Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatolók
 
Témaindító: Kriss, idő: Márc 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 17
(#) tomikapc hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
Üdv! Nagyon kezdő vagyok és csak egy rövid kérdésem lenne. Egy riasztót szeretnék egy 9 voltos izzóval összekötni. A cél az, hogy amíg riasztózik, addig világítson az izzó. Megnéztem a riasztót és 0,1-0,2 volt feszültség van a riasztó külső egysége (egy kihangosító) felé. Beszereztem egy LTV4N25 típusú optocsatolót. Szerintetek az működőképes, ha az 1-es és 2-es lábára rákötöm ezt? Nagyon laikus vagyok, köszi előre is
(#) proli007 válasza tomikapc hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Hello!
- A 0,1-0,2V feszültség, semmire sem jó egy optonál. Az optocsatoló Led számára, minimálisan 1,5V (és 5-20mA áram) feszültség szükséges, mert az egy infra Led dióda, minek nyitófeszültsége 1,5-2V között van. (adatlapján megnézheted)
- Nem ismerem a riasztókat, de ha ez kihangosító kimenet, akkor lehet hogy ott hangfrekvenciás (váltófeszültség) jel van, vagy elmérted a kimentet, vagy nem a GND-hez, hanem a táphoz kellett volna mérni.
- Amúgy az opto nem fogja meghajtani az izzót, csak valami plusz tranyóval.
- És egyáltalán csak akkor szükséges optocsatoló, ha a riasztó és az izzó, más tápfeszültségről táplálkozik, esetleg igen messze van egymástól és függetleníteni szeretnénk. Egyéb esetben szükségtelen az optocsatoló galvanikus elválasztása..
üdv! proli007
(#) tomikapc válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
köszönöm szépen a választ! Volt egy led is a riasztóban mely akkor világít, ha mozgást érzékel. Ennek a helyére bekötöttem az optocsatolót és működik, köszi! Igen, másik tápja van a riasztónak és az izzónak. Köszi
(#) Zed hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Az egyik korábbi hozzászólásban (#761247) láttam, hogy létezik ilyen úgynevezett linear optocoupler. A kérdésem annyi, hogy egy "hagyományos" optocsatolót (tehát amelyiknek nincs "visszacsatoló" fototranzisztora) ugyanilyen elven használva milyen pontosság érhető el? Tehát ha áramgenerátorosan hajtom a LED-et és nincs visszacsatolásom. Esetleg - ha úgy jobb a linearitás - az áram nem 0-ról indulna, hanem elő lenne feszítve a LEDa nyitásának könyökpontja fölé. Van valakinek tapasztalata?

DC-t kellene átvinni, mondjuk 5% pontossággal. (felső oldali árammérés egy tápegységben). Kérem, hogy aki válaszol, az a kérdésemre koncentráljon, ne ajánljatok más módszert, most kimondottan a fent említett megoldás érdekelne!
(#) proli007 válasza Zed hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Hello!
Használtam már optocsatolót "analóg ként". Egy 4-20mA-es jellel vezéreltem egy tirisztor gyújtásszögét (szénadagoló volt kazánnál). De sajna olyan rég volt, nem emlékszem a linearitására. De miért nem méred meg?..
"Tehát ha áramgenerátorosan hajtom...hanem elő lenne feszítve a LED nyitásának könyökpontja fölé."
Ha tényleg áramgenerátort használsz, ez magától teljesül. De lehet nem erre gondoltál, hanem, hogy a kezdeti szakasz miatt alapáramot alkalmaznál (mint a 4-20 esetén..
üdv! proli007
(#) Zed válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia Proli mester! Ez aztán a gyors válasz!

Megmérni egyelőre nem tudom, mert még most tervezem a panelt. Az optó "túloldalán" egy kontroller mérné és jelezné ki az értéket. Elvileg tehetnék az "innenső" oldalra is egy 8 lábú kontrollert, de nincs kedvem még azt is programozgatni.

Igen, az előfeszítésnél arra gondoltam, amit Te is írtál. 0 érték esetén mondjuk 10mA "folyna alapból" a LED-en, a maximális érték esetén meg mondjuk 30mA. így a mérési tartomány a LED nyitóirányú karakterisztikájának lineáris(abb?) részére esne. Szükség esetén teszek a panelra potmétereket és néha, szükség esetén utánállítom az értékeket. De vajon mekkora pontosságot lehet így elérni?
(#) proli007 válasza Zed hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Hello!
Nem mindig gyors a válasz, de talán még nem késő..
Megmértem egy 4N25-öt, kiindulásnak lehet jó. Tudom nem kértél megoldásokat, de még is úgy gondolom, hogy még mindig egyszerűbb lenne egy TIL300 alkalmazása. De minden esetre, ha áramgenerátor lesz a bemeneti oldalon, akkor is modellezhetnéd a TIL-t. Legfeljebb nem egy tokban és nem egy Led világítaná meg az opto két felét, de szerintem még akkor is lineárisabb összefüggést kapnál mint "sima CTR" alkalmazásban.
üdv! proli007
(#) Zed válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Nem, még nem késő...
Még nem szántam rá magam a megépítésre. Lehet, csinálok egy tesztáramkört és kipróbálom. Ha nem jön be, akkor marad az első verzió, 8 lábú kontroller mér és digitálisan küldi az optóra a jelet. Köszönöm a fáradozásodat!
(#) vicsys hozzászólása Szept 26, 2011 /
 
Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon mi a legegyszerűbb módja a 230V-os jel érzékelésének? Egy optocsatolóra gondoltam, aminek a led oldala leosztott feszt kap. Nem akarom túlbonyolítani mindenféle graetz híddal meg zenerrel, viszont lényeges, hogy a jelfeldolgozó PIC, ne érzékelje az 50Hz-es hullámzást. Szoftveres szűrést sem szeretnék alkalmazni.
Találtam egy érdekes kapcsolást, csak éppen nem tudok rájönni a lényegére...

Untested.png
    
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Na de mi van a rajz mellé írva? Az, hogy ezt a Graetz-es dolgot a fogyasztóval sorba kell kapcsolni.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Nem kell a ledhez egy előtét ellenállás és antiparallel dióda? A soros kondi vajon mekkora legyen? 250 vagy 400V-os?
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Egy fejlettebb változat: Bővebben: Link
(#) vicsys válasza kadarist hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Köszi. Meglátásom szerint itt villogni fog a led.
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
50 Hz-es ütemben fog villogni. De ha párhuzamosan kötsz egy elkót a LED-el, akkor szép egyenletes fényt fog adni.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Köszi, de már megint megérkezünk (Skory mester kapcsolásaival) az alkatrész temető megoldáshoz. Egy keringető szivattyú ki-be kapcsolását kell figyelnem. Üzembiztosnak, de kisméretűnek kellene lennie.
(#) smrtln válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Szia!

Én ezt használom PIC-re kötve, eddig remekül működik.

smrtln
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Idézet:
„Esetleg egy merész ötlet, a pic bemenete zénerrel megfogva ellenállással lehúzva rátekerve a fázisvezető szigetelésére, a biztos kapcsolást a lehúzóellenállással beállítod, szűrésnek pedig kiskapacitású alacsony szivárgóáramú kerámiakodi fog kelleni.”
Hogy micsodának a micsodájára? Lehetne ezt egy picit részletesebben? (az is érdekelne, hogy mi van akkor ha nem a fázist kapcsolják...)
(#) vicsys válasza smrtln hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Köszi, ezt már néztem. Egy kicsit soknak tűnik. Persze aztán lehet, hogy ez marad...
(#) smrtln válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Nem tudtam hogy láttad.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
És (sel nem kezdünk mondatot) ehhez mit szólsz? Bővebben: Link Mintha 2 dióda lenne benne és így nem kéne nagyon a puferre figyelni. Bár a nullátmenet még így is meglátszik, viszont a graetz elmaradhat. Vagy mégsem?
(#) proli007 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Hello!
Felesleges a puffer, ha az opto tranyójával párhuzamosan kötsz egy kondit, amiit a tranyó kisütöget. Ha nem tud feltöltődni H szintre a nullpontokban, már célba is értél.
üdv! proli007
(#) vicsys válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Basszuskulacs! Igazad van. A kvázi szekunder oldalon csak a logikai H szintre kell a kondit méreteznem. Így jóval kisebb méretet lehet elérni. Meglátásom szerint a linkelt optó esetén elég lenne csupán egy darab soros áramkorlátozó ellenállás. Ha jól számolom 180...270K ohm 3W-os bőven elég lenne. Kérlek javíts ki ha rosszul gondolom! (A védelemmel most egyenlőre nem foglalkozom, bízok az optó átütési szilárdságában.)
(#) proli007 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Hello!
Ha igaz amit a Trasfer paramétereknél olvastam, akkor 1mA Led-áramra 0,2..3mA kollektoráram jön vissza, akkor jó lesz. De kicsit vicces, hogy a CTR paramétere 20..300% között szór. Ez elég nagy tartomány azért, vagy elírták.
Az ellenállásnak igazából nem kell 3W-nak lenni, mert 220kohm esetén 230V-ról ez csak 0,24W. De mivel itt már van feszültség, én két soros 0,6W-ost alkalmaznák. (jobbról-balról)
5kV RMS maximumban azért lehet bízni, hogy 230V-on nem üt át. Persze a panelt is illik úgy tervezni. Esetleg egy kis befűrészelés az IC lábai között, jótékony lehet a biztonságra..
üdv! proli007
(#) vicsys válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Nagyon köszönöm!
(#) 1984white hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Olvasgatás közben ebben a topicban találtam az alábbi rajzot, amit csatoltam.

Lenne egy kérdésem. Azt szeretném vele megoldani, hogy adott egy lcd monitor.
A 12v invertertápfeszt szeretném ezzel a kapcsolással kapcsoltatni úgy, hogy a 3,3v startjelet bekötöm az optó bemenetre, a kimenet pedig kapcsolná a 12v invertertápfeszt attól függően hogy van startjel(3,3v dc) vagy nincs.

Működhet ez így ? Köszönöm a választ!
(#) proli007 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 6, 2012 / 1
 
Hello!
Elvileg működhet. Mindössze az a kérdés, hogy a "3,3V startjel" terhelhető-e a Led áramával. Valamint az, hogy az inverter bemenetén (feltételezhetően) található kondinak, mennyire örül majd a Fet.
üdv! proli007
(#) 1984white válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Üdv!

próbaképpen 12voltot adtam egy tranzisztor kollektorára a bázist meg egy ellenálláson keresztül ugyanúgy 12voltra kötöttem. Az emitterre tettem az inverter+ meg a földre az inverter- -t . Így működött a dolog.
Szerinted ha kicserélném a fetet tranyóra akkor működhet?
(az opto vezérelné a tarnyót, npn bd243 ra gondolotam)
Sajnos nem tudom hogy az opto bemenet túlterhelné e a startkimenetét.
Gyárilag a tl491 re megy a startjel.Ez nem hiszem hogy sokat terhel rajta .

Köszönöm a hozzászólásod! Üdv!
(#) 1984white válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Üdv!

Közben kigondoltam mást. Mi lenne ha a monitor ledjére kötném az opto bemenetet? Kétszínű ledje van. A zöld lábra tenném az opto-t.
Ezt kipróbálom, remélem így ok. Nem szeretném megsütni a scaler panelon lévő ic-t a startjel túlterhelésével.

Köszönöm hogy figyelmeztettél erre!

Üdv!
(#) proli007 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 6, 2012 / 1
 
Hello!
Így van. Egy PNP tranyó alkalmazása ésszerűbb lenne. Ugyan abban a kapcsolásban ahogy a Fet-el van. Mert NPN tranyóval, emitterkövető módban plusz az optoval, már nagy lesz a maradék feszültsége a kapcsolásnak. (Nem említetted, hogy mekkora áramot fogyaszt az inverter.)
üdv! proli007
(#) El_Pinyo válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2012 / 1
 
A Gate és Source közötti nagyjából 30V-os feszültség nem jelent problémát? +/-20 V szokott lenni a maximális érték, vagy valamit nem jól gondolok?
Következő: »»   9 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem