Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 V-os egység áramfelvétel mérése PIC-el
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Teljesen hobbi célra szeretnék létre hozni egy olyan áramkört PIC-el, amely 3 vagy 4 db 12 V-os LED áramfelvételét figyelné, melyet megjelenítene egy kijelzőn. Utána néztem a neten adatlapoknak, de sajnos a PIC interfésze csak 0-5 V-os feszültséget és áramot tud mérni. Létezik olyan IC vagy más típusú áramköri elem, amely tudja mérni ezt az áramfelvételt? Egy olyanra lenne szükségem, amely el tudja küldeni a PIC-nek az információkat.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Hp41C hozzászólása Okt 17, 2010 / 1
 
Szia!

A LED -ek áramát mérd a föld ágba tett sönt ellenálláson eső feszültséggel. Ha az ellenállás elég kicsi, akkor a kimenő feszültség nem változik sokat, de az árammal arányos mérendő feszültség is kicsi lesz. Ide használj egy olyan erősítőt, aminek a bemenő feszültség tartománya a földet is tartalmazza: MCP602, MCP6002. Az erősítő erősítését úgy állítsd be, hogy a maximális áramnál a kimenete legyen 5V. Ekkor az áramot 10 bit felbontással tudod mérni a legtöbb pic -kel, amiben van A/D, de pl. a 18F4523 (és társaival) 12 bitre is lehet. Ha a programodban nem szeretnél tört számokkal számolni, az erősítést be lehet úgy is állítani, hogy a maximális áramnál a 10 bites A/D 1000 -et adjon....

A mérőkör tervezésénél figyelni a huzalozásra, a sönt(ök) és az erősítő bemenete közötti vezetékről ne ágazzon le más vezeték, az erősítő földje a söntök közös pontjára menjen, ott legyen a föld csillagpont...
(#) Magor válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Szia!

A következő megoldást javaslom. A LED-ekkel köss sorba egy 1 Ohm értékű ellenállást. A rajta mérhető feszültség egyenesen arányos az árammal (Ohm törvény). Ezt a feszültséget egy műveleti erősítős áramkörre kell rávezetni, aminek az erősítésének a beállításával tudsz a PIC A/D konverterének megfelelő jelet előállítani. Egyébként a ha rákeresel a google-n hogy motor árammérés, találni fogsz kapcsolási rajzokat, amik a fent leírt módon működnek Bővebben: Link

Üdv: MaGor
(#) Sendi válasza Magor hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Van ilyen célra IC. INA 193. Kapható is.
(#) Magor válasza Sendi hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Szia! Igen, ismerem ezt az IC-t. Hol lehet olcsón beszerezni?
(#) Sendi válasza Magor hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Szia. Olcsón? Ezt a szót nem ismerem. A HQ-nál vettem, kb. 700Ft./db.
(#) Hp41C válasza Magor hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Egy ledhez kell 1 * 0.1 Ohm @ 10 Ft, 1/2* MCP6002 @ 100Ft... Kell még egy - két ellenállás és szűrőkondenzátor. A föld ágban levő sönt ellenállásos módszer kb. 70-80 Ft / LED.
(#) bandras válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Okt 18, 2010 / 4
 
Létezik ilyen IC. A MAX741, beépített 3A terhelhetőségű sönttel. A kimenőjel áram, amely a mért áram 1/2000-e. A kimenet és a test közé kötött ellenállás értékétől függ a mért árammal arányos jelfeszültség.
Üdv
(#) Inhouse hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Sziasztok!

Kicsit másra kell, másképp, de a téma lefedi nagyjából az igényt.
Gépjármű akkumulátor garanciás vizsgálathoz jönne jól néhány különleges esetben, mikor minden más tudomány becsődölt.
Aminek meg kellene felelnie:
- kis méret, kb. 10cm*10cm*5cm méretű dobozba férjen bele
- a doboz a víztől védené, de a hidegtől nem, akár -20fokban is kellene üzemeljen, az autó motorteréről lévén szó, viszont meleg is lehet
- kis fogyasztás, 10mA körül még belefér
- mérnie kellene egy adott időközzel az akku fezültségét 9V és 16V között, pl. 10 percenként és tárolni egy memóriakártyára
- ha nagy változás áll be, egy adott intervallumban sűrűbb mintavétellel (az indítás kb. 1-3s alapból, ezt kellene felosztani, hogy látszódjon a csúcs és a lecsengés) kell rögzíteni
- felbontásra csak tippelek, 10bit már elég lehetne
- pontosság +-10% elég lenne, ha kihozható
- természtesen megbízható készülék kellene, amit nyugodt szívvel benne lehetne hagyni egy-egy ügyfél autójában 1-2 hétre, persze az akkucsatlakozásnál rögtön indulna egy 50mA-es (ha van kisebb, akkor azzal) biztosítékkal

Még gondoltam olyanra, hogy egy piezolapos rugós rezgésérzékelővel meg lehetne látni, hogy jár-e a motor, esetleg külső piezó a motorhoz rögzítve. Másképp körülményes lenne, ne kelljen még több szálat keresni a motortérben, CAN-BUS meg nem minden autóban van. A rezgés frekevenciájából lehetne látni nagyjából a fordulatszámot is, hogy épp a generátor tölt, mert megy az autó, vagy külső töltő van rajta. Ezt is egy adott időközönként rögzítve, ha jelzett a piezó, hogy mozgás van.
Ez a rezgésérzékelő segítene abban is, hogy az indítózás biztosan meg legyen, mivel ki kell nyitni az ajtót, motoszkálás van. Inkább legyen egy kicsit több helyen sűrűbb adat, minthogy lemaradjon egy indítózás. Arra nem igen lesz lehetőség, hogy gyújtás és ajtónyitás jelet bontsunk valahol az autóban.
Elvileg meg lehetne oldani úgy is, hogy állandóan "pörgetne" a belső memóriájában egy adott időszakot sűrűbb mintavétellel és ha kell, akkor le lehetne tárolni visszamenőleg 2-3s-et minimum, de ez gondolom növelné a fogyasztást.
Az árammérés hab lenne a tortán, vagy lakatfogó adapterrel, vagy egy külső vezetékkel az önindítón (egyenfeszültség erősítés után a vezetéken eső feszültségből) és hitelesítve azt beszereléskor...kicsit macerás lenne ez utóbbi.
Meg lehet szerintetek ezt csinálni? Pic-ben még sehol nem állok, elképzelni sem tudom, hogy regisztereket írjak és a gépi kód is messze áll tőlem. Fejlettebb nyelveken programozok, persze teljesen más területen, ha elég lenne logikailag levezényelni (ha, akkor ez és ez, amíg).

Üdv
Inhouse
(#) Baliszoft válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Ez szép kis project, és persze a lényeg nem is kivitelezhetetlen (viszonylag olcsón). Már csak el kell kezdeni
(#) Inhouse válasza Baliszoft hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Idézet:
„Már csak el kell kezdeni”


Hát ez az...Pic szűz vagyok.

Üdv
Inhouse
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Üdv!

Idézet:
„Pic szűz vagyok”


Akkor ajánlanám figyelmedbe valamelyik BASIC vagy C fejlesztőkörnyezetet! Személy szerint én az Oshosoft PIC Simulator IDE-t ajánlom. Jelenleg most meg lehet venni az egész csomagot 25Euro-ért. (Z80, 8085, AVR, PIC, PIC10, PIC18, Function grapher és ezekhez az kiegészítő modulok) Nem tudom meddig tart még az akció, de amúgy 99Euro lenne.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy valamilyen szinten ne kelljen ismerni az asm-et.
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!

Egy ilyen projectet nem lehet magas szintű nyelven megoldani? Fogyasztásilag van esély a megcélzott érték közelébe kerülni? Létezik valami modul, amiből lehet ilyet felépíteni, kevés bűvészkedéssel?
Köszönöm.

Üdv
Inhouse
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Természetesen simán meg lehet oldani, talán a legbonyolultabb a memóriakártya kezelése. De lehetne közvetlenül egy FLASH memóriába menteni, amely tartalmát egy soros vagy USB interfésszel lehetne letölteni. Az áramfelvételt pedig úgy lehet csökkenteni, hogy az órajelet nem túl nagyra kell megválasztani és a PIC-et csak a mintavételezés idejére kell felébreszteni az alvó üzemmódból. Tehát biztosan belefér abba a 10mA-be.
Szerintem modul nincs kifejezetten erre a feladatra. Szerintem túl sok külső alkatrész nem kell hozzá, majd össze okoskodjuk itt páran.
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Köszönöm!
Gyakorlatilag mindegy, hogy kártya, vagy USB. Hopp, ami még fontos, hogy -20fokban üzemelhet-e?

Üdv
Inhouse
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Ez viszont egy elég fogós kérdés. Elég jó szigeteléssel talán nem lenne gond.
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Köszönöm.
A szigetelés is kihűl mondjuk pár nap alatt, fűtésre meg ugye nem nagyon lesz energia.
Táplálásnak gondolom elég az akku feszültsége, indításkor leeshet egy pár pillanatra 10V alá is, de 5V akkor is előállítható.
Lehet galvanikus kapcsolatban a Pic táplálása és a mérendő feszültség?

Üdv
Inhouse
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Nézegettem kicsit, hogy melyik PIC lenne tökéletes, és szerintem a 16F690 bőven kiszolgálná. Van belső 8MHz-es oszcillátora, kb 1mA az áramfelvétele működésközben, sleep módban pár nA nagyságrendű. Adatlap szerint akár -40°C-ban is üzemelhet. Van sok program memóriája és RAM is van elég, 12db 10bit-es ADC bemenet, és még sok minden. Szerintem galvanikus leválasztás nem kell.
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Köszönöm, jól hangzik. Még többet is tud, mint kellene.
-40fok? Mint a katonai cuccok!

Üdv
Inhouse
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Én is csodálkoztam! Nem tudom mennyi benne az igazság.
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Nézegettem a netet közben, ahogy látom, egy Pickit2-vel el tudnék indulni... Ami furcsa volt, hogy itt a HEStore-ban 23eFt, máshol meg láttam 11eFt-ért ugyanazt a demo board-al együtt.
Bár láttam, hogy ezt is meg lehet építeni, de az idő lesz a legnagyobb ellenségem...meg most a hideg az irodában!

Üdv
Inhouse
(#) G-Lex válasza eSDi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
szerintem a belső rc oszcit nem kellene használni, könnyen elmegy a frekije. számítani kell rá, hogy -20°C -ról indul és a végén már +40 felett van
(#) eSDi válasza G-Lex hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Ez igaz, de nem hinném, hogy ennél túlságosan be kellene tartani az időzítéseket. Hiszen nem egy pontos órát kell készíteni, hanem egy bizonyos időközönként mintavételező áramkört.
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Szerintem ha venni akarod, akkor a ChipCAD Kft.-től vedd meg. Ott elég jó árban vannak ezek a dolgok, mert ők az első számú magyarországi disztribútora a Microchip-nek.
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
A Farnellnál is kb. annyi 11700, a ChipCad-nél 11400Ft.
Egyébként ez lenne az? DV164120 PICKit 2 starter11 400 Ft
Elvileg ez egy USB-s programozó, egy demopanel és egy 16F690.
Találtam free picbasic-et, free picbasic compiler, gondolom elindulni elég lenne...

Üdv
Inhouse
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Igen, az az!
Ezt a free BASIC-et nem ismerem, próbálgatni biztos jó.
(#) hatcsupasz válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Szia!

Itt is találsz programozó csomagokat
Bővebben: Link
(#) Inhouse válasza hatcsupasz hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Köszönöm!
Hopp, itt már lebeszélik az embert a 2-es csomagról és a 3-ast ajánlják inkább...mivel tud többet? Érdemes azt venni? Még el sem kezdtem és már elavult lesz?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Azóta sem jutottam előbbre ebben az ügyben, bár már lett volna rá szükség az idén is vagy 3-szor...
Találtam egy készüléket, ami egy részét lefedné a feladatnak, és csak OBD II autókban, de működhetne...
TEXA OBD Log
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
28eFt áfásan.
Amiket tudnék belőle használni az a feszültség, a fordulatszám, a sebesség, és a levegő hőmérséklet, ez utóbbit nem tudom hol méri...
Kedvem még csak lenne, időm nem lesz rá szerintem soha...bár soha ne mondd, hogy soha, nem adom fel, talán a következő életemben... Ránézek a topicra.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem