Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   22 / 106
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Szia!
Igen, mert pár kilohertz felett már nem nagyon szeret erősíteni a 741.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Azért 10× -est 100 kHz -ig
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Ez a a belső kompenzáló kapacitás erősen belassítja a 741-et. 1000 alatt van 1 kHz-en, 100 alatt van 10 kHz-en és egységnyi az erősítése 1 Mhz körül. Én nem használnám hangfrekvenciás erősítésre sem a kicsi slew-rate miatt.
(#) Jack Byrnes válasza kadarist hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
És ha helyette TL071-et használok?
(#) kadarist válasza Jack Byrnes hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Az már egy elég gyors opamp. De tényleg, milyen frekvencián akarsz erősíteni?
(#) Jack Byrnes hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
1-2 kHz. Ebben a tartományban még jó, ugye?
(#) steelbird válasza Jack Byrnes hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Arra jó a 741 is. Egy rajzot mellékelj, hogy lássuk, mi az ábra.
(#) anagma válasza Jack Byrnes hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Igen jó lesz,az erősítéstől függ amúgy,hogy mekkora lesz a felső határ freki.
(#) elektrorudi válasza tube_dani hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
A három IC közül mindenképpen a negyedik, az NE5534 a jó választás. Figyelembevéve a torzítás, a zaj és az ár kérdést is. Ha minimális zaj kell (mikrofon erősítő) akkor esetleg LT1028. De az ára...
(#) kispluto hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy autóban hogyan tudok előállítani -12 voltot a kocsi testéhez képest egy műveleti erősítő számára?
Előre is köszönöm a segítséget.

Kisplutó
(#) kendre256 válasza kispluto hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Sok megoldás van, pl. ICL7660, vagy például ez is lehet.
"DC-DC converter negative output"-ra keresve találtam, de van egy csomó.
Lehet "berhelni" is, pl. egy schmitt-triggerrel négyszögjelgenerátort csinálni, majd azt egyenirányítani.
(#) kendre256 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Most néztem, lehet LM2576-ból is negatív kimenőfeszültséget csinálni.
(#) kispluto válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Konkrét rajzzal is tudnál segíteni?
(#) pucuka válasza kispluto hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Az ajánlott kapcsolást megtalálhatod az illető IC adatlapján, az esetek többségében méretezéssel együtt, amivel ki tudod számolni a számodra megfelelő szükséges értékeket.
(#) proli007 válasza kispluto hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Hello!
De nem minden esetben van szükség negatív tápfeszültségre az erősítő számára (vagy nem minden esetben szükséges -12V). Ez alapvetően az IC típusa, pontossági igények (főleg nulla kimenőfeszültség környékén), kimenő és bemenő jel tartományok határozzák meg..
Mert a megoldást is a követelmények, célszerűségek és terhelés alapján érdemes kiválasztani.
üdv! prolli007
(#) Atielektro hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Adott egy feladat, mely szerint egy konyhai 1 g-os felbontású mérlegben lévő mérőcellával kéne elérnem 0.1 g-os felbontást.A mérőcellán a bélygek Wheatsone-hídban vannak kötve. Az általam összedobott kapcsolás felépítése a következő: Differenciál erősítő=>1 Hz-s levágási frekvenciájú másodrendű Sallen-Key szűrő=> MCP3551-es ADC=>PIC. A Pic-ben még további adatfeldolgozás folyik (mozgóátlag és 1 Hz-nél vágó aluláteresztő FIR szűrő). Az eddigi mérések alapján azt tapasztaltam, hogy mindig rárakódott a hasznos jelre egy alacsony frekvenciájú (közel 0 Hz-es), nagy amplitúdójú hiba. A hibát megpróbáltam úgy felderíteni, hogy az egyes részeket földre kötöttem. Megvizsgáltam, hogy hogyan alakul a jel, ha csak az ADC van benn és a differenciál bemeneteit földre lekötöttem GND-re. Ekkor fehérzajt mértem, aminek mértéke meg is egyezett az adatlapban szereplővel. Következő lépésben ugyanezt elvégeztem úgy, hogy az ADC elé beraktam a diff. erősítőt(100x-os erősítéssel) és ekkor jött elő a fent említett kis frekis, nagy amplitúdójú hiba. Szóval a lényeg az az, hogy ezek szerint az erősítő viszi be a hibát. Az analóg rész 9 V-os elemről táplálom és egy 7805-ös stabilizátorral állítom elő az 5V-ot. Csatoltam egy kb. 2 órás mérés eredményét és a kapcsolást. Az ábráról annyit, hogy a jel átlagát kivontam belőle. A MAX492 adatlapja szerint az offsetje 200uV és 25nV/gyok(Hz)-es hibát rak a jelre. A kérdésem lényegében az az, hogy miből jöhet ez a kis frekvenciájú jel? Mivel kis áramú a cucc, így szerintem nem lehet a melegedésre fogni, meg ha ez adná a hibajelenséget, akkor is annak tartania kéne egy stabil állapothoz. A kapcsolás próbapanelen van összedobva, de a rossz csatlakozás és relatív hosszú lábak miatt szerintem valamilyen nagy frekvenciás és az 50 Hz-es jelet kéne összeszednie és nem ilyen DC közelit. Esetleg az eltérő ellenállás értékekből adódhat valamilyen úton-módon? Gondolkodtam azon, hogy esetleg egy műszererősítőt kéne beszereznem, de ami elérhető árban van, annak az offsetje és zaja kb. megegyezik a max492-vel...
Segítségeteket előre is köszönöm!

Még annyit hozzátennék, hogy az ábrán az értékek egy az egyben a konvertált adatok. Az ADC pedig 22 bites felbontású és az 5V-ot osztja fel 2^22-en részre.

Összeszerkesztettem, duplázást töröltem.
-- kobold
(#) agressiv válasza Atielektro hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Én azt tapasztaltam, hogy a műveleti erősítők és komparátorok nem túl gyakran szokták tartani az adatlap szerinti offset értékeket. Olyan méregdrág műveleti erősítőknél ahol mikrovoltok vannak írva ott is mérek általában legalább 1mV-os eltérést és nagy erősítésnél ez lehet a gond okozója, mivel folyamat driftelnek ezek és azt sem a megadott értékeken belül végzik.
(#) rigidus hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok,

Van egy hoellenallasom amirol a lejovo jelet egy mikrovezerlobe szeretnem bevinni. Az ellenallas erteke viszont 26-55ohm kozott valtozik amit tovabb kellene erositeni ugy hogy a kimeneti oldalon 250mV-4.5V kozotti jelet kapjak. A nagyobb feszultsegertek nagyobb ellenallast jelent.

Csinaltam sok absztrakt rajzot de egyik sem akarja megkozeliteni amit akarok. Egyiket csatoltam de az az erzesem, hogy az egesz megkozelites rossz. Van valakinek tippje, hogy merre induljak tovabb?

Koszonom elore is.
(#) proli007 válasza rigidus hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Hello!
Ez mintha egy réz hőmérő lenne.
Tényleg "absztrakt" rajz, mert fogalmam sincs mi volt a szándékod. De lerajzoltam egy megoldást. Természetesen valami jobb Rail-to-Rail erősítő nem ártana, de akár ez is megteszi. (FET-nek viszont egy BS250 is megfelelne)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Atielektro hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Hello!
Nem mintha tudnák segíteni, csak megosztanák veled néhány gondolatot..
- Nem igazán értem az ábrát. Ez a +-50 a 22bites AD kvantálási száma lenne? Mert akkor ez csak 1,1uV/div.
- Talán a 100szoros erősítés mellett ez nem is rossz eredmény.
- Nem csak az IC-nek van zaja és offset-driftje, hanem az ellenállásoknak is. De az hogy nem fűtenek, még nem jelenti azt, hogy nincs külső hőmérséklet változás.
- De egy jobb minőségű erőmérőben a híd váltóáramú táplálású. De ha a PIC a kezed között van, akkor két kimenettel és analóg kapcsolóval, akár forgathatod is a hídtápfeszt. Így kiküszöbölheted a driftet, hiszen csak a differencia számít. Mert gondolom nem kell a másodpercek töredékében mérni a jelet.
- Egyébiránt úgy gondolom a fizikai határokat feszegeted (bár pontossági igényeidről nem írtál), mert egy konyhai méreg, szerintem nem egy precíziós erőmérő cella, hogy a maximális felbontásánál még tízszer pontosabban szeretnéd felhasználni.
- Amúgy a cella hőfokkompenzálásának pontossága sem mellékes.
- De az 50Hz-es zaj átlagértéke csak akkor nulla, ha az tényleg szinuszos. Ez viszont a legritkább esetben van így, vagy soha.
- De a zaj és a mintavételezés interferenciája, is okozhat gondot, látszólagos zajt. Ezért szokták a dualslope AD (ami amúgy is integrál) működését szinkronizálni a hálózati frekihez.
üdv! proli007
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szia! A C1 100nF gerjedés ellen lett berakva?
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Hello! Természetesen, plusz elnyomja a zajokat az RTD felől. üdv! proli007
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Értem, köszi!
(#) rigidus válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Koszonom Proli, ez nagyon profi lett. Mondhatni lenyugozo. Messze jobb mint gondoltam mert nem ker extra +-10V tapot sem!

Volna nehany kerdesem:
1. "Rez homero" alatt mit ertesz, vekony rezhuzal tekercselve es hore valtoztat ellenallast?
2. A FET-nek ami a rajzon van ill. javasoltal milyen elonye van tranzisztorral vagy JFET-tel szemben?
3. Probaltam UA741-et az LM358 helyere szimulatorban de valami 200uV jott a kimeneten. Fuggetlenul attol, hogy hogyan valtoztattam az ertekeket. Ennek mi lehet az oka?
4. Milyen aramkorszimulatort hasznalsz?

Koszonom ismet.
(#) proli007 válasza rigidus hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Hello!
1. Az oroszok használtak régebben rézből készült hőmérőt. A réznek elég jó az ellenállás változása a hőre, és olcsó is. Hátránya, hogy viszonylag kicsi a fajlagos ellenállása, ezért vékony vezető kell és elég hosszú. Ezért általában 50ohm körüliek voltak az RTD-k.
2. A Fet jobban illeszkedik a műveleti erősítő kimenetéhez. Itt a küszöbfeszültsége előny, mert az IC kimenete nem tud felmenni a tápra, nem tudná lezárni a tranyót. (Persze bázisosztóval megoldható a kérdés)
A JFET az egy egészen más alkatrész, és más a működése is. Nem lehetne egyszerűen illeszteni. Csak ott érdemes alkalmazni, ahol a kiürítéses működése előnyt jelent.
3. Nem véletlen. A 741 nem féltápos erősítő mint a 358. Tehát bemeneti feszültsége nem érheti el a negatív táp pontját. Tehát annak helyes működéséhez, minimum -3V-ra is szükség lenne.
De az ember nem véletlenül vagy találomra tervez alkatrészeket egy áramkörhöz, hanem a paraméterei alapján tudatosan választja azt. Ha ugyan arra az eredményre szeretnél jutni, akkor azonos alkatrészeket kell alkalmazni, vagy ismerni kel a paramétereket, követelmény szinteket..
4. Én a TINA demó verzióját használom. De többre nincs is szükségem..
üdv! proli007
(#) rigidus hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Az OPAMP-ot valoszinuleg LM2904-re cserelem le mivel abbol van.

> De az ember nem véletlenül vagy találomra tervez alkatrészeket egy áramkörhöz, hanem a paraméterei alapján tudatosan választja azt.

Jogos, en csak probaltam kiindulni azokbol amibol hirtelen volt keszletem. A teljes-, feltapos fogalom teljesen uj. Na de ezert tanulunk.
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Van a mellékletben látható kapcsolásom. Működése egyszerű, egy antennán keresztül billentjük kéz érintéssel a TL072 egyik műv. erősítőjét, ez pedig tölt két kondit, különböző nagyságú ellenálláson, tehát változás hatására lesz rajtuk feszültség különbség, ezt pedig egy másik műv. erősítővel figyeljük. Egy DUO LED jelezne. Elméletben jól hangzik, gyakorlatban viszont kicsit hibás a kapcsolás. Alap esetben, amikor kb. 10mV feszültségkülönbség van a két kondenzátoron (maximálisan 1V is lehet, tehát 10mV elhanyagolható), elég szép fényerővel világít a DUO LED mindkét LED-je. (Ha csak az egyik LED égne, megérteném, hiszen ezt a 10mV-ot is erősíti a műv. erősítő) Ez pedig csak egy módon lehetséges, ha oszcillál a kapcsolásom. Egyébként ha közelítek az antennához, szépen, csak egyedül az egyik LED világít, majd mikor távolodok, a másikra átvált, és mikor beáll a feszültségegyensúly a két kondenzátoron, akkor mindkét LED elkezd világítani... Én pedig úgy szeretném, hogy alap esetben ne világítson egyik LED sem, csak ha közelítek az antennához, vagy távolodok. Van rá valami ötletetek, hogyan tudnám leállítani a rezgést? Próbáltam már visszacsatolásba rakni kondit, nem segített. A TL072-ket +-12V-tal táplálom. Az ötleteket szívesen várom!
Jóéjt!

kép.jpg
    
(#) kadarist válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Szia!
Az az antennás bemeneti fokozat visszacsatolás nélkül leledzik, úgyhogy nem csoda, ha begerjed. És persze kettős tápfeszültséget használj.
(#) Kovidivi válasza kadarist hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
+-12V, kettős tápfeszültséget használok. Próbáltam óriási vcs.-t alkalmazni az első műv. erősítőnél, de ezzel el is vesztette az érzékenységét. Megnézem majd egy DUO LED-del, hogy mi a helyzet a kimenetén. Ha ő rezeg, akkor talán egy dióda megoldja a helyzetet. Hogy soros lesz-e, vagy a földre kötöm, még nem tudom. Köszi a választ!
(#) kadarist válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Azt is vedd figyelembe, hogy az antenna összeszedi a hálózati elektromágneses "adást" és ez kemény zavartatásnak minősül. Az első fokozat erősítését mindenképpen be kell állítani, így nem szabad műveleti erősítőt kötni. Érdemes lenne megfontolni az oszcillátor-elhangolásos közelítéskapcsoló használatát.
Következő: »»   22 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem