Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transmission Line hangsugárzó építés
Lapozás: OK   5 / 8
(#) zoka válasza hammer14 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Szia! Azt nem tudod,véletlenül, hogyha mondjuk megépítünk egy 340/(Fs*4) hosszúságú csövet egy hangszóróhoz, ezzel pontosan milyen eredmény érhető el? Úgy értem az Fs alatt is képes lesz sugározni? Vagy milyen haszna van? Persze majd megpróbálok utánanézni, csak gondoltam megkérdezem
(#) zoka hozzászólása Nov 7, 2011 /
 
Nem igazán találtam olyan leírást, amiből kiderülne, hogy pontosan mire való ez a TL.
Ha a hangszórót beépítjük egy az egyik végén nyitott csőbe, ami a membrán átmérőnek megfelelő átmérőjű (ahogy a képen), és a hosszát úgy választjuk meg, hogy a hangszóró rezonancia frekvenciájának a 4 szeresével elosztjuk a 340-et, akkor mi fog történni? Pl.: Fs=60Hz, akkor a cső 1,41m hosszúságú. Az átvitele érdekelne leginkább, az hogyan alakul, kiemelés lesz 60Hz-nél ? vagy hogy kell elképzelni, mire jó ez a cső?

cső.JPG
    
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Látom eléggé kihalt ez a topik, annyira biztosan nem nagy találmány ez a TL, hogy érdemes lenne vele foglalkozni. Minden esetre örülnék neki, ha valaki tudna hozzászólni a témához. Köszi
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Aki érdemben tudna szólni azt kitiltották , úgyhogy keress másik fórumot ahol megtalálhatóak a hozzáértők.
(#) msteve válasza zoka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Ennek a dobozfajtának az a lényege,hogy kihasználod azt a tulajdonságát a csőnek,hogy a hosszától függően rezonál.Látsd orgonasipok.Ha a cső hosszát a beépitendő hagszóró rezonanciafrekvenciájára méretezed,akkor a következő történik:a frekvencia csökkenésével csökken a hangszóró akusztikus teljesitménye.A cső viszont ott kezd el rezonálni.Az eredője az lesz,hogy lefelé nyersz egy oktávot.Ami nem kevés.Huszonéve épitettem az elsö tl-emet,azóta szinte csak ilyet csinálok.Rezononcia fölött valóban kicsit hullámos a mélyátvitel,de engem kárpótol a kis hangerőn is jól hallható,dinamikus,kontrollált,és egyáltalán nem brummogós mélyhang...
(#) ptesza válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Van azért ebben ördöngősség meg matek bőven. MJK már belemélyedt rendesen és a dokumentáció hegyekben áll .Készült is lefordított összesítés pdf-ben .Ennek kell mérvadónak lennie a tervezésnél. A mérés nélküli tapasztalatok nemsokat érnek. Olyan meg biztos nincs ,mint a bassreflexnél ,hogy véletlenül jól sikerül a hangolás. Nagy előnye ,hogy hangszóróban nem nagyon válogatós ,általában minden jól szól benne.
(#) zoka válasza msteve hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Pont erre lettem volna kíváncsi, hogy mi történik a rezonancia frekvencia alatt. Egy oktáv az a frekvencia fele, ha minden igaz. Tehát akkor egy 60Hz Fs-el rendelkező hangszóróval megszólaltathatunk 30Hz-et, jelentősebb amplitúdócsökkenés nélkül?

Ez érdekes. Normál esetben a 30Hz megszólaltatásához elvileg hasonló rezonanciájú hangszóró kellene, ami általában alacsony érzékenységű. Ha ilyen hangszórónak jó az érzékenysége, akkor hatalmas doboz kell neki.

Na most ha a 60Hz rezonanciájú hangszóró tudja ezt a jó érzékenységet, kisebb dobozban is, akkor nem megy le ilyen mélyre. Tehát az a kérdés, hogy feltuningolható-e egy 60Hz rezonanciájú hangszóró úgy, hogy lemenjen 30Hz-re, jó érzékenység mellett, kisebb dobozban, mintha 30Hz rezonanciájú hangszóró lenne jó érzékenység mellett nagy dobozban.
(#) zoka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Ilyen doboz típust inkább a szélessávú hangszórókhoz érdemes építeni, vagy szub alkalmazásoknál is előnyös?

(A tölcséres láda, amikor a cső keresztmetszete exponenciálisan növekszik, az szuper jó 18" hangszórókhoz, mint pl. CerwinVega, de érdekes módon 8" hangszóróhoz kis méretben nem láttam tölcséres ládát. Arra gondolok, ha arányait megtartva lekicsinyíteném a CerwinVega-féle monstrumot, akkor azzal az alsó határfrekijét is "lekicsinyíteném" és inkább közép tölcsér lenne belőle, tehát a tölcséres cucchoz, ha 40Hz-ig akarok lemenni, függetlenül a hangszóró átmérőjétől, muszáj megtartani azt a nagy méretet)

A TL-nél viszont elég a membrán területet, és a szükséges csőhosszt tartani elvileg?
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Hú, ez szuper, köszi, majd átnyálazom
(#) zoka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Köszi a segítséget. Én úgy tudtam, hogy készítenek TL-ből subwoofereket is. Lehet, hogy akkor csillapítóanyag kell a csőbe.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Nem is folytatom tovább az olvasást...minek ez a felhatás. Ha ilyen bonyolult lenne, akkor még egy doboz sem készült volna el. Kezdőként bőven elég az a l=340/(Fs*4) összefüggés
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Száz százalék, hogy kell.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Azt ne hidd, hogy jó lesz az úgy. Aztán meg szidod a TL-t.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Köbzoli szerint:
Idézet:
„Igen tulképp a membránfelületet kell belül leképezni és azt folytatni a kilépőnyílásig”

Szerinted meg sokkal bonyolultabb. A legegyszerűbben úgy lehetne kideríteni, ha építenék egyet.
Mi a véleményed:
Ennek a hangszórónakLehetséges olyan TL dobozt építeni, amiben megtartja a jó érzékenységét, és kb. 30Hz-ről indul (-3dB)?
Előre is köszönöm!
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Csak annyit tudok erre ,mondani mielőtt döntenél . Számold ki az itt leírtakkal , és keresd ki a pdf-ben található táblázatból is és vesd össze. Megépítésre csak a táblázatos módszerrel kiszámoltat javasolom. Abból is csak egy szétszedhető módosítható darabolható átalakíthatót. Azután miután úgy döntesz ,hogy jó leesz ,és jónak is mérted akkor építsed meg készre.
(#) Gery78 hozzászólása Nov 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Én is építettem egy TL dobozt, és azóta csak azt hallgatom. Az a helyzet, hogy nem kell agyonbonyolítani a méretezését. Elmondok Nektek néhány gyakorlati tanácsot, amivel BIZTOS, hogy jó lesz a dobozka. Először is kiválasztod a neked tetsző hangszórót. Ha új, akkor először be kell járatni, mert enged valamicskét a rugóerő, ha használva van. Ha bejárattad, akkor megméred a hangszóród rezonancia frekvenciáját. Jó hangszóró esetében (ha sztereót építesz, ahogy én is) akkor mindkét hangszórónak a rezonanciája egybe esik. Tegyük fel, hogy ez 30Hz-re esik. (Ezen a frekvencián van a hangszórónak egy kiemelési csúcsa, és itt leng a legjobban a membrán. Ezt kell csillapítani a TL dobozunkkal.) Tehát erre a 30Hz-re fogjuk méretezni a TL dobozt. Ennek a frekvenciának veszed az 1/4 hullámhosszát, és ez megadja a cső hosszát, tehát ekkora csővel lesz illesztett a hangszóród negyedhullámhosszra. Ha ez megvan, akkor a doboz tervezésénél két dologra kell figyelni, hogy a hangszóró NEM lehet a cső végén, mert itt lesz a legerősebb a legzavaróbb 3. felharmonikus. Erre a megoldás az lenne, ha 1/3 csőhosszal eltolnád a hangszórót a nyitott csővég felé. Ekkor meg az lesz a probléma, hogy a 3. felharmonikus teljesen kioltódik, viszont a mélyhang kevesebb lesz. Egy jó kompromisszum, ha 1/6 csőhosszal tolod el a hangszórót a nyitott csővég felé. Nálam is így van. Ekkor még megvan a mélyhang, de a 3. felharmonikus már jóval kisebb, nem zavaró. A másik dolog, hogy a káros rezonanciák csökkentése végett a szűkülő keresztmetszetű cső a jobb megoldás, és nem a táguló. A kilépő nyílás nem lehet kisebb mint a membránfelület nagysága. Ha kisebb, akkor torzított hangot fogsz hallani. Aztán még egy nagyon fontos dolog a doboz belsejének csillapítása. A doboz falait MINDENKÉPPEN csillapítani kell, mert csipkés lesz a frekvenciamenet (kiemelések, és csillapítások a különböző felharmonikusoknál, attól fúggően, hogy melyik hullámhossz egész számú többszörösével egyezik meg a csőhossz.) Tehát a doboz falaira belülről rögzítened kell kb 5cm vastagságban therwoolint. Ez egy üveggyapot hang és hőszigetelő anyag. Fut még Ursa és Isover néven is. Tűzőgéppel szépen a belső dobozfalra fel lehet rögzíteni olyan lesz mint a steppelés. A doboz falai jó vastagok legyenek, dobozkészítésre a legalkalmasabb anyagok a lécbetétes rétegelt lemez, 18-20mm-es sok rétegű rétegelt lemez, vagy a tömörfa. Rosszabb eredményre számíthatsz ha forgácslapból készíted, és a legrosszabb az MDF. Ezzel szép dobozhang nyerhető, ami persze nem jó, mert meghamisítja a zenét. A legjobb megoldás a lécbetétes rétegelt lemez, és a sima rétegelt lemez. Nálam ilyenből van. Egyébként ha TL dobozt szeretnétek építeni akkor ajánlom figyelmetekbe a Klinger - Hangdoboz építés c. könyvet. Egyáltalán nem idejétmúlt, mint ahogy shalafi kolléga állítja. Teszek be néhány képet az elkészült remekművemről, meg beteszem a TL-ről szóló részt is a Klinger könyvből.
(#) Gery78 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Tehát a képek:

Én ezt a TL dobozt építettem meg amely a Transmission Line hangdoboz.JPG képen van. Nagyon jó és nagyon bevált.
(#) Gery78 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Még néhány kép az elkészült TL dobozomról.

Jó építgetést kívánok. Ha van még kérdésetek akkor tegyétek fel!
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Ezt a kőzetgyapotot nem ajánlanám ,mert ennek a szálai vékonyak és ridegek , emiatt könnyen törnek ,és száll a levegőben. Ezt belélegezni , a szemünkbe dörgölni ,nem ajánlott. Teljesen tisztában vagyok vele ,hogy ez nem üveggyapot. Meg azt is látom hogy, a kilépő nyílásod le van fedve. De egyébként lerakódik a hangszóró lengőrendszerében is , a vatta is hasonlón de az egy fokkal jobb. A vatelin eléggé fix . Az igazi gyapjút is szívesen kipróbálnám ,de ahhoz nagyon pöpec dobozt kellene építeni.

Milyen hanghszóróval szerelted a hangdobozaidat?
(#) Gery78 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Pedig jó dolog ez az üveggyapot, mert abszolút nem hullanak a szálai. Valamilyen kötőanyaggal rögzítve vannak egymáshoz a szálak. Amit Te mondasz a kőzetgyapot is jó, írja is a Klinger könyv, mint csillapítóanyagot. Én kifejezetten a Therwoolint használtam, az Isover márkát, és nagyon jól bevált. Tényleg nem hullik a "szőre". Szerintem ne kísérletezz a többi anyaggal amit felsoroltál, hidd el végigpróbáltuk az összeset, és az Isover, vagy Ursa Therwoolin üveggyapot a LEGJOBB. Belélegezni valóban nem ajánlatos, és használatakor hosszú ujjú munkáskabát, és kesztyű is javasolt. Egyébként forró vizes lemosással könnyen kijönnek a szálak, ha mégis a kezedbe menne. Belélegezni meg nem fogod, mert nem hullanak róla a szálak, ha már beépítetted, és használod a TL dobozt, nem esik szét. Én 2009-ben építettem ezeket a dobozokat, de előtte évekig volt egy próbadobozom aminek a hátulján nem volt lefedés. Látod még mindíg itt vagyok, és írok neked, hogy milyen jó ez a Therwoolin...
Úgy van lefedtem a kilépő nyílást, de pusztán csak esztétikai okból, mert szerintem ronda ha ott hátul tátong egy nagy lyuk. Ez csak egy diszkrét vékony keret, amire hangszóróselymet feszítettem ki.
Egy Isophon hangszórókészlet volt, Revox AX4-3 típ. hangfal hangszórókészletét építettem be. Megtartottam az eredeti váltót is hozzá. Teljesen jól sikerült. és élethű hangzása van. A vaterán van is fent egy ilyen hangfal.
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Az üveggyapotot mint olyant már nem igazán gyártják , világos szürkés fehér színű. Vékony üvegszálakból áll. Az összes többi sárga színű anyag az kőzetgyapot.Mindegy ki gyártója. Ezek olyan szigetelőanyagok amiket zárt helyen alkalmaznak. Pl gipszkarton falak alatt , szalufák között.Dolgoztam eleget az anyaggal ahhoz ,hogy megismerjem annyira ,hogy ne használjam ilyen helyen. Ha nem hiszed akkor majd olyankor nézd meg amikor egy árnyékos helyen rásüt egy napsugár.Ne használjátok még ha ingyen is van. Pár száz forintból megvan egy nagydarab vatelin, kabátbélésnek is szokták használni.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Jó, tegyük fel, hogy megfelelő méretezésű dobozt kap az a linkelt hangszóró, a táblázatok alapján. Az Fs alatt egy oktávval lesz a (-3dB) alsó határfreki? vagyis 26,5Hz-ről indul? Merthogy msteve írta:
Idézet:
„lefelé nyersz egy oktávot”


Ez azért lenne érdekes, mert kb. 20 hangszóró adatainak átvizsgálása után azt mondhatom, hogy alapból azok a 10" hangszórók, amik képesek 94dB/W/m érzékenységre, egy 50 literes b.reflex dobozban garantáltan nem mennek érdemben lejjebb 60Hz-nél.
(Ha tudsz ilyenről, javíts ki.)

Ahogy kompromisszumot kötünk, egyből csökkenni fog az alsó határfreki,
a) mert nagyobb doboz kell,
b) mert kevesebb az érzékenysége a hangszórónak.

40-50 literben 30Hz f3, garantáltan 90dB alatti érzékenységet jelent.
Ugye nekem - mint említettem - kis méretű doboz lenne a szempont. Tegyük fel, hogy 35 literes lehet maximum. Itt az Eminence hangszóró, a Beta10-es 65Hz-ről indul, ami számomra éppen hogy mélyhangnak nevezhető. A dögös mélyekhez legalább 45Hz kell, vagy alacsonyabb. Visszatérve a 35 literhez, például a JBL GT5-10-es hangszóró itt 27Hz-ről indul! Egyetlen bökkenő, hogy -10dB, vagyis fele olyan hangos.
Pont ezért gondoltam, hogy a TL segíthetne a dolgon, egy érzékenyebb 10" hangszórót beletéve, képes legyen kb. 30Hz-ről indulni, max 40-50l dobozban elférő "csőrendszer" mellett.

Remélem érted a dilemmámat
(#) zoka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Akkor ebből következne az is, hogy hiába a +10dB előny a PA hangszóró javára TL-ben 1W/1m-ről, lehet, hogy az autós szubnak 10-szeres terhelhetősége lesz zártban, és végeredményben tehát nem lesz halkabb. Végül is, ha egy 40 literes zát ládába beletennék 2 olyan 25-ös autós szubot, akkor 40 Hz-ről indulna, 87dB/W/m és 500W terhelhetősége lenne (erősítő nem gond). Hasonló térfogatú ládában gondolkodva, nem hinném, hogy jobb megoldás lenne.
(#) Gery78 válasza zoka hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Igaza van Zolinak, a TL nem szub basszus sugárzásra alkalmas. A TL-t, ha jól méretezed, úgy ahogy leírtam, akkor nagyon jó dögös mélyei lesznek, és a szőnyeg alatti mélyeket is hallani fogod kellő erővel. Én 10-12W-al járattam meg a hangszóróimat, és olyan mélyhang volt, hogy majdnem kiestem a fotelból. Csak ehhez át kellett vinnem az egész cuccot egy nagy szobába, ahol van 5m-es szobahossz, és a hangszóró le tudja sugározni a mély hangokat. A jó mély hanghoz nem csak jó hangszóró kell, hanem lehallgató tér is, minél nagyobb távolság a hallgató és a hangszóró között. A mély hangoknak hosszú a hullámhossza, és ennek a hullámhossznak bele kell férnie a szobába. Különben elvész. Nem hiszed el, de az én szobámban csak úgy lehet elhelyezni a hangfalakat, hogy kb 2,5-3m-re vagyok tőlük. Az én szobám 2,5x5,18m-es. A hangfalakat csak a hosszú fal két sarkára tudom elhelyezni, mert a szoba keskeny és hosszában meg nincs meg a sztereó színpad. Átvittem anyukám szobájába a cuccot, amely 5x4 m-es, és hosszirányban el tudtam helyezni a dobozokat. Tehát ott megvan a lehallgató tér, és a mélytartomány kb 3x erősebb lett. Az meg a másik, hogy egy TL doboz akkor lesz jó, ha a hangszóród rezonanciájára van hangolva. Ez egy elég hosszú csövet jelent, és a doboz nem lesz 40-50literes, hanem kb 4x-5x akkora. Az én TL dobozom 136cm magas, 31cm széles, és 41cm mély. Ez a hangszóróra van hangolva, és nagyon jól sikerült a méretezése. Hát ez sajnos ekkora lóméretű hangfal, nem a hordozható kategória, de hát valamit valamiért. Ha jól hangolod a dobozt (a rezonanciára) akkor nem fog lengeni a mélysugárzód membránja mert a rezonáló cső megfogja. 1-2mm-es membránmozgásnál már kitűnő mély hangok vannak.
(#) Gery78 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Így már értem, hogy miért ne használjuk a kőzetgyapotot, csak én nem tudom már kicserélni ebben a dobozban, mert össze van ragasztva a doboz, és nem lehet hozzáférni. Tényleg belemennek az apró szálak a hangszóró lengő rendszerébe? Olyan kicsik lennének a száldarabkák, hogy a pillén átmegy?
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Örülök ,hogy megtudtalak győzni. Igen elég picik szúrófényben meglátod elfutsz . A pillén átmegy-e azt nem tudom ,de azok a hangszórók amiknek ki van fúrva a pólusvasuk azokon simán bemegy, beszívja. Volt már olyan ,hogy csipesszel onnét vettem ki egy kupac vattát ,már azt hittem hogy, leégett mert jóval halkabban is szólt.
(#) ptesza válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
A klasszikus szivacs nem alkalmas ,mert térfogat csökkentő hatása van. Hacsak épp nem ez a célunk. Akkor inkább kisebb dobozt építek ,mint hogy elvegyek belőle.
(#) lamalas válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 11, 2011 / 1
 
Idézet:
„A mély hangoknak hosszú a hullámhossza, és ennek a hullámhossznak bele kell férnie a szobába. Különben elvész.”

No ez az a pillanat amikor ugy erzem nekem is be kell kapcsolodni az "eszmefuttatasba".

Az igaz, hogy a mely hangoknak hosszabb a hullamhossza mint a magasabb hangoknak, ez egyszeruen bealthato a hullamhossz, frekvencia es hangsebesseg osszefuggeset leiro primitiv egyenletbol.

Az a kijelentes miszerint "a hullámhossznak bele kell férnie a szobába. Különben elvész." viszont mar nem allja meg a helyet. Gondoljon csak bele barki jozan paraszti esszel: kezdjuk el csokkenteni a szoba meretet. Az egyre kisebb szobaba csak az egyre kisebb hullamhosszu, azaz egyre magasabb frekvenciaju hangokat hallanank meg mert az alacsonyabb frekvenciajuak "elvesznek". Ez gyakorlatilag azt jelentene, hogy egy fejhallgatobol mar csak az egeszen magas hangokat hallanank mert a fejhallgato es a fulunk kozotti ter olyan kicsi, hogy a legmagasabb hangokon kivul minden elvesz. De tapasztalatbol tudjuk, hogy ez nem igy van

A magyarazat az "elveszo" es a "szobaba be nem fero" melyhullamokrol a kovetkezo. Nincs semmifele elveszo hullam a kisebb szobakban, a hangszoro ugyanugy le tudja sugarzoni azokat az alacsony frekvenciaju hullamokat amiket nagyobb szobaban v. nyilt terben is le tud sugarozni. A problema okozoja a szobaakusztika es a rossz szobaakusztika altal keltett allohullamok illetve azok hatasai. Olyan sulyos kioltasi pontok keletkezhetnek melyfrekvenciakon amelyek szerencsetlen esetben azt az erzetet keltik az emberben, hogy "elfogynak" a melyhangok. Ezt a jelenseget sokan nem ismerik, nem ertik es a neten kutakodva arra a kovetkeztetesre jutnak ami fent volt olvashato az idezetben.
Persze nem csak kioltasok keletkeznek hanem bizonyos helyeken a szobaban kiemelesek is keletkezhetnek, raadasul nem csak melyfrekiken hanem kozepfrekvenciakon is. Az egesznek egy un. fesűszűrő hatasa lehet ami csunya szinezett hangot eredmenyezhet. Ezert kell(ene) sokkal tobbet foglalkozni a szobaakusztikaval (es sokkal kevesebbet a milyen drotot hasznaljak hangfalkabelnek kerdessel).

A TL temahoz szorosabban kapcsolodva: szerintem nyugdtan lehet szub-basszus sugarzot kesziteni TL dobozbol is. Ha megfelelo a doboz kialakitasa es megfelelo hangszorot hasznal az ember hozza akkor semmi akadalya nincs. Tovabbgondolva, en sokkal inkabb basszus v. szub-basszus sugarzonak hasznalnek egy TL sugarzot a kovetkezo okokbol: a TL dobozokat gyakran szelessavu hangszorokkal hasznaljak, esetleg 2 utas konfiguracioban ahol a mely-kozep hangszorot magasabb frekvenciakig felengedik. A problema abbol adodik, hogy a TL dobozok nem csak az alapfrekvencian, hanem annak az egesz szamu tobbszorosein is rezonalnak amit viszont csillapitani kell. De a csillapitas mar beleszol az egesz TL doboz hangolasaba, felepitesebe es tokeletesen nem is lehet minden frekin csillapitani. Ezert celszeru _nem_ szelessavukent hasznalni a dobozt ugyanis ha eleve nem szolalnak meg a hangszorobol az alapfreki felharmonikusai akkor azok nem is okozhatnak gondot a teljes hangkepbe, nem kell kinlodni a csillapitasukkal!
(#) zoka válasza lamalas hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Teljesen egyet értek, kisebb szobában ugyanúgy "beférnek" a mélyhangok, csakhogy a szoba akusztika csúnya kiemeléseket és kioltásokat tud okozni (ez nagyobb teremre is igaz). Például nálam jó példa erre, ha a szub ládát az ablakkal szemközti fal elé teszem, akkor az ablaknál 45Hz-nél lesz egy +10dB körüli kiemelés, ha ezt "szoftverrel" visszaveszem, az rengeteget javít az összképen. Ugyaninnen hallgatva 60Hz felett "meghal" a mélyhang, 80Hz körül -26dB! körüli kioltás tapasztalható, szerencsére a szatelitek pótolják ezt. Ha az ablakhoz közel teszem ugyanezen szubot, akkor onnan hallgatva nincs gond kb. 45Hz felett, de 45Hz alatt halnak ki a mélyhangok. Viszont az ablakkal ellentétes fal elől hallgatva előjön a 30Hz-is. Nem folytatom, elképzelhető, hogy ahány szoba, annyiféle lenne az átvitel egy adott pontban (A megoldás a mélyhangok elnyeletése lenne, hogy ne verődjenek vissza. Ez elég vastag anyagot igényelne a falon, sokat elvenne a szobából, meg nem is olcsó, talán olcsóbb úgy építeni a termet, mint utólag szórakozni ilyesmivel .) Szerintem sokan vannak úgy vele, hogy a hangfal szól, de a "szobát hallják" és a hangfalat szidják .
(#) Gery78 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Hát most már igazán kíváncsivá tettél, ha lesz szép napsütéses idő meg fogom nézni mindenképp ezeket a kis szálakat, hogy porzik-e. Hát az elég komoly lehetett, hogy a lengő rendszer beszívta a vattát. Gondolom bement a lengőcséve és a pólusvas közé is, azért is szólhat halkabban. Erre az az ötletem van, hogy egy viszonylag sűrű szövésű vászonnal le kell fedni a mélysugárzót. Szerinted ez segíthet?
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem