Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   302 / 489
(#) tibapu válasza KKobra hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Szia!
Gratulálok.Azthiszem az (URC22B)-s távirányitó használatához átkell írnod a programban lévő "Keys"asm állományt.Ahhoz pedig Hp41C forumtárs segitségére lessz szükséged ill,szükségünk.Mivel az én három lapos távimmal ugyan működnek a funkciók csak macerás a lapok közti váltás.
(#) KKobra válasza tibapu hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
szia Hp41C fórumtársunk már segített az előző verziók Key.asm átszerkesztésében
Bízom benne hogy most az ő aktív segítségét nem kell igénybe vennem hogy sikerüljön
De ha mégis akkor tudom rá számíthatok !
Köszönöm az elismerést mindenkinek
(#) tibapu válasza KKobra hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia!Probálkozok én is a Keys.asm állomány átírásával de valamiért nem megy.A programban van egy rész ahol az asm állományokat lehet kijelölni.Ott kér egy#include "keys_URC22B_modositott.asm" állományt amit sajnos nemtalálok.Remélem neked sikerül.
(#) tibapu hozzászólása Aug 15, 2013 /
 
A következő órám egy jól bevált 16F690-es lessz kék Led-ekkel.A hajtó motor pedig egy bontott CD-Rom-ból való lemez forgató motor lessz.Részint azért mert eléggé kicsi másrészt kefenélküli harmadsorban pedig van benne elég erő.
(#) Hp41C válasza tibapu hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Pedig itt van az, csak keresni kell...
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) sooty válasza tibapu hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Viszont a csapágyazása, még a cd lemezektől is hamar tönkremegy... vagy ez valami masszívabb?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) tibapu válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm a segítséget.Hiába aki tud az tud.Valószínű,hogy rosszul irtam a keresőbe egyrészt.Másrészről nekem az a biztos amire a régebbi órások rámondják az "Ament".Az a tuti.Mégegyszer köszi.
(#) tibapu válasza sooty hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia!
Tulajdonképpen nem lessz akkora igénybevételnek kitéve mint a CD-Rom ban.Csak annyit kell neki elviselni mint egy táp hütő ventillátorának,hiszen a propeller órákat az hajtja.A tengely mérete átmérőre uganakkora,a persely csak talán 1-2 mm rel rövidebb.

DSC01046.JPG
    
(#) KKobra válasza tibapu hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Semmi gondom a key.asm szerkesztésével pontosan kiírtam a billenyük kódjait egy exel fájlba
és megterveztem hogy egy adott billentyű lenyomásakor mi történjék Majd ennek megfelelően átszerkesztem a key fájlt na persze ehhez kell hogy legyen egy olyan bázisod ami a Pc-ről elérhető
CD motorral? Hová teszed a tekercset? Vagy hogyan akarod átvinni az energiát?
(#) tibapu válasza KKobra hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Szia!
Igaz nekem nincs PC-re köthető bázisom,az nekem egy kicsit nagy falat lenne.Nekem túl bonyolultnak tűnik.Majd ha lessz elég tapasztalatom akkor talán építek eggyet.Szerencsére Hp41C forumtársunk segített.Őszintén megmondva probáltam URC22B-s Keys állományt bele tenni a fordítóba de azokkal nem működött.Olyankor ráhagyom és másnap ujra.Talán egy vagy két hét múlva sikerült volna rátalálnom.Ettől mentett meg Hp41C, meg rengeteg bosszuságtól amiért nagyon hálás vagyok.Én a Janocsi forumtársunk féle fazékmagos energia átvitelt preferálom.Több okbol is.1:Nemtud megolvadni,2:Kis helyen elfér,3:A kellő mennyiségű energia átmegy rajta,4:Nem fűti a motor tengelyét és tekercsét.

DSC01052.JPG
    
(#) patexati válasza tibapu hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Szia! Jónak jó csak a súlypontja túl magasan lesz mit a csapágy nem fog tolerálni. Minél magasabban van annál nagyobb az erőkar mi a legkisebb kiegyensúlyozatlanságot is erősíti és a csapágyat terheli. Én is próbálkoztam hdd motor ilyesféle ferritmagos megoldásra de nem sikerült megoldani úgy,hogy az én elvárásaimnak is megfeleljen. Pc venti egy bevált dolog mivel nálam már vagy 3 éve megy egy nonstop módban. Ha fazékmaggal építed javasolom a videómagnóból bontott capstan motort az elég erős és hosszú a csapágypersely mire rá is lehet "ültetni "a fazékmagot.
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Szia
Ha már videó fejmotorral épít órát akkor nem egyszerűbb a fejben lévő tekercset felhasználni?
Vagy tekerni ahhoz is egy légmagos tekercset?
Pont én mondom ezt aki éppen most "szenved" egy videófej motorral. Igaz ugyan hogy működik egy órám videófejjel. Meg kell mondjam fele olyan meleg sincs a tekercs és a fet mit a Pc motorba épített. Igaz a kitöltéssel sokat eljátszottam mire megtaláltam az optimális értéket.
Nekem is instabilnak tűnik így a Cd motoron a fazékmag.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2013
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Nem a fejről beszéltem hanem a szalaggörgető capstan motorról.
(#) tibapu válasza patexati hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Szia!
Valóban igazad van.De bízom benne,hogy a 16F690-es propeller könnyű és a légellenállása is nagyon kicsi.Akkor amit HDD motorral készítettem azért akar olyan nehezen indulni.A videobol bontott capstan motoros már elkészült,és egy elég nagy furatszerelt propellert hajtott kifogástalanul.Kiváncsi vagyok milessz belőle,tehát elkészítem és levonjuk belőle a tanulságokat.
(#) tibapu válasza KKobra hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Szia!
Az én video fejmotorom már alapból zajos és nagy darab.Ezért nemlessz belőle óra.Nekem fontos,hogy kicsi legyen hiszen szeretném egy egyszerű mezei csillárfoglalatba beépíteni.Hiszen a motor kissebb mint egy villanykörte menetes foglalata.
(#) tibapu hozzászólása Aug 30, 2013 /
 
Tisztelt fórumozók!
Elkészült az óra.Egyszerű csillár foglalatba bontott CD-rom motorral,de szerintem nagyon pörög.A 2250-es fordulat szükségtelenül nagy és zajos.
(#) sooty válasza tibapu hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Nagyon ötletes megoldás. Gratulálok!
(#) KKobra válasza tibapu hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Gratulálok szép munka
Valami védelem lesz rajta ? Már hogy véletlenül bele ne nyúljon valaki.
Én már belenyúltam a sajátomba és lett egy szép vérhólyagom. Tanulva az esetből plexiből csináltam burkolatot.
(#) tibapu válasza KKobra hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm.Valahol azért csak hibázhattam mert még nem tökéletes.Nem menti el a beállított értékeket.Már két elemet le merített.Ha külön mérem az elemet akkor 3 voltot mérek.Mikor beteszem a hejére akkor csak 0,5 voltot és rövid időn belül lemerül.Védelem gyanánt vissza vettem a fordulatszámot.Ekkora fordulatnál nem üt nagyot.Kiprobáltam.Ujjal leállítottam.Rácsot nincs szivem rátenni.Másrészt igy is kissé fejnehéz mert a talpban csak a bázis panel és egy mobil töltő van.

DSC01089.JPG
    
(#) Hp41C válasza tibapu hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Szia!
Elem gyors lemerülését az alábbiak okozhatják: Zárlat vagy hibás alkatrész az elemhez kapcsolódó diódáknál. Az I2C felhúzó ellnállásai az elemre mennek a 7805 kimenete helyett.
(#) KKobra válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
szia Hp41C
Közben én is megvívtam harcomat a videófejmotor tekercseivel a küzdelem eredménye kiváló lett A bázissal együtt 430mA az áramfelvétel a várakozásaimnak megfelelt a zaj szint is Csak a szél hang hallatszik.
A PC ventis bázisról átkerül a a nagy bázisra a kijelzéssel semmi gond csak éppen az adat átvitel nem megy ez lenne a kisebbik baj a nagyobb az hogy valami történt az átszerelésnél mert most már a távirányító sem működik. még az átszerelés előtt működött
Semmit nem reagál a rotor, a bázis veszi a parancsokat.
Ja és kissé meleg van az óra szerint 96c
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013

DSCF4918.JPG
    
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szia! Le kell ellenőrizni a TSOP áramköri részét,hogy nincs e zárlat,szakadás,felhúzó ellenállás,stb. Ha van bent dióda a TSOP out és az MCLR közt akkor azt zárd rövidre nézd meg úgy is. Távirányító jó címen megy? Az átvitelnél kell próbálkozni a tekercsvégek felcserélésével és a kitöltési paraméter állításával.
(#) tibapu válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors választ.Végignéztem az alkatrészeket ahogy ajánlottad.És valóban hibás alkatrész volt a tettes.A C6-os 100nf-os kerámia kondi besípolt.Eddig csak a led-eket ellenöriztem le beépítés előtt,mert volt már hogy 10-ből kettő rossz volt.Ezután a kondikat is kisípoltatom mert most ez két elemet tett tönkre.

Hibás.JPG
    
(#) tibapu válasza KKobra hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szia!
Széplett az órád.Gratulálok.Probáld ki ahogy patexati javasolta.Én már alapból egy darab vezeték szállal átkötöm,természetesen program átíráskor oldani kell.Hamár itt tartunk programozásnál a prop_bright asm-ben megtalálod a hőmérő szenzorhoz tartozó beállítást.Nekem sikerült.
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szia
A rotort élesztéséhez összedobtam egy Pc ventilátorba épített bázist (12F683 PC motor)
ezen a bázison működött minden rendesen a távirányítóval (URC22B). A táp panel és a rotor került át a videófejmotorra és be lett kötve az adat szál a pc motoron nem volt bekötve. Volt egy zárlatom. Táp panel és a rotor között réz távtartók vannak az biztos hogy a táppanelon minden távtartó el van szigetelve nem érhet semmihez csak hogy a rotort mikor ráillesztettem akkor a tsop felé lévő furatnál a csavar a két oldal között rövid zárat okozott (bakelit alátéttel megszüntettem) A távirányító jó címen megy. Kitöltés ?! Merre és mennyit? jelenleg 60 de 35 is volt de akkor még nem volt meg a 15V a 5V-os stab IC bemenetén mérve. Most hogy felemeltem 60 ra az Áramfelvétel 750mA 35-ön 500mA volt.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013

DSCF4921.JPG
    
(#) KKobra válasza tibapu hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szia
A hőmérséklet!! Igazad van pedig olvastam valahol én is hogy a szenzorhoz kell igazítania programban.
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
12f683 bázis nem képes az adatátvitelre!
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
A beépített szenzor típusa alapján kell a programot módosítani és fordítani!
(#) tibapu válasza KKobra hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Szia!
Talán először teszteld le az infra vevőt.Végtére is onnan indul a probléma.Ha van egy piezó hangszoród és 5 Volt stabil akkor egyszerű.A képen látható módón kösd be és megtudod működik-e az infra vevő vagy meghalt.Ha jó akkor a távirányitó jelére pittyegő hangot kell hallanod.Ha nincs akkor egy kisebb LED is megteszi.

Teszt.JPG
    
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Szia
Valamit rosszul írtam le? Tudom hogy 12f683 "semmit" sem tud áramot ad a rotornak és a motornak. De míg ezzel a bázissal pörgött a rotor működött a távirányító!
Most már a 18F2550 es USB-s bázissal nem műkszik a távirányító (a bázist rendesen vezérli) rotort nem
Átnézem amit írtatok ha lesz egy kis időm. és beszámolok az eredményről

A 12f683 bázisnak a lehető leg rosszabb motort választottam!! Nagyon instabil a fordulatszáma! tartaléknak sem jó Jó lesz porfogó a műhelyben
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
Következő: »»   302 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem