Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transmission Line hangsugárzó építés
Lapozás: OK   6 / 8
(#) Gery78 válasza lamalas hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Örülök, hogy Te is bekapcsolódtál a témába. A fejhallgatónál más a helyzet, mert az egy zárt rendszer, és a füled körül légmentesen lezár a fejhallgató. Ha beülsz egy Rolls-Royce-ba ott is pukkan a füled, ha becsukod az ajtót, mert légmentesen zár az is. A fejhallgatóra visszatérve ez a zárt rendszer képezi a mély hangokat. Ott az a pici membrán lökdösi közvetlenül a dobhártyádat, és az állandó nyomásviszonyok miatt képződik a mély hang. Ha megszünteted a légmentes lezárást a füled körül (egy picit elhúzod a füledtől a fejhallgatót), akkor a létrehozott nyomás azonnal kiszökik, és nem csinál mély hangot, a fejhallgató meg hirtelen úgy szól mint egy magassugárzó. Ezt az egyszerű trükköt használja ki a fejhallgató.
Abban igazad van, hogy a hangszóró leadja az összes mély hangot, ami a torkán kifér, de a mély hangok pontosan az állóhullámok miatt nem férnek be a szobába. Ugyanis a falról visszaverődik, és a fél hullámhossz miatt kioltódik a nagy hullámhosszú mély hang. Viszont ha olyan hosszú a szoba ahová befér ez a hullámhossz ott nem lép fel kioltás ugyanazon a frekvencián. Ezt pont a Klinger-könyvben olvastam a szobaakusztikával foglalkozó részeknél. Egyébként a szobaakusztikán nagyon sok múlik, és ezt próbáltam én is leírni, csak más megközelítésből. Bizony kellene foglalkozni a szobaakusztikával is, hogy minél jobban élvezhető legyen a zene.
A TL dobozba pedig mindenképpen kell csillapítóanyag, mert a mélysugárzó nem csak a rezonanciafrekvencián szól, amire a TL doboz hangolva van, hanem jó esetben 1,5-2kHz ig, (rossz esetben 4-5kHz-ig) és ott már bőven fellépnek a kiemelések és a kioltások. Az átviteli sáv ettől lesz olyan szép fésűs. Így van a csillapítóanyag valóban elhangolja a dobozt, de néhány kísérlettel megállapítható a kívánt mennyiség.
(#) zoka válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Lehet, hogy ez a "nem férnek be a szobába" megfogalmazás zavar meg, mert ugye elképzelhető, hogy lehet hallani egy adott helyen a 30Hz-et egy 10m2 szobában is, ugyanitt a 80Hz-et mondjuk nem hallod, mert a hangszóróból eredő hanghullámok ezen a frekvencián pont ellentétes fázisba kerülnek az azon pontban a falról visszaverődő hang fázisával, és így kioltás keletkezik. Persze a nem férnek be a szobába meghatározásban is lehet igazság, nálam például 20Hz-en a szobában inkább csak a felharmonikusait hallom, míg a konyhában masszív 20Hz hallható, remeg az ablak és szaggat a levegő. De végeztem erre kísérletet, az egyik szobában a 16Hz is hallható! Elmagyarázni nem tudom, mihez hasonlít, de elég félelmetes Vajon a folyosók stb, mintegy nagy TL csőként működnek ilyenkor?
(#) Gery78 válasza zoka hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Hát igen egy kicsit bénán sikerült ez a megfogalmazás, de a lényege valóban annyi, hogy a rövid távolság miatt a falról visszaverődő hullám kioltja az arrafelé haladót, és úgymond emiatt "nem fér be a szobába" az adott alacsony frekvenciájú (hosszúhullámú) hang. Igen ez elképzelhető, hogy csak a felharmonikusait hallod, de jelzés értékkel ott van a mély hang, csak nincs ereje a kioltás és egyéb tényezők miatt. Sajnos az én szobám is ilyen. A folyosók hatása pedig nem a TL hatásra vezethető vissza, hanem a labirintus hatásra. Ez azt jeleni, hogy a labirintus elvezeti a hangokat, és a folyosó végén sokkal erősebben hallod mint a forrásnál. Az meg hogy a konyhában 20 Hz is hallható az meg attól van, hogy a konyhátok egy üregrezonátorként viselkedik, amely szintén elvesz a mély hangból. Sajnos ez a lakótelepen ismert jelenség, a szomszéd megőrül a dübörgéstől, mi meg alig halljuk a mélyet.
(#) lamalas válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 14, 2011 / 1
 
Idézet:
„...a mély hangok pontosan az állóhullámok miatt nem férnek be a szobába.”

Ez ismet nem fedi a valosagot ugyanis a nagyobb szobakban - amiknek a legnagyobb merete nagyobb mint az adott hullam hossza - is kialakulnak allohullamok. Tehat a Te okfejtesed alapjan akkor a nagyobb szobakba se "fernenek" be a hosszu hullamok, de tapasztalatbol tudjuk ez nem igy van.

Idézet:
„Ugyanis a falról visszaverődik, és a fél hullámhossz miatt kioltódik a nagy hullámhosszú mély hang.”

Pontosan hol is lesz kioltas a szobaban? Merthogy ezek a kioltasok altalaban csak adott helyeken jonnek letre es nem az egesz szoban belul. Illetve ha kioltasok vannak akkor altalaban erosodesek (kiemelesek) is letrejonnek.

Idézet:
„Viszont ha olyan hosszú a szoba ahová befér ez a hullámhossz ott nem lép fel kioltás ugyanazon a frekvencián.”

Ez sem igaz, pont azert amit fentebb is irtam: "a nagyobb szobakban - amiknek a legnagyobb merete nagyobb mint az adott hullam hossza - is kialakulnak allohullamok." Kiegeszitenem ezt azzal, hogy nyilvan olyan frekvenciakon jonnek letre allohullamok (es ezaltal kioltasok ill. erositesek) ahol a hullamhossz vagy felhullamhossz megegyezik a szoba valamelyik dimenziojaval (mert ugye 3 dimenziorol kell beszelni egy valos terben!).

A "nem fer be a hullam a szobaba" problemara a legjobb cafolat - mindenfele tudomanyos magyarazat nelkul - ha bemegy az ember egy jo hangstudioba aminek a mixer szobaja viszonylag kicsi. Optimalis esetben annak a kis szobanak az akusztikaja ugy van kialakitva, hogy a hangfrekis sav nagy reszen relative kicsi az akusztikai hatas a hangfalakbol erkezo hangra ami azt jelenti, hogy nincs durva kiemeles es elnyeles az egesz szobaban, nem alakulnak ki jelentos allohullamok semmilyen frekvencian sem! Ez az jelenti hogy a legmelyebb hangokat amiket az adott hangfal le tud sugarzoni szinezes nelkul meghalljuk ... magyarul "befernek" a szobaba a melyhangok is

De inkabb hagyjuk ezt a "befer - nem fer be a szobaba a melyhang" kifejezest mert ennek igy ebben a formaban nem sok ertelme van.

Nem egyszeru az akusztika vilaga de annal erdekesebb Sok hasznos iromany akad az interneten csak keresgelni es olvasni kell sokat!
(#) sportsboypaper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Kedves Köbzoli,

érdekes amit irsz es nagyon racionalista. en sem latom nagyon bonyolultnak a TL hangfal dobozat, ha van egy tervrajz, nem igazan vészes. Ami kerdesem viszont lenne, mert én is most tervezem az elso hangfalam:
1. Igazabol mindegy, hogy fekvo vagy allo lesz a doboz, nem? A masik hogy az is mindegy, hogyan "tekerem fel" a csövet, ha a szukules merteket tudom tartani. A tipikus formak szerinten csak az egyszerüsege miatt készülnek igy, talan a hibalehetoseg is kevesebb ezaltal.
Ez azert fontos, mert nekem is el kell fernem a lakasban, es polcra teheto (fekvő vagy kompakt) dobozt terveznék.

köszi szépen!
(#) sportsboypaper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Szia, örülök, hogy van erre is megoldás nalam a szekreny nyitott, uh lesz eleg hely azt hiszem.

Januarban szeretnek nekiallni, ha addig nem jutok tovabb, akkor meg jelentkezem. Ebben a meretben is erdemes betartani a szukulest, es a nyitott veget?

nagyobb dobozt tudnek elhelyezni ha fekvő lenne akkor elferne egy 250x850x170es doboz is, de csak a polc tetejen, kb 190 cm magasan. az jo helyen lehet vagy ebben ne is gondolkodjak?
köszi előre is
(#) lamalas válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Udv,

Elso hangfalnak en semmikepp nem ajanlanek TL hangfalat. Bonyolultabb a "lelki vilaga" mint azt sokan gondoljak. Az eredmeny pedig nagyon becsapos mert kis meretu hangszorokkal ugy tunhet mintha komoly melyeket lehetne elocsalogatni ezekbol a dobozokbol valojaban pedig eleg rossz minosegu hangot kap az ember ha nem tudja mit miert csinal es hogy kellene csinalni.

Kezdesnek sokkal inkabb egy zart dobozt ajanlanek vagy ha kisebb meretu polcsugarzo kell akkor bass reflex dobozt. Ha sajat magad akarsz fejleszteni akkor elengedhetetlen egy merorendszer osszeallitasa is. Ha nem akarsz ilyesmivel foglalkozni akkor pedig egy masik DIY hangsugarzot erdemes utanepiteni, olyat amihez megvan minden informacio, hogy sikeres legyen az utanepites.

Ne probalkozz no-name, olcso hangszorokkal, csak olyanokkal amiknek a (T/S) parameterei ismertek.

A fentiek persze csak akkor leneges szempontok ha jo hangminoseget szeretnel elerni. Ha nem ez a cel csak az, hogy epits egy hangfalat aminek feltehetoen lesz eleg melye akkor mehet a TL.
(#) sportsboypaper válasza lamalas hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Szia, köszi a tippet. Lehet hogy az forumtarsak emiatt leneznek majd, de az en motivaciom a hangfal epitesere csupan annyi, hogy elkeszitettem az elso erositomet egy tda 2030-at. olcso hifi hangfalakat vettem hozza tesztelni kb 2500 ftert hasznaltan, hogy ha szetmegy ne sajnaljam. Nos minden rendben, uh ehelyett az erosito dobozahoz illo hangfalat szeretnek kesziteni, hogy jol mutasson a szobaban es elmondhassam, hogy az enyem. kizarolag egy MP3 lejatszot fog meghajtani talan meg CD-t. 2 bejovo jele lesz egy "aux" meg egy dokkolo egyseg ami az MP3 fulhallgato kimenetére lesz kötve. Szoval nem a csucshangzas a cel. Viszont tetszik, hogy egy pici hangszoroval meg lehet oldani, hogy normalisan szoljon a hang. Nem a nagy basszusokat keresem, inkabb a letisztult, szep kinezetet normalis hangminoseg mellett. en is sokat nezegettem a SAL terveit, ott egy 9 literes polc hangszoro tetszik, de ez jobban megfogott, es most ebben gondolkodom. Van azert elkepzelesem a hangrol (hangszeresz leven) uh nem felek tole annyira, de se mérni, se tesztelni nem fogom honapokig. ezert keresek bevalt, de kompakt terveket. egyelore nem sok sikerrel. ami nalam elfere állitva az max 70 cm magas, 40 cm mely, es ugy 14-17 cm szeles doboz, ez jol illeszkedne a szobaba. Ha polcra tudnam tenni, jobb lenne a dolog. polcmeretek tekintetében a 30 mely, 32 magas es a hsztol fuggoen 14-17 cm lenne idealis Egyelore a fekvo helyzetre se talaltam peldat, holott elvileg tökmindegy merre áll ebben az esetben tudnek leinkabb konvencionalis mereteket alkalmazni, persze fekve Sztem az is mindegy, hany kanyar van a dobozban (lasd pl kürtök, trombiták), de ez talan kicsit mas. Van ezekre tipped esetleg?
(#) lamalas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
A sajat elvarasaimmal szemben nem tuloztam, mas elvarasait pedig nem ismerem. Epp ezert irtam az elozo hozzaszolasom vegere ezt:

Idézet:
„A fentiek persze csak akkor lenyeges szempontok ha jo hangminoseget szeretnel elerni. Ha nem ez a cel csak az, hogy epits egy hangfalat aminek feltehetoen lesz eleg melye akkor mehet a TL.”


Ezt tovabbra is fenntartom. Sot azt is, hogy megfelelo felkeszultseg, elmeleti tudas es gyakorlati tapasztalat hianyaban meresek nelkul, hazi korulmenyek kozott a TL hangsugarzok nagyon esetleges vegeredmenyt adnak.
(#) sportsboypaper válasza lamalas hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Szia, köszi az óvatos választ, azt hiszem fogok találni megfelelő méretet. Ha el tudom fektetni (ezt sehol nem láttam még, szerinted helyes lenne?) akkor a 900x260x160 as dobozt el tudom helyezni, ehhez 100as vagy 130as hsz lenne jó.
Ahogy neztem a hangfalakat a neten, feltunt, hogy a magas, zsiraf, vagy piramis forma hangfalakat az alacsonyabb modellek konkretan "kettehajtják"
Talaltam meg olyat ahol a cső egyaltalan nem szűkül, viszont sokszor hajtogatott. Nekem valahogy a kettéhajtott fajta tetszene.
(#) sportsboypaper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Biztos vagyok abban hogy mind a ketten nagyon jol értetek ehhez, nem akarnám, ha ebből nagy vita lenne. Ha esetleg ismertek egy linket, oldalt, ahol nem tudományos alapossággal de érthetően leírják, hogyan kellene számolnom a bafoglaló méreteket azt megköszönném. Megnézegettem a linkeket amit itt már kuldtetetk de az nagyon elméleti nekem. Köszi szépen!
(#) lamalas válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Tovabbra sem ajanlom TL epiteset. Helyette inkabb epits egy 2 utas bass reflex dobozt, pl. ilyet: Midi Kalaka II.

Olvasd vegig a topikot, de a forumon mas hangfalakrol is olvashatsz, koztuk TL-ekrol is.
(#) sportsboypaper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Köszi szepen, megnézem mindet. ami egyelore a legközelebb áll az elképzeleseimhez az ez lenne: Bővebben: Link

Itt mar harmadakkora a méret, ami nem rossz
(#) sportsboypaper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Hat ezt nem tudom megállapítani, de köszi szépen. Én annyit változtatnék rajta, hogy a második belső falat és az alsót ferdén helyezném el, hogy a szűkülés folyamatos legyen.
Amit viszont mindenhol látok, hogy a kanyarok ívei azert ki vannak alakítva, azaz a sarkokban vannak lapok, es a kis ívek is le vannak csiszolva. ez gondolom azért kell, hogy a levegő simábban távozzon, ne legyen interferencia. Ja és talan egy hajszallal vekonyabb anyagot hasznalnek, mondjuk 16-osat.
Azt is olvastam, hogy a hsz nem a végén van, hanem valahol a kúp egy meghatározott pontján. (1/6odán vagy valahogy igy) ennek van fix helye, vagy ez mitől függ?
(#) ptesza válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 29, 2011 / 2
 
Van egy táblázat hozzá.

Bővebben: Link
(#) sportsboypaper válasza ptesza hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Igen, ezt az anyagot mar megtalaltam erre gondoltam a tul tudomanyossal de azert belevetettem magam, es sikerult par dolgot megertenem remelem. Ha jol veszem ki, akkor ezek a tablazatok megadjak a frekvencia fuggvenyeben a hosszokat inchben, mindezt a gula talpa es teteje kozti arany fuggvenyeben. Szoval kicsit elnagyolva nekem arra kell figyelnem, hogy ha kinezek egy hsz-t, es tudom, hogy milyen belmeretu doboz fer el, akkor ahhoz tudjam a frekit, ebbol megtudom a hosszát a tablazat alapjan. Ezek utan a nekem fontos meretek szerint megállapitom a gula talpát és tetejét olyan arányban, mint a tablazat akarja.
Ezutan a masik tablazatbol kinezem, hogy hol legyen a hsz helye. kb errol van szó? persze csak elnagyolva gondolom. De legalabb jo uton jarok?
(#) ptesza válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 29, 2011 / 1
 
SL/SO =1 akkor a cső egyforma átmérőjű végig, ezt a konstrukciót tudom ajánlani, minél kevesebb kanyarral.
40 Hz-es hangolásnál 84x25,4=2133,6 hosszra adódik a cső.

Szerintem azt a konkrét példát tanulmányozd amin leellenőrzi egy régebbi TL dobozát. Így könnyen képbe kerülhetsz.
(#) sportsboypaper válasza ptesza hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
köszi szépen!
(#) szamóca hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
(#) Skyline hozzászólása Feb 13, 2013 /
 
Sziasztok!
találtam egy videót youtube-on,ahol TL rendszerű surround hangrendszert építenek,megtetszett,utánanéztem már mindenhol de nem találtam hozzá terveket sehol
A videók itt találhatóak: Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Ha valaki tudna ezekről valamit,vagy lenne terve valamelyik doboz típushoz azt megköszönném.
Üdv!
(#) ticko hozzászólása Feb 28, 2013 /
 
Üdvözlet !
A teljes topic-ot nem olvastam végig, de találtam egy TL kalkulátortEzen az oldalon. Remélem lesz akinek segít.

Tisztelettel: ticko
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) reloop válasza ticko hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Szia! Köszönöm szépen! Kipróbáltam, egész jó
A project egyelőre szerény: Fs=110Hz, Sd=78cm2, P=5W. A kis TV hangszóró nagyon él benne. A gondos bélelés ellenére van olyan freki ahol a kelleténél jobban emel, de ez benne van a pakliban.
(#) Ge Lee válasza reloop hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Az a baj az ilyen dobozokkal, hogy minden egyes kanyar, törés újabb rezonanciákat visz be, azért lesz a végeredmény olyan, amilyen.
Most egy olyan megoldáson gondolkodom, ahol egyetlen egy sem lenne. Az egész csövet egyetlen félkörből vagy C vagy U alakból kellene megcsinálni, a méretek miatt nyilván a C forma a legelőnyösebb. Kell valami amit meg lehet hajtani erre a formára (nem tudom hogy a farostlemezt lehetne-e valami módon), ebből ugye 2db, és 2 oldalról pedig 1-1 lappal lezárni.
Nagyban láttam ilyet az nagyon jó volt, csak szobai méretekben kellene megcsinálni, tehát ne legyen mondjuk 140-160cm-nél magasabb a kész doboz.
(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Szia! A Lautsprechershop online kalkulátorával erre a hangszóróra az alábbiak a méretek.

Zolinak.GIF
    
(#) reloop válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Szia! Ívelt felület kialakítására használtam már nútolt MDF lapot.
Az elgondolásod kivitelezhető.
(#) Gabibá hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy csőves 2x2 wattos erősítőm, ahhoz szeretnék építeni. Vettem 2 db Sony 1-529-250-11 sugárzót, mert még csak kiállításon hallottam 1 utast, gondoltam itthon is kipróbálom. Megfertőzött a hangja, amellett hogy tudom nem kimondottan erre való, kevés benne a magas, nagyon bejött a hangja. Gondoltam most már megalkotnám a tutit, miután bebizonyosodott hogy igenis, kell nekem ez a hangzás világ. Sokat nézelődtem, a sugárzók között. A hangszóró Monacor gyártmányú, típusa SPH-68X/AD, rá esett a választásom. Ha valaki már ezt a márkát típust, használta esetleg épített TL dobozt is hozzá, szívesen fogadnám, a tanácsokat terveket.
Üdv
(#) Primary válasza Gabibá hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Ez a Sony engem is érdekelne.
(#) Primary hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
Az egész méretezéshez csak a rezonancia frekvencia kell (fs) és a felület?
Kis Sony 607-hez szeretnék építeni egy dobozt. elvileg Fs = 142 Hz, Sd = 31,2 cm^2

Nem cél a TS, csak kíváncsi vagyok, hogy úgy mire számíthatok.
Milyen F3-re számítsak?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) furko válasza Primary hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Sziasztok!
Ráakadtam a neten a mellékelt leírásra. Nektek mi a véleményetek érdemes belevágni? Tudom a SAL Hangszórók nem a legjobbak. Tudnátok ajánlani esetleg valamilyen más, nem túl drága hangszórót, amivel érdemes lenne megcsinálni? Nem csúcsminőséget szeretnék, csak két dobozt ami elfogadhatóan szól.
(#) furko válasza furko hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /
 
Sziasztok!
Senkinek nincs véleménye az előbbi tervvel kapcsolatban?
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem