon van akkor kapcsolja a neonokat és ugyanígy fordítva a naplementénél is!
(#) Pali79 válasza pumoka hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Van egy olyan érzésem, hogy ez nálam nem működne megfelelően. Mégpedig azért mert redőnyök vannak. Ha le van húzva tök sötét van a szobába, ha felkelek felhúzom a redőnyt és máris verőfényes napsütés van a szobában.
A kapcsolás önmagában valóban nagyon jó, de nekem jobb lenne, ha egyszerű időkapcsolóval lehetne megoldani.
(#) bgsf válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Mivel a halakat, gondolom kereskedésből vásárolod, már hozzá vannak szokva a sima neoncsöves világításhoz.... Semmilyen stressz nem fogja érni őket ha csak egy sima neoncsövet felkapcsolsz nekik. Nekem is csak olyan van és nem ugrálnak a halak mikor bekapcsol a világítás, amúgy jobban ajánlom az energiatakarékos kompakt fénycsöveket és abból is azt amelyik folyamatosan növeli a fényerejét, az nem villog mikor bekapcsol.
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Ezzel teljesen egyet értek. Vagy 20 évig én is foglalkoztam akvarisztikával és nem mondta egyik hal sem, hogy stresszelne. Nem látszott rajtuk, sőt...
Inkább az általam okozott galibák miatt mentek az enyészet felé, lásd a vizet megmérgeztem ilyen olyan praktikákkal, vagy túlfűtöttem, stb...
Ahogy a lámpát bekapcsoltam, azok megszokták, hogy egy adott ponton kaját kapnak, és és mindenki boldog volt. Én azért, mert megették, és nem mérgezte tovább a vizet ha bomlott, ők meg azért mert kaját kaptak.
(#) Pali79 válasza bgsf hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Ezzel én is tökéletesen egyet tudok érteni, a gondom csak az, hogy én nem halakat tartok, hanem szakállas agámákat, ami kicsit más történet mint a halak. Csak azért írtam ebbe a topicba, mert itt találtam hasonló problémát
(#) vladcepes hozzászólása Szept 30, 2010 /
 
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy egy akváriumban rendes világítás mellett milyen lenne az hogy pluszba háttérből a kis sziklákból fákból ilyen kékes pirosas led világítana. Zavarná ez a halakat?

Üdv.
(#) ZsoloMC válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Üdv.
Ha elenyésző a fényerő akkor nem zavaró.
Én bár akváriumom nincs, de havernak csináltam ledes megvilágítást.
Ott a három alapszínből keverjük a természetes fehéret.
Kiegészítve 6ezer kelvines fehér ledekkel.
Szép is és jót tesz a növényeknek.
A víz felső részében jól látszanak a különálló színek is.
(#) didyman válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Gondolj bele, hogy mennyire lehet természetes a halak számára egy oldalirányú, pontszerűen erős fényforrás.
(#) didyman válasza ZsoloMC hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Honnan tudod, hogy nem zavaró, és nem érinti a bioritmusukat? A halak színlátásáról is nagyon keveset tudunk, így a spektrális érzékenységük is csak egy alig fedett terület, a LED fénye meg igen erősen sávos. A növényeknek kevésbé gond ez, a halak szeretik a szélesebb spektrumot, hiszen a napfény az ő természetes fényük, míg a növényeknél a klorofill eleve szűri a fényt.. Akváriumoknál az ötsávos csöveket ezért szeretjük használni, meg a többféle szín vegyítését is részben közérzeti okokból tesszük meg.
(#) ZsoloMC válasza didyman hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Ebben van igazad.
De gondolj bele: mivel a víz is optika ként működik, ezért ugyanúgy színekre bontja és szűri a fényt.
Gyakorlatilag a víz alatt sehol sem lesz egyszerű fehér fény. Mindenhol eltolódik a színvilág a fehértől.
(#) _JANI_ válasza kisposi hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Szia! Talán lesz megoldás a problémádra. De még nagyom az elején járunk a kapcsolás kipróbálásában. Ha szeretnél segíteni, vagy érdekel a fejlemény, akkor a Halványuló világítás ( lakás ) témát keresd fel.
Üdv.: _jani_
(#) yisrael hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Sziasztok! Tudnak valaki segíteni nekem?
Nagyon jó ez a kapcsolás, viszont én nem fogok fénycsöveket használni, hanem 2db 12V/20Wos halogént,a terráriumom világításához/melegítéséhez. Namármost, miként módosítsam a már említett kapcsolást, hogy ezt igy kivitelezni tudjam?
A választ és a segítséget nagyon köszönöm előre is
(#) Action2K válasza t1szabcsi hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Az én véleményem az, hogy eltelt már jó pár év. Ez alatt a nagy fényerejű LED-ek árai elég szépen lementek. Ebből adódóan én lecserélném a rendszert. 30 darab LED, 3*10-es elhelyezésben elegendő fényt adna. Persze a nagyobb szögű (szórtabb fényű) ajánlott. Ezeket már akármilyen vezérléssel meghajthatjuk. A két tranyós multivibrátortól az 555-ösön át a PIC-esig bármivel. RGB LED-ekkel még akár a színhőmérsékletet is tudod állítani. A kékes (holdvilágos) fénytől a nyári demerungos pillanatban, narancsos ragyogást kölcsönözve a naplemente pillanatában, s tiszta kéket a későbbi percekben.
(#) t1szabcsi válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szi, hát az oké hogy ott a led, de szerinted ugyanolyan fényt bocsát ki mint egy bio cső. Gondolok itt arra hogy egy direkt ilyen célra gyártott neoncső ára kb 20szorosa a sima neoncsőének. Gondolom azért mert olyan fényterjedelemben bocsát ki UV fényeket és még ki tudja mit mint a nap. Szerintem egy LED-es világítástól nem nőnének a növények. Vagy van direkt olyan LED ami nem csak a fény színében nappali fény (daylight) hanem ugyanazokat a fényértékeket is sugározza amitől fotoszintetizálni tudnak a növények? max. azt tudom elképzelni hogy lehetne a neon begyulladása elé illetve kialvása után egy ilyet tervezni, hogy fokozatosabb legyen a naplemente.
(#) kadarist válasza t1szabcsi hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Manapság már LED-el is lehet mindenféle színárnyalatot előállítani akár akvarisztikai célra is. Bővebben: Link
Bővebben: Link
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem